27 февруари, 2006

Прес за проблемите со wifi-то на ОнНет

Новата мрежа на Он.Нет поради која Македонија беше прогласена за „прва безжична земја“, а граѓаните и фирмите требаше да добијат поевтин интернет пристап, не само што не ги исполни овие очекувања, туку стана извор на проблеми. Досега има повеќе поплаки од сопственици на приватни безжични мрежи кои работат во истиот фреквенциски опсег и кои сега се неупотребливи поради непочитување на прописите и стандардите за силината на зрачењето.

Здружението за подобар интернет - Интернет Македонија одржа прес-конференција за дел од проблемите поврзани со оваа мрежа. Стана збор за неостварените цели од тендерот на УСАИД, високите цени, слабиот квалитет, проблемите со зрачењето, евентуалната штетност, неконтролираниот мерач на сообраќај и неплаќањето кирија за сите поставени уреди на станбените објекти. Највени се активности за надминување на проблемите. (повеќе)

132 коментари:

volan рече...

ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА: БЕЗЖИЧНАТА МРЕЖА НА ОН.НЕТ НЕ ГИ ИСПОЛНУВА ОЧЕКУВАЊАТА

Скопје, 27 февруари - Здружението за подобар интернет “Интернет Македонија” тврди дека новата безжична мрежа на Он.нет не ги исполнува очекувањата и станува извор на бројни проблеми.

“Интернет Македонија има примено поплаки од повеќе граѓани, чии приватни безжични мрежи кои работат во истиот фреквенциски опсег станале неупотребливи поради непочитување на прописите и стандардите за силината на зрачењето”, рече Филип Зафировски од “Интернет Македонија” на денешната прес-конференција и додаде дека ваквите наводи делумно се потврдени со мониторингот направен во центарот на Скопје од невладината организација за развој на информатичката свест меѓу граѓаните Гајтан лес.

Од “Интернет Македонија” се сомневаат дека во некои делови на градот и на државата зрачењето предизвикано од безжичниот интернет е за десетпати поголемо од дозволеното. Затоа тие поднеле барање до Агенцијата за електронски комуникации да изврши мониторинг и за триесетина дена ги очекуваат резултатите од мерењата.

Мрежата на Он.нет беше изградена преку проектот “Македонија се поврзува” на УСАИД.

Една од целите на проектот беше да се создаде нова мрежа преку која ќе се понуди поевтин интернет пристап за граѓаните, се со цел да се зголеми бројот на корисници на интернет.

Наместо тоа како што тврдат од “Интернет Македонија”, комерцијалната понуда на Он.нет ја пресликува понудата на Македонски телекомуникации односно на Мт.нет и дури е поскапа.

Исто така според нив, новата мрежа на Он.нет не ја постигнала ни втората цел, а тоа е поттикнување на интернет врските во руралните и неразвиените средини. Он.нет нуди бежичен интернет само во некои делови од главниот град на Македонија, велат претставниците на интернет “Интернет Македонија”.

Тие сметаат дека во Македонија постои проблем односно непочитување на Законот за метрологија донесен во 2002 година, според кој, Бирото за метрологија е должно да врши контролирање на мерачите на импулси за сообраќај на АД Македонски телекомуникации и на Он Нет.

“Живееме во земја во која не смеете да продавате зеленчук на пазар без контролирана вага, не смеете да вршите такси превоз без баждарен таксиметар, но можете да остварувате милиони евра приход со продажба на електронски комуникации услуги чие мерење никој не го контролира”, рече претседателот на “Интернет Македонија” Александар Николов и додаде дека Здружението ќе покрене иницијатива до Министерството за економија, со цел профункционирање на Законот за метрологија.

Во меѓувреме тие ќе побараат од Бирото за метрологија да им наложи на Мт.нет и на Он.нет да увезат мерни инструменти со кои ќе може да се контролира бројот на импулси.

Како што тврдат од “Интернет Македонија”, причина за немање мерни инструменти за контрола на бројот на импулсите во фиксната телефонија и во интернет услугите, е недонесувањето на потзаконските акти на Законот за метрологија, со што тој не може во целост да профункционира.

Здружението за подобар интернет “Интернет Македонија” е новоформирано здружение на граѓани кое работи во насока на заштита на правата на интернет корисниците и создавање услови за подобар и попристапен интернет за сите граѓани на Македонија.

http://www.mtv.com.mk/vesti.asp

Александар З рече...

Опа, честито МТВ :)

малиот рече...

Дали за ова има во вестите на телевизииве, кои телевезии беа на пресот?
Ај дајде некоја информација, да го уклучам телевизорот :)

bezvrska рече...

Од телевизиите беа МТВ, Канал 5 и телма. За канал 5 не знам, ама има на МТВ и телма.

Анонимен рече...

Gledam sega pak me pustile na 512 , a bev namalen na 64 ??? dali i kaj nekoj drug e vaka , zosto uste sme 27 ne sme 1 !

Анонимен рече...

Aj za arno da bide rabotata. Airlija, samo napred i bez pardon.

Анонимен рече...

Антикорупциската ќе ја чешла работата на Коста Трпковски
--------------------------------------------------------------------------------

Антикорупциската комисија ќе ја чешла работата на првиот човек на Агенцијата за електронски комуникации, Коста Трпковски. Канал 5 дознава дека уште на утрешната седница, антикорупционерите ќе бараат одговор зошто тој не ги спроведува обврските од Законот за електронски комуникации, донесен лани во јануари.

Доколку се утврди одговорност, може да се бара и негова смена.

Токму Трпковски како најповикан треба да каже зошто се замижува за правните пропусти во законот, кои дополнително ја усложнуваат либерализацијата на пазарот во фиксната телефонија. Во членот 144 стои дека во рок од 9 месеци ќе се усогласат договорите за концесија, но не е прецизирано што потоа, со оглед што рокот истече, постои правна недореченост дали таа обврска продолжува или престанува да важи.

Правниците треба да протолкуваат што ќе се случи ако Трпковски биде разрешен. Дали неговиот наследник би ја имал истата обврска или пак тогаш би се носеле други правила.

За да се либерализира телекомуникацискиот пазар Владата го посочува проблемот на усогласување на телекомуникациските компании со законот за електронски комуникации. И тука правно не се јасни работите. Владата смета дека е тоа нејзина обврска и формираше посебна комисија, а во законот стои дека тоа треба да го стори Агенцијата. Во Министерството за транспорт велат дека засега нема никаков предлог да се менува законот. Директорот на Агенцијата Коста Трпковски беше недостапен за канал 5.

И додека се комплицира усогласувањето на компаниите, и цените за интерконекција останаа проблем. Ниту една компанија досега не склучила договор за интерконекција со Телеком иако поминаа два месеца откако Агенцијата ги одобри цените.

Реакцијата на операторите беше дека новите цени се превисоки.

volan рече...

Predrag Cemeric
to me
Vi blagodaram na reklamata. Vidovte kolku bevte preneseni od mediumite. I vo idnina ke bidete tolku prenesuvani. Zar mislite deka novinarite bi prenesuvale nesto ako imaat besplaten dozivoten internet od On.net a urednicite i direktorite na televiziite besplaten hosting i internet link za televizijata. Ne se zamarajte!

pc@on.net.mk

Вака, најверојатно некој добро се зеза со нас.

Овој меил беше испратен скоро до сите членови на Интернет Македонија.

Анонимен рече...

Pa mozda e od Pepi.
Vrati mu poraka:

"Kapka po kapka ...."

Александар З рече...

Ете гу обавештење на насловну на утрешњи Дневник.

А он-њет излезе со демант на Телма.

volan рече...

Безжичната мрежа на ОнНет – извор на проблеми
27. Февруари, 2006

Здружението за подобар интернет – Интернет Македонија, новоформирано здружение на граѓани кое работи во насока на заштита на правата на интернет корисниците и создавање на услови за подобар, попристапен интернет за сите граѓани на Македонија, реагираше денеска на начинот на работа на новата безжична мрежа на Он.Нет.Здружението за подобар интернет – Интернет Македонија, новоформирано здружение на граѓани кое работи во насока на заштита на правата на интернет корисниците и создавање на услови за подобар, попристапен интернет за сите граѓани на Македонија, реагираше денеска на начинот на работа на новата безжична мрежа на Он.Нет.Според Интернет Македонија, новата мрежа на Он.Нет поради која Македонија беше прогласена за „прва безжична земја“, а граѓаните и бизнисите требаше да добијат поевтин интернет пристап, не само што не ги исполни овие очекувања туку стана и извор на бројни проблеми. Од Интернет Македонија тврдат дека примиле поплаки од повеќе граѓани, чиишто приватни безжични мрежи кои работат во истиот фреквенцискиот опсег станале неупотребливи поради непочитување на прописите и стандардите за силината на зрачењето.Според Филип Зафировски од Интернет Македонија, ваквите наводи делумно се потврдени со мониторинг кој во центарот на Скопје, го изврши Невладината организација за развој на информатичката свест меѓу граѓаните – ГАЈТАНЛЕСС, а се очекуваат резултатите од мониторингот кој по барање на Интернет Македонија го врши Агенцијата за електронски комуникации.Мрежата на ОнНет беше изградена благодарение на проектот „Македонија се поврзува“ на УСАИД, со цел да се создаде нова мрежа, покрај постојната на Телеком, за преку неа да можат да се понуди комерцијална услуга за интернет пристап по пониски цени, а едновремено да се зголеми и бројот на корисници на интернет. Наместо тоа комерцијалната понуда на Он.Нет со цените ја пресликува понудата на Македонски телекомуникации. Ваквата комерцијална услуга требаше примарно да послужи за поттикнување на интернет врските во руралните и неразвиените средини, но истата се нуди само во најразвиеното подрачје во Македонија - Скопје, тврдат од Интернет Македонија.Покрај тоа, мерачот на интернет сообраќај на Он.Нет, исто како и мерачот на импулси и сообраќај на АД Македонски телекомуникации, не е верификуван и контролиран од надлежните државни институции со што се создава опасност за разни злоупотреби на сметка на корисниците.„Живееме во земја во која не смеете да продавате зеленчук на пазар без контролирана вага, не смеете да вршите такси превоз без баждарен таксиметар, но можете да остварувате милиони евра приход со продажба на електронски комуникациски услуги чиешто мерење никој не ги контролира“, рече Александар Николов, претседател на Интернет Македонија .Здружението Интернет Македонија е отворено за соработка со сите организации кои имаат за цел зголемување на интернет пенетрацијата во Македонија и поттикнување на искористување на можностите кои ги нуди интернетот.

http://www.nvoinfocentar.org.mk/napis.asp?lang=mak&id=444

Анонимен рече...

dali vi izgleda deneska adsl dobar, ??? bev na 64 ogranicen , sega sum na 512 me cudi ?

