24 октомври, 2005

Што направивме и што треба да правиме во иднина?

Долгопосакуваната револуција најпосле се случи. Корисниците на АДСЛ услуга ја покажаа сета јунаштина и готовност бескомпромисно да се борат за своите интереси. АД Македонски телекомуникации отстапија од најавените нови цени, но нашата борба не е завршена. Врз основа на консултации со повеќе корисници и правници, остануваат следните отворени прашања:
1) АД Македонски телекомуникации ќе го прекрши член 96 од Законот за електронските комуникации ако наплати пенали од корисниците кои ги раскинаа договорите меѓу 30.9.2005 и 14.10.2005.
2) АД Македонски телекомуникации не презентираа доказ дека опремата за мерење на сообраќајот е атестирана и контролирана од независна институција. Презентирање на ваков доказ од Телеком бара и Министерството за економија. Доколку Телеком не поседува ваков доказ, не смее да го мери сообраќајот.
3) Голем број корисници забележале дека не ја добиваат договорената брзина на пристап (384/128 kbps), т.е. дека во нивниот случај АД Македонски телекомуникации не го исполнува договорот. По овој основ може и треба да се бара отштета.
4) АД Македонски телекомуникации најавија ограничување на брзината на пристап на ниво на dial-up по надминување на „лимитот". Ваквата промена означува промена на склучените договори. За дел од корисниците на услугата ограничувањето на брзината на пристап е незаконско бидејќи во нивните договори нема одредба за намалување на брзината (т.е. тие немаат потпишано такво Барање за користење на АДСЛ услуга). Кај други, во Барањето стои сосема друга цифра за ограничувањето на брзината. Изјавите од Телеком дека брзината ќе се ограничува на ниво на dial-up е спротивна и на рекламите со кои ги привлекле корисниците да склучат договор. Рекламите беа за „супер брз интернет", а dial-up пристапот не може да се смета за брз интернет, т.е. за широкопојасен интернет пристап. Бидејќи со ова се менува суштински елемент на договорот, Телеком согласно Законот за електронските комуникации мора да им овозможи на корисниците во рок од 30 дена од најавата на ваквите измени без последици да ги раскинат договорите.
5) Постои основано сомневање дека договорите за користење АДСЛ услуга содржат нечесни одредби забранети со Законот за заштита на потрошувачите. ОПМ веќе поднесе претставка до Државниот пазарен инспекторат, кој најави истрага за ваквите пријавени неправилности.

Во следните три дена ќе се поднесе уште една проширена претставка до Пазарниот инспекторат за сите неправилности околу АДСЛ „услугите" на Телеком. Притоа ќе биде предадена и АДСЛ петицијата во која се посочува на нечесноста на договорите. Истиот ден, за оние кои го поднеле шаблон приговорот од блогот ќе се објави и друг шаблон приговор кој ќе може да го пополнат и поднесат до Агенцијата за електронски комуникации. За да поднесете приговор до Агенцијата треба да се изминати најмалку 15 дена од денот кога сте поднеле приговор до Телеком. Агенцијата ќе постапи по приговорот, а доколку исходот е незадоволителен може да се поднесе тужба пред Врховниот суд. На блогот ќе биде објавен и дополнителен приговор кој ќе може да се поднесе до Телеком, а кој ќе се однесува на новооткриените потенцијални незаконитости. Се надевам дека не ве збунив со олку приговори!

Независно од претходнава постапка имаме право да поднесеме и тужба пред Основен суд. Правото на тужба пред Основен суд го имаат сите, т.е. и оние што не поднеле ниту приговор, ниту барање за раскинување. Тужбата е најдобро да биде поднесена групно и зад неа да застане Организацијата на потрошувачи на Македонија. Притоа е важно да се побара судот да издаде времена мерка во наша корист, за да може да се заштитиме во случај ако спорот потрае. Бидејќи ние плативме за супер брз интернет, а добивме непостојана и несоодветна услуга, произволни толкувања на договорите и законите, закани и клевети, нервози, загуба на време и пари, со тужбата е можно да се бара и надомест на штета.

За оние што размислуваат да поднесат индивидуална тужба, неколку напомени:
1) Групната тужба има поголема тежина и секој судија ќе биде „мошне внимателен" кога ќе решава по таков предмет.
2) Со групната тужба трошоците за постапката се делат меѓу повеќе лица.
3) Дури и да поднесете индивидуална тужба, доколку има повеќе предмети кои се однесуваат на ист случај судот може да реши да ги спои во еден.

Резултатите од консултации со правници ќе бидат објавени на блогов, а можете и вие да дадете свој придонес преку коментарите.

Наведените правни можности не значат дека борбата нема да се води и на други фронтови. Ќе ги користиме сите средства кои ни се на располагање: кампања насочена кон потенцијалните нови корисници на АДСЛ услугите, медиумски и личен притисок врз политичарите и државните институции, документирање и објавување на сите потенцијални незаконитости во кои е вмешан Телеком, контакти со сопствениците (Влада на РМ, Magyar Telekom, Deutche Telekom, International Finance Corporation), известување на унгарски и германски медиуми, известување на институциите на ЕУ... и... ајде да не откриваме се :)

127 коментари:

Volan рече...

Blagodarnost i od mene do dnevnik za probivanje na informativniot mrak za slucajot so ADSL.

2002g-3776 rabot.
2003g-3223 rabot.
2004g-2406 rabot.

Ova se oficijalni podatoci za brojot na vraboteni vo Telekom ili kako sega se vikaat.

Biznis planot za ova godina im e kolku sto se secavam (spekuliram) da odpustat uste naredni 300 do 400 rabotnici.

Pa i togas koga odpustaa, gi otpustaa site i kvalitetnite i nekvalitetnite.
Sto im e cel...??

Od brojkata sto se ostanati vraboteni na najplatenita mesta sigurno ima 200 stranci (spekuliram).So plati za nasi uslovi nezamislivi.

Najmocnata kompanija vo drzavata ni, ne terorizira so enormnata zelba za profit.Potpomognata so Monopolot dodelen od drzavata ni.

Site doma se karame i si gi "tepame" decata(dosta telefoniraj, simnise od internet it.n....)

Informiranjeto kolku sto se secavam e edno od covekovite prava.

"Neprijatelot" so ovaa politika toa pravo ni go zagrozuva so svoeto odnesuvanje.

Tuka zdusno ja pomagaat site nasi partii i od vlasta i od opozicija (se razbira sekogas aktuelnata vlast).

Zelbata im e da pominad sega a voopsto ne im e gajle za idninata...

Uste ednas ja povtoruvam golata vistina .
Vo najmocnata finansiska kompanija rabotat samo 2000 Makedonci. Nie site ostanati Makedonci sme "Raja" koja sto placa "arac".

E dosta e....

Zgora na toa 20 ooo ooo evra (Samo ovaa godina) se odlivaat godisno, kako pozajmici, kako raznorazni nepostoecki uslugi i t.n. na koi ne sme naplatile ni danok na dobivka....

Kogo brka finasovata policija.??? Tetkicite koi prodavaat kilo kompiri i cvece po pazarite.

Kade se sega da reagiraat instituciite Pravobranitelstvo, Finasiska policija i neznam uste koi ne...

So site akcii do sega se slagav i gi podrzavav...

No najvece ce osetat so sto pomasovno otkazuvanje od nivnite uslugi...

ADSL
Fiksni linii
Mobilni linii

Za nekoj mesec istite ce ne molat i na kolena ce ni klecat za tripati pomali ceni koi sto se momentalno normalni vo razvienite Evropski drzavi.

8:46 PM, октомври 24, 2005

Tuka go prefrlam mojot komentar

Uste edna dodavka do "Priucenite pravnici"

Neka se proiznesat dali mozeme da povedeme inicijativa za ponistuvanje na Dogovorot pred ustaven sud, dali e toj nadlezen za vakvi slucai...

Анонимен рече...

2) АД Македонски телекомуникации не презентираа доказ дека опремата за мерење на сообраќајот е атестирана и контролирана од независна институција. Презентирање на ваков доказ од Телеком бара и Министерството за економија. Доколку Телеком не поседува ваков доказ, не смее да го мери сообраќајот.

Дали потребата од атестирана опрема за мерење на сообраќај во давање на телекомуникациски услуги е законски дефинирана т.е. задолжителна?

Или, тоа само Министерството за економија си ги "плакни" устата со барање на истата?

Ако атестирана опрема е законски задолжителна, тогаш Телекомот може да си има проблем и во фиксната телефонија.

Анонимен рече...

Само едно кратко прашање (бидејки сум адсл корисник)...
Чекаме да ни одговорат на приговорите...што ако не ни одговорат а започне месец Ноември??...ке поднесеме приговор на друго место...и се така...може многу лесно да се искомплицира а мислам дека нив тоа им одговара...да се развлечат работите колку може...

Zarko рече...

Samo sto stigna


Pochituvan Zharko,

Vi blagodaram na Vashiot email. Misijata na OBSE vo Skopje e zapoznaena so sluchajot i vo redovnata korespondecija so nashite partneri postojano se spomenuva i ovoj problem. Kako shto vekje naveduvate vo Vashiot email, 49% od kapitalot i' pripagja na Vladata, togash Vladata 49% ima uddel vo donesuvanjketo na odlukite. Zatoa jas lichno smetam deka apelot treba da bide ispraten i do makedonskite zakonodavni i izvrshni institucii, koishto treba da se pogrizhat za liberalizacija na internet pazarot vo drzhavata, shto e pak storeno so zakonot za elektronski komunikacii od januari ovaa godina. Sega preostanuva na investitorite da ponudat drugi broadband reshenija i na toj nachin da nastane zdrava konkurencija. Shto se odnesuva na cenata na konferencijata za razvoj na E-Society vo Makedonija (www.e-society.org.mk) beshe zaklucheno deka cenite ednostavno se previsoki za makedonskite gragjani. Nie kako Misija na OBSE nemame izvrshna mokj da vlijaeme vrz internet pazarot vo zemjata i vrz formiranjeto na cenite na internet uslugite, no gi poddrzhuvame inicijativite za razvoj na e-opshtestvoto, zaradi unapreduvanje na demokratskite procesi vo zemjata, a tuka spagja i garantiranje na pravoto na izrazuvanje i sloboda na mediumite,

Srdechni pozdravi

Borce Manevski
Media Development Ass. and E-Society Project Coordinator
OSCE Spillover Monitor Mission to Skopje

Licno mu blagodaram na Borce

Анонимен рече...

