21 декември, 2005

Како до подобар интернет (2)

Другото решение, покрај либерализацијата на мрежата на МТ, е изградба и користење на алтернативни мрежи (кабелски телевизии, безжични решенија, broadband преку кабли за струја). Во двата случаи се очекува зголемената конкуренција да ги смали цените и да ги подобри услугите.

Алтернативните мрежи веќе постојат со развојот на кабелските телевизии, но проблемот е што не ја опфаќаат цела Македонија, само дел од нив можат да нудат интернет, а уште помалку можат да нудат интернет со задоволителен квалитет. Безжичната мрежа на ОнНет крена многу врева, но засега функционира нелегално (линк 1, линк 2), а ретко кој очекува многу од дуопол. Веќе се виде на примерот на Мобимак и Космофон дека тоа не носи значајни подобрувања.

Најинтересна можност за брз пад на цените предлага Жарко и неколку луѓе од Арпанет - бесплатен wi-fi интернет. Капацитетот би бил мал, но сосема доволно за во одреден период да ги размрда провајдерите - и со цени и со квалитет.

За тоа да се оствари, АЕК треба да изврши распределба на комерцијални фрекфенции и да ги спречи злоупотребите на фрекфенцискиот спектар. Во двата случаи како кочничар за подобар интернет се јавува АЕК. Да се знае кој е крив и кој треба да се удри по глава.

Интересен сајт: MuniWireless
Цитат:
This site is devoted to municipal wireless broadband projects worldwide that are funded or supported by cities and towns...

We included a category called Community Wireless to highlight wireless projects organized and run by local residents, with or without support from the municipality. These grassroots initiatives — run by volunteers — force local and regional governments to remove barriers to affordable wireless (and wired) broadband access. Where governments have been too slow and risk-averse, these groups unwire their communities with do-it-yourself networks.

40 коментари:

Volan рече...

Интернет Македонија

Ѓуро Ѓаковиќ 72/2-16,
Zdru`enieto za podobar internet INTERNET MAKEDONIJA (so skraten naziv Internet Makedonija) ja otpo~na svojata rabota na 12.12.2005 so upisot vo sudskiot register. Celi na zdru`enieto se :

1. создавање услови за подобар, попристапен интернет за сите граѓани на Македонија;
2. поддршка во решавањето на проблемите и заштита на правата на интернет корисниците;
3. создавање услови за поголема интернет пенетрација во Македонија,
4. промовирање на можности за продуктивна употреба на интернет.
Првата активност е обука за новинари под наслов „Либерализација на телекомуникацискиот пазар и зголемување на интернет-пенетрацијата во Македонија“ која ќе се одржи на 23.12.2005 (петок) во просториите на фондацијата Метаморфозис. Во прилог Ви го доставуваме и распоредот на оваа обука.

Повеќе за ова може да се прочита и на страницата на Метаморфозис http://www.metamorphosis.org.mk

Целта на оваа пресконференција е промоција на здружението и најава на горенаведеното предавање.


Со почит,
Јован Јоновски Александар Николов Александар Димитријевиќ
Секретар Председател Подпредседател


Обука за новинари

Либерализација на телекомуникацискиот пазар и
зголемување на интернет-пенетрацијата во Македонија


23 декември 2005
Фондација Метаморфозис
ул. „Наум Наумовски - Борче“ 88-а
Воведен дел – состојби и проблеми


09:00-09:10 Отворање
09:10-09:30 Справување со техничките поими
Жарко Ангеловски, менаџер за набавки, Паком комјутери
Владислав Бидиков, студент на Електротехничкиот факултет во Скопје
09:30-10:10 Интернет пристап и пенетрација во Македонија, Балканот и Европа
Жарко Ангеловски, менаџер за набавки, Паком комјутери
10:10-10:55 Причини за сегашната состојба - бариери на страната на понудата и побарувачката, неисполнување на улогата на државата и отсуство на соработка
Анализа на конкретен случај - проблемите со АДСЛ услугите
Александар Николов, претседател на ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА
10:55-11:15 Кафе пауза


Практичен дел – како до подобар, попристапен интернет за сите?


