08 ноември, 2005

Ајмо, тазе жалби, приговори и барања за развод!

Навали народе! Нова рунда АДСЛ зарзават. Како што ветив - еве жалба до Агенцијата за електронски комуникации која може да ја пополнат и поднесат оние што го поднеле првиот приговор од блогот р-Еволуција и форумот Багра (објавен на 9.10.2005). Има две верзии:
  1. Прва верзија е за оние што имаат потпишано Барање за користење АДСЛ услуга (тоа е оној документот кој се потпишува пред потпишување на договорот).
  2. Втора верзија е за оние што не потпишале Барање за користење АДСЛ услуга (т.е. оние што поднеле барање по телефон, и не им подметнале да потпишат Барање кога го потпишале договорот).
Адресата на агенцијата е: Агенција за електронски комуникации, ул. Даме Груев бр.1, 1000 Скопје. Поднесувањето може да биде лично за што ќе ви требаат два примерока (едниот да им го дадете, а на другиот да ви удрат штембил и да си го задржите), а може и да ја пратите како препорачано писмо во еден примерок. Притоа како прилог може да доставите и копија од Договорот и копија од првиот приговор.

Ако поради неисполнување на брачните обврски сакате да се разведете од МТ, откога ќе ја поднесете жалбата до Агенцијата, пополнете и поднесете до Телеком известување за раскинување на АДСЛ договорот. Известувањето може да го поднесат и оние кои веќе раскинале, но се плашат дека ќе им наплатат пенали. И од известувањето има две верзии:
  1. Прва верзија е за оние што имаат потпишано Барање за користење АДСЛ услуга (тоа е оној документот кој се потпишува пред потпишување на договорот).
  2. Втора верзија е за оние што не потпишале Барање за користење АДСЛ услуга (т.е. оние што поднеле барање по телефон, и не им подметнале да потпишат Барање кога го потпишале договорот).
Известувањето може да го поднесете лично во продажен салон (еден примерок за нив и еден за вас на кој ќе ви удрат штембил) или како препорачано писмо (еден примерок) на позната адреса: АД „Македонски телекомуникации“, ул. „Орце Николов“ бб, 1000 Скопје. Ве советувам известувањето да го поднесете најдоцна до крајот на работно време на 12 ноември.
ВАЖНО 1: Може да се случи модемот да не ви го деинсталираат со недели и после да сакаат да ви наплатат за тој период. Затоа ако го поднесувате известувањето во продажен салон, земете го модемот под мишка и на лице место плеснете им го у фаца (модемот де :). ОБАВЕЗНО барајте документ, со потпис и печат, дека сте им го дале модемот за да не се случи после пак да ви го бараат! Нели, се работи за гадови.
ВАЖНО 2: МТ нема да има правна основа да ви наплати пенали, но веќе знаете дека „МТ - и се е можно“. За екстра претпазливите во понеделник ќе биде објавенa и втора жалба до Агенцијата за електронски комуникации. Оваа ќе може да се поднесе и по раскинувањето на Договорот.
ВАЖНО 3: Доколку го поднесувате известувањето за веќе раскинат договор, на првата страна кај „Корисникот го смета договорот за раскинат на [ДЕН/МЕСЕЦ/ГОДИНА НА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ИЗВЕСТУВАЊЕВО]“ место датумот на поднесување на известувањето ќе го ставите датумот кога сте поднеле барање за раскинување.

На оние што од верски причини не сакаат да го раскинат договорот, туку сакаат да поднесат нов приговор до МТ заради намалување на брзината, им требаат следниве документи:
  1. Прва верзија, погодувате, е за оние што имаат потпишано Барање за користење АДСЛ услуга (тоа е оној документот кој се потпишува пред потпишување на договорот).
  2. Втора верзија е за оние што не потпишале Барање за користење АДСЛ услуга (т.е. оние што поднеле барање по телефон, и не им подметнале да потпишат Барање кога го потпишале договорот).
Игор од Скопје беше љут што поднел три приговора до Телеком, а тие не му одговориле соодветно ниту на еден, па ми прати приговор кој го составил во врска со ваквиот безобразлук на МТ.

Епа, среќно пополнување Razz

Edit 1: Малку е средено форматирањето и поправени се грешките.
Edit 2: Ако во вашето сандаче стигнало писмо од Телеком, потпишано од Анче Тодоровска, може да и се заблагодарите на Ance.Todorovska@mt.com.mk. Бидете фини :)

156 коментари:

Анонимен рече...

од Ганчо

Одлична работа.

Утре им приложувам жалба на агенцијата, и приговор на унифицираниот проследен со лага одговор на телеком.
Браво за ова момци.

Анонимен рече...

Nisto ne svativ :-|
Ke gi iskubam tetkite vo telekom :))

Горан рече...

Нема што, цареви сте!

Анонимен рече...

Дали на некој од тие што ги раскинаа договорите им дошла сметка?
И нека кажат дали им пресметале пенали или не?

Анонимен рече...

еве сабајлево на радио слушам дека ќе бркале од работа околу 500 телекомци и ќе им ги намалувале платите. Епа телекомци наздравје бричење. Ние пак ќе користиме АДСЛ а вие ќе останете на улица.

bezvrska рече...

Anonymous said...
Дали на некој од тие што ги раскинаа договорите им дошла сметка?
И нека кажат дали им пресметале пенали или не?


Првата шанса да се види дали ќе има пенали ќе биде за неколку дена кога ќе стигнат октомвриските сметки :)

Kupe рече...

he he
osven sto gubat na korisnicineka gubat pari i na administracija. namesto da vlozat vo oprema i da ponudat podobar internet, ovie ke vlozuvaat vo pravni sluzbi ii administracija. samo napred, imame eden kup nevraboteni pravnici :)

Анонимен рече...

Smetkite veke pocnaa da pristignuvaat. Koj ke ima informacija za penalite, vednas neka kazuva.

Zumbazum рече...

Го следам блогов уште од неговиот почеток и бев учесник во голем дел од акциите, меѓутоа мислам дека вистинската цел почнуваме да ја губиме(ако ја прифаќате,а тоа е стриктно придржување до договорот на обете страни) .99% од времето и коментарите се во насока не на остварување на целта туку на раскинување на договорот со МТ и негово казнување (нели,ние сме повредените). Во мојот (а и во вашите договори )стои дека за 1990,00 денари месечно плус ДДВ добиваме 24 часовен BROADBAND интернет со вклучени 4ГБ сообраќај после кој се намалува брзината на BROADBAND конекцијата . Истото во моментов стои и на нивниот сајт.Бидејки BROADBAND е од 128к нагоре а тие намалуваат на помалку од 56к тоа е делот од договорот кој тие не го почитуваат .Не треба ние да се бориме да ги раскинеме договорите и со тоа пеналите кои ТИЕ треба да ни ги платат на нас да им ги подариме, туку да бараме да се придржуваат до договорот . Ваквото наше однесување со кое мислиме дека најголемата казна за МТ е дека ќе не нема за корисници ,е на нивна радост и ќе им даде можност да не дадат на суд за неаплаќање на пеналите кои неминовно ќе произлезат од раскинувањето на договорите.Сметам дека треба да останеме корисници но на крајот на месецот да предсметаме кое количество податоци ни е УКРАДЕНО со намалување на брзината(од 128кбпс или 256кбпс до 56кбпс), и да бараме оштета по пазарна вредност 175 ден за 512МБ.Се друго нема смисла

Анонимен рече...

zumbazum

AMIN

ja sum anonimniot koj go napisa najdolgiot post bezvrska. Poleka poleka site pametni ke dojdat na mojot post. Mtnet e najdobriot izbor, ne gi branam tuku stvarno TEHNICKI e najdobriot izbor i treba so nego da se borime za podobri uslovi a ne za raskinuvanje na dogovorite. Za zal celat rabota vodi kon toa da gi raskineme dogovorite. I sto potoa od kogo toa nie ke barame podobri uslovi. Pa so raskinuvanjeto nie samo se predavame nisto ne dobivame.

Mozete povtorno da me psuete site koi toa vi e nivoto na razgovor, a onie koi razmisluvaat neka pomislat kade e silinata na edna revolucija. Sekogas bila i ke bide vo mnozinstvoto. So raskinuvanjeto ne ima se pomalku i pomalku.

Анонимен рече...

Zumbazum said... very GOOD
samo kaj mene ne pisuva deka ke namalat na BROADBAND, samo deka go zadrzuvaat pravoto da ja namalat brzinata
Tuku sreken ke bev da surfav so 56kb/s
ako ne e 32kb/s eve na :)

bezvrska рече...

@zumbazum
Бидејќи редовно контактирам со повеќе корисници на АДСЛ забележав дека имаат различни намери. Некои од нив сакаат по секоја цена да ги раскинат договорите, други сакаат да ги раскинат ама се плашат од пенали, трети сакаат да ги раскинат ама им е потребен интернет пристап а немаат друга алтернетива, четврти сакаат да ги видат МТ на суд, петти пак се надеваат дека со притисок МТ ќе ги подобри условите, итн. Затоа и на блогот се објавуваат различни информации и документи скроени за ваквите различни намери. Ако забележа, објавените приговори и жалби можат да ги поднесат и лица кои не го раскинуваат договорот.

Инаку, сите форми на притисок водат кон тоа МТ да го смени односот кон корисниците и да понуди подобри услови. Затоа секој нека со бори на начин и со средства кои му одговараат.

„Ваквото наше однесување со кое мислиме дека најголемата казна за МТ е дека ќе не нема за корисници ,е на нивна радост и ќе им даде можност да не дадат на суд за неаплаќање на пеналите кои неминовно ќе произлезат од раскинувањето на договорите.“

Баш ме интересира како ќе наплатат пенали за раскинување на договор кој не го почитувале. За ова сум спремен и да одам на суд. Инаку не биди толку сигурен дека на МТ му одговара судска разврска. Знаат дека имаат премногу започнати а нерешени случаи и знаат дека воопшто не се чисти пред законот.

„Сметам дека треба да останеме корисници но на крајот на месецот да предсметаме кое количество податоци ни е УКРАДЕНО со намалување на брзината(од 128кбпс или 256кбпс до 56кбпс), и да бараме оштета по пазарна вредност 175 ден за 512МБ.“
Тоа постои како опција, но добивам мејлови и од луѓе што не сакаат повеќе ни секунда да бидат муштерии на МТ. Затоа реков: секој нека со бори на начин и со средства кои му одговараат.

Анонимен рече...

Volan


pozdrrav do tebe. Sorry ama jas sum uporen konj. Za mene SAMO i SAMO podobar internet od Mtkom e resenie. Ako gi raskineme dogovorite nie sme nisto, duri i sega razedineti vo NVO, forum blog sme razedineti. Pogledaj go i forumot edni si baraat knigi drugi si resavaat problemi na Linux vo pogresna grupa itn itn. Ne e bitno. Mislam deka sami sebe se zakopuvame. Pa silinata sto ja imavme bese vo toa sto nie sme sopstvenici na kapitalot. Vaka so raskinati dogovori nie sme samo nekoj sto imaat kapital koj nekade ke go upotrebat. Starata izreka podobro vrapce vo raka otkolku golub na gramka se guni. Nie im bevme vrapce ama sega sme samo golub bez dogovori. Ne svacam zosto nekoj misli deka 100-200 dogovori raskinati se problem za Telekom. Samo i samo obedineti so silina od 1000 i povece ludje sme sila. Trebase toa da se postigne a ne da se raskinat dogovorite. Vaka samo gi slabeeme svoite pozicii. Pa istata taa direkcija za telekomunikacii na koja sega i se zalime ne uspea da si gi naplati svoite pari za koncesija do den denes a ke uspee da smeni nesto vo internetot. ?????????????????????
Bojan, Bezvrska, Aleksandar Z, Volan i site drugi, se izvinuvam ako sum dosaden ama mislam deka sum vo pravo i deka edna sila koja mozese da napravi nesto samo ja oslabuvame

Анонимен рече...

Jebiga iminjata i ne se bitni, mozebi sevo ova e preemotivno ama mislev deka imame cel (znam sega ke mi kazete deka imame cel, ama jas imam pravo na drugacije mislenje i kolku i da sakam da molcam ne mozam)

bezvrska рече...

anonymous said...
„kade e silinata na edna revolucija. Sekogas bila i ke bide vo mnozinstvoto. So raskinuvanjeto ne ima se pomalku i pomalku.“


Се слагам. Но точно е и дека силата на една компанија е во муштериите. Кога ќе се сумираат деловните резултати јасно ќе се види дека се одлеале x муштерии и за тоа ќе се бара одговорност.

„Mtnet e najdobriot izbor...i treba so nego da se borime za podobri uslovi a ne za raskinuvanje na dogovorite.“

За жал нашите барања и предлози тешко стигнуваат до раководните лица во МТ, а кога ќе стигнат воопшто не се земаат предвид. Затоа борбата продолжува. Секој со формите кои му се на располагање и кои смета дека се најдобри. Сите имаме иста цел - подобар интернет. Но јасно е дека тоа нема да се постигне преку ноќ.

stand-by рече...

Anonymous said...
Volan


pozdrrav do tebe. Sorry ama jas sum uporen konj.. bla,bla,bla...Pa istata taa direkcija za telekomunikacii na koja sega i se zalime ne uspea da si gi naplati svoite pari za koncesija do den denes a ke uspee da smeni nesto vo internetot. ????.... bla,bla,bla,...


Погоре bold-ираното покажува дека ти не ја сваќаш суштината и потребата од сите приговори што ги има на сајтот, и зошто треба да се оди чекор-по-чекор во правниот систем.

netphreak рече...

Од 15.10.2005 Операторот најавил дека по надминувањето на специфициран обем на сообраќај ќе ја намалува брзината на пристап за АДСЛ услугата на ниво на обична PSTN линија, т.е. на ниво на dial-up пристап.

Od kaj 15-ti?
Ja po mail dobiv izvestuvanje na 14-ti.

Александар З рече...

Netphreak>
Od kaj 15-ti?
Ja po mail dobiv izvestuvanje na 14-ti.

А на сајтот на мт.нет има датум 17.10. Најсигурно е да ја завршиме работата до 12-ти, за да бидеме чисти во случај на судска разврска.