Чекаме да ни одговорат на приговорите...што ако не ни одговорат а започне месец Ноември??...ке поднесеме приговор на друго место...и се така...може многу лесно да се искомплицира а мислам дека нив тоа им одговара...да се развлечат работите колку може...

Телеком всушност сака работата да се заврши побргу, развлечување на работите на ним не им иде во прилог по било која основа. Е сега, колку и да спуштат во брзина после 1.11.2005, треба да се биде стрплив... допрво ќе биде весело :-)

ThunderMS рече...

Se napravi dosta, a treba uste mnogu zaedno da napravime, no me raduva samiot pocetok na celava ovaa rabota, kade sto nema partii, nema megjuetnicka ili religiozna podelenost, site sme za edno, za podobro utre i ponormalen zivot i ceni vo ovaa nasa drzava. Se nadevam deka ovoj podvig ce vlijaee i na mnogu drugi da se porazmislat deka treba nesto da se napravi vo Makedonija, a ne kako do sega sto Makedonceto se pomiruvase so se sto ce mu bese servirano, pocnuvajci od raznorazni banalnosti pa se do sustinski znacajni prasanja za gragjaninot.
Krivo mi e sto uste od ponapred ne se inicirase vakvo nesto i so telefonskite impulsi, so nivnite brojaci, tel. broevi za koi ne sum slusnal(karibi, dominikanska republika), surfal ili ne, pak gi imase vo tip na virus, domasni raspravii od tipot smali so internetot, namaligi razgovorite, tie se isti so godini, no impulsite i brojacite, namesto kako vo cel normalen razvien svet da se namaluvaat se zgolemuvaat.
Samo napred, ostanuvam da podrzuvam se sto e vo nasa korist, korista na gragjanite.
Gi pozdravuvam i lugjeto od Telekomunikacii koi visat po blogovite, neka i oni se porazmislat malku, a ne da velat deka im e seedno, bidejkji mozebi tokmu tie se edni od slednite otpusteni makedonski gragjani od rabota.

Анонимен рече...

Да не има пак некој напад на DNS-овите на телеком? Нешто ептен се тапа врските на повеќе локации во Скопје.

тино097 рече...

Жал ми е што морам да го речам ова но е-мајлот кој го пратија МТ Њет е фактички одговорот на приговорот. Во законот како писмен одговор го рачунаат и емајлот. Што значи со приговорите е завршено. Продолжуваме со други активности

Анонимен рече...

Sega poveke nazad nema. Ideme do kraj !!!!

bezvrska рече...

anonymous said...
Дали потребата од атестирана опрема за мерење на сообраќај во давање на телекомуникациски услуги е законски дефинирана т.е. задолжителна?


Има закон за метрологија (Службен весник 52/02) што пропишува задолжителна независна верификација на мерилата.

bezvrska рече...

тино097 said...
Жал ми е што морам да го речам ова но е-мајлот кој го пратија МТ Њет е фактички одговорот на приговорот. Во законот како писмен одговор го рачунаат и емајлот. Што значи со приговорите е завршено.


Во законот стои дека ако не ти одговорат или ако не си задоволен од одговорот можеш да продолжиш да се жалиш пред втора инстанца, т.е. Агенцијата за ел. комуникации.

Александар З рече...

Сега ми текна...

Повеќемина споменаа дека имаат брзини на пристап под 300 бпс (мене не ми била под 320, морам да признаам).

Имаше веќе еден ваков предлог - мерете ја брзината секојдневно. „Операторот се обврзува... на Корисникот да му обезбеди КВАЛИТЕТНО и НЕПРЕКИДНО користење на АДСЛ услугата“ (Член 5 од Договорот). Ако се докаже неквалитетно користење - тоа е неисполнување на договорот.

Јас сум од групата корисници без потпишани Барања, значи кај мене никаде не пишува дека брзината ќе ми паѓа под некакви услови. По совет на правник, ако брзината ми опадне - Операторот не ги исполнува своите обврски.

Анонимен рече...

Vo e-mail -ot od MT net nigde ne stoi dali e odgovor na prigovorot,
nema podatok kolku ke bide namaluvanjeto na brzinata ( se znae kolku treba da bide za da e ADSL pristap) i nemame dokaz deka merenjeto na soobrakajot e so atestirana oprema? Dali treba nov prigovor da dademe za podetalno objasnuvanje na nivnite paketi?
/ Sakam MaxADSL paket za kakov sto potpisav dogovor ama navistina bez nikakvi promeni kako i sto e naglaseno vo e-mailot sto ni go pratija)

Анонимен рече...

зошто се бришат некои постови без објаснување?

Анонимен рече...

прашав само што се случува во моментов со АДСЛ дека ептен лошо работи, мислев да не знае некој да не има некој напад

Анонимен рече...

toa dobrite strucnjaci sto ostanaa na rabota vo telekom "ja brkaat" rabotata .....

М рече...

Кој го скина оптичкиот кабел во Паланка?

Анонимен рече...

Се тепаа партизаните и германците три дена во шумата и на крај му се досади да шумарот дојде и ги избрка дома... Ете - жално или не - господа тоа ни е приказната на денот. Сите опавчињата па дома и надевајте се утре дека ќе поднесете приговор од проговорот на приговорот за приговорот... Банално и смешно - се изгуби целата поента во револуцијава-ни-наша - не се знае ни веќе зошто се бориме - само да се бориме, до крв, до крај, против секој програмер во МТНет. Типично македонски нема што...

Ситуацијата е јасна - договорот не го почитуваа, ги притиснавме, сега го почитуваат... И тоа... Толку. Нема повеќе... Уствари заврши ова со самото соопштение од МТ - само што сите го чекаат шумарот да дојде...

Слушајте ми ги зборовите, не сум циничен - напротив добронамерен сум.

Анонимен рече...

Se potpisav na peticijata i podnesov baranje za raskinuvanje na dogovorot, no NAJISKRENO mislam deka sami nie tuka si pravime bajram so pametot. Ima mnogu postovi tuka, pa mislime deka pravime nekoja revolucija. Gledano od nadvor, nie sme nisto! Bukvalno sme nula! Toa sto Telekom ne odgovara na prigovori i sl., za nas e "znak deka se nervozni", no vo sustina niv mnogu gi boli za 200-300 prigovori.

Znam deka zvucam deprimiracki, no mislam deka, osven sto gi vratija starite uslovi, apsolutno nisto poveke nema da postigneme.

Izlezete malku von blogov i ke vidite deka svetot prodolzuva i ponatamu, a nie mislime deka pravime revolucija.

Tuzbi? Nekoj i ke gi tuzi. Kako sto i do sega nekoj gi tuzese. Nekoj ke dobie spor? Kako sto do sega nekoj dobi spor. Ke dobiete otsteta? Kako da ne ;)

Otsega natamu ne go citam blogov, oti nema sto veke da se cita. Prakjanje poraki do stranci i sl. e golema glupost. Niv gi boli. Ke recat "pa vasite go prodadoa, plus vasite imaat udel od 49%" (znaci skoro pola). Nema sto da barame od niv. Samo im stanuvame smesni.

Kolku sto poveke citam gluposti tuka, tolku poveke sum ubeden deka mozevme i poveke, no dobivme tolku kolku sto dobivme. Gluposta na Telekom ne uspeavme da ja napravime nasa prednost.

Vo sekoj slucaj, nekoj sega ke se tuzi 10 godini. A MENE ME ZAEBAVTE I OSTANAV BEZ INTERNET!!!

Анонимен рече...

hehehe...ne bidete ocajni revolucijata stotuku zapocna,dajte idei, ne samo mrcenja!!!

Анонимен рече...

Ајдее, нова тактика од вработени во Телеком

Вака ли мислите дека ќе не разубедите. Што не се потпишете ако навистина го мислите тоа што го пишувате. ПАТЕТИЧНИ СТЕ.

Зоран Милков

Анонимен рече...

Kakov dogovor ispocituvale be sefe, se prais lud ili nas ne prais ludi a?
Internet od 56k ili 64k NE E BRZ INTERNET!!!

Uste pomalku sakam da ja plakam taa brzina za 2400 denari. Da sakav takov internet ke ostanev na dial-up :)

Aj zirni malku u stranstvo koi se ponudite, pa razmisli pak za sto plakame. Pa u Slovenija davaat 20Mbit na user a cela Makedonija ide na dva linka od 34Mbit-i. Znaci u Slovenija sega trojca imaat internet kolku 7000 dusi u Makedonija na ADSL. Da se mocam u takviot ADSL!!!

A koj misli deka go zezam neka ide na http://www.t-2.net/ponudba_index.html

Pa oni dobivaat 20Mbit za 4370 Denari so se DDV!!!
Proverka za ova na http://www.carinskatarifa.com/alati/konvertor.htm

A za 2570 Denari (slicno na nasite 2400) dobivaat 1 Mbit Download.
E sega razmislete dobro kolku i za sto plakame.

A oni ni delat 68 Mbit-i na 7000 korisnici i uste se falat so toj broj.

A za BESPALTNI NEOGRANICENI fiksni tel. razgovori koi doagaat so 512 Kbit-i vo Grcija i 24Mbit-i Francija ne mi se ni prai muabet, a paketite im se 20 evra!!!
Ne samo sto internetot ne im e ogranicen, tuku im davaat i neograniceni tel. razgovori za bedni 20 evra!!!

SRAMOTA!!!

Dolu Apasite od MTnet !!!

Анонимен рече...

gi molam gazdive na blogot da gi brisat "pesimistickite" postovi,mozebi se toa i luge od telekom koi sakaat da ne rasturat.
pozdrav

М рече...

Напротив не треба да се бришат, туку контра напад да им се врати и сами да замолчат.

Анонимен рече...

мрчатори на кило :)
Интересно ;)

adrenalin рече...

Anonymous said...12:01 AM, октомври 25, 2005
---------------------------------
....A za 2570 Denari (slicno na nasite 2400) dobivaat 1 Mbit Download.
E sega razmislete dobro kolku i za sto plakame.
---------------------------------

imas greska ne dobivaat 1 Mbit tuku 10 Mbit-a download ili 26 pati pobrz internet od nasiot i toa samo za 4 evra poskap.