11:15-11:45 Ефективна либерализација на пазарот и мрежите, заштита на конку¬ренцијата и спроведување на законите и меѓународните договори
Претставник од Агенцијата за електронски комуникации
11:45-12:10 Улогата на државата и провајдерите на услуги, и самоор¬гани¬зи¬рање на корисниците на интернет
Александар Николов, претседател на ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА
12:10-12:25 Како да се подобрат АДСЛ услугите
Владислав Бидиков, студент на Електротехничкиот факултет во Скопје
12:25-12:45 Како до бесплатен интернет за сите - предлог за безжичен интернет
Ристо Топалов, студент на Електротехничкиот факултет во Скопје
Филип Зафировски, студент на Електротехничкиот факултет во Скопје
12:45-13:05 Понуда на евтин интернет пристап за учениците и студентите
Ѓорѓи ЌосевОрганизатори:
Фондација Метаморфозис
Здружение за подобар интернет – ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА

Volan рече...

Интернет Македонија

Соопштение за медиуми

Александар Димитријевиќ
Подпредседател на здружението ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА


Како дојдовме до идеја за ова граѓанско здружение?
Како дојде до формирање на здружението?
Зосто има потреба од ова здрузение и кои му се целите и како до целите?


Идејата за ова здузение дојде како резултат на перманентното незадоволство од ситуацијата со понудата на Интернетот во Македонија – што одразува многу слаба Интернет Пенетрација во Македонија.
Многу бавно одвивање на процесите кај нас иако по светот тоа оди со молњевита брзина.
Се ова подпомогнато од недоволната агилност на Државниот апарат – кој де факто до сега се јавува како кочничар на Интернет процесите – за што добива жолти картони од нас а и од ЕУ.
Недоволно добрата поуда на ИСП (Интернет Сервис Провајдерите) кај нас, да потсетам тоа се МТ нет како најмоќен, и останатите ИСП-а. (Унет, МОЛ, ОнНет и други, како и кабелските провајдери а и срамезливите Сателитски провајдери)

Капа на целата ујдурма стави МТ, со несериозниот и незаконскиот предлог на еднострана промена на условите од АДСЛ договорите, некаде на почетокот на Октомври оваа година.
Младите луѓе се самоорганизираа во одбрана на Договорите за АДСЛ услугата.
http://revolucija.blogspot.com/2005/10/blog-post.html а покасно и со форумот
http://revolucija.10.forumer.com/
http://groups.yahoo.com/group/internet-makedonija/

Имасе разноразни акции од симпатичен и луциден карактер, како пишување писма до МТ, разни приговори до МТ, пишување писма и приговори до Владините органи и институции, до медиумите домашни и странски. Како и информирање на меѓународната заедница.

По сето тоа МТ попушти и “ги врати старите услови од Договорот за АДСЛ“. Но горчината остана со драстичното намалување на брзината на ниво на диалап и ред други недоследности (мерач....) кои доведоа до лавина од повторно незадоволство и бројни приговори, а ке следат и тужби. Има пријавени преку 300 корисници кои ке се тужат со МТ.

Подобро да се следат сите овие процеси некаде пред месец дена се роди идеја да се основа Граѓанско здрузение кое ке :
1. Создавање услови за подобар, попристапен интернет за сите граѓани на Македонија;
2. Поддршка во решавањето на проблемите и заштита на правата на интернет корисниците;
3. Создавање услови за поголема интернет пенетрација во Македонија,
4. Промовирање на можности за продуктивна употреба на интернет.

Анонимен рече...

internet "penetracija" :)))

abe koristete makedonski termini, vaka ne stanuvate podobri.

pred 20+ godini, znaci pred nekoi od vas i da se rodat, igravme edna igra za ZX Spectrum koja se vikase Penetrator :)

Ханибал Лектор рече...

Продор на интернет, продирање на пристапот на интернет и варијации на тема.

Volan рече...

Десет години од воведувањето на Интернет во Македонија
Само либерализација на пазарот може да го спаси Интернетот

http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=65&EditionID=474&ArticleID=9928

одличен натпис на Капитал

Volan рече...

Интернет преку кабел
Провајдерите не се откажуваат од кабелскиот Интернет, најавуваат Интернет и преку сателит

http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=65&EditionID=416&ArticleID=7682

Верица Миланова
milanova@kapital.com.mk

Иако не се најнови атписи за нас се актуелни.

Јавно ја поканувам Верица Миланова да ни се приклуци во НВО-то а секако и утре на обуката.

Volan рече...

Скапиот телефонски импулс ја блокира интернет-врската

Елена Ристеска

http://vreme.com.mk/vest.aspx?id=20236&vid=309

добар натпис

Zarko рече...