Александар З рече...

Анонимрз,

јас сум на 512 цел ден, ама побавно е од дајал-ап. Тоа е почудно.

volan рече...

МАКЕДОНИЈА НА ПЕРИФЕРИЈАТА НА ГЛОБАЛНАТА ИНФОРМАТИЧКА МРЕЖА
Нема кој да сурфа во земјата на безжичен Интернет

Марјан Блажевски - Сашо Кокаланов


Светската промоција на Македонија како прва земја покриена со безжичен Интернет паѓа во сенка на поразувачките факти за бројот на корисниците "закачени" на глобалната мрежа. Со само околу 6 отсто од населението што користат Интернет сме на претпоследно место во регионот, а во светски рамки може да се споредиме со африкански земји во развој. Околу 70 отсто од Македонците никогаш не користеле Интернет, а само 26 отсто од сите компјутери во земјата се приклучени на глобалната мрежа.

Главна причина за ниското ниво на користење на Интернетот се високите цени за оваа услуга и на компјутерската опрема. Иако пазарот на интернет-услуги е либерализиран, другите провајдери не можат сериозно да му конкурираат на главниот играч "Македонски телекомуникации" и да ја урнат цената. Не смее да се занемари стандардот на македонскиот граѓанин, кој со просечна плата од 200 евра не може да си дозволи да одвои триесетина евра месечно за АДСЛ-приклучок. Кога изборот се сведува на Интернет или леб, се знае што се избира.

Други ограничувачки фактори за поголемо користење Интернет се ниското ниво на информатичка писменост, пред се, кај повозрасната популација, и немањето доволен број интернет-содржини на македонски јазик.

Интернетот се користи главно за испраќање и за читање електронска пошта и забава. Електронското банкарство, он-лајн купувањето, плаќањето на сметките или пополнувањето формулари или пријави од дома преку Интернет и многу други услуги допрва се развиваат.Монопол или дуополЗа да се унапреди нивото на користење на Интернетот во земјава, реализиран е проект преку Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД), со кој преку безжична мрежа се поврзани сите основни и средни училишта. Проектот го реализира интернет-провајдерот "Он нет", кој ќе ја користи безжичната мрежа и за комерцијална употреба. Во граѓанското здружение "Интернет Македонија" се разочарани од безжичната мрежа, од која очекувале дека ќе понуди поконкурентни цени и поквалитетна услуга од тие на "Македонски телекомуникации".

- Една од целите на овој проект беше да се создаде нова мрежа, покрај постојната на телекомот, за преку неа да може да се понуди интернет-пристап по пониски цени и на тој начин да се зголеми бројот на корисниците. Наместо тоа, комерцијалната понуда на "Он нет" ја пресликува понудата на телекомот. Нашите пресметки покажуваат дека 1 гигабајт податоци во АДСЛ-понудата на телекомот чинат 413 денари, а кај пакетите на "Он нет"- 445 денари. Се потрошија многу пари, а нема вистинска либерализација, наместо да се разбие монополот, се воспоставува дуопол - вели Александар Николов, од "Интернет Македонија".Улогата на државатаМакедонија со вакво ниво на користење Интернет не може да очекува брз влез во Европа и интегрирање во информатичкото општество. Квалитетен и евтин интернет-пристап е основа за широка достапност на услуги и знаења што овозможуваат забрзан економски развој и подобрување на квалитетот на животот. Развојот на информатичката технологија и телекомуникациите кај нас се одвива многу бавно иако во светот оваа дејност е една од најбрзо растечките и најдоходовните.

Членовите на "Интернет Македонија" бараат Владата и Собранието веднаш да почнат да ја применуваат усвоената Национална стратегија за развој на информатичкото општество.

- Во стратегијата стои дека еден од приоритетите е да се обезбеди интернет-пристап по прифатлива цена. Досега нема каков било ефект од документот што остана само на хартија. Во стратегијата се предвидува државата да одвојува 1-1,5 отсто од буџетот за развој на информатичкото општество. Во годинашниот буџет воопшто нема ваква ставка. Оставено им е на министерствата самостојно да одлучуваат дали ќе потрошат пари за оваа намена и тогаш парите главно се трошат за семинари или симпозиуми - вели Николов.

http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2999&stID=74209

neo-geo рече...

Безжичниот интернет зрачи 10 пати повеќе

НАМЕСТО ПОНИСКИ ЦЕНИ, МРЕЖАТА НА "ОН.НЕТ" НУДИ ИНТЕРНЕТ ПОСКАП ОД ОНОЈ НА ТЕЛЕКОМ

"Новата мрежа на "Он.Нет" поради која Македонија беше прогласена за прва безжична земја, а граѓаните и бизнисите требаше да добијат поевтин интернет пристап, не само што не ги исполнија овие очекувања, туку станаа извор на многубројни проблеми", обвинија вчера од Здружението за подобар интернет.
"Мрежата на "Он.Нет" беше изградена со средства од УСАИД и имаше за цел да создаде паралелна мрежа со онаа на Телеком, за да може на основните и средните училишта да им биде понуден интернет пристап по пониски цени. Наместо тоа, цените не само што не паднаа, туку се и повисоки. Така, еден гигабајт во Телеком чини 413 денари, а во "Он.Нет" - 495 денари", истакна претседателот на ова здружение, Александар Николов. Според него добрите намери на овој проект се изиграни и со тоа што наместо поттикнување на интернет врските во руралните и неразвиени средини, "Он.Нет" ја нуди услугата само во Скопје и тоа на потегот од Порта Влае до Ново Лисиче. Оттаму велат дека примиле поплаки од повеќе граѓани, чии што приватни безжични мрежи што работат во истиот фреквентен опсег станале неупотребливи поради непочитувањето на прописите и стандардите за силината на зрачењето, односно дека зрачењето предизвикано од безжичниот интернет е за десетпати поголемо од дозволеното што штетно дејствува врз учениците. Ваквите наводи делумно се потврдени со мониторинг во центарот на Скопје, што го направила невладината организација за развој на информатичката свест меѓу граѓаните - ГАЈТАНЛЕСС, а се очекуваат и резултатите од мониторингот што го прави Агенцијата на електронски комуникации.
Од Здужението посочија и на проблемот дека не се врши контрола на мерачите на Интернет сообраќај на "Он.Нет", како и на мерачот на импулси на Телеком, бидејќи во земјава не постои опрема за контрола на мерачите.
- Живееме во земја во која не смеете да продавате зеленчук на пазар без контролирана вага, не смеете да вршите такси превоз без баждарен таксиметар, но можете да остварувате милиони евра приход со продажба на електронски комуникации услуги чие мерење никој не го контролира", потенцира Николов и додава дека Здружението ќе покрене иницијатива до Министерството за економија, со цел профункционирање на Законот за метрологија, а во меѓувреме ќе побараат од Бирото за метрологија да им наложи на "Мт.нет" и на "Он.нет" да увезат мерни инструменти со кои ќе може да се контролира бројот на импулси. (С. Бл.)

volan рече...
Коментаров го отстрани администратор на блог.
volan рече...

Во врска со пресот од вчера (кој помино одлично, судејки према одгласите во електронските и пишаните медии) одличен напис на дневник кој ви го пренесов во целост погоре„ Нема кој да сурфа во земјата на безжичен Интернет“ линк подолу

http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2999&stID=74209

Има во продолжение на дневникот и интервју со Макрадули Јани и уште еден краток напис, кој го пренесов на мојот блог, а во врска со топикот
„ Што добивме од Макрадули Јани во изминатите 4 години“
Повеќе видете на долниот линк

http://volanskopje.blogspot.com/2006/02/4.html

Анонимен рече...

Дечки а спомнавте нешто за начинот на кој ОнНет се справува со конкуренцијата и го сјебува сообраќајот од Неотел(Телекабел, Зора) кон негови содржини? Како што правеше пред некоја година со Унет и со Мол?

Недај боже МтНет да направи такво нешто. :)

--
Глиша

Анонимен рече...

Drugarcinja bravo. Samo napred. Gi pratev skoro site mediumi i mislam deka imavte odlicno izlaganje.

Александар З рече...

Глиша,

има пост за тоа (аман, договорете се за пиринг). Вчера на „Јади бурек“ телекабел-њетовци се оградија дека тоа е „политика на он-њет“. Демек, не се они одговорни што некој ги блокира - уште и корисниците да се бунат кај Дневник и Време и другите што се хостирани на он-њет. Небулоза и пациентажа. Ако некој ми обезбедува услуга, треба да ја обезбеди комплетна и да направи сè за јас да бидам задоволен од неа, а не да крева раце и да префрлува вина на други. Телекабел ги откачиле он-њет, па сега он-њет им враќаат танте за кикирику. И корисниците треба да се бунат кај други, а не кај нив?! Политика „ни срам ни перде“.

bezvrska рече...

За проблемот со блокадите реагирано е до АЕК, а ќе се реагира и во јавност во иднина. Во случајов треба да бидат најзасегнати оние чии страни се хостирани кај ОнНет. Они плаќаат за да бидат достапни на интернет, па треба да се информираат дека поради нечија глупост плаќаат за да бидат блокирани.

drinker рече...

http://biz.on.net.mk/wadsl.html

Ова е новата понуда од он-њет.Ако склуиш договор за да плаќаш 1300 ден. месечно ќе ти земат депозит од 25600 а договорот за 2350 денари месечно е без депозит. Гарант после истекот на двегодишниот договор нема да ти го вратат, ќе ти речат си ја оштетил оремата.Тоа ќе ти излезе како да си плаќал 2350 денари.И незнам кој има да фукне 400 и кусур евра за депозит и да го земе пакетот од 1300 ден.

мт-њет и он-њет лоповишта!!!!

Gorco рече...

http://217.16.70.245/?pBroj=2018&stID=63265&pR=6

Он.нет тврди дека нивните цени за Интернет се двојно пониски

Интернет-провајдерот Он.нет вчера ги отфрли обвинувањата од "Интернет Македонија" дека нивната безжична мрежа не ги постигнала очекувањата. Од Он.нет велат дека капацитетот на мрежата, која е изградена као резултат на проектот "Македонија се поврзува", десеткратно ги надминува потребите и се постигнати зацртаните цели. Услугите кои тие им ги нудат на граѓаните се двојно пониски од конкурентските. Истовремено, нагласуваат дека опремата зрачи во согласност со домашните важечки стандарди, а ги поддржува постојните европски норми. "Комерцијалната услуга за руралните и неразвиените средини е веќе на располагање. Станува збор за услугата ВАДСЛ и за 1.300 денари месечно овозможува пристап со широкопојасен брз Интернет на цела Македонија. Услугата пак, Он.нет ЊиФи претставува наша сопствена инвестиција.и е пионерски потфат со кој не може да се пофали ниеден град во Европа, освен Скопје", велат од Он.нет.
Што се однесува до реакциите околу зголеменото зрачење на базните станици, во Он.нет велат дека имаат само три реакции, од кои едната е од претседателот на Здружението "Интернет Македонија". (В. Г.)