DARKO RAFAILOVSKI рече...

Decki jas ni za promenite ne bev izvesten po mail, pa ni za prigovorot. Malce rabotava zabega. Mislam deka redno e eden den da se sobereme site koi sakame vo park ili bilo kade, da razmenime mislenja da vidime do kaj sme. Mislam deka e vreme da napravime protesti. OD drugari razbrav kako nekoi nivni drugari sega se priklucuvale na Start ADSL. Pa normalno deka ke se prikluci od kaj da znae. Ako ima blog znaci deka site znaat. Mislam deka stvarno e vreme za protesti pred vlada, pred MT.SHIT, a pravnoto podnesuvanje na prigovori neka si prodolzi. Dajte da napravime nesto so sto ke razberat SITE. Jas mislam deka posle ova ke treba da napravime promeni i vo fiksnata telefonija. Pa se sekavate li pred 2-3 godini koga vo Argentina vladata vovede dopolnitelni danoci. Site iskocija na protesti i nemaa dodatni danoci. Ne e vazno dali ke bideme mnogubrojni, moze ke se priklucat i drugi luge, mora da reagirame. Mene veke mi e dojdeno preku se. Nemozam da ziveam vo vakvi uslovi. MOrame da napravime promeni ne samo vo vrska za ADSL-ot tuku i za se dugo sto ne zasega.

Ajde stvarno videte za ova da se sobereme negde.

DARKO RAFAILOVSKI

Александар рече...

UUUUAAAAAAAAAA PEDERI OD (LT) LOPOVSKI TELEKOMUNIKACII!!!!!!! EDEN UBAV DEN KE VI DOJDE I VAS KRAJOT! :)

bezvrska рече...

@песимистички анонимуси:

се изгуби целата поента во револуцијава-ни-наша - не се знае ни веќе зошто се бориме
Врати се на страната на постот и таму ќе најдеш 5 точки.

Ситуацијата е јасна - договорот не го почитуваа, ги притиснавме, сега го почитуваат... И тоа... Толку. Нема повеќе...
Ти да не си јасновидец :)

Gledano od nadvor, nie sme nisto! Bukvalno sme nula!
Еј немој со навреди!

Toa sto Telekom ne odgovara na prigovori i sl., za nas e "znak deka se nervozni", no vo sustina niv mnogu gi boli za 200-300 prigovori.
Па што ги повлекуваа цените, ако „многу ги боли“?

Znam deka zvucam deprimiracki, no mislam deka, osven sto gi vratija starite uslovi, apsolutno nisto poveke nema da postigneme.
Пак јасновидец. Ова е заразно :)

Izlezete malku von blogov i ke vidite deka svetot prodolzuva i ponatamu
Знам. Зар очекуваше дека нема да продолжи?

Prakjanje poraki do stranci i sl. e golema glupost. Niv gi boli.
Тоа што ги „боли“ не ги спречува да се мешаат во секоја глупост што ни се случува. Разбира се, од сопствен интерес. И во случајов имаат интерес.

Kolku sto poveke citam gluposti tuka, tolku poveke sum ubeden deka mozevme i poveke, no dobivme tolku kolku sto dobivme.
Ќе добиеш толку за колку што си се изборил. Ништо повеќе и ништо помалку.

A MENE ME ZAEBAVTE I OSTANAV BEZ INTERNET!!!
Грешка си. Јас не сум интернет провајдер, па ниту можам да ти дадам ниту да те лишам од интернет. Жали се на друго место. На пример во МТ.

Анонимен рече...

"Pa u Slovenija davaat 20Mbit na user a cela Makedonija ide na dva linka od 34Mbit-i"

1. Da se razbereme, ne go branam MT.

2. Toa e VDSL, a ne ADSL. Dodeka nie dojdeme do VDSL ce treba nekolku godini (decenija), dodeka ne se pojavi PRAVA konkurencija na Telekomot.

3. Kolkav link imaat ISP-jata vo Slovenija, i KOLKU za nego placaat, na KOGO placaat i KAKO go zimaat (optika, wireless)? Prvo odgovor na tie prasanja pa posle da sporeduvame so Telekom i zoshto nema zdrava konkurencija vo ISP biznisot kaj nas.

4. Prasanje e kolku od tie 20Mbps se iskoristuvaat za internet (sigurno povece vo sporedba od kaj nas), oti od ponudata mozam da vidam deka VoD (Video-on-Demand) e primarnata cel na ponudata.

I prestanete so spredba so drugi drzavi, okolnostite se razlicni (ne po direktna vina na korisnicite). Ako imate muda (a bi trebalo da imate), koga ce dojde vreme, raskinete gi dogovorite, a ne tuka da placete "zoshto pak prigovori" ili "me zaebavte shto raskinav".

Nashata internet sudbina e vo nashi race, nema pretplatnici-nema ovci za strizenje, ali koga internet ne bi bil kako cigari, "shto i da e, prvo da imam za cigari..."

bezvrska рече...

DARKO RAFAILOVSKI said...
Pa se sekavate li pred 2-3 godini koga vo Argentina vladata vovede dopolnitelni danoci. Site iskocija na protesti i nemaa dodatni danoci. Ne e vazno dali ke bideme mnogubrojni, moze ke se priklucat i drugi luge, mora da reagirame. Mene veke mi e dojdeno preku se. Nemozam da ziveam vo vakvi uslovi. MOrame da napravime promeni ne samo vo vrska za ADSL-ot tuku i za se dugo sto ne zasega.


Тоа беше и поентата на блогот. Мора нешто да се менува зошто вака веќе не се живее. Во земјава сите знаат дека оди од лошо на полошо, ама упорно чекаат некој друг да ги смени работите. АДСЛ-от беше само повод за мобилизација. Се надевам дека нема да се застане тука. Што ќе надробиме тоа ќе сркаме. Епа што ќе дробиме?

Анонимен рече...

Sto pravele Argentincite?

http://bombardeo.blogspot.com/

Анонимен рече...

http://www.telecomsucks.com/

Анонимен рече...

cuda pravele

Анонимен рече...

samo uste da se napomene deka Francija ima najbrz adsl fo evropa 10mbita koj se plaka 8 evra mesecno.

Анонимен рече...

Za Volan
Sto e poentata na otpustanjata vo MT?!
Za sekoja organizacija najgolem del od izdatocite se za plati i oprema.
Bidejki MT ima oprema, moze da ne dava pari za toa , no za plati treba.
E , aj sega i na toa da stedime.
A opremata e celosno avtomatizirana i moze da se upravuva od eden centar, Skopje na pr.
Zatoa se visok site vraboteni ( pogolemiot del), site centrali se VEKE nadlgeduvani i upravuvani od SK.Vrabotenite vo drugite gradovi veke nemaaat sto pametno da rabotat i veke se visok.
Ima dosta koi se prefrleni na novi rabotni mesta i prodavaat telefonski linii i internet po kukite i stanovite ( patuvacki trgovci).
A na kogo ke prodavaat?!
Plateni se po procent od prodadeno i toa e samo eden nacin samite da se otkazat od rabotnite mesta.
Zatoa decki od MT , pamet vo glava , istoto ve ceka!!!!

Zvonko

Анонимен рече...

Ovoj post sakav da go napisam sinojka kako odgovor na vasite postovi, mali moj telekomcinja. Ne se vredjajte vednas ke vi objasnam i zosto taka ve vikam. Vlegovte vo edna borba pomedju nositeli na kapitalot (citaj NIE) i nositeli na uslugata (citaj VASITE GAZDI). A kade ste vie? E vie ste samo mali strafcinja vo edna masinerija koja se vika Telecom, a strafcinjata otpadjaat se zamenuvaat so novi nekoi i ne se zamenuvaat no sekogas ste mali. I zatoa ste telekomcinja. A sega zemete go kafeto vo raka ako ste go lapnale vasiot sendvic ili mandzickai i citajte poleka, od zbor do zbor.
Si bil eden telekom, i si nasol edna vladda. Si sklucil so taa vlada takov dogovor sto mozel podanicite na taa ista vlada da gi cica kolku saka a tie kutrite mozele samo da si kukaat i placat ama gluvi ne slusaat pa taka toj goooooolem telekom ostanal gluv na tie molbi. Arno ama godinite si odat, narodot go cicaat i eden den si pominuva periodot na dogovorot so vladata. I si ima edna nova vlada i po urnekot na prvata istiot ni toj telekom se obiduva ako moze ova da potrae, demek epten ubavo ni bese. No toj telekom zaboravil deka vo ovaa zemja ima i drugi sto znaat da cicaat i koj jedva cekaat da si zemat cevce i da pocnat da cicaat, povec ili pomalku. I taka na vrata vece kuca Cosmofon vo oblasta na fiksna telefonija. Ima i drugi ama ovoj e najopasen, bidejki ja ima infrastrukturata na mobilna telefonija i lesno ke ponudi na vasiot mobilen da imate i drug broj fiksen od koj ke moze da zboruvate samo koga ste doma. Usluga koja Mobimak ne moze da ja ponudi zatoa sto togas si e konkurencija sam na sebe. No toa nas i ne ne zasega, nas ne interesira internetot. E tamu se pojavi nekoj si Neocom, preku svojata firmicka Neotel. Zosto se tie opasni za naseto telkomce. Pa mozebi ste slusnale za proektot na telefonija preku el.mreza. Eden od igracite e Samsung koj i ne e zainteresiran da ja koristi mrezata toj samo saka da ja prodade. A koj e partnerot na Samsung vo Makedonijava ni, pa se znae Neocom.

prodolzuva ....

Анонимен рече...

prodolzuva ....

da srknam i jas od moevo kafe.