Ajde airlija,

se slusna glasot na internet Makedonija NVO. Kanal 5 prenese izvadoci od presot. Neka ni e na site srecna i bericetna rabotata. Oni koi seuste ne se priklucile, neka ne cekaat vremeto samo nisto nema da resi

PRIKLUCETE SE

koskar рече...

@volan
да не настане евентуална забуна.
напис=нешто што се чита, писание...
натпис=реклама на дуќан(фирма?)...
ноу хард филингс, рајт? :-)

koskar рече...

Zarko said...

Ajde airlija,

se slusna glasot na internet Makedonija NVO. Kanal 5 prenese izvadoci od presot. Neka ni e na site srecna i bericetna rabotata. Oni koi seuste ne se priklucile, neka ne cekaat vremeto samo nisto nema da resi


Да бе, и јас гледав... брао НВО, брао Алек, брат!

Volan рече...

@koskar said..

Koj link ne e ispraven od gornite?
Gi proveriv site se ispravni.

koskar рече...

@volan,

Не бе, не за линковите.... за погрешно користење на зборот натпис :)

Анонимен рече...

ВИЕ ЗБОРИТЕ И КОМЕНТИРАТЕ НО НИКОЈ НЕ ВЕ ФЕРМА (Е???) САМО ДО КОГА КЕ БИДЕ ТАКА НЕ ЗНАМ ?

Анонимен рече...

anonymous

ние барем се обидуваме да направиме нешто. А за да знаеш или придружи се или не сметај. Не гледам дека несто кажа во тој пост, а кога немаш што да кажеш остави ги тие што имаат да кажат да си кажат

Анонимен рече...

Za deckoto sto bara po internet kako da napravi un-cap edna recepta.


"ke kupis kilo crna vunica. Od nea ke spletes tri kapi za peku glava so otvori za ocite "a'la specijalci". Ke si gi zemes dvajcata najdobri drugari i zaedno ke provalite v lokalniot TK centar. Ke go pronajdete DSLAM-ot i na nego ke gi smenite vrzinite,

RABOTI GARANTIRANO 100%, SAMO PAZI KOJA VOLNICA KE JA IZBERES

Анонимен рече...

SI KUPIV NOVA TASTATURA I GRESKI KOLKU SAKAS SORRY, IMA GRESKI AMA PAZI TI NA VUNICATA

Volan рече...

„Интернет Македонија" за намалување на дигиталниот јаз
Со ниски цени до поголема Интернет - пенетрација

http://www.utrinskivesnik.com.mk/

Volan рече...

22.11.2005

Агенцијата за електронски комуникации на Република Македонија на 27.12.2005 година (вторник) со почеток во 11 часот во просториите на Контролно Мерниот Центар на Зајчев Рид, Скопје, организира јавна презентација и дискусија за можностите и начинот на користење радиофреквенциските опсези наменети за безжичен пристап до краен корисник (FWA / WLL) според Планот за намена на радиофреквенциски опсези во Република Македонија (3410-3600 MHz;5150-5350 MHz; 5470-5725 MHz;5725-585 MHz; 17100-17300 MHz; 24500-26500 MHz; 27500-29500 MHz; 31800-33400 MHz).

Се покануваат сите заинтересирани за присуство.

Ве молиме вашето учество да го пријавите најдоцна до понеделник 26.12.2005 година до 13:00 часот на тел.бр.:02 3289 203 или 02 3289 243, или на contact@aec.mk

Volan рече...

Закачи се и ќари ги првите 5 часа ГРАТИС ИНТЕРНЕТ!

* 5 часа гратис интернет за сите корисници кои во изминатите 4 месеци не сурфале преку 055 dial-up броевите (понудата важи од ноември до февруари)
* Секогаш, секаде и од било кој компјутер достапен интернет dial up пристап
* Без регистрација, картичка или процедури
* Плаќаш на крајот на месецот со телефонската сметка

http://www.mt.net.mk/Produkti/InternetPristap/Dialup/Postpaid/surfer1.asp

Kolku se odobrovolile MT duri 5 casa dzabe net - a posle derenje.

Ovaa dialap usluga vo Bugarija kao sto razbrav e dzabe.

A ako se pametni MT i kaj nas treba da ja pravat dzabe, a da naplacaat samo telefonski impuls, po cena za lokalen razgovor.