Anonimrz
Bojan, Bezvrska, Aleksandar Z, Volan i site drugi, se izvinuvam ako sum dosaden ama mislam deka sum vo pravo i deka edna sila koja mozese da napravi nesto samo ja oslabuvame

Како што рече безврска - различни луѓе сакаат различни работи. На постот се покриени сите слоеви незадоволни корисници. Никој нема да те смета за „предавник“ ако останеш на АДСЛ, секој треба да прави како што најмногу му одговара, но нека потпомогне и со правното гњавење на МТ-њет (моментално тоа е најконкретното нешто што може да го направи секој - и сегашен и поранешен корисник на АДСЛ).

И, те молам, потпишувај се барем како „долгпост“, да знаеме со кого зборуваме - вака не е убаво (да не кажам дека е непристојно) - ти можеш да нè прозовеш, а ние тебе? (мислам, ако веќе ти се прави муабет)

Volan рече...

Najprvin da izrazam dlaboko pocituvanje sto se pojavija anonimusite na Blogot.

Po vokacija ne sum filofof no imam od nekade zapameteno edna filozofska misla deka na sveton ne postoojat potpolno isti dva predmeta, pa od tamu izvedeno nema dvoica isti ludje,koi isto mislat.... Zatoa sakam da gi slucnam site razlicni mislenja pa vo edna demokratska rasprava da se dojde do nekoe opsto prifatlivo resenie.

Najprvo javno da soopstam deka "neprijatelot-MT"(zatoa sekogas go stavam vo navodnici) nikojpat ne sum go smetal za neprijatel vo bukvalna smisla na zborot.

Nie bidejki imame potreba od Internet kako korisnici na usluga, sekojpat barame Najpovolen ponuduvac ili davatel na Internet usluga. Sekoj za sebe prema svoite potrebi bara najpovolno i naeftino resenie na pazarot.

Vo vremeto koga jas go sklucuvav dogovorot so MT za ADSL, edvaj docekav da se pojavi nekoj sto ce mi dava dobar internet, Flaterate, a po fiksna cena. Napomenuvam deka do togas smetkite za dialup priklucuvanje na internet ne bea pomali od 5000 den.

Denta koga slusnav deka MT gi smenil ednostrano uslovite od dogovorot i toa da prostite na k**vinski nacin, tolku mnogu se nalutiv sto, sakav sto e mozno porano da se otkazam od negovite uslugi. Taka i napraviv. Kako i mnogu drugi. Tocniot broj go znaat samo MT.(kolku korisnici se otkazaa od MT pred 14 minatiot mesec)
Pod pritisok na tie sto se odkazaa i pod pritisok na brojnite prigovori koi bea sosema opravdani MT popusti i gi vrati starite uslovi. So toa sto sega se igra so brzinata na pristapot po famoznite 4 GB.

I jas sum od tie koi mislat deka MT moze da se tuzi zaradi namaluvanje na brzinata pod definicijata na ADSL sto podrazbira brz internet. Imase postrucni komentari od moite sto se smeta za ADSL internet kako poim.

E sega dali bezuslovno najprvin ce se odkazetme od internetot pa ce se tuzime so MT, ili ce izbereme da prodolzime da go koristime vakov ADSL kako sto e sega e licen izbor na sekogo. I zatoa bez_vrska se potrudil, da dade povece primeroci za prigovor.
Toj samiot vo komentar i toa go kaza.


Sakam da kazam zbor dva za celite na ovoj blog, za celite na Forumot, za celite na Internet sajtot vo najava i Internet NVO-to, vo osnivanje i dali toa znaci deka sme se podelile.

Naprotiv smetam deka vaka so povece oblici na "borba" samo se zgolemuvaat nacinite i pristapite za ostvaruvanje na zaednickite celi, a po mene toa se

PODOBAR INTERNET
POBRZ INTERNET
POEFTIN INTERNET
FLATRATE (neogranicen) INTERNET
POGOLEMA INTERNET PENETRACIJA
INTERNET KAKO USTE EDNO OD PRAVATA NA COVEKOT
BESPLATEN INTERNET VO OBRAZOVNIOT PROCES(kako sto e besplatno osnovnoto i srednoto obrazovanie)

Nasata "borba" nema da zastane tuka i da bide samo so MT.

Kako do ostvaruvanje na celite

-Redovno informiranje na mediumite za internet problemite vo Makedonija
-Informiranje na drzavnite organi i organizacii (Inspektorati i sl.)
za internet problemite vo Makedonija
-Davanje pravna pomos na internet korisnicite vo Makedonija
-Sorabotka so Internet provajderite vo Makedonija
-Sorabotka so Vladinite komisii za i okolu internet
-Sorabotka so drugi NVO-a koi gi podrzuvat nasite celi
-Sorabotka i so Naucnite insttucii vo Makedonija, Fakulteti i sl. (i
nivno informiranje za problemite na internet korisnicite vo Makedonija)
-Potiknuvanje na novi Internet provajderi vo Makedonija
-Sajt kade ce se sporeduva Internet ponudata vo Makedonija, vo
komsiskite zemji i zemjite od EU.
-Javni debati za internetot vo Makedonija
-Stvaranje na preduslovi mladite vo Makedonija da ostanat da rabotat
vo Makedonija pokraj svoite kompjuteri, a da rabotat za golemite
svetski kompanii
-Iniciranje na sto pogolema Internet penetracija vo Makedonija


Pogolem del od ova i do sega go pravevme.......

Im se izvinuvam na site blogeri za dugackov post.

Revolucijata trae vecno .....

Volan рече...

Sosema slucajno i nekoordinirano ni se poklopija del od razmisluvanjata za razlicnite patista..... so Aleksandar Z :)

Volan рече...

Uste ednas ce povtoram deka za trajno podobruvanje na uslovite treba da se "borime" najvece so vladata ni.
Da ja zgolemuva konkurencijata. Toa i e rabota. Da ja dozvoli konkurencijata.Da ni gi ispolnuva nasite zelbi. Inace nema da i dademe povtorno mandat.
A kako:
-koristenje na kabelot od Elektrostopanstvo
-koristenje na kabelot na rafinerija
-koristenje na zeleznickiot kabel ako takov postoi
-voveduvanje na novi provajderi vo fiksnata i mobilnata telefonija i mnogu drugi nacini koi i stojat na raspolaganje na vladata ni.
-Ne ja zanemaruvam i idejata na kumanovecot za angaziranje na lokalnite vlasti za nasite celi

bezvrska рече...

@netphreak

Во известувањето што беше пратено по мејл беше спомнато намалување на брзината, но не беа наведени dial-up брзини. Ова второто почна да се објавува преку изјави во медиумите на 15 октомври, а похрабро почна да се потврдува и преку службата 0800 од 17 октомври па натаму. Некој може ќе рече дека е дискутабилно на ваков начин да се менуваат пишани договори, но тоа веќе се воведе како пракса со првиот оглас, а се плашам дека го предвидува и законот за ел. комуникации.

Longest_post рече...

Ocigledno e deka sme na dva koloseka. Celta ni e ista ama dva koloseka. Probajte go pravniot pat, ako bidete srecni ke go dobiete procesot koga nasite deca ili vnuci ke imaat backbone od 100Mbit vo svojot dom. I sami sekojdnevno gledate koja e brzinata na sudstvoto.
Za onie koj postojano mi prebacuvaat deka sum glup i neznam da procitam nesto, samo ke im kazam deka znam da citam i medju redovi tamu kade sto oni i ne gledaat nisto. Ke se povtoram po iljaditi pat, forumot do sega sobra 62 usera. Pa zar mislite deka Telecom ke se strese od 62 usera. Pa i pet pati da se povece sepak zboruvame za promili vo celokupniot promet na telekom. Da ne zboruvam sto za telekom tie 62 ili 362 usera se balast koj mu ja opteretuva mrezata. Tuka nie se razlikuvame. Blogot vadese prljav ves na telekom a ne se znaese koj stoi pozadi tie postovi i kolku se tie sto se pozadi. Kolku i da pravea analizi, sekogas postoese rizik deka mozebi se pogresni. Vaka se up to now 62 users i toa e toa. Zaoruvame za 4-5000 evra prihod. Ako mislite deka nekoj ke se nasekira za toa grdno se lazete. Isto kako i za tuzbata. Imaat pravnik koj vo narednite 10-15 godini od ovaa ili onaa pricina ke go odlaga procesot pa posle ke razmisluva i mozebi za 25 godini ke najde deka mozebi i se napraveni nekoj greski za koj javno se izvinuvame, a bidejki ste home useri i ne ostvaruvate nikakov profit od internetot avtomatski i ne vi e predizvikana materijalna steta. Tuka lezi razlikata vo nasite razmisluvanja. Ja gubime silata na javen pritisok. Dali mislite deka vlasta ke zastane pozadi 50-60 nezadovolni useri?. Silinata bese dodeka ne se znaese nasiot broj, sega sme samo saka nezadovolni useri. I od mene dosta e posto vece gi gledam nezadovolnite faci na odredeni dezurni pcujaci na blogot, koj jedva cekaat da im zavrsi skrolot pa bez i trunka razmisluvanje da pocnat so kvalifikacii i plukanje.

longest_post рече...

I nemojte da kazete deka sum pesimista. Vratete se na blogot i so konstruktivni akcii da go sprovedeme toa sto sakame. Vaka duri nekoj i da saka da pomogne koga ke go vidi brojot na useri na forumot ke se nasmee. Do sega site akcii za javen pritisok bea dobri, ama znaete kako e AKO PRESTANETE TOGAS KUCINJATA LAJAT AMA KARAVANOT POMINA. Treba permanentno da se pritiskaat site onie koj do sega se pritiskaa,a forumot ne e mesto za toa. Ako ne ste primetile ludjeto i ne znaat vo koja grupa se. Tuka i da se pcueme site sme tuka pa niz edna diskusija ke se izrdoese nekoja konstruktivna idea.

Volan рече...

@ Longest_post

konecno resi da ne si medju anonimusite. Pozdrav za toa.

Okolu brojkite. Nasite brojki za MT, nikogas ne bile tajna. Ako mozev jas kako neadmin na blogoet da dojdam do brojkite na ludjeto sto postiraat so ednostavno knizenje na sekoe novo ime toa go mozese i MT.
Brojot na aktivnite ludje na blogot mozebi ti izgledaat mali, iako se mnogu povece nego sto ti gi navede, sepak ne se broj za potcenuvanje. Taa greska ednas ja napravi MT.

Povazen e brojot na kaunterot na posetata na blogot. 52000 podeli so broj na denovi od pocetlot 40 ve dobies 1300 citanja dnevno.

Pa i toa ne e bitno, najbitno od se e toa deka preku blogov, dobro i preku drugite soopstenija od mediumite (mozeme da gi nabroime na prsti) se izvrsi pritisok vrz javnosta pa i vrz MT koj gi vrati dogovorite na staro.

Zaprasaj se znaes li nekoj sto e korisnik na ADSL ili e internet "zavisnik" a da ne dozna za podlite nameri na MT.

Na kraj najvazno od se e sto e raznisan ugledot na MT kao "Navistina bliski".

Na kraj sto predlagas, valjda ne makedonskata prikaska da

-TRPIME (TRPCE)
-TRAEME (TRAJCE)

E ovie mladi deca kolku i da se, napravija nesto, barem taka mislat tie samite a i del od javnosta toa go prizna, vo edna borba na David i Golijat vodat so 2 : 0.

Inace ludjeto sto gi placaat smetkite se obicno roditelite na decata sto visat na Internet. Tie samite ce gi raskinea dogovorite koga ce gi videa golemite smetki. A i sega poradi nezadovostvoto od SPORIOT INTERNET KOJ NE E ADSL pak ce gi raskinat dogovorite.
Mozebi ne vednas no na dolg rok da.
Vo medjuvreme i monopolot brzo ke padne.....Da pritiskame za toa.

longest_post рече...

Volan

ne predlagam da trpime, naprotiv go predlagam istoto oruzje so koe decava kako gi vikas povedoa so 2:0, PRITISOK na nasata i stranskata javnost, a ne otkazuvanje. Mislam deka golem del od ucesnicive vo bitkata mislat deka otkazuvanjeto e resenie. Do sega otkako pred dve tri nedeli pocna otkazuvanjeto ne vidov nikakva reakcija na mtnet. Od druga strana nasiot posleden masoven pritisok bese odamna. Mojot predlog e toj masoven i zgolemen pritisok do site mozni instanci. Znaes postoi edno pravilo 20-20-60 i necie tudjo ne moe iskustvo pokazalo deka e ispravno. 20% od onie sto se bunat beskompromisno ke se otkazat, 20% ke razmisluvaat sto da napravat a 60 ke cekaat da vidat sto ke se sluci. Najverojatno toa e vo prirodata na covekot. Takov e verojatno i predvidiot gubitok na Telekom, samo sto sega go znae priblizno i brojot. Prvata i vtorata pobeda se zasluga na ovie momci koj ukazaa na nezakonitosta na dogovorite i normalno telekom morase da se povlece. Zavrsniot pobednicki gol koj ni treba da se kvalifikuvame moze samo javnosta da go dade a zatoa da se sluci ke mora taa da se pritiska i informira. Telekom ke mora da popusti pred javnosta, duri politicarite nema javno da nastapat ama tie ja kontroliraat javnosta pa na kraj za da soberat nekoj glas site ke mora da zastanat pozadi taa javnost. Samo nekoj treba da pocne so rolling stones, a toa morame da sme nie. Dali preku NVO ili preku blogov, nie sme inicijalnata sila. Tuzbata si e tuzba, moja procena deka ke trae so godini i edna generacija advokati dobro ke zaraboti od toa, no taa nema sansa da donese podobar internet

bezvrska рече...

@longest_post

„Vaka duri nekoj i da saka da pomogne koga ke go vidi brojot na useri na forumot ke se nasmee.“

Бројот на регистрирани учесници на форумот не е еднаков со бројот на посетители на блогот, а уште помалку со бројот на незадоволни АДСЛ корисници. Јасно е дека поголем дел од луѓето само следат што се случува.