A koj e najgolemiot partner na Neocom i doskorasen sopstvenik na Neocom. Elektrostopanstvo na Makedonija. Interesen triagolnik, i mnogu opasen za nasiot ni telekom. Ama nasiot telekom ne se dava i na brzina pravi ogromna akcija za ADSL, nudi se dava se samo potpisete dogovor na dve godini mnogu e povolen skoro dzabe, a ke vi dademe se, duri ako treba i linkot sto nie go imame ke vi go stavime doma. Celta e jasna da se priberat sto pogolem broj korisnici na ADSL so dvogodisen dogovor i da se oslabi pozicijata na kabelskiot internet na elektrostopanstvo, koj bi trebal da pocne so mnogu mal neisplativ del na korisnicite vo prvite dve godini. Arno ama i tie od Neocom ne spijat i na brzina preku Kosovo zemaa link i ponudija na kabeslkite operatori brz internet.

prodolzuva ...

Анонимен рече...

prodolzuva ...

e kafevo utrovo mi e mnogu dobro.

Sega za sega go ima samo Telekabel ama mnogu brzo ke se prosiri i kaj drugite. Onie sto go imaat a go probav i jas samiot se mnogu zadovolni. Sega za sega nudi 512K nema limiti duri ima i fiksna IP adresa pa moze i mail serverce da si stavite pa web servece itn itn. Mnogu interesna ponuda, arno ama opasna za vasite gazdi od toa nase telekomce. Nema novi pretplatnici, interesot opadja a na Telekabel se zakacuvaat se povece ludje. I nema drugo, novi korisnici nema a planot ni bese ambiciozen. Kako ke go objasnime toa na Hajl Deutche, koga ke gi vidat rezultatite. Arno ama oni pari gledaat ne broj na korisnici i padna ideata. Koga nema novi daj ke gi muzeme ovie koj sme gi sednale vo skut i ke gi muzeme za sekoe bajtce ako treba i krv malku ke dadat. No fala mu na gospoda se najdoa nekoj si hrabri revolucioneri i pocnaa borba, koja mnogu brgu ja dobija, za samo 15 dena. I nemase toa da trae tolku kratko ako nemavte pismeni pravnici. Da imavte nekoj nepismen kako nasive ke vi naprevese podobar dogovor i taa bitka tesko deka ke ja dobievme, no nejsi toa e. Arno ama ovie revolucioneri na koi im se smeevte se uporni i si baraat ludjeto internet, bre sto zapnale 384K pa 384K i toa bez limit. I da znaete moi dragi telekomcinja taa bitka ke ja dobieme. Ne za drugo tuku od prostiot fakt sto nasiot ni telekom ke mora da izbere pomedju ADSL na papir i ADSL so prihod. Aj pogodete sto ke izbere. Pa na kraj i ke ne moli da ostaneme negovi korisnici.

prodolzuva ....

Анонимен рече...

prodolzuva ...

e bas mi e dobro kafevo.

Da ne gi zaboravime mili moi i kabelskite oparatori. Ako Neocom im ponudi na site kabelski ista usluga kako na Telekabel i ako ima ist kvalitet ke zeme ogromen del od pazarot. Nie ovie 5-6000 so dvogodisen dogovor gi imame i kako da gi sprecime Neocom da ne ni zemat pogolem del? Pa mnogu lesno, ke ponudime nie na kabelskite del od nasiot link po poniska cena od Neocom, nas siguren prihod oni neka si go prodavaat linkot. Em pari em Neocom ke go neutralizirame, pa utre ako mu uspee so Samsung da ponudi kabelski internet ke ja nema bazata. I taka pocna tajna akcija za prodazba na link po eftini ceni na kabelskite ni operatori.

prodolzuva ....

Анонимен рече...

prodolzuva.....


a kade ste ni vo celata ovaa prikazna moi mali telekomcinja. Varijanta 1.

Ako telekom go prodade linkot na kabelskite operatori niz cela makedonija, prihod ke ima. Mozebi ne taka golem ama ako otpustime nekoj od vrabotenive i hm tolku po 12 meseci pa pridonesi pa ova pa ona. Opaaa, i nema taka loso da ispadne.

Varijanta 2

Ako prodolzime vaka, neocom ke si zajakne ke si pusti internet, cosmofon ke si pusti fiksna, ke moram da rabotime so onie cii dogovori gi imame a i tie naskoro ke se namalat. Nego daj nie sto moze da si zememe da si zememe, ke namalime na vrabotenite, ke prodademe nesto od zgradite i vaka ni se golemi i pak car ke izlezeme.

Ima i varijanti 3 i 4 ama toa i ne e bitno. Pocituvani moi telekomcinja koj revnosno si ja ispolnuvate zadacata pisuvate postovi i mislite deka site ke padneme vo nesvest, NIE ke povtoram NIE sme vi edinstvenata sansa da ostanete na rabota. Ako i samo ako telekom ponudi dobri uslovi (znaci ne ovie mizernive sto sega gi nudi) nie ke ostaneme vasi pretplatnici duri i so naseto zadovolstvo ke vi doneseme novi. Nemojte da mislite deka ne plasat penali i ne znam Credit Express i se drugo sto go spomenuvate. Pa nie sme spremni i da si gi platime penalite i da si odime, i na kraj ke si najdeme podobar internet od vasiot. Nas ni e lesno, ako sekoj izracuna kolku treba da plati penali a kolku ke go kosta da prodolzi preku kabelski, ke vidi deka na kraj ke ispadne car a ke ima i pobrz internet. Ako nie si odime si odite i vie, i ne samo vie tuku i vasite sefcinja. E tuka lezi naseto trpenie sto na kraj ke mora da popustat i ke mora da ni dadat 384K flat, i mnogu brzo da go zgolemat na 512k flat. So toa ke ne zadrzat nas (citaj SEBE). Kako inaku ke im objasnat na Herr Boss zosto zakupile link od 100Mbit od Cosomofon, zosto investirale a gledale deka businessot ne odi nagore tuku nadole.

A sega pisuvajte kolku sakate, licno sum gluv na vasite postovi. Momci od drugava strana se nadevam deka vo ovie dosadni i dolgi postovi ima i nekoj odgovor na vasite prasanja. Odime ponataka. Sledete gi upatstvata od blogot, animirajte sto povece ludje da go citaat i da ni se priklucat, na kraj ke staneme potrosuvacka sila so koja nekoj ke mora da pregovara.

Pozdrav od mene Anonymous, zatoa sto taka i vie se potpisavte.

Анонимен рече...

A kade e P.S. pa neli sekoe pisanie go ima.

Da go ima i ova. Onie 20 milioni Evra, se kladam deka se povece. Nema da odgovara Telekom za danocna evazija, tie ke se vratat vo Makedonija. Gi ima i povece. Nivnata namena e vo momentot na brendiranje na Telekomot, nasiot ni partner Hajl Deutche da dojde so investicija teska xxxx milioni evra. I vidi vladata ima investicija za izbori, Deutche ni Telecom ja ima podrskata na vladata i ke gi iskara malite ni zuti sto sakav business da go rasturaat i na kraj i volk sit i ovci istrizani a se bez pari.

E sega bese dosta, cela bajka ni napisa. Sto ne bese sinojka pa sega ke si prilegnevme, ne uspa. Dali i vas mili moi telekomcinja ve uspa ili sega ke razmislite kako ke ni se priklucite vo bitkata za nasiot internet a vasite rabotni mesta


OKe

Jovan рече...

Dobro kazano,
za zal i prerealno taka da pocnav da se plasam. Nego daj da go raskineme dogovorot pobrzo, duri i da se raskinuvaat dogovorite so penali sekoj izminat den e 64 den +DDV

Анонимен рече...

Jovan ne se sekiraj ni banka nema da platis. Sacekaj nivnite pismeni pravnici da go procitaat zakonot, dolg e. Koga ke go procitaat ke ni dadat podobar internet. Tolku go prekrsile sto gakite im se tresat

Volan рече...

za Zvonko

Toa i mi bese cel vo komentarot da gi razbudam preostanatite vraboteni kaj "neprijatelot" da ni se pridruzat

Da ja razbudam vladata deka vaka im se promasuva glavnata ekonomska strategija (namaluvanje na vrabotuvanjata)

Da gi razbudam opozicionerite sto go citaat blogov i da .....

Volan рече...

"Si bil eden telekom, i si nasol edna vladda. Si sklucil so taa vlada takov dogovor sto mozel podanicite na taa ista vlada da gi cica kolku saka a tie kutrite mozele samo da si kukaat i placat ama gluvi ne slusaat pa taka toj"

...Odlicen komentar takvi ni trebaat sto povece...

Volan рече...

za Odlicniot ni informator mr.Anonimus

Osem telekabel i kadis nudi dosta dobra alternativa ja probav i super im e

http://cadis.net.mk/

ne go svacam ova kako reklama tuku kako informacija

Volan рече...

Davajte tuka i drugi slicni povolni alternativi....

Taka da znaat nasite Telekomcinja deka ne cicame vesla....

A za Inspiratorite(za ADSL i drugite ujdurmi) aut od telekom sto pohitno.....

Volan рече...

povtorno do anonimusot na koj od medju redovi mu se gleda deka e vraboten vo Telekom i e na nasa strana e takvi ni trebat uste..

"Pa na kraj i ke ne moli da ostaneme negovi korisnici....

Ce ne molat ako se otkazuvame sto povece....

Slicni komentari imav i pogore vo blogov.

Mozebi nekogo zamaram so komentarite, no veruvajte najvece se zamaraat Inspiratorite na ADSL ujdurmata kaj "Neprijatelot"

Volan рече...

Koga ce se vidime i ako se vidime imas kafe i od mene za odlicnite komentari mr. anonimus

Volan рече...

"...Nas ni e lesno, ako sekoj izracuna kolku treba da plati penali a kolku ke go kosta da prodolzi preku kabelski, ke vidi deka na kraj ke ispadne car a ke ima i pobrz internet. ...."

Ova bese mojata najgolema promisla koja me vodese pri raskinuvanje na dodovorot za ADSL....

Volan рече...

Imam edna pvipejd fiksna linija koja ja imam staveno kaj majkami koja e stara i bolna i ne i treba telefon ama...

Telekomcinjata izmislija da gi isklucuvaat od soobracaj i pri pej korisnicite....(ako demek na vreme ne ja nadopolnile smetkata)...

Ama svestete se telekomcinja Kosmofon nudi broj za 500 den + ddv koj e aktiven cela godina...

Inaku na fiksniot broj se javuvaat i drugite deca koi se po stranstvo...

Telekomcinja gubite pari na baza sto ludjeto sto imaat pari nema kade da se javat...(t.e. se javuvaat na drugi operatori)..