A ako e pametna drzavata, ova na nekoj nacin treba sto poitno da go dogovori so MT - po cena duri nesto i da im plati za toa - Ako saka da ima e-Pismen narod.

Volan рече...

Vcera od zvanicen izvor doznav deka momentalno vo makedonija ima vkupno samo cirka 7000 korisnici na ADSL....

Toa znaci deka biznis planot na MT za 10.000 korisnici na ADSL do krajot na ovaa godina ne e ostvaren.

Cija glava vo MT ce padne za toa ovaa godina...

MT javno barame da ja podobrite ADSL uslugata i da gi uprikladite cenite na nasite Makedonski uslovi.

MT e glaven kocnicar na Internet penetracijata vo Makedonija.
Ok taa e privatna firma i moze da ne se mnogu zainteresirani za ovoj proces. Posto i onaka se najuspesna profit firma vo Makedonija.

No drzavata ni i te kako treba da ja interesira ova.....
Koj spie vo drzavata....

Volan рече...

Koj ja pumpa brojkata na Internet penetracijata vo Makedonija na nerealni 19 i kusur procenti?

Po cija naracka e ova?

Pak li jadnicite od Drzavniot zavod za statistika?

Koj uste veruva vo nivnite brojki - Tamu na 6 meseci se bira nov Direktor.

Vcera mislam deka uspeavme da dokazeme deka Internet penetracijata vo Makedonija e na nivo od 6 procenti.
So ovaa brojka samo Albanija (od okolinata) e pozadi nas i toa ne mnogu daleku.
Site ostanati se daleku pred nas, duri i kosovo e pred nas.

Koj se nesekira za ova...

Cija glava treba da "padne" za ova.....

Ima li sofer-vozac, vo drzavata ni......

Volan рече...

Vcera doznavme deka Makedonija pravi "Brodband-strategija". Demek tuka ce kazat kako ce se resat Internet problemite vo Makedonija?

Ce bila gotova za godina dena!!!!

Dosta ni e od planovi,strategii i vetuvanja - sakame podobruvanje sega vednas...

Ova asocira na edna poraka od edna politicka partija, no so niv nemam nikakva vrska....

Volan рече...

AEK vcera se branese, deka nemoze taka brzo i dobro, da si gi vrsi rabotite, zatoa sto nemale dovolno strucni kadri.

Strukturata na kadarot im bila tipicno Makedonska - Ohridsko/Agimentska.

Samo dest posto imale soodvetno ostrucen kadar, a novi vrabotuvanja normalno ne im dozvoluva Ministerot za finasii....

I sega koj e kriv sto ne se ispolnuvaat obvrskite od zakonite. Kaj kogo da se zalime sto nema koj strucno da ni odgovori na prasanjata...

Volan рече...

AEK javno veti deka ce ne primi na razgovor i ce gi soslusa nasite baranja i predlozi i deka ce se potrudi vednas da ni odgovori...

Zatoa gospodin predsedatele na NVO-to ni, da go kovame zelezoto dodeka e vruco..
Vo ponedelnik da zakazeme sostanok vo AEK.

Site dobro znaeme deka od nova godina do stara nova dodina nikoj vo drzavniot aparat ne raboti, taka da sredbata mora da se ostvari ponedelnik vtornik....

Анонимен рече...

djabe i vi e organizacija ili slicno, koga nie nemame drzava, sudovite ne rabotat a drzavnicite se korumpirani, taka sto kaj nas raboti samo zakonot na posilniot.
od agencija za telekomunikacii pa ne ocekuvajte ama bas nisto, tie samo znaat da se pravdat, a kaj niv se najgolemite vinovnici.
MOTIKA treba da pocne da raboti kaj nas, dodeka na nekoj od vinovnicite ne mu se iskrsi glava nisto.
zalosno e sto vaka moram da pisuvam, ali toa e realnosta vo ovaa nasa skapana da ja narecam drzava.
na komentarot "AEK vcera se branese, deka nemoze taka brzo i dobro, da si gi vrsi rabotite, zatoa sto nemale dovolno strucni kadri." ke odgovoram deka eve vo drzavava ima dovolno volonteri koi ke i pomognat na agencija da gi sraboti obvrskite, no problemot e sto tie ne se predvideni do 2007 da bidat sraboteni.
slusam imalo tuzbi kon telekom, no ke kazam toj ne e kriv, vinovnicite gi barate na pogresno mesto.
ima naskoro da bide veselo.
neka mu ja mislat site onie sto se korumpirani koga ke si gi vidat iminjata i slikite po domasni i stranski mediumi.
zaradi vas ke otide kandidaturata za eu koja edvaj ja dobivme, pa javno neka ve pluka sekoj sto ke ve vidi. stoko korumpirana.