„PRITISOK na nasata i stranskata javnost, a ne otkazuvanje....Mojot predlog e toj masoven i zgolemen pritisok do site mozni instanci...Prvata i vtorata pobeda se zasluga na ovie momci koj ukazaa na nezakonitosta na dogovorite i normalno telekom morase da se povlece. Zavrsniot pobednicki gol koj ni treba da se kvalifikuvame moze samo javnosta da go dade a zatoa da se sluci ke mora taa da se pritiska i informira.“

Се слагам. Притисокот има различни форми: правен (приговори, жалби и тужби), економски (антикампања и раскинувања), медиумски, политички... Но не е можно на сите фронтови да притискаат истите луѓе. Затоа се бараа и се бараат идеи од коментаторите, се бараат предлози за реализација, се бара поддршка за таа реализација. Значи, биди конкретен: како ти би го зголемил притисокот врз Телеком? Како би ги информирал и мобилизирал оние корисници кои пасивно набљудуваат? Како ќе ја информираш јавноста? Дали си спремен тоа го организираш?

Јас не сум Супермен, ниту пак се останатите од јадрото на р-Еволуција. Затоа, кажете (кажи) конкретна идеја, дајте план за нејзина реализација и јас ветувам дека ќе помогнам во тоа. Тоа на мене ми звучи како попродуктивен начин да се троши енергијата.

zumbazum рече...

longest_post
Не е добро одма да кажеме дека тужбата нема да упали . Битно е да сме во право па судот нека си ја врши работата.Најбитно е тоа што успеавме да извршиме влијание да не се зголеми бројот на корисници а ако потегнеме тужба и тоа се рашири во јавноста уште помалку луѓе ќе сакаат да станат корисници.Опремата и линковите ќе им носат трошоци па ќе мора да намалуваат цени ако ништо друго да не бидат во загуба .Да поднесеме тужба па да видиме што ќе биде и на суд и со зголемувањето на бројот на корисници, следствено и со цените

Zumbazum рече...

Што е BROADBAND според BT и AOL:
http://www.theregister.co.uk/
2003/10/14/
bt_clarifies_broadband_definition/

longest_post рече...

Pa mislam deka seuste ne znaat site nezadovolni i idni korisnici na internetot za blogot i forumot. Najdobar nacin e da se dojde do emisiite za kompjuteri koj odat na televizija i do redakciite na enter, pc info bild i drugite casopisi vo makedonija kade ke bide nakratko napisano nesto za revolucijata i ke bide objavena adresa na blogot ili forumot. Na toj nacin ke se zgolemi brojot na prisatni. Sto se odnesuva do pritisokot mislam deka treba da se napise pismo vo koe ke se opise segasnata situacija vo makedonija so internetot i istoto da se prati na sto povece adresi i na adresa na firfov i senfrej vo telekom kako kopija za da vidat kade se se praca pismoto. tekstot treba da bide realen na site da im se objasni deka posle limitot imame mizerni 56k i bez navredi. na ovie dva fronta mislam deka mnogu ludje mozat da pomognat so poznati koi gi imaat vo vesnicite i vo emisiite posto se toa privatno produkcii.

bezvrska рече...

longest_post, дали можеш да спремиш такво писмо какво што опиша? Може да биде и на македонски, ќе го преведеме и на англиски и ќе го објавиме на блогов.

longest_post рече...

ok, povedov na svoja raka edna akcija za rezultatite i eventualna pomos ke se obratam na blogot

Анонимен рече...

quote: **Najdobar nacin e da se dojde do emisiite za kompjuteri koj odat na televizija i do redakciite na enter, pc info bild i drugite casopisi vo makedonija ***

jas sum honoraren dopisnik vo enter, i ushte od sega mozam da vi kazam deka vakvo neshto (konkretno za Enter) tesko da se objavi, voglavnom radi toa shto mt net i on net im se sponzori a blogov ostro gi napaga i ednite i drugite,i ne mi se veruva deka takvo nesto bi go dozvolile istite da se objavi. Za drugite spisanija neznam, ali probajte vo emisijata Inbox...

netphreak рече...

Abe kaj se naogja potocno agencijava za el. kom. i do kolku raboti?

netphreak рече...

Progovorot za brzinata e modifikuvan 3 puti do sea. Aman be!

ahmed рече...

Зар нашата влада не е сопственик на 49% од капиталот на мт нет. каде се тие и дали воопшто го слушат гласот на нивните гласачи. Јас по природа сум оптимист, но во овој случај мислам дека се реботи за за нешто сосема друго. И да ги тужиме нема фајде судството е во рацете на владата а тие стојат зад Мтнет, не мие зборот за СДСМ нека не ме сфатат погрешно туку за влада. Каде се тие и дали некој се обратил до нив? дали можат тие да помогнат во овој случај?

Анонимен рече...

Бројачот им е нешто зезнат, сеа е 7 сабајле а не е апдејтуван од 8 вчера вечер,последен пат вика “заклучно со 09.11.2005 19:48:35“

bezvrska рече...

netphreak, да знаеш колку авторот на приговорот вика: Аман бе! Првиот приговор за намалување на брзината се однесуваше на најавата дека тоа ќе биде на ниво на dial-up и требаше да биде поднесен за еден ден. После се јавија луѓе кои се жалеа дека не стигнале да го понесат и за нив беше објавена првата модификација. После се јавија луѓе кои сакаа да поднесат приговор откако намалувањето на брзината е фактички спроведено и за нив беше објавена втората модификација. А зошто ти викаш „аман бе“? Се надевам дека не ги поднесе СИТЕ три верзии :)

Анонимен рече...

И јас забележав уште вчера дека бројачот е закочен. Кај мене стои 20:00:08 и до сега не е мрднат и уште го покажува истото време.

|BURGLAR| рече...

Tocnost na brojacot)
http://www.geocities.com/ricka_mk/tocenbrojac.jpg

Kupe рече...

Predlagam sekoj korisnik na ADSL namesto obicnite kalendarcinja sto se nosat vo novcanik da si go ispecati sledniot tekst i da si go nosi so sebe sekogas za se potsetuva kako da ne mu ja namalat brzinata:
===============
1 129 MB
2 258
3 387
4 516
5 645
6 774
7 903
8 1032
9 1161
10 1290
11 1419
12 1548
13 1677
14 1806
15 1935
16 2065
17 2194
18 2323
19 2452
20 2581
21 2710
22 2839
23 2968
24 3097
25 3226
26 3355
27 3484
28 3613
29 3742
30 3871
31 4000 MB
===============

netphreak рече...

E ja po greshka ja iam podneseno prvata verzija na 2.11, greshka u printanje. Ima veze?

netphreak рече...

Pocnaa da stigaat smetkive. Aj nek se ugode.

Volan рече...

Najnova vest za potvrduvanje na skorot od 2:0

Ja dobiv fakturata za telefon za mesec 10/2005.

Vo nea nema takanareceni penali.

Napomenuvam deka jas sum od grupata koja se odvrza od MT (sto bi rekol bez_vrska:) pred 14 minatiot mesec.

Od porano postirav deka pri krajot na minatiot mesec dobiv uctivo pismo od "Neprijatelot" vo koe najprvo me obavestuvaat deka nema da mi naplatat "penali" i me molat da se vratam vo nivnoto jato "Navistina bliski".

Jas javno preku postot odgovoriv koi se uslovite za moeto vracanje kako niven korisnik. Neka se vratat vo postovite od pred nekoj den. Ako nekoj od vas saka ce gi povtoram pak, a ako saka da gi vidi pismata ce gi skeniram pa adminite na blogot neka gi stavat...

Da zivee e-Revolucija

Анонимен рече...

од Александар

Абре луѓе, што е работава, таман мислев да раскинувам договор, и си пуштив да ми се симињаат разни работи , секако да напунам барем 4 гига, кога станувам сабајлево и глеам ми се симнињаат уште работи а брзината ми е 41-41.5 и слично, што се случува и сеа во моментов се закачувам на сајтот за проверка на сообраќајот и гледам дека има 7 гига, а ништо од намалувањето....ми мириса овде на нешто, да не ми го стаат после у гззз, и на следната сметка да паднам у несвест, али имам правни средства па ќе се борам. како и да е мојот ПС нњ го гасам наке симинња. Инаку денес без и поднесов приговор у Агенцијата за Електронски Комуникации, која малку ја барав но ја најдов, и за сите што незнаат каде се наоѓа СЕ НАОЃА КАРШИ СОБРАНИЕ НА РМ, МИСЛАМ ПОЗАДИ ОДМА ПОСЛЕ АСТРА, нашата ни коцкарница....
поздрав до сите Револуционери, и биткава која ја водиме е наша, и само наша која неможе да ја изгубиме..

netphreak рече...

Podnesov zalba ama zaboraviv da dadam kopija od dogovorot i prigovorot. Ima veze?

bezvrska рече...

netphreak said...
„E ja po greshka ja iam podneseno prvata verzija na 2.11, greshka u printanje. Ima veze?„


Ако мислиш на оригиналната верзија на третиот приговор, истата можеше да се поднесе само на 29 октомври. Последната модификација може се уште да се поднесе.

„Podnesov zalba ama zaboraviv da dadam kopija od dogovorot i prigovorot. Ima veze?“

Ништо страшно. Агенцијата ќе побара копии од договорот и приговорот од Телеком.

netphreak рече...

Utre ke go raskinam dogovorot. Dali e dovolno samo izvestuvanjeto ili so nego da go dadam i noviot prigovor?

bezvrska рече...

netphreak said...
Utre ke go raskinam dogovorot. Dali e dovolno samo izvestuvanjeto ili so nego da go dadam i noviot prigovor?


Може да не ти го примат известувањето ако го даваш заедно со приговор. Затоа или поднеси ги во различни салони, или па извесувањето дај го во салон, а приговорот прати го по пошта.

netphreak рече...

Ama poshto ja raskinuvam dogovor mislam deka nemora da praam takvi finti tuku da si go dadam utre izvestuvanjeto i modemot u paket. Neli?

bezvrska рече...

netphreak, можеш и така. Главна цел на приговорите не е толку да ги импресионираме МТ со количината хартија која ќе ја потрошиме на нив, туку да си обезбедиме законска заштита од нивните постапки.

netphreak рече...

Na 14 po mail, a na 15-ti po mediumi beshe poslednosto izvestuvane na mt. A iame 15 dena fora za prigovor. I kako sea imame pravo za podnesuvanje na noviov prigovor koga izminati se 15 dena?

bezvrska рече...

:)
netphreak, што не е јасно? Последната модификација од третиот приговор се однесува на практичното спроведување на претходно најавеното намалување на брзината на дајал ап ниво. Намалувањето започна да се спроведува од 1.11.2005 и затоа можеш да се жалиш до 15.11.2005. Од каде сега интерес за приговорот, мислев дека ќе поднесуваш само известување? ;)

|BURGLAR| рече...

Дали некој примети дека сметките за телефон овој месец драстично се зголемени во мој случај 15%. Истото ми го потврдија и повеќе луѓе. Ако се се заврши како што треба со ADSL-от ќе започнеме иницијатива и за Фиксината Телефонија.

Анонимен рече...

Za adminite

ve molam ovoj post prepratete go za site onie koi se zainteresirani za Satelitski internet, bilo ednosmeren ili dvosmeren. CELIOT znaci CELIOT satelitki internet e zatvoren za P2P ili za golem download. Se e toa mamka za da se uklucite i potoa ako imate golem download ve siminjaat na mizerna brzina. LICNO iskustvo. Vsusnost na sajtot na Astrasat vo Srbija stoi vakov odgovor:

Širina protoka je do 256 kbit/sec ili do 512 kbit/sec ili do 1 mbit/sec zavisno koji paket uplatite bez obzira na doba dana. Brzina skidanja fajla sa nekog servera zavisi od brzine na kojoj je taj server ili eventualne preopterećenosti servera. Astrasat zadržava pravo da sve korisnike koji mnogo downloaduju podatke tokom preopterećenja prebaci na "Best effort channel" sve dok nedođe do rasterećenja servera. Napominjemo da ovo nije pristup za non stop download jer ce takvi korisnici posle par dana biti nezadovoljni brzinom koja ce im biti drasticno smanjena.

I ova isto vazi za site satelitski vrski. Pak ke povtoram po koj znae koj pat. Samo CVRST link opticki e sigurna i dobra konekcija. Momentalno vo Makedonija go ima SAMO TELEKOM kolku nas toa ni se dopadjalo ili ne. Neotel zema so Wimax prenos link od Kosovo. Samiot Wimax vo svetot ne e stabilen a zamislete kako ke bide kaj nas. Na Neotel se kabelskite i MOL. Onnet e na Telekom i ima plus sat vrska koja e nestabilna.

Site nasi napori treba da bidat kon istiot toj Telekom. Davajte idei kako da go naterame da dade poniska cena ili podobri uslovi.

Za onie koi se sitat na otpustanjata vo telekom. Si odat samo lica od neproduktivnite za telekom dejnosti (telegrami, telegraf, odrzuvanje itn itn) ne otpustaat od centrali, internet mobilna i zatoa ne im se sitete na tie ludje, mozebi pojma nemaat ni sto e internet. Treba site tie ludje da gi podrzime vo nivnite napori da se borat za svojata egzistencija

Анонимен рече...

jas sum honoraren dopisnik vo enter, i ushte od sega mozam da vi kazam deka vakvo neshto (konkretno za Enter)

Ентер е емисија за компјутери? Од кога тоа?

Александар З рече...

ne im se sitete na tie ludje, mozebi pojma nemaat ni sto e internet. Treba site tie ludje da gi podrzime vo nivnite napori da se borat za svojata egzistencija

Како, а да не ги навредиме?

Volan рече...

Resenieto za podobruvanje na internetot i poeftinuvanje na cenite, sto bi doslo do zgolemuvanje na internet penetacijata e kaj Vladata i vo racete na vladata....

Koj pat ce go izbere Vladata ni, baven, brz ili nekoj tret zavisi malku i od nasiot pritisok kon niv, kon javnosta, kon evropskite komisii koi ja monitoriraat vladata i ...

1. Dali ce dade brza koncesija za nov provajder vo fiksnata ili mobilnata telefonija

2. Dali ce iskoristi nekolku drugi resenija za optika:
-elektrostopanstvo
-Nelegalnata vece postavena optika na Rafinerija
-ili nesto treto
ili nesto treto, e izbor na Vladata ni, a nie treba nastojcivo da barame !!!!!!!!
3. Vladata mora i defakto da go simne monopolot na MT i toa brzo.
Pa ludje moi tie zaposluvaat samo 2000 ludje od nasava drzava...

Volan рече...

Zatoa predlagam nekoja slicna akcija kako so pomenot za ADSL, da se organizira pred vladata.