Svestete se

Ova e kolku za pocetok za revolucijata II koja treba da ja pravime za fiksnata telefonija i nejzinata mizerna usluga

Zarko рече...

Volan


se potpisav anonimen zatoa sto oni taka se potpisaa. Inaku na site postovi se potpisuvam so moeto ime Zarko. Inaku sme generacija otprilike 50+. Ne sum vraboten vo Telekom, go napustiv vo dalecnata 1981. Togas cuveni Aco Sperc mi rece ostani be vo posta, za dve godini ke stanes direktor na sektor. Znaes li ti sto e posta, vojni, zemjotresi sekakvi nedaci ama posta ostanuva, posta e drzava. Ni jas ni toj togas nemavme vizija deka e mozno posta da ne bide posta tuku sekoj deka ke moze da bide posta. Da znaev deka ke se privatizira togas mozebi i ke ostanev i ke rabotev na toa da bidam del od sopstvenicite pa mozebi sega mene ke me psuevte. Za onie od Telecom sto go citaat ova. Ne veruvam deka ima nekoj od postarite vraboteni posto site gi otpustivte, no ako gi ima odete i konsultirajte se so niv. I oni ke vi objasnat deka edinstvena sansa da opstanete e da imate korisnici. Bez niv prvi vie letate. Zatoa ako ne mozete da ni pomognete ne se petljajte vo nesto sto utre na vasa glava moze da zavrsi. Starite vikaat so sila ubavina ne biva, pa taka i nema sila koja moze da ne zadrzi kaj vas. Nemojte da mislite deka nie, ili roditelite na tie koi vi placaat 40 evra mesecno se stecajci pa ke se plasat tolku za svoite pari. Ne ne se raboti za pari se raboti sto nie tie pari gi zarabotuvame znaeme sekoj kako i sakame za tie pari da dobieme PRISTOEN INTERNET. Gi znaeme vasite tehnicki moznosti i nemoznosti i zatoa i ne barame preku leb pogaca, barame ona sto mozete da ni go dadete 384K flat, a ako sakate uste novi razmisluvajte za 512K flat. Se drugo e cao, od nas ama i za vas

Анонимен рече...

more ke ne baraat oni posle nas kako musterii ama kasno ke bide:)

Анонимен рече...

Јас сум оној со коментарот за шумарот. И не - не сум вработен ниту ме интересира телеком. А ако вие сте толку тесногради што самите себеси не можете да си го признаете својата сопствена реалност - тогаш тоа си е ваше право. Само не ме викајте телекомец!

Zarko рече...

Za sumarot. nikogo i ne vikame telekomec. samo im se obracame na telekomcite. Sekoj si ima pravo na svoe mislenje. Vie mislite taka i mozete slobodno da si se povlecete od "revolucijata". Ne znam zosto voopsto i go citate blogot ako ne veruvate vo ona sto ovde se slucuva. Vaseto mislenje e deka oni se vratile na staroto i gotovo. E pa vidis, nivnoto odenje tamu vamu ni gi otvori ocite pa vidovme nesto sto pred toa i ne sme go poglednle. Nasite dogovori i sto pisuva vo niv. I dupki kolku sakas, e pa ke gi iskoristime do kraj site nivni dupki i ako ne uspeeme alternativi ima, ama sigurno ne e da si ja navedneme glavata da gi sobleceme gakite da se svrtime kon telekom i da kazeme ajde navali. Ne znam kolku godini imas ti ama mene ova ne mi e igracka. Imam preku 50 i od se srce i aktivno gi podrzuvam ovie mladi ludje koi ova go pocnaa i do kraj ke bidam so niv, zatoa sto veruvam deka ednas vo Makedonija rabotite ke pocnat da se menuvaat. Zosto ne so ovaa takanarecena revolucija. Ovie maldi ludje imaa hrabrost da zastanat na pat na eden telekom, koj i pokraj podrskata na drzavata potklekna pred taa revolucija. Nemase nikakov sumar imase samo red i zakon. Prati go blogot, bez vakvi nepotrebni komentari gledaj si go seirot a ostavi ne nas da si igrame "revolucioneri".

Анонимен рече...

Dali go procitavte vo www.vreme.com.mk tekstot na Jason Miko na tema Internet. Sto znaci toa /ne sum tolku pameten/?

Анонимен рече...

E pa za onie sto ne znaat. Pretsedatelot Trajkovski bese vizioner sto se odnesuva do narodot. Napravi se da se kompjuteriziraat skolite i da se povrzat na internet. Po negovata smrt e zavrsen proektot za povrzuvanje na srednite skoli so donacija na Republika Kina vo kompjuteri i so donacija na USAID vo mrezno povrzuvanje. Vo vtorata transa Republika Kina donirase povtorno kompjuteri za osnovnite skoli a USAID bezicen internet za skolite. I ako prviot pat tenderot go dobija domasni kompanii vtoriot bese napraven so cel na vasiot mil provider Onnet da mu se ovozmozi gradenje na infrastruktura za bezicen internet na teret na USAID. Neka ne ve cudi ova tenderot go dobija Onnet i Login dve firmi vo koi SEAF ima preku 40% ucestvo. Znaci amerikncite si dadoda za amerikanci no nejsi fala im i za tolku. I sega nisto od toa ne bi bilo cudno tuku e cudno sto po donacijata sopstvenik na celata taa mreza e Ministerstvo za obrazovanie, arno ama na SEAF mu treba prostor da si gi prodade svoite akcii vo Onnet i celata infrastruktura si ja koristi Onnet. Od tuka i WiFi to vo del od skopskite naselbi. Mozebi ovaa revolucija ke go potikne Dojcin da se bori i za sopstvenost na internetot ne samo za lidersko mesto vo SONK. So parite od internet infrastrukturata ke moze obrazovanieto na lokalno nivo i te kako da se finansira, ama kako i se vo ovaa drzava, ke si gi cuvame kuburite za nedajboze.

maelstrom рече...

Дали може некој со сигурност да каже со колкав линк располага Телеком?

Дуги и 300 Mbit им се премалку за да задоволат 7000 АДСЛ корисници! И да имаа толкав линк, сите ќе приметевме. Значи, имаат многу повеќе. Да не сфати некој дека ги бранам, напротив, едноставно логички ми изгледа така...

zlochko рече...

Точен ти е текстот за сé сем за следново:
I ako prviot pat tenderot go dobija domasni kompanii vtoriot bese napraven so cel na vasiot mil provider Onnet da mu se ovozmozi gradenje na infrastruktura za bezicen internet na teret na USAID.

Ова е само варка... не се работи за градење на бежичен интернет колку да се има интернет, туку се работи за градење на инфраструктура за бежичен фиксен оператор.
Што како идеја мораш да признаеш и не е така лоша.

Анонимен рече...

Za Zlocko,


da toe e tocno bidejki Onnet e vtorata kompanij koja pokraj Cosmofon ima pobarano licenca za fiksen operator, samo sto iskustvoto i vo porazvienite zemji pokaza deka fiksnata telefonija nema idnina. Zemi ja grcija OTE morase da go kupi najgolemiot provider na IP telefonija. Ako se pusti internet preku el.instalacija togas otide fiksnata telefonija vo cist gubitok. IP lokalno i medjunarodno i so mala investicija ke gi pobedis site ceni sto moze da gi ponudat drugite. Od Onnet nikogas ne sum ocekuval seriozna ponuda posto gazdata im e premnogu gramziv, gi smeta Makedoncite za glupav i prost narod pa taka i gi pravi cenite. Negovat IP telefonija e 15 denari minuta vo celito svet a vece ima ponuda i po 3 denara i ke padne i ispod denar. Toa i voopsto ne e bitno sto toj pravi. Taa mreza pripadja na skolite i tie treba da si ja stopanisuvaat. Toa bese poentata

Анонимен рече...

Дуги и 300 Mbit им се премалку за да задоволат 7000 АДСЛ корисници! И да имаа толкав линк, сите ќе приметевме. Значи, имаат многу повеќе. Да не сфати некој дека ги бранам, напротив, едноставно логички ми изгледа така...

Vo eden od moite postovi vece napisav. Ne im e problem linkot, toa moze da sitni pari da si kupat kolku sakaat posto optikata e pustena i si zkupuvaat kolku sakaat. Problem im e interkonekcijata pomedju niv lokalno. Izmeri si ja brzinata na nekoj referenten site i ke vidis dali imas 384K. Jas dosega nikogas ne sum imal ni 300

Анонимен рече...

Референтниот сајт ја мери твојата брзина од америка - значи има доцнење и губитк на пакети од јазли врз кои нема влијание провајдерот. Така да тие мерења се се - само не референтни.

pero рече...

Мерење на брзина на пренос на податоци... време потребно за определена количина на податоци да бидат префрлени од едно место на друго. Ако е проблемот дека референтниот сајт е далеку (пр. америка) тогаш еден едноставен тест за брзината е download на еден клип или песна од idividi.com.mk пример, или некој голем фајл од интернет на пример .iso слика на некој Linux. Втората варијанта е автентична затоа што download-от трае долго па времето кое што се губи во јазлите е занемарливо (100 до 200 ms до Battle.net пример). Јас лично никогаш немав нити имам поголема брзина од 320 кбита/секунда.

Анонимен рече...

alex_mkd

Јас мерам на оваа страна
http://www.abeltronica.com/velocimetro/pt/?idioma=uk&newlang=uk
Има можност да го испратите резултатот на меил!

Анонимен рече...

Za merenje na brzina, edinstven referenten test e transfer na golem fajl (~600MB) na ADSL subnetot. Pomedju dva ADSL korisnika, eden neka stavi FTP server, a drugiot neka go simnuva fajlot. Tuka ce vidite dali imate 384kbps.

Ako se zemat 7000 korisnici za referenca, togash Telekomot bi trebalo da ima okolo 2 Gbps izlez za da im pruzi na site minimum 320Kbps. Samoto variranje na brzinata znaci deka nemaat takov izlez, a brzinata ja kreira momentalniot broj na prikluceni ADSL korisnici vo MK, i shto tie vo momentot rabotat.

pero рече...