Анонимен рече...

MTNET AKO NEMOZE NEKA NUDI TOGAS DIAL UP , A NE ADSL

Volan рече...

Anonymous said...

"...sudovite ne rabotat a drzavnicite se korumpirani, taka sto kaj nas raboti samo zakonot na posilniot..."

Tuka si sosema vo pravo - Toa se gleda duri od mesecinata....., ama kaj covekot nadezta posledna umira.

"....od agencija za telekomunikacii pa ne ocekuvajte ama bas nisto, tie samo znaat da se pravdat, a kaj niv se najgolemite vinovnici..."

Tuka mozebi i najverojatno si vo pravo. Zosto? Zatoa sto nikoj od nas se nema zvanicno obrateno kaj niv. Iako toa niv ne gi opravduva totalno. Zosto tie so svojot inspekciski nadzor, samite treba da reagiraat.(Samite izjavija deka imaat samo 4 obuceni ispektori - a hitno im trebaat uste 10).
Pisuvani se nekoi meilovi i slicno no zvanicen sostanok so niv nemalo. Tie sega izrazija spremnost, da ne soslusaat i potoa ce reagirale soodvetno.
Agencijata vo vakva forma raboti samo 6 meseci.
Ne deka sakam da gi branam, tuku sakam da im dadam sansa da si ja zavrsat rabotata.
Tie ja imaat mocta po zakonot. Nevladino telo se. Gi izbira sobranieto i imaat funkcija nesto kako "nezavisnoto" sudstvo ni....

Nekoj den porano napisav post, deka AEK direktno e obvinet i od EU, za momentalnata situacija na defakto monopolskata situacija na MT...

Vo drug post ce vi gi dadam javno funkciite na AEK iako verojatno i samiot gi znaes.

Za Volonterite se slagam, iako vo poranesnoto opstestvo se vikase deka site dobrovolci umrea 1941 godina....

".... djabe i vi e organizacija ili slicno, koga nie nemame drzava..."

So ovoj del od postot ne se slagam. Zosto? Zatoa sto sakam da veruvam deka imame demokratska drzava. Pravdata e sekogas spora, ama dostozna.

Idat izbori - navistina morame da cekame cetiri godini za izbori, no zatoa pamet u glava koga glasame!!!

Motikite i slicni orudija mislam deka treba da gi upotrebuvame vo zemjodelieto. Iako e zastareno orudie. Za nameneta za sto go predlagas nema da ni posluzi mnogu. Sprotivnata strana e podobro vooruzana.

Naseto najdovro oruzje e sepak intelektot.

Анонимен рече...

volan, apsolutno se soglasuvam so tebe. ona so motikata ne treba da se svati bukvalno.
toa sto srabotela agencija se gleda, korist od nejzinata rabota ima samo telekom i nikoj drug, a najmalku gradjaninot.
taa e formirana da gi stiti i interesite na gradjanite, a po se izgleda od dosegasniot tek na nastanite ne vidovme gradjanite da se zastiteni od strana na agencijata.
sto i da se kaze djabe e, no fakt e deka ke mora da se krene "revolucija" za da se sredat rabotive, a agencijata ako ne e sposobna da si ja vrsi rabotata, neka se izjasni, vo drzavava ima mladi, pametni i talentirani ludje koi ke im pomognat ako treba.
kako i da e ovaa godina ne vidovme nikakov efekt od noviot zakon za e.k. a po se izgleda taka ke bide i 2006 bidejki se vrtat nekoi tajni muabeti i dogovori so odredeni licnosti, na koi se nadevam naskoro ke im dojde kraj na ova diktatorsko rabotenje.
vi teknuva li atila ima mandat do 2007, pa zatoa razmislete kakvi planovi se u igra.
tolku, imam glavobolki i uste tolku se nanervirav koga pisuvam za ova.....

Volan рече...