Ne mora da bide vednas utre, moze i za nekoj den.

Verojatno pak nema da ima kojznae kolku masovnost ama barem ce ima kontinuitet.

Mozebi eventualno, paralelno i pred evropskata komisija ili kao vece im se vika predstavnistvoto kaj Domot na Armijata ni.

Dajte i svoi predlozi i komentari.....

Volan рече...

Dajte predlozi za paroli koi ce gi istakneme pred Vladata.
Kako na primer

SKAME BRZ INTERNET

SAKAME EFTIN INTERNET

DOLU MONOPOLOT NA MT

I slicno.
Pomladite verojatno ce imaat polucidni idei za paroli

Dajte predlozi

Eve jas se obvrzuvam da napravam DESET PANOA ILI PLAKATI KOI BI GI NOSELE NA PROTESTITE.

Napomenuvam protestite treba da bidat nepartiski....

Volan рече...

Sekako i ce gi najavime i ce barame soglasnost kao sto bara zakonot....
Se kako sto treba...

џоку рече...

http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=68431

нешто слично како кај нас :-)))

џоку рече...

Наравоучение од претходниот линк:

нашите говеда(читај: директори) се криви, а не Матаф или Дојче Телеком

гад демит!!!

Volan рече...

@ џоку

jas takvi raboti ocekuvav od MT a ne vakva z***ancija kakva sto dobivme...

Анонимен рече...

Volan

ke bide, sega sakaat da se otkacat od site manijaci koj zemaat soobracaj za biznis
Posle tesko deka ke moze da se vratat. Nema tehnicka moznost ke im kazat. Toa e celta na se ova, gi navlekoa site i sega se osloboduvaat od najgolemite usrei na mrezata

bezvrska рече...

По мене најголеми мањаци се тие што лажат луѓе со шарени бомбончиња и после им земаат 40-60 евра месечно за квалитетно малтретирање и неквалитетна dial-up врска.

Околу целта зад овие срамотилаци, јас имам малку поинаква информација. Проблемот настанал со воведување на стартАДСЛ пакетот и неможноста да се продадат пола гига за 1500 денари, во услови кога за само 900 денари повеќе се нуди осумпати поголем сообраќај. Сето тоа надополнето со неизмерна алчност и цицијаштво, т.е неспремност да се направат минимални инвестиции за да се отстранат тесните грла.

Во врска со враќањето.... Ах, ме изнасмеа :))) Ја мислам дека бившите корисници ќе бидат тие кои ќе кажат дека нема техничка можност да се вратат назад во стадото на МТЊет ;)

netphreak рече...

Denes podnesov baranje za raskinuvanje so izvestuvanje sose modem pod mishka arno ama modemot ne go primaat. Rekoa deka ke mi dojdat doma da go demontiraat oni. Inaku na eden drugar shto raskina pred 1 nedela mu stignaa penalite na smetka ama ne u kesh tuku na rati (sekoj mesec po 2000 den.) dodeka ne gi isplati.

Анонимен рече...

Dajte be uste nekoja taze vest od vnatresnosta na neprijatelot.

Анонимен рече...

Umrea revolucionerite
MT NET : REVOLUCIJA 3:2
Kako mozese ova da se sluci.
Ne znam dali nekoj raskina dogovor bez penali, dali i kolku ima voopsto sto raskinale....

Mislam strategijava vi e ...

Dajte ili napravete nesto ili otkazete se ....

Nocika рече...

Ludje nesto ne e vo red.
Jas imam do sega simanto okolu 4.35 GB a brzinata uste ne mi e namalena

koskar рече...

Umrea revolucionerite
MT NET : REVOLUCIJA 3:2
Kako mozese ova da se sluci.
Ne znam dali nekoj raskina dogovor bez penali, dali i kolku ima voopsto sto raskinale....

Mislam strategijava vi e ...

Dajte ili napravete nesto ili otkazete se ....

Извини дечко, ама кој тие курац?
Стратегијава ни е... што?
Ако ти точно знаш што треба да се прави, кажи. Ако имаш некој предлог, кажи го.... Не да се криеш позади анонимноста и да мрчиш. Секој го може тоа, за тоа не треба муда, само компјутер поврзан на интернет...
btw, да не работиш за мтшит?

п.с. ебате македонската работа, ебате. заради ваквите, секогаш сите ќе не’ ебат.....

Ne se potpisuvam za da ne serete рече...

btw, да не работиш за мтшит?


koskar,
poradi vakvite komentari izgubivme mnogu lugje. Na pocetokot imase podosta lugje. Sega ne se poveke od 20-30. Smesno e. Zatoa Telekom KUR GI BOLI (sega ke mi ja izbrisete porakata, dragi "revolucioneri").

VIE ste krivi sto nikoj nisto ne im moze na Telekom. VIE gi izgubivte lugjeto. Telekom gleda deka tuka ostanaa edna saka lugje, pa TEK SEGA METER KJE NI' EBA!!!

Buljasi edni...

Анонимен рече...

djo kar
Ve gledam i se cudam kolku ste naivni.No Vie ne ste krivi,Vaseto neiskustvo,Vasite godini,Vasata nekultura na poedinci od blogov,
Vasite....
Gospoda,edinstven nacin da se prodolzi dejstvuvanjeto ne e vo raskinuvanjeto na dogovorite zatoa sto bese ocigledno deka ke dojde do naplata na penali,tuku vo izdejstvuvanje nacin kako da se namalat cenite i da se podobri uslugata
No zemajci ja vo predvid momentalnata situacija vo samiot telekom i mt net,veruvajte razmisluvanjata ne odat na dobro.
Edinstveno i samo so afirmiranje na celata javnost za toa sto se slucuva so internetot i opsto so protokot na informacii vo celata drzava preku reklami,izvestuvanja i hepeninzi bi se PODIGNALA javnata svest kaj narodot.
Edno da rascistime,85% od lugeto ne znae sto e internet ili ne znae toa kako izgleda a nie ocekuvame razbiranje od istiot,dodeka drugata strana toa vesto go koristi.No NE od tipot na zalni vesti i nekrolozi po mediumite koja bese spored mene malku neozbilna rabota.Ali sepak i toa e za pozdravuvanje bidejki sepak nesto se slucuvase..Dobro e toa sto ima dosta istomislenici na blogov vo taa nasoka.
Kako NVO se otvoraat moznostite za afirmacija na internetot preku rabotilnici ,soopstenija po mediumi i besplatni prezentacii na toa sto e toa "vrazule" koj pak ce pridonese da narodot da razbere sto e toa internet i negovite moznosti.
I uste ednas bi Ve zamolil so ozbilni razmisluvanja i konkrektni predlizi a ne so pubertetski gluposti
pozdrav

Сникерс рече...

Во секој случај, МТ НЕТ добиваат... Мање више, тие што ги раскинаа договорите како „прва помош“ додека не се снајдат, користат dial-up услуга.. А во чиј џеб одат тие пари? 5 поена за точниот одговор..
Така да, мислам дека не е работата да се концентрираме на раскинување договори, туку на добивање подобри услови. За инат ќе им седиме бе, и ќе им мрчиме, и ќе праќаме мејлови по нивните шефови, константно, па ќе напраат нешто само за да не уќутат. Ви текнува на она, „мирна вода, брег рони“? Јас мислам повеќе тоа ќе успее, одколку досегашното „УУу аааа мт нет буљаши, доле мт нет“ кое што стивна за неколку недели. Ете, сеа дур е „хит“ ова со фркава за влагање во Европа, треба да се искористи... Сигурно како еден сегмент што треба да го унапредиме е и информатичкото/телекомуникациското општество. Треба на „тие горе“ да им дадеме до знаење што се случува тука со интернетот. И до владата првенствено, како што се расположени за лижење гз, особено пред избори, може да унапредат ситуација барем малку (за да после имаат аргумент повеќе „ние ја опраивме ситуацијата со интернетот“ :) Ah, sweet dreams...

Volan рече...

Gi informiram site zaineresirani Blogeri, aktivni i anonimusi, deka povedovme inicijativa za:

Mirni,simpaticni i lucidni istovremeni protesti pred Vladata ni i predstavnistvoto na EU.

Povece detali videte na:

http://revolucija.10.forumer.com/viewtopic.php?t=73

Site zainteresirani neka se prijavat tuka ili na forumot za koordinacija.

Volan рече...

ZAKON ZA JAVNITE SOBIRI

Objaven vo "Slu`ben vesnik na R.M." broj 55/95 od 13 noemvri 1995 god.

^len 1

So ovoj zakon se ureduvaat na~inot na ostvaruvawe na pravoto na gra|anite na javno sobirawe zaradi mirno izrazuvawe na mislewe i javen protest, kako i slu~aite koga ke se prekine odr`uvaweto na javen sobir.

^len 2

Pod javni sobiri, vo smisla na ovoj zakon, se smetaat sobirawe na otvoren ili zatvoren prostor zaradi ostvaruvawe na zabavni, kulturni, verski, humanitarni, socijalni, politi~ki, ekonomski, sportski ili sli~ni interesi na gra|anite, organizirani zaradi javno izrazuvawe na mislewe ili protest.

Ne se smeta za javen sobir vo smisla na stavot 1 na ovoj ~len:

- verski obredi {to se odr`uvaat vo prostorii nameneti za verski celi;

- voobi~aeni narodni sve~enosti;

- pogrebni povorki;

- sobirawe na prostori na koi e zatvoren slobodniot pristap zaradi razgleduvawe na sindikalni pra{awa;

- voobi~aeni sobirawa od kulturno-zabaven ili sportski karakter koi organizatorot vo ramkite na svojata dejnost, gi organizira vo zatvoreni prostori nameneti za taa cel i

- voobi~aeni sobirawa, sostanoci, seminari, tribini, na pretstavnici na dr`avni organi, organizacii ili drugi pravni lica vo vr{eweto na nadle`nosta, odnosno dejnosta, sobirawa na politi~ki partii i sli~no, vo zatvoreni prostori.

Zaradi interesite na bezbednosta organizatorot na javniot sobir mo`e da go izvesti Ministerstvoto za vnatre{ni raboti za odr`uvawe na javniot sobir i merkite {to se prezemenn za negovoto odr`uvawe.

Vo izvestuvaweto organizatorot gi naveduva slednive podatoci: celite na odr`uvaweto na javniot sobir; mestoto i vremeto na odr`uvaweto; organizatorot na javniot sobir; merkite {to organizatorot gi prezel vo vrska so nepre~eno organizirawe i odvivawe na javniot sobir i podatocite za organizirawe na redarskata slu`ba.

^len 4

Zaradi za{tita na pravata na gra|anite, normalnoto odvivawe na soobra}ajot, snabduvaweto na naselenieto so lekovi, hrana, gorivo i sli~ni neodlo`ni potrebi, kako i zaradi po~ituvawe na obvrskite od me|unarodni dogovori, organizatorot na javniot sobir e dol`en da go obezbedi odr`uvaweto na redot na javniot sobir i da organizira redarska slu`ba.

Dokolku organizatorot pobara, a Ministerstvoto za vnatre{ni raboti opredeli obezbeduvaweto na odr`uvaweto na redot na javniot sobir da go vr{i policijata, tro{ocite za toa obezbeduvawe gi podnesuva organizatorot.

Organizatorot e dol`en da go prekine odr`uvaweto na javniot sobir, ako dojde do zagrozuvawe na `ivotot i zdravjeto, bezbednosta i li~nata sigurnost na lu|eto i imotot.

Vo slu~aite od stav 3 na ovoj ~len, organizatorot e dol`en vedna{ da go izvesti Ministerstvoto za vnatre{ni raboti.

^len 5

Licata koi prisustvuvaat na javniot sobir ne smeat da nosat oru`je i op{to opasno orudie.

^len 6

Ministerstvoto za vnatre{ni raboti }e go prekine odr`uvaweto na javen sobir vo slu~aite koga istiot e naso~en kon:

- zagrozuvawe na `ivotot, zdravjeto, bezbednosta, li~nata sigurnost i imotot na gra|anite;

- vr{ewe ili pottiknuvawe na vr{ewe krivi~ni dela utvrdeni so zakon i

- zagrozuvawe na `ivotnata sredina. Ministerstvoto za vnatre{ni raboti }e go prekine odr`uvaweto na javniot sobir vo slu~aj koga negovoto odr`uvawe e vo sprotivnost so me|unarodnite dogovori so koi e predvidena obvrska za nepre~eno odvivawe na soobra}ajot.

^len 7

Organizatorot na javniot sobir e dol`en da ja nadomesti eventualnata {teta {to }e nastane pri odr`uvawe na javniot sobir.

^len 8

Strancite mo`at da svikuvaat i odr`uvaat javen sobir pod uslovi da go prijavat i dobijat odobrenie za odr`uvawe na javniot sobir od Ministerstvoto za vnatre{ni raboti.

^len 9

So pari~na kazna od ~etiri do dvaeset plati }e se kazni za prekr{ok pravnoto lice (organizator) na javen sobir ako:

- ne prezeme merki za odr`uvawe na redot na javniot sobir (~len 4 stav 1) i

- ne postapi spored odredbite od ~lenot 4 stavovi 3 i 4 na ovoj zakon.

So pari~na kazna od edna do dve ipol plati }e se kazni za prekr{okot od stavot 1 na ovoj ~len i odgovornoto lice vo pravnoto lice (organizator).

^len 10

So pari~na kazna od edna petina do edna polovina od plata ili kazna zatvor do 30 dena }e se kazni za prekr{ok:

1) fizi~ko lice (organizator) ako ne prezeme merki za odr`uvawe na redot na javniot sobir (~len 4 stav 1);

2) fizi~ko lice (organizator) ako ne postapi spored odredbite od ~lenot 4 stavovi 3 i 4 na ovoj zakon i

3) fizi~ko lice ako nosi oru`je na javniot sobir (~len 5).

Za prekr{okot od stavot 1 na ovoj ~len na stranec mo`e da mu se izre~e i za{tatna merka oddale~uvawe od teritorijata na Republika Makedonija vo traewe od {est meseci do dve godini.

^len 11

So denot na vleguvaweto vo sila na ovoj zakon prestanuva da va`i Zakonot za javnite sobiri i javnite priredbi ("Slu`ben vesnik na SRM" broj 44/72, 41/85 i 51/88).