Анонимен рече...

двојно пониски само во европа !

Александар З рече...

Станува збор за услугата ВАДСЛ и за 1.300 денари месечно овозможува пристап со широкопојасен брз Интернет на цела Македонија.

Хм, ама понудата ко да им ја правеле во он.нет.

1300 ден. месечно (за 1 година договор) за 712 кбпс и 8 гига капаче - со капар од 25.000 денари - не е нешто за широки народни маси.

Без капар цената е... една позната цифра што е блиску до 2400 (со ДДВ) - за 2-годишен договор.

„цела Македонија“, ама ако имаш оптичка видливост со нивна антена.

Пресуда - Он-њет се виновни за мтњетизам ;)

Александар З рече...

Пардон, во горниот коментар треба да стои

„понудата како да им ја правеле во мт-њет“.

Анонимен рече...

И, што сеа?
Едни викаат едно, други друго, и пак све по старо.

Владимир рече...

А ова :

http://www.on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=DD205BE70D885542A20792EBDB03B130

Како беше она, фали ме усто...

И така кучињата си лајат, си лајат, а караванот си врве.

Инаку тешко да се надзира светлина во македонскиов ни транзициски тунел.

Ronaldinjo рече...

Pa ovde pisuva manje vise se I koj e gazda i cii se parite i kolku se parite. Zatoa kucenje na drugo mesto.

"But analysts like Norm Bogan of research firm In-Stat contend that On.Net’s Wi-Fi network might never break even. A price point of $9 to $19 per month is an attractive rate for a market like the U.S., but not in impoverished Macedonia.Wide-area Wi-Fi networks are notorious for racking up far more costs than companies anticipate. According to analysts with research firm Balhoff Rowe, a 100-square-mile, high-quality network might cost $19.7 million in the first year and $30.7 million through year five—far more than On.Net plans to spend. If the report’s conclusions seem on the dire side, it’s probably worth noting that it was funded with money from the firm’s telecom customers.WiMAX could be another complication for Wi-Fi. This longer-range wireless technology might be better-suited for a deployment of On.Net’s scale. While On.Net used a WiMAX-like technology from Motorola for its school networks, the company chose to extend the network to the rest of the country through Wi-Fi, which is less expensive and ready right now. WiMAX is not expected to become widespread until 2007 or 2008, although In-Stat’s Mr. Bogan says WiMAX will be a $1-billion market by 2009.The On.Net project is no charity exercise. The company did use $2 million in USAID cash to build free wireless access to the country’s 500 schools, but the Small Enterprise Assistance Fund (SEAF), based in Washington, D.C., invested $500,000 in the company—taking a 60 percent stake in On.Net—to get a real business off the ground and make money. “While we believe in developing the economic impact of emerging markets, our goal is clearly to turn a profit,” says SEAF COO Mildred Callear."

Znaci Pepi e marionetka. Kazi Pepi DA.

Ronaldinjo рече...

TRENDO prasanje za milioner:

SO KOJ BACKBONE ONNET NUDI WIFI?

Odgovor od publika:

Macedonia Connects issued a request for bids in December 2004 to select the ISP which would not only provide broadband internet to the schools but also develop and market services nationally to non-school internet customers. MakTel was excluded as a prime bidder due to its government ownership but was allowed to be a subcontractor to an ISP for the purposes of bidding.

The ISP On.Net, was selected in April 2005 because its proposal represented best value. To reach the schools, and insure that rural markets would have broadband access, On.Net completed installation of a nation wide wireless backbone in August 2005. The backbone provides 155MB x 2 access via a connection to Serbia and will substantially increase availability and bandwidth in Macedonia

Jadni skoli, ke imaat li internet e slednoto prasanje.

Ronaldinjo рече...

TRENDO prasanje broj dva:

NA STO RABOTI WADSL I CIJA E OPREMATA

Odgovor od publika:

Motorola, Inc. announced today that its Canopy™ wireless broadband platform has been deployed throughout Macedonia in what is believed to be the world's first national wireless broadband network.

The Macedonia Connects Project, a program designed to provide the entire country with affordable high-speed wireless connectivity, already is delivering Internet content to Macedonia's 360 primary and 100 secondary schools. In addition, two-dozen secondary school dormitories, 15 university faculties and another 15 local Educational Development Board offices have been connected to the Motorola Canopy network

Ronaldinjo рече...

Pa gospoda Onnet koga tolku se kurcite nasekade niz svetot dali na Makedoncite ke im objasnite kako toa GRANTOT OD USA narodite go koristite kompletno za svoi celi.

Ima li nekoj vo Makedonija JAVNO ova da go prasa

Ronaldinjo рече...

Ili mozebi ne znaevte deka vo tenderot sto go dobivte pisuva:

"Please note, Regulation 22 CFR 228.33 prohibits “firms operated as commercial companies or other organizations (including nonprofit organizations other than public educational institutions) which are wholly or partially owned by foreign governments or agencies thereof” from receiving USAID financing"


Dali toa jas se lazam ili nekade pisuvase:


"but the Small Enterprise Assistance Fund (SEAF), based in Washington, D.C., invested $500,000 in the company—taking a 60 percent stake in On.Net"

I dali sega gospoda uste ke se kurcite ili ke kazete kako toa ste go dobile tenderot koga vo samiot tender ima klauzula po koja go isfrlivte Telekom a ne i samite sebe si.

Ronaldinjo рече...

A za da znaete koj e gazda na tie 60% pojdete tuka

http://www.seaf.com.mk/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=18&page=1

i kako sega vie ste go dobile tenderot?????

A vie kurcete se kolku sakate, kolku povece se kurcite tolku povece od ovie vesti ke objavuvam ne na ovoj blog SEKADE

Ronaldinjo рече...

Za da ima sto da citate:

2.2.4. In Areas Where No Other Broadband Supplier Available, Technology Must Permit Service to Other Local Customers
The secondary goal of this project is to establish broadband connectivity solutions for users beyond just the school systems and offerors should design a solution which will provide connectivity solutions for other local customers


E Skopje Skopje doceka i ti da dobies internet do vcera go nemase. Berovo, Pehcevo, Vrapciste, Konopiste vie cekajte vo 7007 i vie ke dobiete po isti uslovi kako i Skopje

Ronaldinjo рече...

A za da razbereme sto znaci famozniot 22CFR PART 228 i zosto po nego ne ste smeele da go dobiete tenderot procitajte go i ova:

The corporation or partnership is more than 50 percent beneficially owned by individuals who are citizens of a country or area included in the authorized geographic code

Za zal Onnet e samo 40% sopstvenost Makedonska a ostanatoto CITAJ POGORE

Анонимен рече...

ronaldinjo, a ti nakratko (i na makedosnki) da opises shto e najglavnoto ikoja e glavnata poenta vo ova kilometarskiov copy-paste shto si go napravil, poshto prvo, ne znaat site tolku dobro angliski, vtoro, zamaraat tehnickive izrazi, treto, predolgo e i ne mi se veruva nekoja celo da ti go procita :)

Ronaldinjo рече...

Postovite bea nameneti na Onnet koi go citaat ova. Iritiran od linkot sto Vladimir go postirase.

Pod eden: Tenderot za eschools go dobija so debela nemstaljka, em imaa najvisoki ceni em po pravilata na samiot tender nemaa pravo na ucestvo. Ova proizleguva od samiot tender vo koi e isfrlen Telekom bidejki 40% od telekom e sopstvenost na vlada na Makedonija a stom vlada poseduva nesto vo nekoja firma nema pravo na grant od USA. Od ista pricina nemaat pravo ni firmi cii sopstvenici se vladini agencii. Onnet e sopstvenost 60% SEAF (taka barem stoi vo copy paste sto go napraviv) a SEAF e fond formiran od nekolku AGENCII, sto znaci deka i tie se formirani od agencija pa taka i nemaat pravo da ucestvuvaat. Ponataka istoto pravilo Regulation 22 CFR 228 bara firmata koja ke go dobie grantot da bide barem 51% vo privatna sopstvenost sto ne e slucaj so Onnet. Tolku okolu tenderot.

Sega e prasanje sto e ovoj tender i komu mu e namenet. Osnovno e namenet za eSchools i trebase so nego da se povrzat 550 ucilista vo Makedonija i uste odreden broj studentski domovi itn. Za taa cel e nabavena oprema Canopy (Wimax) i Strix (wifi) i dva linka od 155Mbita od Srbija. Moeto prasanje e kolku od seta ovaa infrastruktura se koristi za eschools a kolku za komercijalnoto wifi na Onnet. Ako nekoj sega ne go gleda problemot ke go vidi koga naseto ministerstvo ke treba da placa za internetot od Onnet, pa koga toa nema da moze da go plati zatoa sto cenite mozat da bidat i milion dolari za 512K, togas Onnet ne mora povece da nudi internet na skolite i moze da si ja koristi opremata za sebe (a na site strani trubime deka Makedonija e taa koj dobila pomos).

Celata konstrukcija izgleda vaka. SEAF go kupuva Onnet (60%). Osnivacot na SEAF USAID dava pomos na Makedonija 2 milioni US dolarcinja, i sto toa se gradi mrezata na Onnet. Posle istekot na rokot vo koj skolite imaat besplaten internet, a toa e pocetokot na ucebnata godina 2007, skoplite mora da potpisat dogovor so Onnet za isporaka na internet. Kutrite tie ni voda vo oci nemaat a kamo li da placaat internet i taka GOLEMATA POMOS na Makedonija ke zavrsi kaj gazda SEAF i del kaj Onnet (Cemerikic ili koj e vece gazda tamu)

E toa uspeav jas za edno pretpladne da go izvadam od internet i da go procitam na Internt, a gi povikav Onnet da mi dadat eden kontra argument.

Izvini za dolgite postovi ama bidejki NVO ne reagira na seto ova nekoj mora.

ИМ рече...

“..Izvini za dolgite postovi ama bidejki NVO ne reagira na seto ova nekoj mora..“

Ова коначно ми симна дилеме дека роналињо не е некој од нас.

Да беше ке знаеше некои работи кои се слуќуваа деновиве...

