27 декември, 2005

Средба во АЕК

На обуката во петокот беше искористено присуството на директорот на Агенцијата за електронски комуникации и беше договорена средба за проблемите со АДСЛ услугите. Денес, во името на Интернет Македонија, имавме двочасовен состанок во АЕК.

Бев изненаден што луѓето од Агенцијата самите предложија Интернет Македонија да ги застапува интернет корисниците во комуникацијата со АЕК. Во АЕК имаат примено повеќе приговори за АДСЛ-от и ни признаа дека би им се олеснила работата ако постои некој што ќе ги синтетизира проблемите и кој би бил некој вид посредник меѓу интернет корисниците и Агенцијата.

Беа објаснети проблемите и мислам дека сфатија дека не бараме преку леб и погача, ниту пак дека имаме некоја скриена агенда.

Во врска со намалувањето на брзината, после кратка дискусија беше прифатено дека сегашното ниво на намалување е прекршување на договорот и дека наплата на пенали во услови на променет договор е незаконска.

Покрај тоа, се опфати прашањето за контрола на мерачот на АДСЛ сообраќај - тема од која сите бегаат. Пазарниот инспекторат веќе се прогласи за ненадлежен за контрола зошто немале соодветен правилник, па не можеле да си ја исполнат обврската од Законот за метрологија (?!). Бирото за метрологија немало инструменти, а денес нешто слично беше наведено и од АЕК. Како премостување на проблемот се согласивме дека во вакви услови Телеком својот мерач треба да го замени со друг - набавен и сертифициран во странство и истиот да подлежи на контрола од странски независни тела.

Беше актуелизирано и прашањето на корисниците кои без своја волја се префрлени на пакетите со доплата по надминување на лимитот и беше побарано од АЕК да реагира кај ваквите случаи.

На крај се договоривме Здружението во текот на оваа недела да поднесе барање до Агенцијата со сите точки за кои се согласивме дека нешто може да се преземе. Не очекувам чуда, но вреди да се проба.

1 коментар:

pijan рече...

dobro e dobro
posle zatisje sto go imase (barem na blog-ot) sepak rabotite se dvizat. super sto slusam deka AEK ne e tolku 'vrzana' so telekom i saka da sorabotuva i so IM. Najdobro e toa sto ste gi uverile deka navistina zdruzenieto nema nekoi zadni nameri i se oslobodi od etiketi sto gi lepese telekom, kako pirati, dileri i sto ne drugo.