Izvadoci od zakonot za elektronski komunikacii vo vrska so AEK:

clen 5.
Nadlezen organ za reguliranje na rabotite od oblasta na elektronski komunikacii se:

-Agencijata za elektronski komunikacii

clen 7.
-AEK e Nezavisno regulatorno telo.
-Rabotata na AEK e javna

Clen 8
-AEK treba da e neutralna....
-Promovira efikasna konkurencija vo oblasta na el.komunikacii...

Clen 9
-lj) - Ja utvrduva sodrzinata na satandarden dogovor medju ...davateli i korisnici na el.komunikac.uslugi

Ova e mnogu vazen clen za sporovite koi se vodat so MT. Znaci taa (AEK)ja utvrduva sodrzinata na famozniot dogovor so MT, koj go sporime po mnogu osnovi....

-m) - prezema merki vo slucaj na povreda na ovoj zakon...
Isto mnogu vazno za nas..

-n) - gi kontrolira cenite na komunikaciskite uslugi iprezema merki vo slucaj koga operator na el.kom. mreza, sam ili zaedno so drug ima znacitelna pazarna mok...
Isto mnogu vazno za nas, i faktickiot monopol na MT..

-r) - resava sporovi medju
--iii) korisnici i operatori...

Volan рече...

@ Anonymous said...

Nemame nogu golema razlika vo mislenjeto kakva e momentalna dijagnoza na situacijata.

Se razlikuvame samo vo recepturata za lekuvanje...

Za zal sepak mora da gi izodime site mesta koi gi predvidel zakonodavecot vo takanarecenata pravna drzava...

Sprotivno od toa e apatija od situacijata, i ne pravenje nisto i cekanje nekoj drug da ja resi situacijata ili taa sama od sebe da se resi....

Stoenje od strana i gledanje kako nekoj uporno go butka sizifoviot kamen do vrvot od brdoto, ne e resenie...

Pomagajte - toa e resenie.Inace kamenot ne samo sto ke ne zgmeci nas tuku i site drugi vo naletot na inercijata....
Pomagajte za da si pomognete i sebesi.

Volan рече...

Eve i nekoi izvadoci od STATUTOT na AEK

clen 8
...Agencijata pri odlu~uvaweto za rabotite od svojot delokrug treba da bide neutralna...
...Agencijata vo ramkite na svojot delokrug na rabota, promovira efikasna konkurencija vo oblasta na elektronskite komunikaciski ...

clen 9
Agencijata e nadle`na:
1. da vr{i nadzor, kontrola i da go sledi raboteweto na operatorite na elektronskite komunikaciski mre`i....
9. da izdava odobrenija za koristewe na radiofrekvencii;
14. da podgotvuva i da sproveduva javni tenderi za dodeluvawe i koristewe na radiofrekvencii
15. da ja utvrduva sodr`inata na standarden dogovor me|u operatori na elektronski komunikaciski mre`i, davateli i korisnici na elektronski komunikaciski uslugi
17. da gi kontrolira cenite na komunikaciskite uslugi i da prezema merki vo slu~ai koga operator na elektronska komunikaciska mre`a ili davatel na elektronska komunikaciska usluga, sam ili zaedno so drug ima zna~itelna pazarna mo} na relevantniot pazar na komunikaciski uslugi
21. da re{ava sporovi me|u:

- - korisnici i operatori na elektronski komunikaciski mre`i i davateli na uslugi soglasno so odredbite od ovoj zakon i propisite doneseni vrz osnova na ovoj zakon
28. da donesuva tehni~ki propisi vrz osnova na ovoj zakon
31. da ja sproveduva primenata na nacionalnite i me|unarodnite standardi i tehni~ki propisi vo oblasta na elektronskite komunikacii
(ova e mnogu vazno. So MT imame dogovor za ADSL standard na usluga a ni isporacuvaat Dial-up)
33. da ja vr{i svojata rabota transparentno i na nediskriminatorski na~in, ovozmo`uvaj}i im na zainteresiranite strani da dadat zabele{ki i komentari vo vrska so inicijativite, merkite i odlukite na Agencijata i

clen 25
Rabotata na Agencijata e javna.
Zainteresiranite strani imaat pravo da dostavuvaa svoi mislewa i predlozi po odredeni pra{awa od nadle`nost na Agencijata.
Agencijata e dol`na vo rok od 30 dena od denot na priemot na mislewata i predlozite pismeno da se proiznese po istite.