Но Роналдињо ако некојпат делиме награди за заслужни дејци кои го подобруваат интернетот во Македонија тебе ке те уврстиме во првата листа на луѓе без разлика дали ке сакаш да се легитимираш или не.

Навистина е огромна твојата улога на овој блог.

Анонимен рече...

Nesto ne e vo red. Pominale 7 saati od prviot obvinuvacki post i seuste nema reakcija od Onnet

Ili im zabranile da citaat ili coekov znae nesto.

Анонимен рече...

2006 European Press Summit, Garmisch, Germany


Day 2 Predrag Cemerikic - Keynote Presentation (Transcript)


Again, keeping in mind a €200 to €300 monthly salary, we come back to
what affordable means. In two years time while the ADSL connection
exists in Macedonia there is only 7,000 users, this is pretty much out
of two million people and half a million households. This pretty much
explains that it is not so affordable. So what we are doing, we are
pushing ****prices low, like €10****, with much higher speeds, and again limited
traffic rates, not because we cannot afford to give more, but because
there is a need of sharing between the customers. So there won’t be any
customers left.

Анонимен рече...

MTNET,ONNET i TELEKABEL trebaat da znaat deka najgolemite korisnici im se tie koi koristat p2p , i ako prodolzata vaka se razbira deka nema da imaat poveke korisnici !

Анонимен рече...

not because we cannot afford to give more, but because
there is a need of sharing between the customers. So there won’t be any
customers left.


Што сака да каже поетот со оваа реченица? Ја прочитав три-четири пати но не успеав да најдам ни глава ни опашка.

Анонимен рече...

Впрочем, логиката на предраг се гледа уште од самата деловна политика и култура на он.нет.

Демек, он.нет можел да дава поголем сообраќај ама не давал затоа што повеќе корисници ќе делеле една линија и тој ќе ги изгубел корисниците?!?

Е па, овака он.нет навистина нема да ги изгуби корисниците, пред се поради тоа што нема ни да ги добие.

Зошто ли корисниците делат една линија кога он.нет дава МНОГУ ПОБРЗ (од АДСЛ-от) интернет за само 10 евра месечно?

Упс, не дава...

Анонимен рече...

сака да каже дека корисниците си го делат приклучокот меѓу себе - пет-шест души на еден приклучок, што беше и првичен проблем со мт-шит.

Анонимен рече...

Za da ne ispadjam mnogu pameten. Cemerikic dade edna slika na Makedonija kako sto nego mu treba da ja pretstavi. Niska penetracija na internet so mal potencijal za prosiruvanje, no zatoa so ogromen potencijal vo drugata svera IP telefonijata ili ako sakata fiksna telefonija preku Wifi.
Covekot se obiduva da najde investitor za toj del od zdelkata. SEAF se povlece od Makedonija i sega mu ostanuva ili toj da go kupi delot od SEAF (a nema pari) ili sam da najde investitor koj ke raboti so nego. Ako ne uspee vo toa SEAF ke go prodade svojot del nekomu a ako se pogodi toj da ima pari za pet minuti ke mu objasni na Cemerikic koj e gazda. Veruvam deka ona sto se plasi e deka delot na SEAF ke go kupi tokmu Deutche Telekom (ima milion kerki firmi i toa nema da se kosi so zakonot) i togas celata ovaa sema koja ja izgradi na nelegalen nacin ke padne vo race tokmu na tie na koj najmalku mu odgovara.

Ne se zanesuvajte deka vo Internetot ima pari. IMASE povece ne. Ima za da moze dazivotari. Zatoa e izbran Strix i Canopy, zato sto nudat i telefonija (fiksna i mobilna), no toa e samo prenos, potrebno e investicija vo centrala interkonekcija etc etc, sto Cemerikic go nema a SEAF ne e zainteresiran nitu pak moze tolku da dade. S od seaf znaci SMALL a Cemerikic puka na BIG

Thanks

Анонимен рече...

Za da ne se razbere pogresno. Toj moze da nudi IP telefonija, podracje koe zakonodavecot go zaboravil, no ke go regulira, no fiksna telefonija e nesto sosema drugo i tuka bara investicija.

Анонимен рече...

Pepi the Chemer, duri i go napadna NVo Internet Makedonija. Dali treba da cutime. Trajce, Trpce, Mirko razbudete se, dosta e nekoj da ne ebe u zdrav pamet. Neka ja prodava Makedonija nekade vo Afrika posto sme bile na nivo na Afrika. Ako cutime ke bideme AFIKANCI.

Анонимен рече...

Kelaico edna idi vo Afrika i prodavaj INTERNET

Анонимен рече...

Sramno e pretstavuvanjeto na Makedonija vo govorot na Cemerikic. Afrika treba da ni e primer. Celiot Balkan e dupka za nego. Za zal nitu sme slepi nitu glupi. Javni se cenite vo sosedstvoto i SRAMNI se cenite na Onnet. Za zal negovite 9 evra nikako da gi vidam. Ima dobar opticar vo trgovki na kelaicata dvogled da stavi i da si gi vidi cenite, ne da laze po Evropa deka nudi nesto sto nikade go nema

volan рече...

“Pepi the Chemer“

Иако ова го сметам за “мека навреда“. Јас лично обеќав дека нема да се напаѓаат личности и да се навредуваат, па макар тие да имаат презиме Чемерикиќ....

Искрајно јас и не можам да ве убедам да не го врѓате овој или оној човек. Но како повозрасен на блогов - неколку пати барав да плукате, пциете се што се однесува за работењето на било која компанија. Но личности кои се навредуваат, без тие да можат да се бранат, е кукавички..

Еве еден предлог за сите кои ликот и делото на Предраг Чемерикиќ не им е баш омилено и имаат потреба да ја вреѓаат и напаѓаат на неговата личност.

Спремен сум кога сакаат да ги однесам во Он.нет и да ги запознам лично со Чемерикиќ за да можат во лице да му кажат се она за кое мислат дека се во право и да пробаат храбро во очи да го исплукаат и извреѓаат човекот....

Деца пораснете - гледајте ја суштината, а тоа е квалитетот на услугата, цената, ви се допаѓа не ви се допаѓа нешто за компанијата со која си имате работа...

Еве ако тоа ви олеснува - пцујте, плукајте по мојата личност и име ... нема да се налутам ако тоа ви прави некаков филинг и кеф...

volan рече...

За ваша информација не се ќути и преќутува ништо, но не може се да оди во јавност додека трајат разговори...

Имаме и заеднички интерес а тоа е подобар Интернет во Македонија...

Колку ке се усогласиме и кога, во друга прилика..

volan рече...

“Kelaico edna“

еве уште еден кукавички обид, за навреда ....

Реков ако толку сте запалени по навреди на личности - слободно напаѓајте ме мене...

Анонимен рече...

Volan,

ako dobro se secavam na blogov bea isti reakciite i koga MT izjavija deka tie sto se bunat se pirati, koi koristat ista linija itn itn.

Mozebi ova

"So what we are doing, we are pushing prices low, like €10, with much higher speeds, and again limited traffic rates, not because we cannot afford to give more, but because there is a need of sharing between the customers.

ja predizvikuva taa reakcija na tie sto postiraat. Jas poglednav vo cenite na Onnet i takva cena od 10 evra ne vidov. Razlikata e nekoj sitni 50%. Zatoa i denes koga postoi internet, treba da vnimavame javno sto izjavuvame za da ne dozivuvame vakvi komentari. Stara izreka e deka vo lagata se kratki nozete. Mozem samo da zamislam kolku seriozno ja zemale celata diskusija na Cemerikic ostanatite ako otisle na sajtot i poglednale sto toj nudi, sto za mene e normalna postapka. Bi sakal da cujam i nivna izjava posle toa.
Ne e bitno, ne sum za licni vredjanja ama i tie sto davaat izjavi treba da vnimavaat sto izjavuvaat i sto lazat. Ocigledno deka na site im e dosta od lagite na politicarite pa sega uste i lagi za najbolnata tocka na ovie mladi ludje koj tuka doadjaat, Internetot, za mene e normalno da predizvika vakvi reakcii. Ne e bitno imeto ke se potpisam kako anonimus za da ne se povlekuva diskusija za ova. Blogot za toa i sluzi, na kraju krajeva sekoj da si go kaze svoeto mislenje. Za mene e recimo uvreda da site korisnici vo Makedonija gi karakteriziras deka delat linija. Pa i da delat. Nitu ti zemaat povece babdwidth nitu brzina. Za zal ekonomskata situacija gi tera toa da go pravat. Neka dade za 10 evra 512K i ne znam 8gb transfer pa da vidime kakva ke bide situacijata.

No, sekoj so svoeto. Ne gledam potreba nekogo da branis ili obvinuvas

volan рече...

Наполно го делам твоето мислење од последниот пост.

Но во предходните неколку поста реков дека ми се смачи од нетолеранцијата и анимозитетот према некој како личност - што не значи дека треба да се напаѓа аргументирано од стите оружја компанијата која ми нуди некоја услуга, а јас не сум задоволен..

Во тоа беше муабетот.

И порано кажав, знам дека не е возможно ни теоретски ни практично некој да се ограничи во начинот на неговото мислење, на блог.

На крај реков дека таквите испади е најдобро пошто не може да се влијаје на нив да се игнрираат и да не се коментираат - и така само од себе ке помине...

Тоа е единиот лек , нема друг...

Анонимен рече...

Volan, pozitivno me iznenaduvas!

Анонимен рече...

8 gb transfer...

Alo, za kakov transfer treba da se pregovara? Do koga, bre, da ni stavat kapachinja? Nikade vo svet ne se odreduva limit, a i ako se odreduva, razlika vo cenite so limit i bez se 4-5 evra/dolara.

Citajte malku!

breeej рече...

samo da ve pozdravam za 1900 denara so ddv vo Bugarija sum na 1536 Kbps - 256 Kbps unlimited. Neka se cuknat vo glava naste ISP zosto narodot ja dele konekcijata i do kade sme stignale so tehnoloskiot razvoj

Анонимен рече...

posurfajte na internet i ke se uverite sami deka site stavaat limiti (zboram za pojakite evropski drzavi). bugarija ne ja smetam za takva i ne bi trebalo nikogas da ja zimame kako reper.

ke vidite deka segde se stavaat limiti. limitite ne se problem i se dobra rabota - bas za da se trgnat piratite od zeleno pazarce i da ne se deli konekcijata. u kraj krajeva, internetot e za lugje a ne za stoka!

ama nigde nema da najdete adekvatni paketi kako nasite:
prv stepen na limit: 512MB
vtor stepen na limit: 4GB

alternativnite paketi vo EU se odprilika vaka:
1 limit: 2 GB
2 limit: 6 GB

mene mi e krivo za brzinata na internetot sto ja imame sto ne ide poveke od 256Kbps a vo EU 2Mbps e opsto poznat standard.

proba рече...

posurfajte na internet i ke se uverite sami deka site stavaat limiti (zboram za pojakite evropski drzavi). bugarija ne ja smetam za takva i ne bi trebalo nikogas da ja zimame kako reper.

ke vidite deka segde se stavaat limiti. limitite ne se problem i se dobra rabota - bas za da se trgnat piratite od zeleno pazarce i da ne se deli konekcijata. u kraj krajeva, internetot e za lugje a ne za stoka!

ama nigde nema da najdete adekvatni paketi kako nasite:
prv stepen na limit: 512MB
vtor stepen na limit: 4GB

alternativnite paketi vo EU se odprilika vaka:
1 limit: 2 GB
2 limit: 6 GB

mene mi e krivo za brzinata na internetot sto ja imame sto ne ide poveke od 256Kbps a vo EU 2Mbps e opsto poznat standard.

freex рече...

Epa ako EU bea so takvi limiti sega ke bea na nivo na razvoj kako Burundi

Анонимен рече...

A, bre, surat! Za kakov limit zboris? Ti, normalen li si? Aj, stvarno, razgledaj malku po internet, ako znaes kako se koristi google ili drug prebaruvac, pa baraj gi tie tvoite limiti!!! Razbra? Tocno e deka ima limit, ama razlika medju LIMITIRAN i NELIMITIRAN internet SEKADE VO EU E 4-5 EVRA MAKSIMUM!!!

Анонимен рече...

I bas zatoa sto nema limiti (i toa sto ima, nikoj ne zima) kaj niv nema Zeleno pazarce.

Анонимен рече...

Vodite bezpredmetna diskusij. Tocno e deka postoi trebd na postavuvanje limiti vo porazvienite zemji. Nemocta da se sprotistavat na kabelskite operatori gi tera da nudat eftini paketi so limit.
Da i jas sum kaj nas da ima limit i toa vakov kakov sto e 512K/4Gb ama za maksimum 10 Evra so danok a ne za 35. Pa togas koj saka povece od 4Gb neka placa. Sum i za toa da ima da kazeme za 35 Evra Flat paket. E togas ke kazam deka imame dobra ponuda na pazarot.

proba рече...

posto nekoj spomna opstestven razvoj vo kontekst na limit na soobrakaj: neznam kako ke pridonese limitot za razvoj na edna drzava. ako moze da mi se pojasni please.

pr. ako siminjam po 10 filma nedelno neznam do kakov opstestven razvoj bi doslo?!

za razvoj, razmena na iskustva i akademska komunikacija dovolni vi se dial-up 56K - realno! za zabava vi treba poveke, se razbira.

za aktivno surfanje poveke od 6 GB ne vi trebaat VOOPSTO. ako broime vo granici na normalnoto i legalno odnesuvanje ke se utepate od siminjanje legalni pesni i programi.

plus, jas ako koristam internet za biznis ne bi sakal nekoj abdal od doma shto siminja pornici da mi ja gushi konekcijata.

dajte malce brzinata da ja nakacime - batalete limit!! barem neka ide 1Mbps za pocetok :))

Анонимен рече...

****I bas zatoa sto nema limiti (i toa sto ima, nikoj ne zima) kaj niv nema Zeleno pazarce.***

Да, нема, затоа игри и програми ги купуваат легално по продавници и трговски центри (просек 30-60 евра оригинал игра), си имаат техничка поддршка, и не се замараат дали кракот имал тројан или вирус во него во него. Верувај, сум бил надвор од земјава многу, и покрај толкави брзи и нелимитирани интернет врски, никој не се замара да симнува пиратиран софвтвер со којзнае колку сјебани функции во него. Али јеби га, имаат висок стандард, и можат тоа да си го дозволат.


***
pr. ako siminjam po 10 filma nedelno neznam do kakov opstestven razvoj bi doslo?!****

Па на пример, ќе можеш да отвориш легална дивидитека со легално увезени филмови кои легално ќе ги продаваш за приступачни цени со ддв, при што ти ќе си зимаш легална пара и државата легален процент од тоа.
ИЛИ - тие 10 филма ќе одиш да ги гледаш во кино, ќе платиш карта, па ќе личиме на „европа“ со тоа што ќе имаме пари за отварање и оддржување на повеќе од 4 кина во Рамстор, и едно Кино Милениум кое мислам дека пропадна баш ради немање средства (или не?!)

Анонимен рече...

Koj sto ke siminja od internet i kolku e negova rabota. ISP-ata vo Makedonija neka dadat PRVO normalen internet, zasto i toj sto go deklariraat ne e takov. Dali si imal 512K nekogas ili sekogas imas pomalku. Na zapad za takva rabota ke ti opali tuzba, naplateno 512K isporacano 4xxK. A da se zastitat od prekumerno downlodiranje ima mnogi nacini. Tuka ne se borime za neograniceno downlodiranje. Se borime za normalen internet. Toa nie go nemame.

Анонимен рече...

"Па на пример, ќе можеш да отвориш легална дивидитека со легално увезени филмови кои легално ќе ги продаваш за приступачни цени со ддв, при што ти ќе си зимаш легална пара и државата легален процент од тоа.
ИЛИ - тие 10 филма ќе одиш да ги гледаш во кино, ќе платиш карта, па ќе личиме на „европа“ со тоа што ќе имаме пари за отварање и оддржување на повеќе од 4 кина во Рамстор, и едно Кино Милениум кое мислам дека пропадна баш ради немање средства (или не?!)"


Koga TI nas kje ni ovozmozis da zarabotuvame po 3000 evra mesecno vo NORMALNA firma, togas kje mozeme da otvarame i DVD-teki so LEGALNI filmovi (kupeni po NORMALNA cena, a ne da te dere MANAKI i drugite, zasto LEGALNO i ne mozes da gi UVEZES - nemaat prevod na makedonski;) ), a bogami kje odime i vo KINO i kje kupuvame ORIGINALNI igri.

p.s. ne deka mene internet mi treba za ova sto go rekov, tuku ti go davam kako primer. Vo koja zemja, bre, zivees? Kolkava plata zimas?

Александар З рече...

Анонимрз-шизонимрз, сам со себе ли праиш муабет :)

малиот рече...

Абе ова на блогов врие од шпиунчиња на Мтнет и Оннет, секој втор пост тие нас не уверуваат колку всушност сме ние среќни со ваквиот интернет.

Посебно ми е интересно кога не споредуваат со стока и како интернетот не бил за нас.
После други не уверуваат дека секаде во светот се уведуваат лимити итн.

ПАТЕТИКА, абе овие треба во изборните штабови на партииве да ги ставиме, навистина добро лажат.

Сакам да ги прашам таквите, дали тие навистина мислат дека ние корисниците (т.е. стоката) на интернет ќе паднеме на таа пропаганда?

Па гледајте го говорот на г-дин Чемерикич, тој тип е тотално уверен дека само тој е жртвата во целава ситуација, дека тој е светлото на крајот на тунелот, дека само нему му текнуваат брилијантни идеи.

Зошто не им објасни на ценетите господа на форумот во Гармиш, колку закони тој има прекршено, колку прљаво и тој игра, како и тој монополски се однесува на пазарот во Македонија, да не набројувам листата е навистина голема.

Која патетика, они всушност не штителе нас (од нас самите?), ја сузбивале пиратеријата, бла бла бла.
Пепи што бидна со најавитте за неограничен интернет за 10$???

USAID ти ја поклони целата инфраструктура, ти дадоа капитал, Американците ја притиснисаа власта за да ти си изградиш мрежа и инфраструктура (да де за поврзување на основните училишта) и сега кога се е готово се "понашаш" бетер од Мтнет.

Како не ти беше срам да ги лажеш луѓено од BBC.

СРАМОТА.

Но очигледно дека "чоеците" се малку нервозни, времето поминува EU притиска, кокуренцијата ќе стане се поголема и поопасна. Неможе МТ да го држи монополот уште долго време, кај да е за година-две и на тоа ќе му дојде крај.
А тогаш ние корисниците, т.е. стоката ќе си најдеме друг интернет провајдер.
Провајдер кој ќе ни понуди пристоен интернет по нормални цени без ограничување, провајдер кој нема да не нарекува стока, провајдер кој нема да биде ниту Мтнет ниту Оннет.

А тој ден кај да е ќе дојде.

Поздрав

Анонимен рече...

hahaha

jas si imam nick, ama ne sakam da go koristam, koga ovie "limitirani" mt-njetovci i on-njetovci nejkat da stisnat edno "sign up".

Анонимен рече...

i druga interesna rabota koi poveketo posteri ja zaboravaat: na internet moze sekoj se i sesto da napise.. znaci koga ke se procita nesto, treba da se zeme vo predvid kredibilitetot na entitetot sto gi objavuva podatocite.

samo za sporedba, bi gi posocil Tiscali i BT koi vazat za seriozni carrieri vo svetov, a se vo evropa. poglednete gi nivnite broadband ponudi so akcent na limitite.

znaci - limiti DA megjutoa za 2 GB povisoki i brzinata na transfer barem da se triplira!

ile рече...

нешто ново наhttp://www.mt.com.mk/./mak/Residential_customers/Internet/Internet_access/ADSL/Packages.asp?id=264инт инт , но незнам каде да проверам трансфер

Анонимен рече...

Access speed (download/upload) 512/128 Kbps
Included monthly traffic 4 GB*
E-mail address 1
Mail2SMS 5
WEB2SMS 5
Dynamic IP address
USB modem or Ethernet modem 1
Allowed number of connected PCs 1
indefinite contract
Monthly fee 2490,00 MKD
One time fee 2900,00 MKD
1 year contract
Monthly fee 2190,00 MKD
One time fee 1900,00 MKD
2 year contract
Monthly fee 1790,00 MKD
One time fee 1900,00 MKD


* The access speed is reduced when the total monthly traffic (download + upload) exceeds this level. If the subscriber wants to retain the same access speed after exceeding this level of traffic, the additional traffic is charged MKD 175.00 for each initiated unit of 512 MB.EVE VI ZA MAILOVI

Владимир рече...

Anonymous said...

“...bas za da se trgnat piratite od zeleno pazarce i da ne se deli konekcijata. u kraj krajeva, internetot e za lugje a ne za stoka!“

Копук копукосан!!!

Што си ти, агент на Sony, BMG, Paramount?
Да не си случајно И.Јанковски или пак оној режисерот на Балканкан, кои со голи раце јадат несреќници кои продаваат пиратски цд-а?
о дигната!

