11 јануари, 2006

Јавни набавки преку интернет

Државната администрација наскоро тендерите за јавните набавки ќе ги објавува преку интернет. Сите фази на јавната набавка, од доставување на понудите или барањето за учество на тендер, доставата на документацијата и размената на информациите, ќе се вршат во електронска форма. Само во исклучителни ситуации понудите ќе може да се достават во писмена форма. Овие новини се предвидени во измените и дополнувањата на Законот за јавните набавки...
(преземено од Вест)

Супер. Само фино ќе беше прво да поработат на поголема достапност на интернет пристапот за поединците и фирмите.

5 коментари:

Анонимен рече...

Колку е убаво да се чуе некоја ваква вест. Пусти тој закон има банкарска гаранција дека добавувачот ако не ја достави договорената стока му се активира банкарската гаранција. А никаде во законот нема гаранција за плаќањето. Па така плаќањата на Јавните Претпријатија највеќе зависат од самоволијата на партиските директори. Плаќањата се тегнат со месеци, особено и во овие изборните години, независно кои партиски таленти се на власт. И логично, ако сакаш Јавно Претпријатие да ти плати го бараш ( и го наоѓаш човекот ) му даваш мито, и оп утредента на сметка ти легнал долгот. Е сеа пократок си за митото...кое често е поголемо од заработката твоја.......

Анонимен рече...

zosto mi brisete komentari a drugite moze da komentiraat so sakaat na bilo koja vest

bezvrska рече...

Пуштив цел еден пост за да ти објаснам зошто ти се избришани трите идентични коментари. Се сомневам дека вреди да ти се обрнува толку внимание.
1. Батката што коментирал пред тебе барем далечно се задржал на темата од постот.
2. Не го пуштил иститот коментар сто пати.
3. Имал некоја поента.
4. Не се залетал да лупне идиотско обвинување.

Анонимен рече...

A dali ke se pogrizat idiotite ponudite da bidat vo zatvorena forma? Kako ke se osigura deka nekoj nema da ja vidi ponudata predvreme, pa da mu kaze na prijatelot da napravi posoodvetni ceni so koi lesno ke te pobedi?

Nesno mene ovde mi e sumljivo. Da bea nekoi eksperti, ima resenie. No, idiotive sto rabotat po administraciite nema sansi da mozat soodvetno da odgovorat na vakva odgovornost. Ne deka nemoze... tuku neznaat ili uste poverojatno... NESAKAAT.

Перо Шванц рече...

Јас „батката“ од првиот пост убаво го разбрав.. Според мене одлична порака за подобар интернет. Како што во една прилика претходно и напишав, а и како коментар на досадните партиски мајмуни, кои не гледаат подалеку од нивната партија, памет у глава за наредните избори. Во Македонија, гласачкото тело (она неопределеното) учи, но и секогаш гласа против другиот. Така еднаш изгубија СДСМ, еднаш ВМРО. ВМРО изгуби заради идиотската продажба на Телеком и на ОКТА, а сигурно е дека и СДСМ ке изгубат поради продажбата на ЕСМ. Се разбира голем дел од млади луге револтирани на лагата за интернет пенетрацијата ке придонесат за ова.
Во државава, а со тоа и со интернетот, не придонесуваме решавајки ги последиците, туку треба да удриме на причините кои конкретно во Телеком се поради ВМРО, но не треба да ги заобиколиме СДСМ, бидејки они не биле криви за тоа. Глувите Механизми на државата (АЕК) мора да профункционира. Тука е главниот напад. Телеком, сам ке си се освести за катко време, коа ке види како момците од кабловачка им ќаруваат се поголем дел од пазарот, на саат. Сите норамлни корисници кои не се откажале досега, чекаат да им пројде времетраењето на педерскиот договор со МТ и да си скокнат у кабел. Млаки води од 8-9 Гига се за мали деца, мада и тие памтат.