^len 26
Agencijata svoite odluki i drugite akti kako i podatocite koi se javno dostapni soglasno Zakonot,
gi objavuva na svojata veb-stranica

^len 27
Agencijata sorabotuva so pretstavnicite na organizaciite na korisnicite na elektronskite komunikaciski uslugi, preku organizirawe na javni sostanoci za koi blagovremeno }e bidat informirani i na koi }e im se dade mo`nost za razmena na stavovi i mislewa i drugi oblici na sorabotka.

Iako statutot e skoro prepisan od zakonot imase i nekoi korisni informacii.

Moznostite sto gi dava zakonot i satutov mora da gi koristime...

Анонимен рече...

ke vidime naskoro dali ke se iskoristat moznostite od zakonot, ako ne ke se slusa i cita po site mediumi.
jas se spremam debelo za edna tuzba do agencija i toa so baranje osteta od samata agencija
pa i ponataka neka ne si ja vrsat rabotata. zaradi nivnoto spooooooro rabotenje i donesuvanje pravilnici ispretumbano site nie trpime i sme osteteni, nema problem neka ne rabotat, sekoj advokat bi bil prezadovolen od sumata od 25% provizija za sporot protiv agencija i telekom.
ima da im gi rasipeme novogodisnite praznici

fanki рече...

ma luge bre, sto si mislite na telekom ke im gi rasipete bozicnite praznici i sl. da gi bolese uvo za seto ova dosega ke smenea nesto otkako pocna 'revolucijata' gledate deka uporno si teraat so ogranicuvanjeto, nema novi paketi, bas im e gajle deka namesto 10000 imaat 7000 adsl korisnici. toa ne e golema razlika a niv, posto glavniot prihod go imaat od fiksnata telefonija. eve gledam deka deneska nadminav 4gb i pak mi ja namalile brzinata, ovoj pat mnogu pobrzo od minatiot mesec. a jas sim pmisliv ke chastat nesto za praznicive, barem po 1gb plus.

Goce рече...

Idat izbori - navistina morame da cekame cetiri godini za izbori, no zatoa pamet u glava koga glasame!!!

Zarem ti seuste mislis deka sekogas partiite nesto ke napravat? Ke gi smenis ovie, i sto posle? Pa onie sto sega se vo opozicija go prodadoa Telekom pod tie uslovi. Togas se bunevte, pa gi dovedoa ovie sto sega se na vlast. I sega pak ke gi smenite...

Ne ocekuvajte nisto od partiite. Izborete se za promeni vo sistemot, bez razlika koj e na vlast.

Me boli za politikata, ama ako dojdat onie sto sega se vo opozicija, ke ja dokrajcat politikata sto im ostana nezavrsena vo 2001 godina, oti ovie Evropejcite im smetaa i ne gi ostavija da ja podelat drzavata. Sega se popametni, pa ke ja dokrajcat drzavata mnogu pobezbolno.

Samo dikat, posle ovie komentari da ne mislite deka sum od ovie sto se na vlast, oti ne sum ama bas nikako.

Анонимен рече...

djabe i izbori i se, na narodot mu pukna veke, sega mu e majkata dodeka odredeni licnosti se se uste na funkcija ili vlast da im se opne tuzba.
vo interes na podgotovka na tuzba detalite naknadno ke bidat objaveni.
samite si donesoa zakoni po koi ke im se sudi na istite onie koi i gi donesoa. ova go nema nikade, donesuvas zakon a potoa sam go prekrsuvas i odgovaras za toa.
ne razmisluvavte kade ke se fatite na jadica, zatoa sega mislete mu ja djabe ke vi bidat i korumpirani sudii koga ako ne vi se presudi, togas narodot ke vi sudi.

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА рече...

ГРАЃАНСКА АКЦИЈА
Со отворени телефони против високите цени

Граѓанската акција "Пружи отпор- кажи не" ги повикува граѓаните идниот петок во 12 часот да ги остават пет минути отворени слушалките на телефоните во знак на протест поради високите цени на фиксната телефонија. Граѓанската иницијатива упатува повик и да не се плаќаат сметките за фиксен телефон за првите три месеци во идната година.

- Со ова симболично ќе го најавиме крајот на монополот на "Македонски телекомуникации" - велат во "Пружи отпор - кажи не".

Zarko рече...

