27 декември, 2005

L'art pour l'art

Во теоријата, статистиката е наука која служи за собирање податоци. Во пракса, статистиката служи за бранење или напаѓање на нешто. Така имаме тресачи на возови, кои се задолжени да создадат привид дека возот се движи, и кондуктори-диверзанти кои на патниците им објаснуваат дека тоа што возот се тресе не значи и дека се движи. Имавме случаи да се објавуваат оптимистички податоци за бруто домашниот производ, па истите да се прешминкаат во песимистички при смена на власта. Имавме случаи Статистика да објави песимистички податоци за индустриското производство, па после интензивни објаснувања дека возот навистина се движи, едноставно да се смени зачинот, т.е. статистичарот.

Во теорија, статистичките податоци служат за да се донесат правилни и навремени одлуки. Во пракса, статистиката служи за да се оправда постоењето на оние што ги собираат податоците. Ова последното го научив кога ми беше потребен конкретен податок за производството на јајца во Македонија, па човекот што беше надлежен за тоа ми рече „Тоа подобро побарај го на друго место, овој податок што ние го објавуваме е само реда ради.“

Последно, се фативме за гуша неколку блогери да се расправаме колку има интернет корисници во Македонија. (линк1, линк 2, линк 3) Целата расправа стана малку смешна, не само затоа што оние кои се надлежни мудро си молчат, туку повеќе поради намената на тој податок. Што ако Мијалче докаже дека тие 19% се релевантни, или ако јас докажам дека 6,2% се порелевантни. Кој ќе го земе предвид едниот или другиот податок и за кои практични мерки? За подобро да се примени Стратегијата и Политиката? Нема потреба за тоа. Сите се изјаснија дека стратегијата е супер. Е сега, тоа што не се спроведува... Зар такви ситници да не замараат? Си имаме ние статистика заради статистика и ич не му ја мислиме.

5 коментари:

Volan рече...

Ic ne se sekirajte sea se tokmi "Broadband strategija za Makedonija", Ce se angazira stranska konsultantska kuca, pa poradi zakonot za izbor na takva kuca ce ni treba prvo 6 meseci da izbereme strategiska konultantska kuca pa ona ce analizira 6 meseci, pa sobanie uste tri meseci diskusija zaedno so vlada i strategijata ete op ce bide gotova za godina ipol, pod uslov ako nekoja stranska Vlada donira nekoe evro.
I togas po godina ipol sto ke ni e taa strategija koga vremeto ce ja pregazi, ce dojde nova tehnologija.

Topla voda niedna budala ne izmisluva, ako nekoj pred toa vece ja izmislil.....

Zosto go pisuvam ova i porano kazav site Planovi i Strategii zaedno so Zakonite ni se super. Losoto e toa sto nikoj posle ne gi sproveduva svoite akti i za toa tapkame vo mesto.....

Inace stana degutantno toa sto Direktorite na statistika se menuvaat prviot pat koga na Vladata ni, nema da i se svidja nekoja brojka sto ce ja izbaci zavodot. Pa sega aj kako da veruvame vo podatocite vo koi ni Vladata ne veruva pa kastri glavi.....

Inaku nikoj od nas ne e dolzen da pravi svoi sopstveni istrazuvanja za bilo koj statisticki podatok, pa i za Net peetracijata, za toa sekako se nadlezni stvarno nadleznite institucii vo Makedonija a toa se AEK i kako tehnicka pomos Zavodot za statistika.

A zosto nivnite podatoci ne se na nivnite sajtovi , e toa neznam , za kogo tie vsusnost rabotat....

Volan рече...

@ Bezvrska

posto slabo stojam so francuskoot prevedi mi sto znaci naslovot

"L'art pour l'art"

Nesto so nekoja siromasna umetnost ili sto....

A toa so tresovozacot kaj si go sobral super e , slatko me iznasmeja.....

pijan рече...

@volan

umetnosta za umetnosta

безврска рече...

Уметност заради уметност.

Односно - шминка.

bezvrska рече...

безврска, од името на bezvrska ти се заблагодарувам на преводот.