^len 12

Ovoj zakon vleguva vo sila osmiot den od denot na objavuvaweto vo "Slu`ben vesnik na Republika Makedonija".

Ако има и други прописи казете.

васко дебелио рече...

Абе дечки што туку се расправате те овој е во право ,те оној не е во право , што туку ве дупат секој што ќе стигне. Па зарем не гледате дека има луѓе со послаби живци, не можат да трпат или неможат да почекаат да видат позтивни резултати од револуцијата, смирено и со малку воздржување се ке си дојде на место. Кој рече дека нема да се раскинуваат договори ? Јас лично сметам дека и договопите ќе се раскинат ама поентата е се додека има средства за притисок тие да се користат. На крајот кога ќе нема средства за притисок (заради непридржување кон договорот) една убава тужба за телеком со дебеле оштета и гаќите му се турнати. По мое ние сеуште не ги имаме искористено ни 30% можностите и потенцијалот. Затоа престанете да се навредувате и почитувајте се повеке. Црвот на раздорот ја заебал оваа држава уште од турско, затоа дајте ние информираните да не го правиме тоа. Јас живеам во провинција, и ги почитувам и му верувам на сите што имаат дадено придонес во револуцијата. Колку и да ви изгледа се наместено не е така, местена работа на интернет многу тешко се контролира, затоа верувајте му на дечките што го дадоа најголемиот придонес во револуцијата, и ако не друго барем не му досадувајте со секакви глупости, стварно и тие се оптеретени. Почитувајте се и уважувајте се само на тој начин сите други штетници ќе се дистанцираат. ВЕРУВАМ ВО РЕВОЛУЦИЈАТА И ВЕРУВАМ ДЕКА АКО САКА ГОСПОД И ЕВРОПА ЈАС КЕ СЕ ПЕНЗИОНИРАМ СО ПАРИТЕ ОД ОШТЕТАТА ШТО ЌЕ МИ ЈА ИСПЛАТИ ТЕЛЕКОМ.

Анонимен рече...

Taka e be Vasko, arno im napisa!Alal da ti e.Pozdrav od S.

Анонимен рече...

lugje , check this out:

http://www.t.ht.hr/press/novost.asp?id=1170

Prekrasno...
:)

Анонимен рече...

fino ama ova kaj nas e nesto obratno od toa sto se slucuva tamu

Анонимен рече...

imase li deneska protesti ili ne?

*revolucijava mi izgleda kako da propagja od koga go otvorivte forumot.

Анонимен рече...

http://www.netdisaster.com/go.php?mode=pee&url=http://adsl.com.mk

mnogu interesno resenie za adsl sajtot :)

Ne se potpisuvam za da ne serete рече...

Абе дечки што туку се расправате те овој е во право ,те оној не е во право , што туку ве дупат секој што ќе стигне. Па зарем не гледате дека има луѓе со послаби живци, не можат да трпат или неможат да почекаат да видат позтивни резултати од револуцијата, смирено и со малку воздржување се ке си дојде на место.

@vasko debelio

Vasko, ne e tocno deka ima takvi lugje na sajtov, tuku nervoza vnesuvaat samite admin-i. Izgubivme mnogu lugje samo poradi napadite na admin-ite. Site koi imaat razlicni stavovi bea izbrkani, napadnati so pogrdni zborovi, im se izbrisaa porakite, im se lepea etiketi deka se lugje na Telekom i sl.

Ama taka e vo sekoja revolucija. Onie koi ja predvodat revolucijata, podocna stanuvaat najgolemi kocnici, t.e. najgolemi diktatori i gi eliminiraat site neistomislenici.

Taka i tuka. Admin-ite gi eliminiraa site neistomislenici. Namesto brainstorming, sega imame edna saka lugje istomislenici. Drugite ili gi nema ili ispagja deka "vnesuvaat" nervoza. No, nervozata ja vnesoa admin-ite. NIKOJ DRUG!

Uste ednas, za da ne zaboravime: SITE PREDVODNICI NA REVOLUCII, PODOCNA STANUVAAT NAJGOLEMI DIKTATORI!!!

Pocnav da se gadam od sajtov vise. Samo napadi citam. Od admin-i, ami sto...

Гемиџија рече...

imase li deneska protesti ili ne?

Имаше, ама пошто ниеден анонимус не дојде, пропаднаа.

*revolucijava mi izgleda kako da propagja od koga go otvorivte forumot.

Ма, готова е, ја закопаа анонимрзи што сакаат да вршат нужда без да пуштат вода, па им ја засмрдеа на државните непријатели број 1, кои решија да се закопаат длабоко во илегала и да почнат со самоубиствени напади. Бум.

Александар рече...

ОВИЕ ОД „ЛОПОВСКИ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ“ СЕ ЕПТЕН НЕНОРАМАЛНИ...АДСЛ КОРИСНИК СУМ, А НА СМЕТКА ИМАМ И ПЛУС ЗА DIAL-UP ИМПУЛСИ! Е ПА ВАКА НЕ МОЖЕ! ЌЕ ГИ ТУЖАМ ДЕФИНИТИВНО, НЕ СЕ ГОЛЕМИ ПАРИ, АМА УТРЕ НА СИТЕ ТАКА ЌЕ НИ НАПРАВАТ...ЗНАЧИ КОГА СМЕ БИЛЕ НА DIAL-UP ЛОМ НЕ ПРАВЕЛЕ ОД КРАДЕЊЕ....ЕЕЕЕЕЕЈ ИМ ПЛАЌАМ 2.400 ЗА АДСЛ И + СЕ КОНЕКТИРАМ НА 055 857 857...ЗАМИСЛЕТЕ!

Јосиф Висарионович рече...

SITE PREDVODNICI NA REVOLUCII, PODOCNA STANUVAAT NAJGOLEMI DIKTATORI!!!

Ја прифаќам критиката на товариш несерко и веднаш пристапувам кон самокритика - те молам, товариш, потсети ме кои твои неистомислења и идеи не сме ги прифатиле за да можеме веднаш да ги спроведеме со зголемени усилби со цел да се продлабочи и прошири праведната ни цел. По поднесувањето на списокот неостварени неистомислења и идеи, предлагам на товаришот несерко веднаш да му доделиме бесплатна сателитска двонасочна. На сметка на ЦК, се разбира.

Анонимен рече...

Fakt e deka aktivnostite i elanot pagaat. Sakale da priznaeme ili ne. Telekom si go tera svoeto i ogranicuva. Ne gledam vo momentot nesto da se sluCuva. Blogot e bajat od 8-mi. Lugeto zainteresirani za ovaj problem so ADSL-ot malku po malku se osipuvaat. Zatoa gospoda, nekoja akcija e itno potrebno. Ponedelnicko URA.

Анонимен рече...

Da mu se pomocham na ADSL-ot :D) Zirnete go linkov:
http://www.netdisaster.com/go.php?mode=pee&url=http://adsl.com.mk

Ne se potpisuvam za da ne serete рече...

По поднесувањето на списокот неостварени неистомислења и идеи, предлагам на товаришот несерко веднаш да му доделиме бесплатна сателитска двонасочна. На сметка на ЦК, се разбира.

Vidi komunistu eden, t.e. Јосиф Висарионович:

Samo ti teraj si so toj recnik. Samo napred. Se' poveke im veruvam na glasinite deka admin-ite lapnaa nesto od Telekom, pa sega na ovoj ili onoj nacin gledaat da go unistat jadroto na revolucijata.

Samo taka terajte. Na prav pat ste da dokrajcite sto se' se ima.

Робеспјер рече...

glasinite deka admin-ite lapnaa nesto od Telekom

Изгуби сателитска. Ама гиљотината уште ми е остра.

Анонимен рече...

Очигледно е дека, ти „што не се потпишуваш“, си се исплашил некој од админите да не добил нешто гратис од телеком... Што, криво ти е што ти не си добил? А, бе, знаеш ли ти дека у државава ниту една работа не се завршува за еден ден, освен ако немаш пари? И очекуваш некој друг да ја заврши, додека ти си го дрвиш?
Ако си толку паметен, ајде, предложи нешто, организирај, прецизирај, а не само сереш.

Не сум администратор, ама преку таквото ми е веќе од тебе.

БДВ, Администраторите ги познавам, знам дека никој ништо не добил ниту ќе прифати. Ова не е синдикатот на Муратовски па да си го продава газот така лесно.

Анонимен рече...

Многу ми се интересни коментарите од типот дека анонимус е оној кој не сака да се потпише, односно онај кој го крие својот идентитет. А ете пр. ако се потпише некој со ник `магарешка слива`, тогаш во што е тој похрабар од некој кој не се потпишува. Под било кој ник не се знае кој се потпишува. А и кој гарантира дека имињата кои се користат при регистрација на ник се веродостојни. На крајот и не е битно која идеја е од кого (дали од `магарешка слива` или од `турни ме да кинисам`), туку дали е добра и колку брзо може да се реализира за добробит на сите нас.
Да повториме по 1000 пат. Ако сами не си помогнеме, телеком со `лежерни муабети` не го убедуваме да ја намали цената и подобри услугата.

Bojan рече...

Види, ти што не_се_потпишуваш... Јас со задоволство би те вклучил во екипата на пишувачи на блогот. Така ќе може секојдневно да пишуваш нови идеи и предлози за активности.

Најубаво би било така. И онака јас од утре/задутре нема да можам да пишувам бидејќи ќе ми го исклучат АДСЛ-от и телефонот, а пари за интернет кафе немам.

Последниве неколку недели повеќе време изгубивме на одговарање на вакви напади отколку на брејнсторминг. Јас сум моментално без идеи и без желба да продолжам понатаму. Прашај ме зошто, а јас пред време ќе ти одговорам: Неколку пати по ред треба да објаснувам едно те исто. Јасно кажав какви коментари се бришат. И не ја знам твојата дефиниција за „неистомисленик“, но во мојот речник кај „неистомисленик“ не стои „Некој што дава неконструктивна критика“.

Муабетите од типот „Се изгубивте“, „Ништо не правите“, „Што е ова, срамота“ и сл. никому не му помагаат. Некои од предлозите („одење во МТ со таква-и-таква понуда/закана“, „протести пред _______“, и сл.) мислам дека исто така неколку пати образложив зошто МЕНЕ не „ми фаќаат око“, а никој не најде за сходно да објасни зошто таков предлог ќе успее, ниту пак да излезе со идеја како може да успее таков предлог. Сите навредено и демонстративно го напуштаа(т) блогот без воопшто да се потрудат да ОБЈАСНАТ зошто нивната идеја е конструктивна и ќе вроди со плод.

Во вакви моменти се чувствувам како Марјан Р. (службеникот од МТ) да беше во право кога не нарече „Бојан и неговата банда“.

Анонимен рече...

Dali imate informacija kolku vkupno ADSL dogovori se raskinati? Da dobieme nekakva slika sto se slucuva. Drugo dali nekakvi informacii (od izvori bliski na Atila??!!) sto ke sledi od telekom? Dali mislat da dadat podobri uslovi ili toa e toa?
Koj znae nesto neka pisi.

longest_post рече...

Bojan

kaj bez_vrska ima eden moj konkreten predlog za koj mislam deka e vreme da se aktivira. Vaka sekogas ke se vracame na mojot post, i na kraj ke ispadne deka jas sum bil vo pravo so toj post.
Do site ostanati, adminite ja povedoa bitkata i ja vodea uspesno. Veruvam deka i ponataka ke ja vodat uspesno. Za pobeda treba masovnost ama i konstruktivnost. Mesto da trosite energija samo na kritiki dajte konkreten predlog kako da se donesat povece ludje na blogot i kako da go pritisneme telekom da dade podobri uslovi.
Da bea adminite "plateni" kako sto velite ednostano ke go zatvorea blogot i celata revolucija zavrsi. Ili mislite deka ke uspeete da gi soberete povtorno ludjeto. Pa toa ne se slucilo vo Makedonskata istorija. NIE SEKOGAS sme se delele na patrioti i izdaici. Za zal sekogas prvi izdaici bile tie koi od patriotski pricini pocnale nesto, a potoa neprijatelot gi izmanipuliral site i od niv napravil vo ocite na NOVITE patrioti izdaici. Ima edna prica od Matija Beckovic se vika Gospodin, koj ima prilika neka ja procita. Tipicna za Balkanot.
Koga se prikluciv na sevo ova licno bev vo sebe srecen sto ete nesto vo Makedonija se menuva i taa zla sudbina sto ne sledi so vekovi se pobeduva. Bev srecen sto doadjaat nekoi novi klinci koi ke znaat da ja upotrebat svojata kubura vo sekoe vreme ne samo vo "zli vreminja". Za zal istorijata se povtoruva, navikite pobeduvaat. Nema nas telekom da ne pobedi ke se pobedime samite sebesi, ke se unistime dovolno taka da na telekom i nema da mu treba bitka za da ne pobedi.
Pa zar mladi ludje moi mislite deka adminite se semocni, supermeni ili ne znam sto. I oni se kako i nie, i oni go baraat patot kako do podobar internet. Inaku ne bi bile tuka. I zatoa mislam deka sega e presuden moment da se dadat konkreni predlozi do niv sto i kako ponataka, a oni ako se dovolno pametni kako i do sega ke go odberat praviot pat.
Licno mislam deka mojot prv post i ponataka rzi voda no stetata e napravena. Zatoa ostanuvam da probame so noviot predlog koj go imate pa da vidime sto ke ni donese toa. Ako se zgolemi brojot na posetiteli ako stvorime masa togas imam nov predlog koj togas ke go dadam. Do togas ke go sledam blogot ke ucestvuvam vo site akcii a ke pisuvam vakvi dolgi postovi samo koga kako i na mnogu drugi ke im dojde preku glava od destruktivnite postovi vo stilot nidto ne pravite , adminite ova ili ona.
NEMA TUKA NIKOJ NISTO DA NAPRAVI ZA NAS, NIE ZAEDNO SO TIE ADMINI GI SAKALE ILI NE SME TIE KOI TREBA NESTO DA NAPRAVIME. AKO IMATE STO DA KAZETE PISUVAJTE AKO NE CITAJTE POBEZBOLNO E

daywalker рече...

Прав си, longest_post

Се сложувам со тебе.

taratur рече...