хехе ... последово е валидно ако се нема во предвид дека upload на АДСЛ конекцијата е 128kb/s. Тоа значи дека корисникот кој ќе го стави FTP серверот треба да има барем 512kb/s upload за да некој друг може да зема со 384 kb/s т.е. со полн капацитет. Ако го користиме тој начин за проверка ќе испадне дека сме имале 128kb/s :)

Анонимен рече...

Da ne gi roknaa dns serverite slucajno?Haahahaha

Анонимен рече...

Sto se sluchuva???

Pred nekolku dena go sporediv meracot na Telekom so DUmeter. Fakticki meracot na Telekom pokaza POMALKU napraven soobrakjaj od DUmeter.

Dali nekoj moze da go proveri ova kaj sebe?

Анонимен рече...

Blogot ne se otvarase od kaj mene od Veles cela vecer, duri sega uspeav da go otvoram.isto taka i drugi blogovi i veb strani ne se otvaraa.Ima li nekoj problem.

Анонимен рече...

Se otvaraa strani samo hostirani preku MT.Net i toa so pregolema brzina. A drugite ne rabotea.

tarzan рече...

Nekoj kako da gi roknal DNS serverite na MtNet. Hm, i toa se slucuva

Анонимен рече...

I od Bitola isto. Samo strani hostirani na Mt.net se otvaraa, a stranicata na ovoj blog ne sakase ni da slusne. Duri sega uspeav.

Анонимен рече...

Informacija od Mtnet e deka imale problemi so linkot kon Matav. Zosto ne rabotel i onoj na cosmofon ne znam

Анонимен рече...

Internet samo za mt.net.mk
A tamu pa da se iznasurfas. blak

Анонимен рече...

Dali izmerivte koja brzina dobivate na ADSL sega?

Анонимен рече...

Brzo site downloadirajte vakva brzina nema sansa nadrugo mosto da dobiete

Анонимен рече...

da, dobivme 10Kbps down/up load vo sekunda

Анонимен рече...

ludjeto si imaat problem ocigledno. veruvam deka do utre ke go sredat sto i da e. Airlija rabota momci od Mtnet. Gi molam site na blogot bez uvreda za momcite siguren sum deka ke daday se od sebe da go sredat problemot

Анонимен рече...

Imaa problem so linkot prema Matav.
Cela MK bese iskljucena od internet

koskar рече...

ludjeto si imaat problem ocigledno. veruvam deka do utre ke go sredat sto i da e. Airlija rabota momci od Mtnet. Gi molam site na blogot bez uvreda za momcite siguren sum deka ke daday se od sebe da go sredat problemot

ej, preku kur mi e vishe od vakvi muabeti. shto mi e mene gajle shto oni imaaat problemi? ne mi go poklanjaat internetot, pa kao, aj jebi ga... si imale problemi, daj te molam!
ja ako si imam problemi i mi kasni platata i im docnam so plakjanje, kje rechat li oni isto; si ima chovekot problemi, nema da mu gi pratime CE...?
nikoj ne gi uvredi momcite, nie go psueme MTSHIT, tret put ovoj mesec internetot ne raboti.
za momcite shto se trudele; toa im e rabota, ebate. ja da gi zhalam mtshit shto se namachile da go popraat internetot, koj ne trebashe voopshto da se "rasipe". se raboti za usluga za koja plakjam i ochekuvam da ja imam 24/7...

me zhalat li oni mene ili mi voveduvaat penali, limiti i 512MB po bezobrazni ceni....

fuck 'em....

Анонимен рече...

Amen to that.

Анонимен рече...

Decki se e toa dobro da gi ebeme MTSHIT i sve toa tuku dajte kazete
KOGA KE SE SOBEREME ZA DA SE GASIME GRUPNO OD EBANAVA "USLUGA" ADSL ???

daywalker рече...

yeah, amen to that

Анонимен рече...

Pa moze ili 28 ili 31.10 leto Gospodovo 2005-to (30 e nedela). Gasenjeto ke trae vo tekot na celiot den (Denot aDsl).

Анонимен рече...

31 e dobra data

reject рече...

Kako gledam i hrvatite se vo slicna situacija kao nie.

http://iloveht.ma.cx/

Samo za potsetuvanje, Deutche telecom go drzi monopolot vo fiksnata telefonija i vo Hrvatska.

Анонимен рече...

Дај ова со раскинувањево ако може да се објави на почетната страна. Одлучете која дата е боља (дали 28 или 31) и да го откажуваме АДСЛ-ов.

Ова поготово важи за оние што се на договор на неоределено.

Анонимен рече...

imalo Gospod

Пецо рече...

"First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win."

Владимир рече...

Некој погоре бо коментарите ги спомна Кадис. И тие ми личат на апашана, еве дел од понудата:
"Напреден пакет
Приклучок
• 3.000,00 денари приклучок
(доколку се плати однапред за една година приклучокот е бесплатен)
• 1.060,00 денари месечна претплата
• 1 статичка IP-адреса
• 2 e-mail адреси (1GB поштенско сандаче) со antivirus и antispam заштита
Интернет сообраќај
• максимална брзина кон Интернет до 512 kbps
• неограничен Интернет сообраќај
(над 4 GB го задржуваме правото да ја намалиме брзината)"

Заприметете ги последните ДВЕ точки. Максимална брзина до 512 кбпс!? Тоа значи дека може да биде колку сака во размерот од о до 512 кбпс!
И последната точка ми изгледа премногу познарта и симптоматична да осеќам некоја мачнина во стомакот.
Така да луѓе дајте друга понуда, оваа SUCKS BIG TIME!

Владимир рече...

Ах да, ќе заборавев за малку. Дајте да се организираме за раскинување на договорите,дајте да договориме ден (Петок 28 или Понеделник 31), нормално ова важи доколку постои желба и интерес истото да се направи.

Анонимен рече...

Јас мислам дека треба да биде на 28.10.2005 во Петок.

Така ќе се запази и оној рокот „30 дена од промените“ и ќе имаме уште една правна основа плус.

Александар З рече...

Дајте да се организираме за раскинување на договорите,дајте да договориме ден (Петок 28 или Понеделник 31)

По огласот од 14.10., раскинувањето на договорите без пенали важи само за оние што немаат потпишано барање (ако ви го нема во договорот) или ако новите услови (ограничено - неограничено, доплата - недоплата) се разликуваат од она што им е специфицирано во барањата (на пр., ако им пишува „спуштање на брзината до 64/64“, а најавеното е 64/32.

Поправете ме ако грешам.

Анонимен рече...

Za vrabotenite vo Telekom:
Citajte vo denesmniot Dnevnik ( ama izgleda vece toa go znaete )
"uste 550 vraboteni ke si zaminat od telekom"!!!!!
Samo vie prodolzete so site dozvoleni i nedozvoleni sredstva da gi stitite interesite na kompanijata , koja ve brka od rabota...

Zvonko

zlochko рече...

Абе дечко.. многу збориш... јас можам и да ти го проверам и да ти го објаснам...
" Sto se sluchuva???

Pred nekolku dena go sporediv meracot na Telekom so DUmeter. Fakticki meracot na Telekom pokaza POMALKU napraven soobrakjaj od DUmeter.

Dali nekoj moze da go proveri ova kaj sebe
"

Ти таму нешто збираш мегабајти на калкулатор... и споредуваш со состојбата на adsl.com.mk. Епа ти збираш во декаден систем со основа 1.000, а на adsl.com.mk основата е 1024. Ако имаш некое отстапување, сигурно е минимално.

Daniel рече...

Јас сум од Битола, поднесов барање за раскинување на договорот, потоа поднесов и приговор, сето ова го направив пред 14 октомври, но МТ Нет пак не заеба СИТЕ. Со новите пакети сега ни даваат избор дали да плаќаме или конекција никаква (јас веќе надминав 4Гб, и сега едвај да има интернет), значи, ако одбереме да плаќаме (да се самоубиеме) имаме брз интернет, ако одбереме да не плаќаме (да не убијат) имаме спор интернет.

Или да се исклучиме и 4-5 илјади инсталацијата + 1000 месецот (јас сум 8-9 месеци) - значи да се убијам и тие да ме дотепаат.

Целава револуција е џабе. Кај и да сте отишле и што и да ви рекле било само за да ви ги смират страстите. Јас искрено се надевам дека ДРЖАВАВА ќе превземе нешто. (Кога ќе речам држава, мислам на АМЕБА, или др. едноклеточни организми).

zlochko рече...

Даниел ти си срам на битолскиот род! Мора да си некој друг град, во битола нема такви како тебе.
Ти препорачувам да не им даваш шанса на МТ да те „убијат“ и тоа да го направиш сам.

До сите останати - ве молам вашиот песимизам да го преобразите во нешто друго... жалби и приговори во продажните центри на МТ, а не тука.

Zarko рече...

Daniel ako si go podnel branjet pred 14 Oktomvri ic ne se sekiraj nema da mora da platis penali, bidejki i po dogovoot imase pravo od 15 dena od objavuvanje na uslovite da se otkazes od internetot, so toa da ke placas penali. Po nasiot zakon toa e rok od 30 dena i ne se placa penali taka da siguren sum 100% deka nema placanje penali. Ideata i ne e da placame penali ideata e da im go otkazeme ADSL-ot sto pomasovno a na niv e dali ke gi smenat uslovite ili ke si go slikaat ADSL-ot. Vo svetot rastot na ADSL korisnici e okolu 22% ili nesto povece, so naseto otkazuvanje oni ke mora da prikazat namaluvanje na ADSL korisnici i toa ke mora da go objasnat nekomu. Siguren sum deka toa nema da go dozvolat, i deka ke mora da gi smenat uslovite, linkovite koi oni gi kupuvaat gi kupuvaat na Meganiti i nikade ne stoi vo nivnite dogovori dali ke imaat 1 bajt ili milion gigabyte trafic. Oni imaat tolku GB i ako sakaat neka gi delat na milijarda korisnici toa e tolku GB i trafikot e tolku. Ona sto Mtnet saka da go napravi e da napravi time shearing na bandot sto go kupile, toa go pravat i denes pa zatoa brzinata nekogas ti padja. Koga site downloadirame normalno e brzinata da padne. Mislam deka sega nemaat band za da gi zadovolat korisnicite so 384K flat duri ni za onie 4GB i zatoa nas izbor e ili da gi otkazeme site dogovorite i gi naterame da se predomislat uste ednas ili da ostaneme na ovie mizerni uslovi i da gi tuzime zatoa sto nemaat tehnicka moznost da na site korisnici im ovozmozat 384K 24/7 kako sto pisuva vo dogovorite i da pobarame duri i osteta za izmama. Jas su, za prvata varijanta posto nas ni treba internet a ne sudenje i baranje krivci. Neka ni dadat 384K flat (iako i ova ne go smetam za ADSL) ke bideme site happy i duri ke gi reklamirame kaj site nasi prijateli deka stvarno imaat brz internet. Vo sekoj druga situacija ke vodime antikampanja na ADSL-ot. Zatoa glavata gore i prati go blogot. Sto se odnesuva do datumot 31 ponedelnicki mislam e najdobro da se napravi akcija so toa da odnapred ja najavime vo dnevnata stampa a bi gi zamolil tvorcite na prviot prigovor da napisat nov za site nas koi vece sme dale baranje za raskinuvanje na dogovorot.