Dali si gi citate postovite. De ke gi tuzime, de sudstvoto ne cini , de dzabe vi e organizacija, drzavata ne cini. Pa ludje moi, drzavata toa sme nie, parlament sme pak nie ili nekoi od nas, vlada sme nie ili nekoj od nas. NIE sme tie sto birame nie sme tie sto kaznuvame. Ocigledno e deka nikoj ne saka da svati deka ova e PRV organiziran otpor protiv nesto vo drzavava. A nikogas ne e lesno koga si prv, i nie go znaeme toa, ama ne mozeme da sedime i da cekame nekoj drug od druga planeta da go resava nasiot problem, vo slucajov ADSL ama ova se odnesuva generalno. Problemot ne e na eden dva coveka. Brojot ni e cetvorocifren a veruvajte toa e sila, samo e potrebno vreme nekomu toa da go svati. Pa nie, za koi mozam da garantiram intelejtualno sme nad gospodata koj ne vodat, samite ne sakame da se slozime deka sme sila i samite ne veruvame deka mozeme da postigneme nesto a sakame tie da ni poveruvaat.

Ke se povtoram NvO-to ne e slicno na site onie koi se do sega napraveni, ima svoja cel i uporno ja gura, no mu treba masovnost. Mu trebaat ludje koi veruvaat, ne skeptici i nevernici. Samo masovno zdruzeni vo edna organizacija ke imame dovolno silna tupanica ili "motika" ako povece vi se dopadja, da napravime promeni. Imame sila toa da go napravime samo ni treba samodoverba. izlezete od svoite krluski od koi zracite so skepticizam i ke vidite grupa na mladi ludje koi uspevaat nesto da napravat. Ako imate i malku samodoverba priklucete se, ako ne ostanete si ona sto i pred toa ste bile ama vo sebe.

Promeni ne se pravat na mitinzi, promeni se pravat so makotrpna rabota. Nie ne obecavame promeni nie rabotime za da promenime nesto. I na kraj ke uspeeme so ili bez vas, dragi moi "neverni tomi", i nema da staneme ni predsedateli ni pratenici ni premieri, ke bideme i ponataka ona sto sme i denes obicni ludje koi SE BORAT za svoite prava. Lovorikite se za drugi, nie sme obicni ludje i se borime za nasite elementarni prava, onaka kako sto znaeme i mislime deka e najdobro. Nie nemame neprijateli imame samo ludje koi ne znaat kade se ili zalutale nekade po drzavnite komisii i ministerstva. Pa zar i vie ne bi zalutale na edno taka ubavo mesto?. Nase e da im pomogneme da go najdat praviot pat, ako sakaat da prifatat ili ako ne preku javnosta, a NVO-to e toa da gi smenime od tie mesta.

Vase e da se opredelite, da dojdete i da se priklucite vo borbata za podobro utre, borba koja nema da vi donese ni status, ni pari, ni lovoriki. Ili da si gledate seir i ako toa vi pravi keif da prakate prazni postovi so zalopojki kako nisto ne cini vo drzavata.

bezvrska рече...

@volan

Не е точно дека се немаме обратено до Агенцијата! И тоа не преку мејлови, туку со пишани приговори согласно закон. Уште пред 2 месеца. Што правеле овие 2 месеца ќе ги прашаме следната недела.

bezvrska рече...

fanki said...
„ma luge bre, sto si mislite na telekom ke im gi rasipete bozicnite praznici i sl.“
Ако се водевме од оваа логика уште ќе беше на сила огласот од 30 септември.

„bas im e gajle deka namesto 10000 imaat 7000 adsl korisnici. toa ne e golema razlika a niv, posto glavniot prihod go imaat od fiksnata telefonija.“
Тоќно е дека главниот приход им е од телефонијата. Но таму за година дена ќе имаат конкуренција. Затоа во своите планови МТ наведува дека стратешка цел им е да привлечат повеќе АДСЛ корисници и преку АДСЛ-от да нудат услуги од типот на video on demand. Тоа е начинот на кој планираат да го спречат одливот на муштериите кај идната конкуренција во телефонијата. Самите потенцираат дека многу им е важно да го зголемат бројот на АДСЛ корисници. Ако не бидат 10.000 на крајот на годинава некој ќе одговара.

bezvrska рече...

Goce said...
„Ne ocekuvajte nisto od partiite. Izborete se za promeni vo sistemot, bez razlika koj e na vlast.“

Се слагам целосно! Промените на подобро никој нема да ни ги даде на тацна. За нив ќе мора да се бориме.