Revolution...is the only solution!
revolucija ne e povlekuvanje, tuku dejstvuvanje. zalno e da se priznae deka ziveeme vo najlicemernata dupka vo evropa + ne se obiduvame da napravime nisto vo vrska so toa tuku se povlekuvame vo nasite duvla i toa bi bilo ok koga bi imalo alternativa. no fakt e deka i blogov poleka ke zamre-so osakatuvanjeto na naseto osnovno pravo, dostapnost do informaciite po fer uslovi.

Анонимен рече...

Umrea revolucionerite
MT NET : REVOLUCIJA 3:2
Kako mozese ova da se sluci.
Ne znam dali nekoj raskina dogovor bez penali, dali i kolku ima voopsto sto raskinale....

Mislam strategijava vi e ...

Dajte ili napravete nesto ili otkazete se ....
Извини дечко, ама кој тие курац?
Стратегијава ни е... што?
Ако ти точно знаш што треба да се прави, кажи. Ако имаш некој предлог, кажи го.... Не да се криеш позади анонимноста и да мрчиш. Секој го може тоа, за тоа не треба муда, само компјутер поврзан на интернет...
btw, да не работиш за мтшит?

п.с. ебате македонската работа, ебате. заради ваквите, секогаш сите ќе не’ ебат.....

11:30 PM, ноември 11, 2005


Ne se krijam, i ne rabotam za MT
arno ama do sega air nikoj ne vide.
Samo se dopusuvate, samo nekoi predlozi ama rezultat nema. Nikoj ne kaza dali platile penali ili ne. Jas licno bev vo MT i sklucuvav dogovor, i bea edni decki od Kacadarci ili slicno, raskinuvaa dogovor i si platija od dzeb penali,.... I STO SEGA !!!
Nisto.
PREDLOG EVE : (VEKE NEKOLKU PATI KAZAV) Dajte predlog kade da se sretneme i da vi objasnam kako se se tuzi. Sega veke spremam tuzba za MT privatna, ne za ADSL, ami za PSTN, situacijata e slicna kako so ADSL.... CEKAM PREDLOG MESTO I VREME

longest_post рече...

Mozebi za vas i ke zamre, za mene ne. Vo zivotot ne sum se predal nikogas i nema da se predadam. Siguren sum deka na toj vas kraj, ke ostanat nekoj ludje koj ke sakaat da se borat do postignuvanje na nasata cel. INTERNET samo INTERNET a denes se znae sto e internet vo civiliziraniot svet. Makedonija kako geografski poim (da ne pomisli nekoj deka sum nacionalista) e kolevka na civilizacijata i toa kako takva go zasluzuva. Nie ne sme potomci na divite pleminja kako sopstbenicite na telekomot, nie sme ludje potomci na filozofi, pisateli, matematicari i na site onie koi gi osnovale naukite. Genot ne zamira, mozebi ne ne biva za biznis ama intelektot ni e vrodena mana za razlika od nivnite mehanicki cuvstva i zivoti. Mladinata na Makedonija zasluzuva pristap do noviot svetski poredok koj se voka INTERNET i nema nikogas da se pomirime so toa deka nekoj huni, vizogoti mi diktiraat dali ke ja imam taa sloboda ili ne. Ke se boram za svoite covecki prava do kraj. Pravoto na INTERNET za niv toa se pari za mene e toa sustinata na noviot poredok. Ako oni ne se slagaat so toa porano ili pokasno ke najdeme solucija vo koja tie i site biznis cicaci nema da imaat sansa ni da pomirisaat. Ako denes edna Hrvatska ima free wireless kade sme togas nie, pa zar mislite deka sme vo dupkata na svetot. Toa za zal go mislat samo nasite biznismeni koj svojata idnina ja gledaat vo zamenata na Ljubica so kompjuter. Ne gospoda moi, ne treba da ja zamenime Ljubica treba da i dademe INTERNET i nea i na nejzinata vnuka. Ako nekoj misli deka nema da uspeeme se laze ILI KE NI GO DADAT ILI KE SE IZBORIME ZA NEGO.

longest_post рече...

Za tuzbata prijavi se na mailot na bez_vrska. Licno ne gledam deka taa tuzba ke donese nesto no sekoj od nas razlicno gi gleda rabotite

Анонимен рече...

I sega sto? Posle ovie posledni postovi. Muabetot bese........

Александар З рече...

Muabetot bese...

Приговор до Агенција за ел. ком. (за првите приговорџии) Поднесовте ли?

Известување за раскинување. (за оние што сакаат да немаат веќе ништо со МТ) Поднесовте ли?

Приговор за намалување на брзината (за оние што го пречекориле лимитот). Поднесовте ли?

Идеи за понатамошно дејствување. Дадовте ли?

Се подготвува сајт. Дадовте ли некој предлог (тука или на форумот).

Се отвори форум. Учествувате ли во дискусиите? Нема интересни теми на него? Отворивте ли интересна тема?

Анонимен рече...

To batka Aleksandar, to.

Анонимен рече...

aaaaaaaaaaaaaaaa

Анонимен рече...

Приговор за намалување на брзината (за оние што го пречекориле лимитот). Поднесовте ли?

NE, oti prigorot e napisan vo "l-forma", t.e. vo minato neopredeleno vreme i za nekoe X lice, namesto da bide napisano vo prvo lice i vo minato opredeleno vreme.

Baska sto milion raboti se povtoruvaat. Koj ke go procita toa zitti se'.

Si napisav svoj prigovor i podnesov. Apsolutno ne veruvam deka nesto ke bide, no podnesov.

longest_post рече...

Do Aleksandar,

samo prasanje. Za ogranicuvanjeto pod nivo na broadband prekrseno e nase pravo kako korisnici. Za ova kolku sto sum zapoznaen nadlezno e ministerstvoto za ekonomija posto pod niv se tie inspekcii. Dali e podnesena zalba do niv. Ne gledam kako ke ni pomogne direkcija za telekomunikacii. Ednas napisav, tie i parite od koncesija ne mozat da si gi priberat a ne nas internetot da ni go resavaat. Pa ovde e zrelo za prijava do pazarna inspekcija prodavaat muda za bubrezi od telekom i treba prijava do pazarna inspekcija. Toa e ona sto sekogas mi smeta. Odednas ajde pisuvajte prigovori, raskinuvajte dogovori. Mislam deka se treba da ima zosto se pravi. Ako e celta samo da se otkacime od telekom togas AJDE SITE RASKINETE GI DOGOVORITE, Ama toa nema da donese podobar internet. Se zalime do agencija za telekomunikacii, pa koj niv gi ebava vo drzavava. Mislam deka mozebi treba malku da imate sluh i za drugite idei. Nemoj da kazete deka gi nemase. Dajte podrska za NVO-to na Volan, toa barem ke moze legalno da digne glas, poslusajte uste nekoj predlog, mozebi ke dojde do pravite usi. Vaka ke povtoram iako sigurno ke me napadnete kako na najdolgiot post, samo gi terame ludjeto da raskinuvaat dogovori (ne zemajte go terame bukvalno no fakticki gi naveduvame toa da go napravat) kako da e toa nekoe resenie. Napravete presmetka kolku dogovori ke se raskinat, kolku se toa pari i kolku tie pari ke ucestvuvaat vo vkupniot bruto prihod na Telekom. PROMILI zboruvame za promili. Pa tuka KE POVTORAM e potreben masoven pritisok na telekom preku inspekcii so zaednicki nastap na site koi bea zainteresirani ili koj sega treba da gi sobereme okolu nas i da bidat zainteresirani. Zar mislite deka Atila pokraj pritisokot na negoviot sindikat za 500 rabotni mesta ima voopsto vreme za 100-200 nezadovolni korisnici na ADSL. Pobogu ludje ne letajte vo nebesa, pa 2:0 bese samo zatoa sto go prekrsija zakonot a vie im ukazavte na toa, ne bese toa sto se isplasija od toa deka ke se namali prihodot, se dodeka nasata brojka ne stane debelo trocifrena oni nemaat gajle, samo za potsetuvanje 1000x40=40000 pa toa x12 meseci 520000 evra. I ako mislite deka nekoj za ovaa suma ke se zamisli se lazete. Vo Makedonija ima skoro 1000000 telefoni sto sluzbeni sto privatni, pa samo administrativnite troskovi koi gi naplacaat se 1 milion evra citaj ponovo 1 milion evra. Da ne zboruvam deka edno pomeruvanje na tajmerot vo fiksnata telefonija za eden del od sekundata godisno ke donese uste nekolku milioni evra pa dali edna minuta trae 60 sekundi ili 59.4 mozebi i ne znaci nisto ama vo globala e milionska suma, a vie mislite deka so 500-600 iljadi evra a vo sto sakas mozam da se kladam deka nema 1000 otkazuvanja da zadades udar na telekom. Pa razbudete se i prestanete da se dopisuvate so instituciite, dajte da se skoncentrirame na masovnost pa masovno da udrime na isnpekcii ministerstva vlada site onie koi zakonski mozat da mu zastanat na pat na ova. Go prekrile dogovorot i za ova treba pazarna inspekcija da se pritisne, ministerstvo za ekonomija a ne od telekomunikacii koj i ne se nadlezni za toa. Duri i penali da zaracunaat povtorno tuka treba pazarna inspekcija da se pritisne, ama ne so 20-50 zalbi kolku sto gledam deka ima nego so 500-600. A za toa treba masovnost. Dajte idei kako nasite komsii kolegi slucajni minuvaci da gi naterame da go citaat blogot ili forumot na koj ne ucestvuvam i nema da ucestvuvam posto toa mi e trac sekcija vo koja sekoj si otvara svoja tema i si pisuva vo sekoja grupa za sto ke mu tekne a najmalku idei proizveduva.

Znam deka nema da se slozite so mene, kako i do sega ama toa mi e vo krvta ne mozam a da ne kazam toa sto mislam.

longest_post рече...

Volan

se slagam i so tvojata idea za protesti, ama sega me plasi deka ke izgledaat kako strajk na Muratovski jadno. Dajte prilika da se omasovime prvo pa da zastaneme na protesti

Александар З рече...

Видиш, стварно ја заборавивме пазарна инспекција. Данке.

Што се однесува до Агенција... фураме правна држава, нели? Постои закон за управна постапка и некој ред (не е важно дали е фактички, збориме за теорија). Патот преку институциите мора да се помине затоа што тоа е едно од прашањата што ги има (дали сте се обратиле на локалните тела и на кои) кога се жалиш на европските званични тела (или органи, што ги знам што се). Значи, не е џабе „допишувањето“ со институции.

Одливот на корисници - сега јас морам да се повторувам - има луѓе што сакаат да раскинат со МТ и толку. Тука беше посочено како - колку што ни се силите. Работата почна - а има поговорка што вели „што си почнал, треба да завршиш“. Башка, ако МТ се „навистина блиски“ со своите корисници и „имаат слух“ за нивните потреби и желби - и еден да си отиде ТРЕБА да ги заболи. Мислам, тоа така функционира во нормални фирми. А, биткава, барем за мене, е МТ да стане нормална фирма.

НВО и форумот - секој си има свое мислење за тоа. Секој нека постапува како што мисли и нема што да им префрлува на другите што мислат поинаку. Мене форумот ми има смисла. НВО не мислам да бркам, ама ни сопки да му ставам на волан да го оформи. Ако ништо друго, барем писма ќе составувам (толку ме бива, сега, ако ме бива).

zumbazum рече...

Vo potpolnost se slagam so longest-post.Dosta ua,ovoj predavnik ,onoj nisto ne pravi Edinstveno nesto sto moze MT da go natera da go promeni odnosot e pravno izdrzana tuzba za namaluvawe na brzinata pod dogovorenoto Toa povlekuva i otsteta

bezvrska рече...

longest_post, не е заборавено на Пазарната инспекција. Пред повеќе од месец беше контактирано со ОПМ и беше укажано на незаконитоста на договорите. За ова ОПМ поднесе претставка до Пазарната инспекција пред околу еден месец. Наскоро на блогот ќе се објави и индивидуална претставка.

Малку е контрадикторно тоа што велиш дека ова со Агенцијата нема да успее, а после посочуваш на Пазарниот инспекторат. Па тоа е исто државен орган, кој како и Агенцијата имал и неуспеси во својата работа. Наше е да ги пробаме сите опции.

Не сум убеден дека Атила нема време за АДСЛ проблемите. Имам информации дека баш спротивното е точно. Во врска со тоа дека МТ ги заболе за 500-600 илјади евра... Ако не им е гајле зошто ја почнуваа кампањата за АДСЛ? Деловна логика е да настојуваш да оствариш најдобри можни резултати на секое поле. Ако МТ има загуба од 500.000 евра на 100 полиња, отиде компанијата. Некои луѓе ми посочија дека токму релативно малиот приход кој го прават од АДСЛ оди во наша полза. Не верувам дека за тој приход ќе им се исплатува да ги влечкаме по кал пред медиумите, државните институции, странските газди и судовите.

longest_post рече...

@bezvrska

Agencijata za telekomunikacii moze samo da mu preporaca na telekom da ni dade internet so minimum od 144K i ne pomal od toa. Prekrsuvanjeto na dogovorot ne e vo nejzina nadleznost. Toa e nadleznost na pazarna inspekcija ili sud.
Sto se odnesuva do toa dali e Atila zagrizen za 300 korisnika ili ne. Ne velam deka ne e zagrizen dali ke izgubi tolku pari ili ne, no ako gi sporedis nivnite planovi ke vidis deka edno vakvo nejavnop raskinuvanje na dogovori, znaci raskinuivnje bez posirokata javnost da znae za toa im odi na raka. Ne predizvikuva golema steta na nivnite planovi. A za tvoja i informacija na site drugi planovite im se ambciozni

2006: 26.000
2007: 44.000
2008: 70.000

Pa pomozi go ova so po 30 evrejcina posto danokot ne im odi vo dzeb i ke vidis deka brojkata e mnogu pogolema otkolku onie koj sega se otkzale.

Ona sto jas go zagovaram e masovnost vo informiranjeto. Znaci kako sto povece ludje da se privlecat na blogot, pak ke povtram na blogot kade mozat permanentno da gi sledat informaciite a ne na forumot kade ludjeto i samite koga pisuvaat ne znaat vo koja grupa pisuvaat.
Na toj nacin mozeme da napravime antireklama na ADSL-ot a toa vece ce go boli Atila.
Kako, mojot predlog go dadov, go imas razmislete i ako mislite deka e vo red dajte da probame nemame sto da izgubime.