Тебе дома све ОРИГИНАЛИ ти се, АМЕБО една?!

Они ли се стока? Јас ли сум стока, кој што симиња а не продава?

Па да не беше таа пиратерија и турската роба, Македонија ќе останеше едно слепо црево, една Стивен Хокингова black hole!

Ако се пазеше легалната пазарна логика, ние ќе останевме на Македонски прикаски, на Сашка и Сашо, на Тоше,Каролина,Ламбе,Влатко итн...

Таа пиратерија не одржа во контакт и тек со остатокот на светот, и покрај напорите на нашите ЛОКАЛНИ МОЌНИЦИ и на нашата ИМПОТЕНТНА ВЛАСТ да не убедат дека СВЕТОТ ЗАВРШУВА СО МАКЕДОНИЈА!!!

volan рече...

Поздрав за малиот со кого ми се подудараат мислењата, и кој успеа да докаже дека може со аргументи да напаѓа компанија и име...

volan рече...

На блоговите има и друга интересна појава.

Еден исти човек се логира со повеќе ник неимови.

Во еден пост поставува “теза“ со еден ник.

Во друг пост ја напаѓа тезата, што самиот ја поставил...

Вп трет пост се поигрува со другите блогери - кои сериозно ја пратат темата ... и покушава да збуни и да не скара сите меѓусебе.

“Човек со повеќе лица“...

А секако дека има и “чпиони“ (како што ги крсти некој пред мене). Но тие лесно се препознаваат...

Поопасни се оние со “теза и контратеза“ и правење мајтап....

daywalker рече...

гледам, анонимусот со потенцирање на лимит трансфер не се предава... Па, ајд и јас да се вклучам, зашто попиздев.

Изволте линк за горенаведениот Tiscali...

http://www.tiscali.co.uk/products/broadband/2mb-unlimited.html?code=ZZ-NL-11XY

Европјаните не симињале филмови и слично?

Уште едно, интересно линкче...

http://www.weeklygripe.co.uk/a141.asp

koskar рече...

pak padnaa dnsovite na mtnjet?

bez vpn ne mi otvara nisto...

ova go pisuvam preku vpn u nemacka....

Анонимен рече...

Sega e 2:35 i rabotat

drinker рече...

Кај мене пред еден саат можев да отварам само македонски страници.Сега е во ред.

daywalker рече...

http://www.anticap.co.uk

Анонимен рече...

На блоговите има и друга интересна појава.

Еден исти човек се логира со повеќе ник неимови.


Претпоставувам дека имаш извршено анализа на логовите со ИП адресите на корисниците, нивното најавување и слично. Не?

За да испратиш коментар, нема потреба да се логираш, можеш само да напишеш било какво име и да го пратиш коментарот.

Зошто некој би креирал повеќе акаунти и би се логирал на сите нив наместо едноставно да внесува различно име за секој коментар?

Нема потреба од параноја.

Zarko рече...

Na svacam sto saka anonimusot so negovite postovi da kaze. Ako si protiv piraterija toa e tvoja rabota. No bi potsetil deka piratskite CD-a so programi i muzika doadjaa od Bugarija na kilo. Denes Bugarija e outsourcing raj. Dali mislis deka toa go napravija nivnite fakulteti za nekolku godini, ili si ja odigraa ulogata piratskite CD-a i leniot pristap do site mozni programi i alatki. Da jas sum za piraterija vo Makedonija i vladata ako e pametna treba da je tolerira. Decata si go podigaat sami svoeto nivo na znaenje, ona sto ne mozat da go dobijat niti vo skolite niti na fakultetite, bidejki profesorite daleku zaostanuvaat zad niv. Sto se odnesuva do toa dali nadvor se siminja piraterija ili ne, edno prasanje. Dali mislis deka svetskata premijera na nekoj film se odrzuva vo Bugarija, ili promocija na nekoj program e vo Bugarija. Pa od istiot toj zapad koj ti go falis ja lansira taa piraterija, poveceto izvori se od tamu.
E sega za limitot ne znam sto sakas da kazes.
Da tocno e deka na zapad pocnuvaat da postavuvaat limit, iako neuspeno. No pogledni kade i kako. Imaat paketi flat koj za zal im se poskapi od kabelskite pa poveceto ludje se odlucuvaat za kabelski internet (imaat i televizija i dr). Bitkata pomedju kabelskite ISP-a i wired ili wireless ISP ja dobivaat kabelskite. Sega ovie prvite se obiduvaat preku eftini limitirani paketi da gi fatat onie ludje na koj internet im e potreben za surfanje i dovolno im e 3-4GB mesecno ili 1GB nedelno ili kako vece sakaat da si go koristat. No seto toa po niska cena. Neka pusti Mtnet po 35 Evra mesto MaxADSL so 4GB flat a posle neka si dava paketi za 1 denar 1mb ako saka, pa ko voli nek izvoli. Vaka vo situacija koga go preplacame ova sto go dobivame nonsens e da se brani limitot. Prasanje na vreme e koga vo Makedonija ke vleze nekoj nezavisen backbone ne ovoj preku radio vrski sto se pusta za Neotel i Onnet, a togas duri i na Mtnet so infrastrukturata ke mu bide tesko da se odbrani od kabelskite operatori pa ke bideme vo ista situacija kako i na zapad. Kaj nas osnoven problem ne e monopolot na Mtnet, problem e sto sme daleku od bilo koj cvor na Intenetot pa e tesko isplativo da se donese backbone. No da ne zaboravame deka Veratnet so kinezite ke go donese optickiot kabel so backbone do Srbija pa moze situacijata da se smeni.
Za mene e zalosno sto edna rabota Mtnet i Onnet ne ja svacaat. Na nivnata strana moze se da se menuva, no na drugava strana sme NIE istite, nie ne se menuvame a za zal pamtime. Moze Cemerikic da gi laze ludjeto nadvor, Elek Straub moze da se fali so 250% rast na ADSL-ot ama NIE znaeme kako e i pamtime i znaeme da go vratime udarot koga ke treba.

Dread Knight рече...

Владимир Мијановиќ
Таа пиратерија не одржа во контакт и тек со остатокот на светот, и покрај напорите на нашите ЛОКАЛНИ МОЌНИЦИ и на нашата ИМПОТЕНТНА ВЛАСТ да не убедат дека СВЕТОТ ЗАВРШУВА СО МАКЕДОНИЈА!!!

Не дека ја поддржувам пиратеријата, секако дека ќе беше подобро да имавме можност сите да купуваме оригинали ама во право си за ова. Не верувам дека некој може од просечна плата од 200 евра да одвои 25 евра за едно филмче. Единствено што останува е да се симне истото. А како ќе го симнеме ако имаме капаче од 4 гига? Ај сеа урачунај колку се 2 и 2, бивајќи дека micro$oft се исто толку неспособни како и нашава влада, па на секои 5-6 саати треба апдејт на виндоусот да му се прави, лимитот ни отиде за пола месец. За тие среќните на linux им следат други апдејтови, значи како и да го свртиш накај 15-20 од месецот ќе завршиш на дајл-ап. А ако сакаш да си зачуваш малце од лимитот, системот ке ти остане отворен за напади, и ете ти пак уште проблеми.

Е сеа ајде да збориме за тоа колку државата им дозволува на жителите да идат напред. Нема да ме чуди капачето да го намалат на 200мб па да се ограничиме на пишување e-maili офлајн со кратенки. Како почнавме, изгледа сите ќе завршиме со одење во странство или чување овци.

Единствено не ми е јасно како може некој да бара поголема брзина со исто капаче. Мислам, убаво е да си имаш поголема брзина, ама не заборавајте дека ќе го потрошите лимитот побрзо исто така. Ако на 512 4ГБ ви траеше 15 дена на 1mbps ќе ви трае 6-7. И после што-пак дајл-ап.

Ај сеа тука најдете логика...

daywalker рече...

Сакаш да кажеш, ако со 384 го пукав лимитот за 4 дена, 512-та ќе ја спукам за 2? Мене никогаш не ми траел лимитот преку 10-ти, и тоа без никаков heavy download!

Анонимен рече...

A sto e bitno dali downloadot na limitot ke bide za 5 dena ili za 5 saata. Sepak i vo dvata slucaja e 4GB. Problemot e sto posle toa e 64K a toa ne e ADSL ama za toa vo drzavava nikoj pet pari ne dava. Vo normalna drzava edna tuzba i si ebaa majkata. Ovde tesko.

volan рече...

Иако на тапет на топиков е Он.нет
Ке ви го свртам малку вниманието на поделбата на дивидендата на Телекомот на МК.

За ова шкртнав малку повеќе на мојот блог.

линк тука

proba рече...

e druze, koja ti e taa logika "ako nemam pari da kupam film, ke piratiram"..
"ako nemam pari da kupam mercedes, ke ukradam nekoj od ulica"..

ti mislis na sever site pari imaat da si kupuvaat film po 1 nedelno! ako nemas pari ke ides ke rentas film od videoteka za 50den. ili ke ides u kino i tamu ke go gledas.

ali da ne se oddalecuvame od temata..

fakt e deka ISP-njata sux u mkd ali mora da ima limit, ne si igrajte so umot bajram. 6GB i 1024Kbps e idealna kombinacija za pocetok.

a inace tipot sto prasa "sto ke mu e pobrz internet?": so pobrz internet, ke imame poveke vreme da se setame u priroda i pomalce ke sedime u zaguslivi prostorii.. :)

Анонимен рече...

Zasto MORA da ima limit. Neka pustat paket bez limit i paket so limit pa posle neka si bira koj sto saka

daywalker рече...

Да, зошто МОРА да има лимит?

Од вас ТРЕНДОФИЛИ ми е више з(а)гаден животов. Мора само да се умре, а мороните од мт-шит нека дадат нормален пакет без лимитирање. И по нормална цена, т.е. неколку евра поскап (а може и по стара цена, 1990 ден.), па нека бира кој што сака.

Анонимен рече...

fakt e deka ISP-njata sux u mkd ali mora da ima limit, ne si igrajte so umot bajram.

Илјада пати повторувана лага станува вистина, нели...

6GB i 1024Kbps e idealna kombinacija za pocetok.

Како не бе. Само линуксов мој (Debian Unstable) што го апдејтувам секојдневно (од пусти мерак) ми јаде повеќе од 1ГБ месечно.

daywalker рече...

Бајрам или не, си имаме умови за да ги користиме. Лимитот е поставен за да се зголемува профитот.

На цел Балкан, само Македонија е лимитирана. Таква и ќе остане.

Dread Knight рече...

proba said...

e druze, koja ti e taa logika "ako nemam pari da kupam film, ke piratiram"..
"ako nemam pari da kupam mercedes, ke ukradam nekoj od ulica"..


Мерцедес е друго а ДВД е друго. Во видеотека кога идеш и си ренташ двд, мислиш оригинал ти даваат? 5-6 двд-теки од цело скопје издаваат оригинали, другите се сите копии. Сега да бидеме искрени овде, и ти си имаш пар serials и cracks на компјутерот баш сега, и затоа најдобро да не збориме за пиратеријата, сите знаеме во какво срање си пливаме. И лимит не треба да има, не знам по која логика треба. Како што сите викаат, нека си дадат еден flat пакет па секој нека си бира што му треба. Ама дури и да дадат таков пакет цената ќе му биде 20-30000 денари. Ај сеа да видиме кој ќе го извлече подебелиот крај.

Анонимен рече...

Ej dosta so ova vo videoteka ili kino, sto da pravam ja sto sakam da gledam stari filmovi, ili stranski filmovi koj gi nema vo nasive videoteki, i bogami gi nema nemoj nekoj da probal da me ubeduva deka gi ima.
isto e so muzika, mene edinstven izlez mi e p2p programi, pa i tamu ne mozam da najdam se sto sakam, iako ima dosta toa priznavam, pa na kraj kraeva za toa ja im go punam jebot na mtnet.
da mozev ke im gi davav na tie koj go napravile filmot.
Kaj nas golemive kompanii nisto ne distribuiraat, pa ja i drugive ne mozeme da ziveeme u mrak zaradi niv, a nasive sto filmovive gi distribuiraat kasno i sto nemame dovolno dobri kina toa ne e moj problem, ja u sekoj slucaj poveke bi sakal da gledam film, vo dobro opremeno kino, na golemo platno, a ne na polu isecena kino snimka, isto i so muzika edno cd so muzika u US kosta okolu 13 dolari, a u makedonija tesko koj nekoj ke ti kupi po tie ceni, da distribuiraat kaj nas po nasi prifatlivi ceni, togas piraterija nema da bide vo red, ama vaka niv gi zabolelo za nas pa i mene me boli za niv, on i taka ne gubi nisto sto ja tuka mu go piratiram produktot, fuck him.

daywalker рече...

И тоа стои. А, инаку, поседување филм постар од 30 години (без авторски права) не е прекршок ни по кој основ, значи, не е ни пиратирање.

Слично важи и за музиката. Сслучајно Антена Радио или другиве да не плаќаат за ДИСКО компилации од 70-тите што ги шиткаат по трафики или пуштаат на радио? Како не, плаќале авторски права ;Р.

Анонимен рече...

daywalker said...
И тоа стои. А, инаку, поседување филм постар од 30 години (без авторски права) не е прекршок ни по кој основ, значи, не е ни пиратирање.


Нажалост, не е баш така, барем за делата креирани во Америка:

http://www.pdinfo.com/copyrt.htm

Анонимен рече...

Otide temava, dajte drugo dete.

Анонимен рече...

Извинете што ќе ви ја расипам забавата, но времетраењето на копирајтот за авторски права е 70 години. Или во превод Чарли Чаплин и раните (црно-бели) дела на Дизни е се што можете легално да поседувате.

proba рече...

vaka edna rabota da pojasnam:
vo videotekite ili na bilo koe drugo mesto ne e bitno dali kopijata e originalna distribucija (original) tuku bitno e dali se plateni avtorskite prava. koga tie dolgovi se podmireni, ti ako sakas i na akvarel gledaj toa ne e bitno, no vo takov slucaj tvoja e zagubata.

taka da, kako klient na edna videoteka ti im plakas odredena taksa i ne treba da se zamaras dali imaat oni licenci plateno ili ne - toa e nivna rabota i oni ke si snosat posledici dokolku toa ne im e podmireno.

inace za tipot sto nemozel da najde filmovi sto gi saka vo makedonija: mu preporacuvam da gi poraca od stranski sajt. ako i togas nemoze da gi najde, sleden cekor e da izvadi americka viza i avionska karta i neka ide da gi nabavi od direktno od proizvoditelot. toa go pravat lugeto so najsubtilni istenceni vkusovi.

stavot ne drzi "ako nemozam da gi najdam ke piratiram". posto mnogu lugje (i glupo i slepo) aludiraat na evropa, samo ke vi kazam "piratiraj, pa ke odis vo zatvor". ima bezbroj primeri od UK i US sto podlegnale na zakonot... koga togas - ke stasa i toa tuka..

inace za diskovite na antena5, tie se nelegalni i ke podlezat na zakonot (koga togas)

P.S. makedonija ke stane drzava koga-togas..

Анонимен рече...

Ne be, zashto drzava, izgleda poise ni odgovara da se ponasame ko kriminalci i posle da se cudime i kukame po blogovi zasho ne nejkat u evropa.. ni u svet.. nigde ustvari.
Au da, zaboraiv, sea ke kukame kako sme nemale standard, pa radi toa sme primorani za vakvi raboti.
Epa jebi ga, ako site vikate deka ne vi se davaat 100 denari za vleznica u kino, pa kinoto da zazivee i distributerot da ima pari, pa da distributerot moze da kupi novi filmovi, pa novite filmovi da gi gleate u kino so zvuk i slika kako shto treba, taka ke nema potreba da gi cekate da "izlezat" na internet u nekoja kopija snimana so kamera, pa da gi siminjate i da kukate deka ste si poebale limit od 4GB posto ste morale da go simnete king kong sniman u nekoe kino, samo za da gi zastedite tie 100 den. od pocetok shto inace ke ste gi platele za da go gledate filmot vo Milenium (ili kade i da igrase).
:)

daywalker рече...

Сега ќе испадне дека сите ги трошат лимитите на филмови и музика?

Ајдеее...

Врти секој ден десет дена на некој од порталите со трејлери, смешни клипови и текстови, па провери си мејл 7-8 пати на ден, провери ја состојбата 5-6 пати дневно со лимитот, апдејтувај си го антивирусот, прочитај малце вести по весниците, ако успееш, слушни малце и некое светско радио он-лајн... Колку ќе ти трае лимитот од посрани 4 гиги?

Едно е сигурно - СИТЕ ШТО НА БЛОГОВ ЗАГОВАРААТ ТЕЗА ДЕКА ЛИМИТОТ Е НУЖНО ЗЛО - ИЛИ СЕ ОД МТ-ШИТ ИЛИ ОН-ШИТ! Трето нема!!!

Dread Knight рече...

daywalker

изгледа баш така испадна. Наместо да се борат за flatrate сега сите го поддржуваат лимитот. "па ако ви е добар, идете нека ви го бутаат во г'з и двата isp-a"!

туу што народ ќе бевме, стануваш, се бориш за нив а они уште те маваат по грб. Најдобро потепај бе сите, ебате тоа алчми провајдери, као да ке се осиромашат ако џитнат еден flat пакет. Ама што да правиш, колку и напред да идеш, секогаш некој ќе стои над тебе што ќе те мава со стапот ако отидеш предалеку и ќе те спушти на нула.

А за чпионите што пират пропаганди, Сталин е за вас бе, да ви дотера умот (ако го имате)

breeej рече...

Abe ovie mos i ke posakaat 5mb limit kako sto zborat. Ebati spiunite

Анонимен рече...

Limitot da ne stanuva nov standard?

http://www.curl.com.au/dsl/voice512.ci

http://internet.gday.net/prod_broad_dsl.htm

http://www.westnet.com.au/internet/broadband/adsl/

http://www.pacific.net.au/terms/broadband.html

pameten рече...

Izborot na ponuda na IP za Internet pristap vo MK - nivnite t.n. paketi zakluchivme deka e nikakov odnosno na poveketo ne ni odgovara.Aj neka ne pokanat nas da im sostavime ponudi-paketi, za bez pari ke gi naprajme. Ili neka napravat anketa: kakov paket na Internet uslugi vi odgovara?Pa da vidime shto se saka a shto moze da ponudi da bide i volkot sit i ovcite na broj. Ili ne vazi pogovorkata toa vo ovoj sluchaj?

Анонимен рече...

pameten kazze...

"Izborot na ponuda na IP za Internet pristap vo MK ... e nikakov odnosno na poveketo ne ni odgovara."

pa, pameten kazze...

"Aj neka ne pokanat nas da im sostavime ponudi-paketi, za bez pari ke gi naprajme. Ili neka napravat anketa: kakov paket na Internet uslugi vi odgovara?"

eeee, pameten... bas si bil pameten... kaj bese do sega cela drzava da oprais... da ne sakas i OPEC da te vikne da im kazes na nas makedoncite kakva nafta i po kolku ja sakame... moze si pameten, ama ti fali logika...

pameten рече...

Od MT ili od ON net si. Ne e vazno, ne kaza nishto za pogovorkata? I ne meshaj babi i zabi.Mi falat mnogu raboti a najmnogu normalna drzava!

proba рече...

nema vrska, mnogu luge mislat deka ako ima nekoj razlicno mislenje od nivnoto, e pretstavnik od nekoj provajder.
ocigledno deka provajderite vo MKD ne go ni gledaat izlozenoto ovde, a nekoj postojano si laska.. toa e mnogu loso.

moj predlog do organizacijava e da zeme paketi od 5/6 POZNATI evropski operatori, da sostavi tabela i graficki sporedbi neka napravi i da se svika press konferencija.. bitno e da se razglobi dobro ponudata za da moze obicniot covek sto ne se razbira u kompjuteri da bide zasegnat i da mu bide jasno sto e rabotata..

i uste edna rabota sto smetam deka se slucuva, e isto kako so mediumite kaj nas. kapitalot na internet provajderite e razlozen na mnogu mali "kompanii".. tuka treba drzavata da izigra uloga da go zbie malce pazarot i da gi krene kriteriumite.. za ova podobro e da kaze nekoj ekonomist posto oni bi trebalo da ja poznavaat ovaa pazarna problematika..

Анонимен рече...

pameten said...

"Od MT ili od ON net si. Ne e vazno, ne kaza nishto za pogovorkata? I ne meshaj babi i zabi.Mi falat mnogu raboti a najmnogu normalna drzava!"

da ne si laskas premnogu... siguren si deka tvojot komentar kje vozbudi nekoj od MT ili OnNet i kje isprovociras odogovor? ako nekoj kontra ti pise mora da e ili od vamu ili tamu..

eve i za pogovorkata...