алексндар рече...

Еј, Жарко и Волан веќе неколку пати прашаа, а еве и јас ќе го потенцирам нивното прашање: Кој (суд) е надлежен за поништување на договорите (или делови од нив) со АД „Македонски Телекомуникации“? И која е процедурата за да еден договор биде поништен? Кој се треба да се произнесе (и да го каже своето мислење) за договорот за да можеме да постапиме пред судот?
Сметам дека тоа е единствениот правен начин на кој ќе ги раскинеме договорите со Телекомот, а притоа да не сме обврзани да плаќаме пенали. Ова е и можеби најбрзиот начин да се реши ситуацијата со плаќањето на пенали. Се друго (тужба - групна или поединечна) може да се развлече низ судските процедури долго време.
Еве се споменува и раскинување на договорите, па дури се определува и датум. Мое мислење е дека ние во дадениот рок (15 дена според договорот, а 30 дена според законот) реагиравме т.е. поднесовме приговор. Во приговорот им дадовме 30 дневен период писмено да ни одговорат (во целост), или дека ќе сметаме дека тие го раскинуваат договорот. Тие 30 дена не се поминати сеуште, па ќе треба да се стрпиме уште малку.
Инаку, тужбата на Телекомот од нас (заедно или секој поединечно) не му бега, освен ако во целост не го исполни договорот.

Анонимен рече...

На овие рутери терминираат меѓународните линкови со капацитет од 2 x 34Mbps земен линк со MATAV, 4 x 2Mbps земjен линк со Deutche Telekom и 4Mbps сателитски линк со SES Americon.
Ova e na sajtot na MTNET. Dali nekoj znae matematika pa da kaze kolku ova korisnici so 384K bi zadovolil. Imaat uste i link od Cosmofon slusam ama imaat i IDA korisnici kaj sto nema igranje taka da mozeme da zememe deka ovie linkovi se za ADSL samo. Bas me interesira na kolku ke ispadne

Zarko рече...

Aleksandar, jas koga go spemuvam sudot ne mislam, sudot da mi go raskine dogovorot. jas go spomenuvam sudot po eden posto vo koj bea citirani nekolku clena od koi se gleda deka imame osnov za tuzba za izmama. I ako nesto ne smenat jas licno ke si gi tuzam. I mislam deka ima dobar osnov vo poentata so tehnickite moznosti i dogovorot. Dogovorot veli 24/7 po 384K. Ova nema nikakva vrska so soobracajot koj go pravime. Oni se dolzni mene da mi isporacuvaat po 384K vo sekoj moment do 4GB sto znaci deka iako pravam mesecno pomalku od 4GB brzinata mora da mi e 384K. Ako ne sum izracunal pogresno na onie konekcii koj gi ima prethodniot post moze da se priklucat okolu 2100 korisnici. Ako sum vo pravo me interesira kade se prikluceni drugite 5000 posto po nekoj informacii ima okolu 7000 ADSL firmi, da ne spomenuvame deka ima eden ton firmi koi od ovaa ili onaa pricina imaat isto ADSL a koj ne spadjaat vo ovaa brojka.

Zarko рече...

Im se izvinuvam na site na blogot sto vo moite postovi ima tolku mnogu greski. Dietava ke me unisti pa sega pocnav i bukvi da progoltuvam

Daniel рече...

Не си ме сфатил добро, мил мој злочко, ако не ни функционира државата, џабе е било каква револуција (освен револуција која ќе ја симне власта како во некои наши соседни земји). Не ја оспорувам јас оваа "револуција", супер беше, дружба, седенки, ама не гледам (барем досега од она што беше објавено на блогов) дека нешто се помрдна (барем не во плаќањето пенали). Не е ова песимистичко размислување - реално е.

Ако се раскине договорот ИМА пенали. Сега, ако имаше држава, ова не ќе беше така. Ако треба да ја тужам (сам) цела компанија (мтнет), ќе потрошам пари и време и ништо не добивам (во договорот јасно стои дека ќе се намали конекцијата). Но поради начинот на кој не заебаа, треба државата да стори нешто - ИТНО. Ама не е способна ни една КОКОШКА да однесе во Лондон, за доброто на ЦЕЛО население.

Се надевам дека се работи на случајов, има здруженија на потрошувачи и разни агенции, и јас СЕУШТЕ стојам зад идејата на револуцијава. Но реалноста покажува друго.

Не е песимистичко размислување ако не сум во можност да платам 13000 и повеќе за да исклучам АДСЛ. Јас можам да се ку*чам колку сакам дека МТ НЕТ не ми може ништо, но ми можат и тоа што им се сака.

П.С. Кажувам што ми кажаа од МТНЕТ за моето барање за раскинување на договорот. Злочко, не го сфаќај ова мое излагање толку драматично и не плукај по мене, и да те парафразирам "тоа да го преобразите во нешто друго... жалби и приговори во продажните центри на МТ, а не тука."

Zarko рече...

Daniel, "nema nisto". Da te potsetam na 30.09 MTNET objavi nov nacin na tarifiranje i posle 15 dena go povlece pod pritisok deka takvi dogovori nemame skluceno. Do sega nemame napraveno pritisok deka po nasiot zakon za elektronski komunikacii stoi

Член 96 став 3
„Претплатниците мораат да бидат информирани за сите предложени измени во условите наведени во претплатничкиот договор во рок не пократок од триесет (30) дена пред воведувањето на измените, како и за правото дека во истиот период, без известување или последици можат да го раскинат претплатничкиот договор доколку не се согласуваат со предложените измени.“

Po ovoj clen site onie koj podnele baranje za raskinuvanje na dogovorite do 14.10 nema da mora da placaat penali i tie toa go znaat. Rabotata e kako site da ne placaat penali.

Ke povtoram, po mene raskinuvnje na dogovorot po osnov na nivna krivica (tehnicka nemoznost da go ispolnat dogovorenoto 384K 24/7) treba da bide osnova.

Takva najava ima i na revolucija i zatoa da se strpime mislam deka momcite nesto ke iskopaat. Za zal ne sum pravnik no sum pismen pa kako jas go citam zakonot ako na ovoj nacin uspeeme da go raskineme dogovorot togas ke moze i osteta da brame za izmama. Mislam deka ne treba da se brza. Bi podnel uste eden prigovor grupno na 31.10 no da ne zaboravime deka po prviot mora da ni odgovorat do 14.11 a ako ne odgovorat pismeno na prigovorot togas dogovorot e raskinat i moze da dojdat da si go zemat modemot.

Анонимен рече...

Koordinirano, smelo i pred se so srce NAPRED. Sekogas ima koleblivci i toa ne e ni sporno a ne e ni loso. Zdraviot razum mora da se poslusa. No vo nasiot slucaj nazad NEMA, povtoruvam NEMA. Zdraviot razum go ostavame za razumen protivnik, a vo nasiot slucaj mora da se vrsi pritisok, zatoa sto razum i telekom toa se dve raboti koi ne mozat da se spojat ni na Mars, a kamoli na zemjata. Samo pritisok i sto pomasoven odziv, i ke vidite, se ke bide kako sto treba. Vo nesto mora da se veruva.

cavka рече...

revolucioneri,vo mojot dogovor nigde ne pisuva 4 gb. ogranicuvanje. dali jas mozam da go raskinam dogovorot bez plakanje penali? go znae li nekoj odgovorot na ova prasanje?

тони рече...

Нешто до мене е или после вчерашниот пад на ДНС серверите, брзината на аДСЛ-от се намали доста. Од сабајле немам добиено поише од 21-25КБпс или 170-200кбпс. Што е финтава??? Дали и некој друг го искусува ова?

Анонимен рече...

Стварно нема смисла ова, те им паднал линкот со Матав, те ги нападнал некој, незнам врнело дожд,дувало многу ветер......ај шо нема адсл по 10 саата него после и 3 дена им треба колку толку да се вратат на "нормална" брзина.
Ебати услугата ебати.

Анонимен рече...

јас се јавив вчера во центарот на мт.нет и ми кажаа дека можам да си земам отштета со одење во најблискиот салон и поднесување на приговор.

Анонимен рече...

E da, komsijata jako im prdnal pa linkot im go izmestil. Patetika vo najava, razbiras. Abe tamu ne im cue Micko za nas.

Анонимен рече...

Dali ti kazaa kolkava osteta ti sleduva?

A sega ti Jani surfaj, nasurfajse рече...

Go pobediv neprijatelot. Poveke ne ja davam polovinata od penzijata na baba mi. So tie 3600den.ke kupam nekoja vreka cimento i tecel krovot na baba mi.

Predvodnikot na IT vo nasata ni mila Makedonija, zaedno so fizicarot po atomistika i EU integralecot neka surfaat linkot ke bide posloboden, toa im go ovozmozija prethodnite so prodazbata na Telekomot. A jas, jas ke bidam graganin od VTOR RED vo oblasta na IT i za se ke se informiram od VAS.

Vo Esen koga se jadat Dunji (Skopski)slucajno dodeka surfas,ako ti zaletne nekoe pogolemo parce dojdi ke te potcukneme.

A sega ti Jani surfaj, nasurfajse.

Анонимен рече...

не ми кажаа, јас само му реков дека сакам отшета и за некни кога беа нападнати серверите и ми рекоа демек дека ке сум добиел отштета само да им сум ја кажел точната дата.