Vaka kako sto odime istite ludje sme informrani mnogu malku novi se priklucuvaat. Duri i da se napravi sajt nekoj ke treba da gi usmeri ludjeto na toj site iako ne sum siguren deka samo pregleduvanje na sajtot ke donese mnogu. Po mene blogot vakov ili onakov ispadna najdobro resenie, bez razlika dali nekoj se potpisal so ime ili bez nego. Bitno bese da se razmenuvaat informacii i idei i od niv da se crpi nacin kako ponataka da se borime. Sega koga se oslabnuva nasata sila so toa sto del od dogovorite vece se raskinati, mislam deka postoi samo eden nacin da go pobedime telekom, da privleceme sto povece ludje na bilo koj nacin na blogot , forumot sajtot i da pocneme site zaedno so antikampanja protiv uslugite na ADSL-ot. Istovremeno prijava da se podnese od grupa gradjani korisnici na ADSL za prekrsuvanje na dogovorot do Pazarna inspekcija znaci ne do OPM.

longest_post рече...

Ne znaev deka i Volan ne napustil. Pa deca poleka starcite ne isfrlivte, iako mislam deka mozevme so iskustvoto da vi pomogneme. Neka vi e so sreca

Анонимен рече...

Najverojatno ovoj post ke go izbrisete, ama SEGA E JASNO DEKA SE E DIRIGIRANO OD KONKURENCIJATA NA MTNET I NEMA VRSKA SEVO OVA SO PODOBAR INTERNET. Kazete cija toa idea vo ovie dva meseca ste prifatile NICIJA, sto ste napravile po sovetite od blogot NISTO, kakvi se rezultatite sem raskinuvanje na dogovorite so mtnet NISTO, koj ima korist od sevo ova KONKURENCIJATA

bezvrska рече...

anonymous, посети го форумот р-еволуција (http://revolucija.forumer.com) и ќе видиш дека таму има посебен форум за broadband понудите во Македонија. Целата „конкуренција“ на Телеком е прилично добро подбрана, а ако сакаш и ти можеш да внесеш свои искуства со неа.

За останатите работи беше одговорено повеќе пати, но ајде конкретно... Која твоја идеја и совет не биле прифатени?

Анонимен рече...

Ова подолу е објавено на 11.11.2005 од страна на Хрватскиот Телеком.


Besplatno povećana brzina MAXadsla.

T-Com je odlučio svim sadašnjim i novim korisnicima prirediti ugodno iznenađenje: od 12. studenoga korisnicima MAXadsla omogućit će veće brzine prijenosa podataka. Za povećanje brzine nije potrebno podnositi nikakav zahtjev, ona će svim korisnicima automatski biti nadograđena najkasnije do 30. studenoga

Tako će se korisnici paketa koji su dosad mogli surfati brzinom od 384/64 kbit/s sada moći po istoj cijeni koristiti MAXadsl brzinom od 512/128 kbit/s. Korisnicima koji su dosad surfali brzinom od 768/128 kbit/s omogućeno je surfanje od 1.024/192 kbit/s. Korisnicima najbrže MAXadsl brzine od 1.536/192 kbit/s osiguran je ultrabrzi pristup internetu od 2.048/256 kbit/s.

Nadogradnja brzina obavljat će se svakog dana od 18 sati do 6 sati ujutro kako se ne bi opteretilo redovito ukapčanje novih korisnika u radnom vremenu.

Povećanjem brzina korisnicima je omogućeno da još brže dođu do željenih datoteka, od glazbenih do filmskih, a isto tako kvalitetnije mogu gledati online televiziju ili filmove te igrati online igre.

Анонимен рече...

Bezvrska

go posetiv forumot i da me ubies EDEN predlog ne vidov. Na blogot gi imase mnogu povece. No toa e. Samo mislev deka ste druga generacija, ama ne ste. Go zatvorivte blogot gi povlekovte klincite na forum kade veruvam vo tolku temi nikoj ne se snaodja i seto ima za cel nesto sto vam vi e poznato a nie mozeme da nagadjame. Samo edno sakam da kazam JAS ke se boram za podobar internet SAM bez podrska od klincite koi stojat zad vas. I koga ke uspeam ke mu dadam bezrezervna podrska na volan da naprabi NVO, deckoto e OK, mozebi zanesenjak ama e OK. I koga ke zavrsi se ke razgovarame na otvorena masa site nie koi na nekoj nacin sakame da napravime nesto i ke si go kazeme toa sto go mislime otvoreno. Za zal ke se potpiam kako anonimous, ne sakam da zemam drugo ime sem moeto a vece dadov podatoci od koi po imeto NEPRIJATELOT kako vie go vikate, a za mene EDINSTVENIOT izlez kon podobar internet ke znae za kogo se raboti.

Inaku za tvoja informacija tamu se spremaat izmeni vo ponudata i samo trebase da gi pritisneme da gi napravat pobrzo. Vie odbravte da propagirate politika protiv Mtnet, jas da pregovaram. Motivite i pricinite razlicni, vie gi znaete vasite jas moite, no ISKRENO moite 9ne go svacaj ova licno) za razlika od vasite se PODOBAR INTERNET. Se lazev vo pocetokot koga mislev deka i vasite se isti. Pravete si show so forumot, maftajte gi decata na nego, NIE (ke vidite koi sme na kraj) ke ostavime pozadi nas PODOBAR INTERNET

Анонимен рече...

Bojan,

ne se poznavame ama mislam deka tvoite nameri se sepak cesni, sorry sto ne te spomnav a indirektno te staviv vo celata taa grupa

Анонимен рече...

Bojan,

ne se poznavame ama mislam deka tvoite nameri se sepak cesni, sorry sto ne te spomnav a indirektno te staviv vo celata taa grupa

мк! рече...

Пропадвиме или не?

Александар З рече...

NIE (ke vidite koi sme na kraj) ke ostavime pozadi nas PODOBAR INTERNET

Дај Боже.

На форумот има тема Понуди - список на поголемиот дел од понудите во Македонија. Ако не си ја нашол темата... прашај некој клинец од комшии, ќе ти објасни што се прави на такви места.

Анонимен рече...

Ne MK,

dodeka veruvate nema da propadneme, samo nekoj raboti momcive ke treba da si gi dovedat vo red,
Momci moi da ve potsetam, Zarko i Volan ako ne se lazam imaat preku 50. Pa zar mislite deka imaa drugi ambicii. Pobogu ludje pa mislam deka vo vas go vidoa toa sto oni od ovaa ili onaa pricina mozebi ne mozele da go napravat. Vie poleka tivko gi isvrlivte. Imase i nekoj anonimusi koi isto taka gi isfrlivte. Ne pravete ja greskata na mnogu revolucioneri pred vas. REVOLUCIJATA NE UMIRA SO NIKOJ OD NAS. TAA ZIVEE DODEKA I POSLEDNIOT VERUVA VO NEA. Telekom ke dade podobri uslovi samo treba da go pritisneme da gi dade pobrzo. Sega treba da se borime i site onie koi otkazaa da se vratat nazad pod isti uslovi na dogovorot i podobar internet.
Vie ja svedovte borbata protiv telekom JAS na vasiot blog ke ja nasocam kon podobar internet sakale vie ili ne.
Ako sakate podobar internet dajte gi vasite predlozi (pred da izlezete so zalbi i tuzbi prasajte i dali e toa pametno, mozebi toj sto ve sovetuva e profesor ama e daleku od business Matav. Prasajte ako ne znaete. Ne ima i tie koi sme specijalisti, ludje koi sakaat da pomognat, ludje koi kako Volan mislat na svoite deca.


Za kraj, longest_post sorry ama pocnav da licam na tebe, ocigledno ludjeto koi imaat sto da kazat pisuvaat dolgo

stand-by рече...

Si napisav svoj prigovor i podnesov. Apsolutno ne veruvam deka nesto ke bide, no podnesov.

А дали го share-уваше со други АДСЛ корисници? Ако не, зошто?

Анонимен рече...

@Aleksandar Z

jas ne sum ni Volan ni Zarko ni Longest_post ni nikoj anonimus koi lesno se vredja pa taka i tvojata uvreda za toa kade se naodja temata ke ja svatam kako mladelasko neiskustvo. Za tebe kako informacija blogot e kako kniga koja se cita a forunot kako enciklopedija koja se prebaruva. Za zal denes se moderni enciklopediite, nemaat mladite vreme pomedju dve skopski semi da citaat knigi.

Da NIE , gi povikuvam Volan Zarko i site anonimous koi postiraat na blogot ako seuste sakaat podobar internet da se vratat, zaedno ke go napravime toasto VIE go pocnavte i NIKOGAS nema da kazeme eve nie toa go napravivme. Bez vas sevo ova nema da se slucese, no za zal nemate doblest da kazete nie tolku mozevme dajte pomognete. Deklarativno toa go velite ama za zal prakticno ste daleku od toa. Namerno ili ne , ne sakam da spekuliram. Pa mozebi ke uspeeme da gi vratime ludjeto na blogot da im objasnime koja e vistinskata situacija so internetot Mtnet za toj ADSL ima 465MB zakupeno, i deka za nego placa sekoj mesec, i deka toa e nasata sansa, a ne otkazuvanjeto koe masovno se propagira. Mozebi tie ludje ke svatat deka site ostanati se treta liga. E ZATOA MILI MOI, TREBA DA SE BORIME ZA PODOBRI USLOVI A NE DA SE RAZVEDEME, KAKO STO MILUVATE DA KAZETE. OPTICKI LINK OD 465MB NE E ISTO NI SO WIMAX-OT NA NEOTEL NI SO WIRELESS NA ONNET NI SO SATELITE INTERNET NA XXXXXX. AKO ZNAETE STO ZNACI TOA ZNAETE ZA STO ZBORUVAM AKO NE TOGAS ZEMETE KNIGI I UCETE. NASIOT IZLEZ (ZA ZAL I ONI TOA GO ZNAAT E MTNET) SITE DRUGI SE TRETA I CETVRTA LIGA, LIGUSI KOJ SAKAAT DA SE OMRSAT NA GRAMZIVOSTA NA MADJARITE (OBICNI LESINARI PRIBIRAAT SE STO KE SE OTKAZE OD MTNET). TOA E DUSO MOJA REALNA SITUACIJA VO MAKEDONIJA I VERUVAJ MI I TI PORANO ILI POKASNO KE SE VRATIS NA MTNET (NEMOJ DA SE KOLNES TITO UMRE 1980),
Tuka nie se razlikuvame.

Анонимен рече...

Dali ke im objasnite na ludjeto zosto so slednata smetka ke dobijat razlika vo cena od dogovorenoto za dve godini do normalnoto?

Dali ke im kazete deka toa mora da go platat pa POTOA da se zalat tamu kaj sto pred toa se zalea. Zalbata ne ja odlozuva obvrskata za placanje, taka kazal zaratrusta ili nekoj drug, pojma nemam ne sum pravnik. Dali mislite deka koga ke im stgnat smetkite ke vi veruvaat deka vasite zalbi do ovie i onie urodile so plod. ??????? Mozebi ke otidete i ke gi prasate vasite sovetnici sto sega, ili mozebi ke dojdete na blogot i zaedno so nas ke pocnete da se borite za podobar internet. Vleguvate vo vojna so birokrati so iskustvo uste od socijalizmot, duso moja traea 50 godini uste tolku ke treba da gi istrebime

Млад и глуп рече...

Mtnet za toj ADSL ima 465MB zakupeno

Може да образложиш?

bezvrska рече...

:)
Има неколку недоразбирања. Никој не ги избркал Жарко и Волан. Првиот се повлече од блогот и од групата за НВО изиритиран од некои негативни коментари направени од посетители на блогот. Јас се сретнав со него, има огромно искуство и мудрост и имам намера редовно да го консултирам.

Волан имаше мало недоразбирање со два админи на форумот, но денес се
чув со него и се договоривме да се сретнеме за да видиме како може да помогнеме за идејата за НВО.

Ако си заинтересиран за да помогнеш за идејата за НВО посети ја оваа страна:
http://groups.yahoo.com/group/internetnvo
и приклучи се кон групата. Ако имаш проблем со регистрацијата, пушти мејл на bez_vrska@hotmail.com, па јас ќе му го препратам на Волан, за да те контактира.

Тие што сакаа да раскинат раскинаа и ние ќе се трудиме да не им наплатат пенали. За оние што останаа со МТ ќе се бориме да добијат подобри услови. Одлуката каков начин на борба ќе се избере - раскинување или притисок „од внатре“ - секој си ја прави индивидуално, врз основа на сопствена проценка.

Анонимен рече...

Ne koga si admin i koga sakal ili ne vodis ludje. Pa site tie klinci kako jas gi vikam (neka ne se luteat toa e od milina ne kako uvreda) ve slusaat vas. Vie SAKALE ILI NE PREVZEMAVTE ODGOVORNOST i mora da se nosite so toa. Morate da merite i presuduvate a ne da go gurate vaseto licno mislenje (toa e prvata pricina za propast na socijalizmot). Nemam namera da go trosam tvoeto vreme na ubeduvanje. Vie po vasiot pat jas po mojot. Daj boze da uspeeme (ne e nitno koj)

Gorco рече...


od pogornite postovi:

"Sega treba da se borime i site onie koi otkazaa da se vratat nazad pod isti uslovi na dogovorot i podobar internet."

"Inaku za tvoja informacija tamu se spremaat izmeni vo ponudata i samo trebase da gi pritisneme da gi napravat pobrzo."

"Ako sakate podobar internet dajte gi vasite predlozi (pred da izlezete so zalbi i tuzbi prasajte i dali e toa pametno"

"Pa mozebi ke uspeeme da gi vratime ludjeto na blogot da im objasnime koja e vistinskata situacija so internetot Mtnet za toj ADSL ima 465MB zakupeno, i deka za nego placa sekoj mesec, i deka toa e nasata sansa, a ne otkazuvanjeto koe masovno se propagira."

"Dali mislite deka koga ke im stgnat smetkite ke vi veruvaat deka vasite zalbi do ovie i onie urodile so plod. ??"Ццццц.... ова ми личи на МТшит браивашинг-пропаганда-маркетинг. Погоре цитираното е читање меЏу редови. Мтшит беше спречен во своите намери само со навремена правна реакција на луѓето од овој блог, а новите понуди ќе дојдат само благодарејќи на оние што го раскинаа договорот и оние што уште ја гураат правната процедура против МТшит.