"...da bide i volkot sit i ovcite na broj. Ili ne vazi pogovorkata toa vo ovoj sluchaj? "

kje vazi pogovorkata ako mi kazes kade e ovcarot vo prikaznata...? da ne e zatoa sit volkot ;)

pameten рече...

na celata maka (momentalno sum na dial-up na rab. , a doma kaj da e ke me spushtat na 64) me nasmea. izglea ne sum tolku pameten, ne znam kaj e ovcharot!?

Анонимен рече...

sorry ako te namachiv...

eve kratko za pogovorkata...

ovcharot se zhrtvuval za ovcite i taka volkot ostanal sit... :)

daywalker рече...

Сакаш да кажеш дека ISP (овчарот) треба да се жртвува за да бидат сити и Атила Хунски (волкот) и ние (овците)?

Тешко, брате, у оваа држава никој не си го жртвува профитот, па дури и ако ризикот (дисконт цени) може да му донесе 10 пати поголем профит.

Сакаш да ти (анонимусу) објаснувам понатаму?

Ај, сокри се под газот на тој што ти дава фри флат рејт на адсл за да шириш пропаганда за лимитран адсл (да не ти е и тебе нешто лимитирано па ти е страв од анлимитед?)

Ronaldinjo рече...

Eve edna dobra vest:

Дојче телеком (ДТ) најави дека планира да вложи 200 милиони евра во развој на мрежата на фиксната телефонија за да се забрза преносот на податоци, јави „Макфакс“.

Со ова осовременување би се овозможило испраќање податоци со брзина до 16 мегабајти во секунда.

Во говорот одржан спроти годишниот саем на технологијата ЦеБИТ, извршниот директор Каи Уве истакна дека ДТ со осовременување на мрежата ќе почне до крајот на годинава. Проектот е дел од стратегијата на фирмата за освојување нови клиенти во конкуренцијата со интернет-провајдерите

I sega nie zadovolnite korisnici na ADSL so limit ke im go reklamirame tolku mnogu sto oni ke dobijat ni malku ni povece 70000 korisnici dogodina. Abe edna reklama sto ke im udrime, ima da molime za limit da ni stavat. A ne vaka so 4GB se prepicuvame po blogovi. Ma treba da ni dadat 100Mb limit kolku da pomirisame internet a posle za sekoj bajt kapka krv.

Dzabe im se investicii ako nacinot na koj go prodavaat internetot ostane ist. Internet so limit ne nosi korisnici. I onie sto gi imaat ke se namaluvaat. Pogotovo sto i kabelskite ne spijat, infrastrukturata im e izgradena, samo oprema treba da kupat i zdrava konkurencija da im bidat. A poleka ke se razbudat i ke svatat deka kabelska televizija so internet za nekoja razumna cena i op prihodce. Neka prosetaat malku po svetot da vidat kabeslkite kako popara pravat, a Onettelekomtnet neka dava limit kolku saka.

Ne sme nie samo za denes i za utre pak sme nie KORISNICI drugi nema, i dzabe se kurcite i ne ubeduvate deka treba limit. Vas ako vi odgovara kupete si takov so limit a eve nie ke se zrtvuvame i ke prifatime da ni dadete nas bez limit pa neka ni e loso posle. Ke izdrzime.

Ненад рече...

Мислам дека не е муабетот дали да има лимит или не.. Јасно е дека треба да има пакети СО и БЕЗ лимит (со пристапни цени), па кој сака нека си одбере што му одговара.
Муабетот е што кога свесно се цепаме и се понашаме ко криминалци, после се буниме зашто не третираат како стока и како криминалци.
Јеби га, сите ние симињаме кракуван софтвер, али реално, нас највише не заебаа тие што истот тој софтвер го шиткаат на зелено пазарче.
Како бе 2 години по ред немаше лимит?
И зошто нигде у свет кај што има нелимитиран интернет, не ги шиткаат програмите што ги симињаат на пазарчиња?

Ronaldinjo рече...

Ma problemot ne e sto siminjas i kolku. Problemot e sto MT saka so istiot bandwith da go prodade na povece korisnici i zatoa e limitot. Zasto da ne prodadat ista rabota dva tri pati. Vo situacija koga cenite padjaat se gleda kako da se izvlece maksimum bez da moras da investiras.
Napisav na edna druga tema deka ete ke dojdat nasite spasiteli Deutche Telecom i ke ponudat dobri paketi i ke investiraat vo internetot. I site ke bideme oduseveni i ke vikame kako porano ne dojdoa. I ete denes vo vreme najava za toa. A ova picajzlive sto zagovaraat limit se znae od kade se. Od tie sto nemaat pari da inestiraat pa mora so mucki da si kupuvaat oprema

Анонимен рече...

срамота голема , да симнуваш драјвери 40 мб за 2 сати е многу.

до кога ке чекаме флат пакети, имавме и ни ги земаа !

Па не оннет,мтннет, подбро на никој да неси ,дај барем нема да користиме интеренет , дајте книги да читаме ! Можеби ке ни биде подборо .

drinker рече...

proba said...

"nema vrska, mnogu luge mislat deka ako ima nekoj razlicno mislenje od nivnoto, e pretstavnik od nekoj provajder.
ocigledno deka provajderite vo MKD ne go ni gledaat izlozenoto ovde, a nekoj postojano si laska.. toa e mnogu loso"

Пошто викаш дека провајдерите не ги следат нашите коментари еве дел од меилот што пристигна на сите адсл корисници на 14.10.2005-тогаш кога не известија дека нема да наплатуваат 175 ден. за секои наредни 512мб, туку ке намалуваат брзина...


Деновиве, ги следиме внимателно вашите коментари и предлози во врска со новините кои планираме да ги внесеме за ADSL услугите.Тоа е исклучително вредна информација за нас,за да ги разбереме вашите желби и потреби, која ни овозможува да ги креираме услугите со цел да ги задоволиме вашите потреби

П.С. Каде они ги следеле нашите коментари и предлози?

pameten рече...

kako prvo toa shto posle 4GB ( aj da se slozime deka e po dogovor namaluvanjeto - tie shto potpishale takov za ADSL na dve godini) ja namaluvaat brzinata na 64 i shto tuka prekrshuvaat dogovor i ne nudat veke ADSL usluga , 1000% sum siguren deka ne se vo pravo i deka greshat.Kako vtoro vo sekoj sluchaj treba da ponudat flat rate paket (beshe povekje pati kazano kako e toa po svetot da ne povtoruvam). I kako treto sekoja firma koja se grizi za svoite korisnici mora da ima ponudi koi ke gi zainteresiraat korisnicite i koi ke gi kupuvaat nivnite proizvodi[(ah koga ke se setam kolku bevme srekni so prvata ADSL ponuda, (brz i neogranichen Internet so nivni vetuvanja/ so moi ushi slushnati/ deka ponatamu ke bide poeftino)].I kako posledno nie sme tie korisnicite(ko shto kaza nekoj)tuka sme i ke bideme ,ke dojde vreme koga ke imame pogolem izbor pa togash nas ke ne baraat(nikogash ne e kasno, a e se poblisku).

Анонимен рече...

Iznajmetesi linija

Дигитална изнајмена линија 2048 Kbit/s, структуирана
Тарифа Цена
Еднократен надомест во
месна мрежа 155.400,00 ден.
Месечна претплата во
месна мрежа 62.160,00 ден.
Еднократен надомест во
меѓумесна мрежа 155.400,00 ден.
Месечна претплата во
меѓумесна мрежа 62.160,00 ден. + 1.400,00 ден


http://www.mt.com.mk/download/Ceni%20za%20digitalni%20iznajmeni%20linii%20v0.1%20(A2).pdf

Ronaldinjo рече...

A ti toa sto go predlagas znaes li sto e toa, ili samo si surfas pa naleta na cenovnikot.

Анонимен рече...

revolucioneri dajte nekoj flat paket ?

Анонимен рече...

Eve eden paket:

http://www.tgdaily.com/2006/03/10/vdsl2_germany/

So velite kolku bidi limit na ovaj paket?
Kaj se pametnive so ne ubeduvaat za trendot za limit so go imalo vo svetot.

breeej рече...

On.net imat nova ponuda za 590 denara so vklucen 1gb transfer. Pak e podobra ponuda od Start ADSL, no tie ponudi bi bile ok ako bea ponudeni pred 4-5 godini, a ne sega.

Анонимен рече...

Во Ново Лисиче понуда од CADIS кабловски интернет: 128к/128к, 1GB limit, после 64/64к за 590 ден. плус монтажа 3000 ден.

Анонимен рече...

Дали во иднина ке има некој нов isp за Македонија , или јок, уште ке го папаме од МТнет, Оннет , Телекабел инт ..

До кога ке си играат со нас со нивните уништувачки пакети на интернет.

До кога со овој проклет диал-уп, па така ли се иде во Европа.

За жалење сме , озбилна е работва !

Анонимен рече...

E pa tolku za ON net so ovaj gazda.

http://www.makfax.com.mk/look/agencija/article.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=1&NrIssue=408&NrSection=10&NrArticle=18663

Анонимен рече...

ajde slovenci dajte nesto podobro

od magarive (kopaci)

Анонимен рече...

Деца, срамота е вака да се препукувате меѓу себе и да плачете како бебиња ако нешто не ви е по кеиф.

Малку конструктивно треба да се поставите зошто ако не се сеќавате како се сурфаше пред 5 год. Секој чекор е подобар од тоа што било вчера. ..гледајте ги цените на броадбанд пред една година и сега. Толку сте сконцентрирани на креирање на услови преку кои ќе си симнувате порно филмови и музика што заборавате на тие кои немаат 2400 ден за интернтет. Да не зборувам за фактот на екнономски развој, бенефиции за школите и лилберализација на услуги во телеком секторот. За се треба време а ова е многу добар почеток.

Пораснете малку, фатете се за книга и најдете си работа.

bezvrska рече...

Ај олабавете со причите од типот „сус копиљаци“, „најдете работа“ и „слушајте хипици, сега чичо нешто ќе ви објасни“. Меѓу „хипиците, копиљаците и неработниците“ има доста „чичковци, тетки и ударници“.

Зошто се наврати само 5 години наназад? Што не се навратеше едно 10-15. Тогаш воопшто немаше нет во МК. Ај ќе се радуваме што сега има.

Анонимен рече...

Regarding your blog about built hd hd in ready, there are some great deals on offer now at http://www.bargainplace.co.uk. You will get built hd hd in ready plus built hd hd in ready. Make sure you bookmark http://www.bargainplace.co.uk now.

Анонимен рече...

Regarding your blog - aol music now. I have just signed up to talktalk broadband and is an absolutely superb deal. I get free telephone calls 24/7 plus free 8Mb/s broadband (which is lightening fast btw). I would definitely recommend talktalk broadband for anyone in the uk. Also available at www.bargainplace.co.uk