Анонимен рече...

Vo dogovort ne pisuva no vo Baranjeto sto nie go imame potpisano pisuva brzina na pristap 384/128 Kpbs i deka nad 4 GB ke ja namalat brzinata na pristap no ne pisuva do kolku.A vo dogovorot (za dve godini)clen 6 Obvrski i prava na operatorot stoi"Operatorot se obvrzuva na korisnikot da mu obezbedi kvalitetno i neprekinato koristenje na ADSL uslugata.
Vo soglasnost so razvojnata programa i tehnickite planovi, da gi promeni tehnickite karakteristiki na mrezata i uslugata , so cel za obezbeduvanje podobar kvalitet na uslugata i moznost za koristenje na novi uslugi" . Ne znam dali namaluvanjeto na brzinata do minimalna (posle 4 GB) znaci podobar kvalitet na uslugata.

Анонимен рече...

ZA TIE STI GI RASKINAVME DOGOVORITE PRED 15.10.2005 BRAVO...
PENALTY NEMET DA IMA
ZA DRUGITE NEZNAM ZASTO NE GI RASKINAA ZAEDNO SO NAS DOGOVORITE TUKU CEKAA DA DONESAT MTNET RESENIE I SEGA MT NET SE CISTI GO VRATIJA PRVOBITNIOT DOGOVOROT...

EDINSTVENATA SHANSA ZA DRUGITE SO PODNOSEOA SAMO PRIGOVOR E:

MASOVNO RASKINETE GI DOGOVORITE
NEMA DRUG NACIN SO MTSHITNET
SAMO TOA GI BOLI DRUGO NISTO
AKO OTIDETE 20 LUGE DA RASKINETE DOGOVORI NE DA KE VI NAPLATAT PENALI TUKU I TRI KORNI PENAL KE VI NAPRAAAT...
ZATOA DA SE OTIDE MASOVNO DA SE RASKINUVAAT DOGOVORITE
ZAREM SEUSTE IMA NEKOJ STO MISLI DOBRO ZA MTNET MENE NE MI E JASNO STO TREBA DA VI NAPRAVAT ZA DA SVATITE DEKA ONI NE SE GRIZAT ZA KORISNICITE.
AKO BIDE SETO OVA ASOVNO TOGAS NEKOGO KE GO ZASEGNE CELAVA SITUACIJA
NEKOJ DOSTA BITEN A TOA NE SE MENAGERITE OD TELEKOM
TOA E NEKOJ OD NADVOR.
PA MTNET SKALE ILI NE KE MORAAT DA IZLEZAT SO NOVI PAKETI I NOVI DOGOVORI ZATOA STO AKO NE KONKURENCIJATA IM E NA PRAGOT A ONI SE SVESNI ZA TOA...
CITAV EDEN POSTO TOA SO SAMSUNG, NEOCOM, ELEKTROSTOPANSTVO
SETO TOA E TOCNO TOJ TRIAGOLNIK E OPASNOSTA ZA TELEKOM
VLADATA E TAA STOGO SPRECUVA SAMSUNG DA VLEZE AMA OVA IM BESE POSLEDNOTO VETO ZATOA STO USTE EDNO I KE DOBIJAT GOLEMA NULA OD ZAPAD ZA SVE STO PRAVAT.TAKA DA DEFINITIVNO RASKINUVANJE NA DOGOVORITE E PRAVOTO RESENIE ZA SITE
MT SHIT NET SE VO PEKOL
ONI POCNAA DA GORAT
ZAPALETE GI SO RASKINUVANJE NA DOGOVORITE ZATOA STO NEGIRAJKI ONI ILI NE VIE STE IM NAJGOLEMITE KLIENTI VO MOMENTOT..AKO POCNAT DA VE GUBAT VAS NEKOJ IMA DA LETA SO SE PARTALI ZATOA STO GUBI KLIENTI..
A GUBENJETO KLIENTI E NEDOZVOLIVO
ZA BIZNIS ORIENTIRANITE INSTITUCII KAKO STO MATAV.DEUTHE ITN..POZDARV DO SITE PORAKATA E JASNA
BEGAJTE OD TAMU SITE.

Zarko рече...

Ovoj so golemite bukvi ne sum jas. Gledam i on e na dieta golta bukvi kako i jas. Namerno ili ne, isto ne znam ama ima dosta stavovi koj i jas pred toa gi iznesov i zatoa go podrzuvaam. Site sto ne podnele baranje za raskinuvanje da podnesat

Александар З рече...

За Даниел БТ

Извини, нешто не ми е логично во твојот пост.

Викаш, поднесов барање за раскинување на договорот и приговор. Приговор поднесуваа оние што не го раскинаа договорот.

Викаш, ти паднала брзината итд. За 15 дена тие требало да си ја соберат опремата. Зошто имаш АДСЛ? Си се согласил на новите услови од 14-ти? (јавувањата по телефон?)

Како што ми кажа мојот правен консултант - клаузулата „ако корисникот не го раскине договорот во рок од 15 дена по објавувањето на промената, ќе се смета дека ги прифаќа новите услови“ - сосема не ослободува од договорот. И нема пенали. Кој ќе остане, ги прифаќа новите услови. Нејќете веќе АДСЛ? Раскинете го договорот во рок од 15 дена по последната објава (за кого тоа е промена на условите). Значи, има време до 29.10 според нивниот договор. Според Законот, до 14.11.

И што тука праиме друг муабет? Кој ќе го раскине договорот, слободен е. Кој не сака да го раскине договорот, нека се приклучи на групната тужба за да се издејствува подобра услуга.

МТ се мртви, колку што можам да просудам според последните коментари тука. Имаат две опции: 1. Да попуштат и да ни дадат флет-рејт квалитетно и непрекинато; или 2. Да попуштат и да ни дадат флет-рејт квалитетно и непрекинато.

Анонимен рече...

E toa sakav da go procitam!MT da dadat nova ponuda vistinski ADSL,brz, neogranicen pristap,za prifatliva cena.Bez ogranicuvanja na GB, bez namaluvanje na brzinata.
Aj neka se preslusaat uste ednas i neka se potrudat malku ako sakaat da gi zadrzat korisnicite na ADSL.

Анонимен рече...

A ti samiot da proverese pa posle da zboris.

Mislam deka znam sto e razlikata pomedju x1000 i x1024.

---

zlochko said...

Абе дечко.. многу збориш... јас можам и да ти го проверам и да ти го објаснам...

" Sto se sluchuva???

Pred nekolku dena go sporediv meracot na Telekom so DUmeter. Fakticki meracot na Telekom pokaza POMALKU napraven soobrakjaj od DUmeter.

Dali nekoj moze da go proveri ova kaj sebe"

Ти таму нешто збираш мегабајти на калкулатор... и споредуваш со состојбата на adsl.com.mk. Епа ти збираш во декаден систем со основа 1.000, а на adsl.com.mk основата е 1024. Ако имаш некое отстапување, сигурно е минимално.

12:12 PM, октомври 26, 2005

Анонимен рече...

кај мене е разлика 3 гига бајти

Анонимен рече...

Еве го мојот моментален сообракај
18:23 26.10.2005

Ip Address Bytes In Bytes Out
192.168.0.1 105,933,916 31,128,753
192.168.0.9 4,995,137 292,130
192.168.0.10 2,320,710,548 2,367,124,337
192.168.0.12 1,380,805,005 17,558,603
192.168.0.13 8,305,721,354 23,657,487
192.168.0.15 98,152,661 44,542,628
192.168.0.17 87,481 141,901
192.168.0.18 45,704,790 3,039,632
192.168.0.20 2,423,350 51,401
192.168.0.24 1,412,458 79,401
192.168.0.25 10,540,718 25,882
192.168.0.40 231,649,103 33,248,625
192.168.0.41 310,183,960 94,270,250
192.168.0.42 37,144,861 2,927,641
192.168.0.44 76,427,953 20,177,198
192.168.0.45 17,414 4,065

кога сето ова ке се собере изразено во мега бајти изнесува:
14 849,00 Mега Бајти со мојот мерач
а на адсл.цом.мк изнесува 17355,04 Mега Бајти

Разликата е 2 506,04 Мега Бајти

Па сеа видете дали е разликата соодветна.

Анонимен рече...

Sinokja koga bese problemot so konekcijata si go proveriv ADSL soobrakjajot i bese 9GB a sega mi e 8GB.

Golem Pozdrav do MT Net i sakam:
1. Certificiran software sto mozam doma da go koristam za celovremena proverka na internet soobrakjajot.
2. Detalna smetka za internet soobrakaj so MAC adresa na mreznata karticka od kade e vospostavena konekcijata

Ne pravime nisto so ASDL-ov vaka, totalno se soglasuvam za da napravime masoven protest i ili da dobieme flat rate so zagarantirana brzina (za koja ako ne ja dobieme da mozeme bre luge ko site normalni korisnici sto ne ja dobile vetenata usluga da gi tuzime) ili da gi raskineme dogovorite.

Gunner рече...

Aleksandar 3 vika:

Значи, има време до 29.10 според нивниот договор. Според Законот, до 14.11.


Imam podneseno prigovor, mi se javija i im kazav deka ne sum zadovolen.
Ti sakas da mi kazes deka do 29ti mozam da go raskinam dogovorot bez penali?
Aj kazete dali kje se sobirame u petok ili ponedelnik?
Dali kje cekame prigovor pa posle da raskineme dogovor ili ...

Za DU Metarot i kaj mene pokazuvase povekje ama vidi podesi brzina, probaj nekoi opcii kje go sredis.

Pozdrav za REVOLUCIJATA

Анонимен рече...

A be luge vie NORMALNI LI STE?

Sakate da ostanuvate na gomnovo od internet za pola babina penzija?
(babinava penzija ja pozajmiv od drug post ama coekot imase pravo)

Kakvi podobri uslovi, flat internet, tuzbi kurac palac...

IDEME U PETOK DA OTKAZEME INTERNETOT BE EJ!!!

Анонимен рече...

Zar ne e podobro da imame osnova za raskinuvanje otkolku samo Uraaaaaaaa

Анонимен рече...

abe zosto nema nisto novo na revolucija.blogspot.com vekje nekolku dena