Најверојатно, поголем дел ќе се вратат(останат) во МТшит, оти во моментот нема конкуренција, но ќе се има подобри понуди, понуди издејствувани од досегашните активности на членовите на р-Еволуција. "Подобар" интернет ќе има кога некој друг ќе вложи во last mile инфраструктура и своја оптичка повржаност...

Александар З рече...

Dali ke im kazete deka toa mora da go platat pa POTOA da se zalat tamu kaj sto pred toa se zalea. Zalbata ne ja odlozuva obvrskata za placanje...

Совет од 80-годишен правник - мојот консултант - во врска со истово.

-Ми доаѓа сметка со пенали, и што?
-Не ја плаќај.
-Ќе ми го исклучат телефонот.
-Имаш ли мобилен?
-Ќе ме тужат.
-Да ги видам да те тужат.

Ко што тужат 60.000 корисници на фиксна телефонија што немаат платено сметки па се исклучени.

Тие што раскинаа знаат во што се впуштаат. Тие што не раскинаа исто така. Која е твојата цел? Подобар интернет. Епа, кажи како тоа да се изведе, од „треба“ и „ајде“ не гледам многу фајде.

А пропо „толку можевме, ајде помагајте“. Уште сум жив, можам уште многу. Можеш повеќе? КАЖИ ШТО КОНКРЕТНО, ПА ДА ПОМОГНАМ ШТО МОЖАМ, АМАН ВЕЌЕ!

Мојот мејл е на кри клика одовде - ако имаш нешто конкретно да ми кажеш, кажи ми таму со име и презиме.

beto # 6 рече...

Zaso mislam deka smislata na blogov se izgubi pred 2-3 nedeli i deka treba da go stavite vo miruvanje do sledniot konflikt so mtnet?

Анонимен рече...

Koga ke mi trebate ke vi kazam a sega potrudete se da gi vratite tie sto gi izbrkavte i da donesete novi, za da ne bide deka blogot e mrtov

jovan рече...

aj be postavete nov post, ovoj vekje so komentarive se prepolovi

nevospitanius рече...

Koga ke mi trebate ke vi kazam

Еј, фала, едвај чекам.

Александар З рече...

Zaso mislam deka smislata na blogov se izgubi pred 2-3 nedeli i deka treba da go stavite vo miruvanje do sledniot konflikt so mtnet?

Затоа што не гледаш ништо друго освен топката.

Анонимен рече...

Smetam i na tebe Nevospitanius, za razlika od drugite

Анонимен рече...

Treba da se tuzat ovie adminive, koi me nateraa da go raskinam dogovorot za ADSL. I sega? Nemam internet, a mi dojde da platam plus penali! I kakva revolucija toa nie ke digneme koga nemam internet? Se vrativ nazad so vremeto.

Ne mislam deka nesto im mozeme so tuzbi muzbi protiv telekomot. Dajte be deca gledajte ja vistinata vo oci: sto se' ne se kradese vo drzavava, pa koj dobi spor ili lezese zatvor???

Aman vise od vasite mladeski ideali. Toa sto se vadite na pravna drzava kaj nas NE FUNKCINIRA!!! Pravnata drzava funkcionira vo istite onie opstestva protiv koi vie vojuvate, t.e. ne gi sakate. Site ste protiv Zapad, a na toj Zapad vakvi gluposti NEMA, deca mili moi.

Sega na 54 godini ostanav bez internet. Ednas zgresiv sto poslusav neiskusni mladi i se zeznav. Mislev ke ima revolucija. Kade e? Gi skinavme dogovorite i sega kade e revolucijata? OVA NAMERNO NI' GO NAPRAVIVTE, A???

Анонимен рече...

Znaes kako velat: So deca ne se srka mastenica.

longest_post рече...

Za anonimusot so 54 godini

ODI IZIVLJAVAJ SE NA DRUGO MESTO, ILI ZEMI JA CUCLATA I NA SPIENJE

Анонимен рече...

ODI IZIVLJAVAJ SE NA DRUGO MESTO, ILI ZEMI JA CUCLATA I NA SPIENJE

longest_post

Porano se bunese sto nekoj tuka gi brka lugjeto, sega pocna ti da brkas. Sekoja cest.

Jas mojot del go srabotiv. Ponistiv dogovor. I zatoa sega imate takov odnos.

ALAL DA VI E! BRAVO ZA ODNOSOT!!!

koskar рече...

do posledniot anonimus,

ne razbiram zosto genaraliziras? ti si vlezen vo konflikt so longest_post, koj e obicen juzer (kako vprocem i jas) na blogov. nacinot na koj e napisan posledniot tvoj post, kako i mnozinata upotrebena vo tekstot, sugeriraat deka se obrakjas do adminite na blogot. e pa, adminite ne se odgovorni za postapkite na longest_post i se dodeka postovite ne mu se navreduvacki, nema da reagiraat. (spored mene negoviot post so cuclata, e malku pojaka reakcija na tvoeto zalenje, me zaebavte, sega sum so penali i bez internet.) kje moras da se slozis deka nikoj nikomu ne stavi noz pod grlo da pravi bilo sto, nitu pak nekoj veti deka SIGURNO nema da se naplakjaat penali. se bese rabota na izbor, raskin, prigovori za "po staro", pasivno gledanje.....

longest_post,
mozebi treba da upotrebuvas "pomek" ton. mada i mene me iritiraat takvi "placlivi" postovi ;-)

koskar рече...

OVA NAMERNO NI' GO NAPRAVIVTE, A???
daj ti se molam elaboriraj koj ni(im) e motivot namerno da te naterame/nateraat da go raskines dogovorot? te molam za argumentiran dokaz/motiv...

blagodaram

longest_post rulez рече...

Јоу, наседнавме на телекомец. Баталете го.

Gorco рече...

Ете тема за нова пост на блогот, "Т-шит лобирање и пропаганда на блогот"

Анонимен рече...

Значи све што не ви одговара, аутоматски доаѓа од Мт=шит а? Демек, шпиуни, ова она... Што се тресе у ладна вода е работава...
Дај признајте дека ги заебавте луѓето (претежно копиљаци кои наседнаа дека се успаничија дека нема да можат да симињаат порки, игри и филмови од нет), им викавте дека 100% НЕМА да се плаќаат пенали (да не барам сеа по цел блог колку пати беше кажано тоа), те дека ако ги бараат пеналите ќе им сте стегале тужба, штатијазнам... Барем признајте ја грешката, не изигравајте некој Мојсие тука... Од стартот требаше да речете дека НИШТО не е сигурно ако се раскинат договорите, а не „раскинујте, маме ќе им е*бе на суд“

bezvrska рече...

аnonymous, пролистај го блогот уште неколку пати и ќе ја сретнеш повеќе пати фразата „МТ и се е можно“. А точно е дека МТ од почеток претат со пенали, како што е точно и тоа дека на дел од луѓето им беше одобрено раскинување БЕЗ пенали.

А инаку не сум знаел дека „копиљаци“ имаат право да склучуваат или раскинуваат договори.

daywalker рече...

јас колку што се сеќавам, г-жата што беше во Алмако првпат кога се собравме и кога не седнаа во канцеларијата, изјави двапати дека пеналите нема да се плаќаат. Дури мислам дека некој ја сними тогаш на диктафон, зашто намерно ја препраша да го повтори тоа. Може ли сега, сите што откажале адсл, да ја тужат г-жата за лага со таа снимка? Се надевам дека тој што ја сними тогаш ќе ни го остави фајлот со изјавата.

п.с. колку да се знае дека од нас на блогов никого не натерал да се откаже од адсл со некојаси своја намера.

Анонимен рече...

daywalker, под услов на госпожата да НЕ и е кажано дека ја снимаат, може она нив да ги тужи за тоа снимање. Исто и обратно, ако разговорите на мт нет со корисниците се снимани, а тоа не им е кажано на корисниците, може да се тужат мт нет.

daywalker рече...

за жал, не и е кажано, но ние претпоставуваме дека и ние сме снимани, со секјурити камери. (тоа сигурно) ;)

Анонимен рече...

Eden moj prijatel, ja zamenil na pola mesec konekcijata so 4 GB limit so taa od 10 GB limit, i pred nekoj den si gi platil smetike:
- Za 1 mesec koristenje na konekcijata so 4 GB limit
- Penali za raskinuvanjeto na istata
- Za 1 mesec koristenje na novata so 10 GB limit.

ete vi primer "mt net i se e mozno"

- DrunkY

Анонимен рече...

Eh, MTelekom slusam na A1 od vesnikot "Vreme"mislam bese i Slovencite se zalat na vas!
Vi se blizi krajot na monopolot,
poleka no sigurno!Ke ja vidime sega vladata koga treba da se sprema za EU sto ke napravi vo vrska so vas?Vasata dominacija ke pomine, a nie kako korisnici kaj i da e negde ke plakame Internet usluga.Ne ne propustajte!

Bojan рече...

@НИШТО не е сигурно анонимусот:

Јас ќе те замолам да пребараш по постовите на блогот (значи не коментарите, туку главните текстови) и да ми посочиш каде имам кажано „РАСКИНУВАЈТЕ, НЕМА ДА ВИ НАПЛАЌААТ ПЕНАЛИ!“

А за твој атер, да не се мачиш премногу, ќе ти кажам што имам напишано:

1. МТ во секој случај ќе си бара „пенали“;
2. Никој не може да гарантира дека 1. нема да се случи;
3. Ако бараат пенали, на суд ќе изгубат.

До некој од претходните коментари: Јас признав веќе неколку пати дека од моите идеи моментално е толку. Дури и побарав помош (замисли!) и никој, ама НИКОЈ освен Волан не се јави да помогне. Меѓутоа човекот и онака е зафатен со организација на НВО-то, што не сакам тоа да му го накалемам како „одговорност“.

Што се однесува до етикетирањето со „Вработен во мт (шит, мит, нет, што_и_да_е)“, не сакам да се оградам од таквите коментари на оние што го следат блогот. Не затоа што се сложувам со нив. Напротив. Типично македонска работа е да се зборува колку нешто не чини без при тоа да се обиде некој нешто да смени.

Како што кажа едно мое пријателче: „Она што не ти се допаѓа смени го. Во спротивно остани вечно поразен и гниј.“

И напомена... „Конструктивен предлог“ не е „Еј, абе треба да се направи тоа“, туку „Видете момци, треба да го направите тоа и тоа, на тој и тој начин.“

И да ги заменам менливите во претходниот параграф: „Еј, абе треба некој да се полие со бензин пред МТ и да се запали“, не е исто со „Јас ќе се полијам со бензин пред МТ и ќе се запалам.“

Не ме сфаќајте погрешно, не велам дека некој треба да биде Тич Кванг Док. Напротив. Велам дека сите треба да почнат да размислуваат, а не само да очекуваат некој нешто да направи за нив. Премногу се имаме улежано како народ затоа што никој ништо не прави за нас. Почнувајќи од владини и невладини организазии. Но еве шанса тоа да се смени. Има такви што ја поддржуваат идејата за НВО, бујрум, повелете на Yahoo! групата што се занимава со формирање на НВО.

longest_post рече...

Moram da ja objasnam reakcijata. Zosto "cucla" i "izivljavanje". Celiot tekst e napisan od nekoj mlad seirdzija (ili po nalog). Zatoa e takva reakcijata. Neka si go procita tekstot vnimatelno, i mozebi ke zabelezi i sam deka od tekstot se gleda negovoto zivotno neiskustvo, a toa "na 54 godini me ostavivte bez internet" i kazuva, deka se raboti za laga. Anonimusu procitaj vnimatelno sto si napisal, i sledniot pat koga ke sakas da izigruvas star ili nekoj drug imaj kontinuitet vo stilot. Covek od 54 godini e "debelo" izgradena licnost, so izgraden stav i stil na izrazuvanje. Vo tvojot za zal toa ne go gledam.

Siguren sum i deka kritikata na moe ime, upatena licno do mene e od istata osoba koja se obiduva da napravi razdor na blogot. Kako inaku vo svojot post ke napise "ALAL DA VI E! BRAVO ZA ODNOSOT!!! " a mi se obraca mene. Ja upotrebuva istata mnozina i idea od prethodniot post. Izvini anonimusu ama za malku gi pogodi moite godini i za zal ke priznaes jas podobro si ja znam generacijata od tebe koj se obiduva da ja imitira.

Se izvinuvam na site drugi na blogot ako se nasle uvredeni od mojot komentar

Анонимен рече...

Neka si go procita tekstot vnimatelno, i mozebi ke zabelezi i sam deka od tekstot se gleda negovoto zivotno neiskustvo, a toa "na 54 godini me ostavivte bez internet" i kazuva, deka se raboti za laga.

BLAGODARAM. Nemam namera da te ubeduvam. Tvoe pravo e da mislis sto sakas. No, veruvaj, postarite skoro i da gi nema na blogov. Prvenstveno zatoa sto nekoj tuka "se' znae" i "misli" deka nekoj laze. Jas koga se bavev so kompjuteri, ti sigurno ne si ni bil roden!

Tuka sum pred se' poradi sebe, oti mi treba internet, no i poradi svojot sin, koj isto taka pisuva tuka. Go prepoznavam po stilot i izrazite :)

Ocigledno deka blogov stana mesto za gubenje nervi. Nemam namera na ovie godini nekoj da se izzivuva vrz mene. Zatoa uzivajte. Ne vi dosagjam vise. Ne doagjam. A i nema zosto da dojdam. Edino doagjav za da ve posovetuvam. Vi posakuvam uspeh vo rabotata (bez nas postarite)...

Анонимен рече...

Dojdi vo cetvrtok pa ke vidime koi kolku godini raboti vo IT i koj za sto e na blogov, jas ne vidov tvoj sovet, bidejki vikas deka si sakal da ne posovetuvas, vidov samo nisko upatena kritika. I iskreno mozes da me razubedis deka imas 54 godini i si informaticar od togas samo ako dojdes vo cetvrtok. Voopsto i ne mora da se pretstavis jas ke te poznaam.

Анонимен рече...

so i da peaeme se dodeka e mt monopol ne veruvam vo znacitelni izmeni ,mozebi nesto da ne zalazat,a tuka sekako i vladata ima griska od zlatnoto jabolko..

i sto sega za kade sme ????

maja рече...

samo za vo evropa sme:::::