31 март, 2006

All hyped out

Таман се израдувавме дека циганката што не прослави по светот си ја исполнила задачата и ја шитнала робата, кога ете ти ја пак.

BBC Flashback on USA Today: From warfare to wireless in Macedonia

Нормално станува збор за Wireless Он.Нет, пардон, Macedonia, за што USAID инвестирала 3,9 милиони долари.
On.net uses Strix Systems radio-mesh technology to create Wi-Fi "clouds" around towns and villages throughout the country.
Towns and villages??? Aха, селата да не се Тафталиџе, Центар и Аеродром? А градовите... Капиштец и Карпош?
Macedonia may be the world's first all-wireless Internet country, where Internet access is available to virtually anyone with a wireless-enabled computer.
Ја мислев дека треба и троа кеш, што virtually многу го немаат во толкави количини? Нели, освен у селата и градовите во СК, у внатрешноста е достапен само WADSL за 47$.
Wireless access is available to about 95% of Macedonians. But because of a lack of computers, funds (the average annual income is $2,350), or interest, only 8% of Macedonians have Internet access.
Немањето интерес и компјутери! Тоа се нашите проблеми. Високите цени се едино проблем во САД каде со просечен годишен доход од 40 000$, им се многу и 30$ за broadband со еден куп придружни услуги.
At about $25, On.net's basic ADSL package — a fast Internet connection over existing phone lines — is half the price of the same package from the state telecom giant Maktel.
За ова сведочат и двајца „Македонски Словени“.
Аleksandar Bilbilov, applications director for Macedonia Connects:
"If you're doing some animation for Coca-Cola, you can't say to them, 'Let me burn this on CD and FedEx it to you' — it doesn't work that way. You need a high bandwidth to send it," he says, emphasizing the importance of wireless access in the information age.

Milivoje Gjorgjevic, production manager for the Skopje-based company 3XFX, says On.net has been invaluable for offering such high bandwidths. "It was impossible to get that connection three years ago — even today we cannot go to the telecom and ask for this type of connection."
My personal favorite е заклучокот:
"I've got a 26-year-old son at home — he's young and intelligent, and he doesn't have a computer, though he'd like to have one," says Rade, a gray-haired man smoking with his friends at Skopje's Biser marketplace. Selling flowers a few feet away, recent high school graduate Aleksandar says, "I'm not interested in that kind of stuff. I'd rather have a motorcycle or a car."
Ете. Ние слепци не видовме дека проблемот е у тоа паметното дете на Раде што сакало ама немало, и моторџијата Аце што нит имал, нит сакал. Lack of interest, страшна работа е тоа!

29 март, 2006

Инстант визија

Долниот коментар на еден претходен пост ме одушеви со едноставната комплексност.
Prvo drzhavava e vo haos, poima nemam od shto zhiveeme iskreno, koga ne proizveduvame nishto. Se smetame za pametni...

Dajte mu na narodot internet, nasochete ja drzhavata kon informativna infrastruktura. Idninata e vo robotika/avtomatika/informatika i showbiz. Utre roboti kje rabotat i kje ja zamenat celata angarija. Kje nema potreba luge da rabotat po fabriki. Shto kje rabotat lugeto?

Well, sve ide kon toa, globalno selo, povrzanost, odnosno slobodno vreme za lugeto da se bavat so humanistichki struki. Digitalna renensansa. Cyber umetnost. 3D Showbiz. Cyber art realizacija na idei (deviantart.com?) ... VR, nanotehnologija, kloniranje, MMORPG (world of warcraft), cyber svetovi.

Sve ide na toa da se iskoristat tie pishlivi 10% od mozokot.

E,ama od nekade treba da se pochne taka?

20 март, 2006

In & out

Сурфај после 8 навечер, или после 12 навечер. Обавезно во претпролетен викенд. Користи broadband на dial-up начин. Зборувај на фиксен телефон после 8 и во недела. Евентуално на работа. Користи мобилен за СМС и праќање змии. Евентуално службен. Прај што правиш, само никако, НИКАКО немој да „скокаш“ и да „правиш галама“. Има други луѓе задолжени за тресење на возот.

15 март, 2006

On.Net купен од словенечки телеком

Телеком Словенија ќе купи 76% од On.Net. Зделката е одобрена во понеделникот на седница на Надзорниот одбор на словенечката компанија. Според медиумски извештаи досегашен доминантен сопственик на On.Net, со 60%, беше инвестициониот фонд СЕАФ Македонија.

Словенците учествуваа и во процесот на приватизација на МТ, но се откажаа без да дадат понуда. Веќе подолго време имаше жалби од Словенија против монополската позиција на МТ.

По ова, сè поизвесна е конкуренцијата во локалната телефонија. Можеби кон крајот на годината, или, посигурно, ова време следната.

Линк