19 декември, 2005

Како до подобар интернет за сите (1)

Најголема пречка за ова се мрежите до крајните корисници. Цената за нивна изградба надминува 1/2 од вкупната инвестиција потребна за да се нуди интернет. Во моментов единствено МТ имаат комерцијална мрежа која ја покрива цела Македонија и во вид на телефонски приклучоци стигнува до скоро секоја институција, куќа и стан. Тоа ги става во нефер предност пред останатите провајдери, кои тешко можат да го преземат ризикот да градат паралелна мрежа, во услови кога МТ може во секое време да ги намали напумпаните цени и да им ја направи инвестицијата неисплатлива.

Затоа се бара либерализација на постојната локална мрежа на Телеком (Local Loop Unbundling), што значи дека секој оператор ќе може да нуди услуги преку нивната бакарната мрежа - за одреден надомест кој е фер и еднаков за сите.

За да се случи ова треба заспаната убавица да изготви соодветен правилник и да го притисне Телеком да објави фер услови и цени за користење на нивната локална мрежа. Жарко во коментар на претходниот пост напиша дека оваа варијанта ќе даде резултати само ако дојде во пакет со нов странски провајдер. Се слагам со него зошто мислам дека постојниве провајдери немаат воља ни капацитет да инвестираат во DSLAM-ови и друга опрема за АДСЛ.

Нема коментари: