10 април, 2006

Смрт на дефетизмот, да живее виртуелноста

Јани Макрадули, пратеник и претседател на КИТ, на својот тазе блог предизборно објави војна против сите дефетисти кои не ја споделуваат неговата одушевеност од виртуелната реалност наречена е-Македонија. На прво место на листата на народни непријатели ги стави оние што тврдат дека Македонија има мал број интернет корисници. Авторот победнички цитира бројка од Internet World Stats од 19,2% за 2004 г., каде како извор е наведен Заводот за статистика. Ако се потрудел да ја надмине површноста и да се распраша директно во Статистика за значењето на ваквата бројка, ќе дознаел дека таа се однесува на сите што пристапиле на интернет барем еднаш во својот живот.

Колку е ова релевантен показател за интернет пенетрацијата? Наместо да заменуваме тези, по стоти пат да ги разгледаме потврдените бројки. Еуростат има повеќе показатели за интернет пенетрацијата, од кои ќе издвојам три. Првиот се однесува на оние што имаат интернет пристап од дома. Според Статистика, во 2004 таква среќа имале околу 11% Македонци, а според АЕК околу 6%. Просекот во ЕУ е 43%.

Вториот показател што го користи Еуростат е процентот на редовни корисници на интернет. Оваа категорија ги опфаќа сите меѓу 16 и 74 години, кои користеле интернет, во просек барем еднаш неделно, во последните 3 месеци пред истражувањето. Просекот во ЕУ за 2004 е 38%. Во Македонија, Статистика во пресметката ги вклучила и лицата со 15 години и со нивна помош стигнала до бројка од 15% редовни корисници на интернет. За да нема забуни - овој процент не се однесува на целокупната популација, туку само на оние со возраст 15-74.

Трет индикатор е уделот на домаќинства со широкопојасна интернет врска. Просекот во ЕУ за 2004 е 15%. Истражувањето на статистика не го покрива овој показател, но од истражување за потребите на Европската комисија (PDF) може да се извлече бројка од 0,1%.

Бидејќи се ближат избори, ај да го следиме трендот и да си играме со бројките: по првиот индикатор едвај достигнуваме до четвртина од просекот во ЕУ, по вториот заостануваме за над 60%, а по третиот имаме околу 150 пати помал просек од европскиот. Статистиката покрај за изборни кампањи служи и за акција. Затоа Јани батали го наменскиот оптимизам и објасни ни во нефризирани бројки: Што направи власта за да не доближи до ЕУ на ова поле?

26 коментари:

Анонимен рече...

Најнови статистики од еуростат
Процент на домакинства во ЕУ кои иммат интернет (се мисли дома) е 48%.
Процент со броадбанд (од сите) 23% . Епа сега ...
Да би Македонија ги достигнала овие проценти треба да им 271000 домакинства со Интернет (дома) и 130000 броадбанд конекции (дома) ... Епа сега... Кога би можеле да направиме Фаст форвард до 2206 година,... мозда и ке биде ...

bezvrska рече...

Спомнувани се бројки од 2004 година зошто тие се најновите со кои располага Статистика. Еуростат на пример веќе има објавени информации од 2005 од истражување спроведено 2006 г.

Ете уште прашања за Макрадули: Зошто податоците на нашата статистика се толку стари што се неупотребливи? Зошто не се објавени на нивниот сајт? Зошто се објавуваат само поединечни бројки и тоа по странски сајтови и во фризирана варијанта? Дали е-влада е кратенка за енкриптирана влада, каде податоците се достапни само за мал број привилегирани?

Анонимен рече...

Цифрите 48% И 23% (за ЕУ) се однесуваат на првиот квартал 2005. А до денес?
Според истиот извештај 40% од сите граѓани во ЕУ користеле интернет барем еднаш неделно...
А кај нас... Според зборовите на познатиот Интернет коментатор Вилијам Шекспир ...“нешто је труло у држави Данској“ Веројатно сеуште не го видел спотот на ЦНН за една друга земја па не знае дека постои и Македонија.

zar рече...

Dali toa blogot mu e padnat ili posle nekolku komentari, ako ne im se dopadja na "kontorlorite" go blokiraat IP-to???
Nikako ne mozam da dojdam do blogot Janimak, a vie.

Анонимен рече...

kaj mene i : blog.com.mk , ne se otvora!

bezvrska рече...

Не бре. Работи. Му пишав и коментарче пред малку. Додуше приметив дека го резервирале revolucija.blog.com.mk за да не може да го регистрираш :)

Анонимен рече...

nov zabaven portal www.mkxxl.com

Анонимен рече...

I dzabe sto raboti blogot. Nikakov konkreten odgovor, sem prepukuvanje po bitolska linija so bukaro. I nie sakame pomos od nekogo za internet. Cuti i tolku sto imame.

Перо Шванц рече...

Го прегледав блогот на Јани Макрадули и заклучив дека:
- Станува збор за паметен, современ човек, кој за жал живее во свет опкружен со пробисвети околу него, така да и да сака не може да мрда лево десно и да направи нешто. Всушност тоа и е матрициата на неговата и сите други политички партии (Осем Лигата за демократија, за сега)
- Не сум сигурен колку е свесен или сака да е свесен дека системот му овозможува да го сјебе телеком во однос на монополистичката состојба. Со тоа би се решиле 99% од проблемите врзани за интернет.
- Не знам дали е свестен или сака да е свесен дека тоа би повлекло лавина други решенија, на пример намалување на влијание на 2 мобилни оператора и итно влегување на друг фиксен.

Дали конечно се сложуваме дека системот постои, законите постојат, правилата постојат, но нема воља (мито или мрза) да се спроведат?
Пример: МВР во акција. 5 дена по ред лови коли за незапалени светла. У тие 5 дена уловуе по нив некоја бројка и оп, сеа не лови.
Логично е, ке лови и ке казнува за се, не 5 дена, секој ден, за се.
Пример2: Цистерните за перење улици работат преку ден, дури и во недела преку ден, кога се знае дека секаде во свет ( како и кај нас порано) тоа се прави во 3 и 4 часот наутро. Кој ли кретен дал наредба да се прави тоа преку ден? Или да се види дека Комуналциве нешто работат?.
Пример3: Раскопани улици? Раскопај ако треба да ставиш канализација, па веднаш закопај, асфалтирај!

Море какви сме си ко народ, можда и заслужуваме да сме си стока, а како сме тргнале, сите нормални ке си одат, а ке остане шљамот заедно со една група политиканти да ги вози....

bezvrska рече...

Г. Макрадули храбро дискутира за теми кои баш и не ги познава најдобро. Изгледа немал време да ги разгледа законските решенија, па сето тоа да го спореди со реалноста која исто така не ја владее најдобро.

Дали конечно се сложуваме дека системот постои, законите постојат, правилата постојат, но нема воља (мито или мрза) да се спроведат?

И те како се сложуваме. Но што фајде од тоа? Вољата може да се билда (мито или пропаганда :) ама проблем е што ќе треба сите пулитичари и бирократи да ги пратиме на забрзан курс за либерализација и менаџмент. Британците пак испаднаа во право: покрај воља фали и „капацитет“.

Анонимен рече...

You have brilliant site, thank you!


louis vuitton replica sunglasses

paycheck cash advance online

quick low interest payday loan

application loan online personal quick

quick loan approval

payroll cash advance

100 advance cash online payday

advance lender loan payday

emergency fax loan no payday
24 hour payday loan

free copy credit report score

Good Bye!

Анонимен рече...

Hello, nice site!


buy phentermine overnight

buy from online pharmacy tramadol

buy soma pill

tadalafil medication

buy online tadalafil

atarax tablet

cheap phentermine online

Good Luck!

Анонимен рече...

Finally the real thing - no more ripoffs! Enhancement Patches are hot right now, VERY hot! Unfortunately, most are cheap imitiations and do very little to increase your size and stamina.
Well this is the real thing, not an imitation! One of the very originals, the absolutely strongest Patch available, anywhere!

Check out the site http://www.seemoco.info for more info TODAY, you'll be glad you did ;)

Penis Growth Patch

______________________________________________
Our others products:
Ultra Allure Pheromones
Anatrim
Advanced Gain Pro Pills
Regenisis HGH

Анонимен рече...

"I have been using Advanced Gain Pro for 3 months now and I must say I'm simply amazed. I really didn't think the product would have this many benefits. I really only purchased the pills to help the reliability of my erections. But to my surprise every aspect of my penis and sex life has improved. I have larger, harder erections easily, and I can really satisfy my girlfriend fully now."
Dexter, Chicago
The next level of enhancement formulas!
________________________________
Our others products, more info here:
Ultra Allure Pheromones
Anatrim

Анонимен рече...

Cool site! Welcome to my sites too:

does anatrim really work


fastest way to lose body fat


See you tomorrow!

Анонимен рече...

Very useful site, nice :)
online drug store
drug store pharmacy online
discount drug store online
canadian online drug store
cheap online drug store
prescription drug store online
canada online drug store
drug foreign online store
online drug store ultram
drug medication online prescription store
drugstore online
online drugstore
online drugstores
mexico online drugstores
1 drugstore online
canadian online drugstores
online drugstores spain
foreign drugstores online
Good Bye!
order viagra

Анонимен рече...

You have brilliant site, thank you!
zithromax 1g
zithromax
zithromax z pack
zithromax used for treating
zithromax as treatment for chlamydia
zithromax dosing instructions
zithromax medicine
zithromax as for treatment for chlamydia
zithromax dosage
alcohol and zithromax
zithromax no perscription
side effects of zithromax
zithromax azithromycin
zithromax no prescription
antibiotic zithromax
zithromax side effects
zithromax z-pak
zithromax 3 week course
See you tomorrow!

Анонимен рече...

Cute, very cute... Thanks man!
effexor xr
effexor xr withdrawal
is effexor xr a good drug
effexor xr withdraw symptoms
effexor xr side effects
effexor xr weight loss
effexor xr withdrawal symptoms
effexor xr and eye problems
effexor xr withdrawals
generic effexor xr
effexor xr online
effexor xr 75mg side effects
alcohol and effexor xr
effexor xr generic
antidepressant effexor xr
effexor xr dosage
side effects of effexor xr
buy effexor xr
cheap effexor xr
effexor xr 37.5
effexor xr discount
effexor xr hearing loss
effexor xr treats depression
See you later, thanks

Анонимен рече...

free stock trade

Анонимен рече...

Hey, landed on your blog, nice stuff. I found a cool new tool for our blogs... www.widgetmate.com It helps get latest news for our keywords directly on to our blog. I added it on mine. Worked like a charm.

viagra рече...

The anti-impotency treatment you are going to adopt just after being identified with erectile dysfunction is not likely to yield any fruitful result if you do not abide by the precautionary instructions recommended by the physician. For instance, after procuring viagra online if you administer cheap viagra without providing the necessary details to the doctor with regard to your medical history then there are chances that viagra intake might prove disastrous for you. Most particularly, if you are taking nitrate based medicine such as nitroglycerin patches to treat a specific medical condition you should inform the doctor immediately so that he doesn’t suggest you to buy viagra. The usage of Viagra by any person using nitrate-based medicines can trigger off health disaster and so to avoid the imminent harm explain your medical history to the doctor and avoid to buy viagra online if the drug is not meant for you.

sandra рече...

Viagra is the world renowned medicine for erectile dysfunction and most men have forgotten they ever had a problem with erections after its use. Take it on empty stomach and it will work in 30 minutes. Erections can be achieved on stimulation.

reggiewhite рече...

Generic Cialis is a prescription drug, commonly used to help treat men having erectile dysfunction (ED) problems, also known as impotence.

johnnysmith рече...

Generic Cialis is slightly different from the other erectile drugs available in the market as it may work up to 36 hrs after dosing. Generic Levitra orks along with sexual stimulation to help achieve an erection when taken 30 to 60 minutes before sexual activity.

Анонимен рече...

Generic Viagra is a prescription drug that takes care of the physical dilemma of erectile dysfunction in men. Sildenafil citrate is the major component of generic viagra pills that dilates the arteries in the penis and allows filling of blood in small spaces of penis that hardens and gets erect.

Анонимен рече...

generic viagra
generic viagra
online pharmacy
buy viagra
buy viagra online
generic viagra
generic cialis
generic viagra
buy cialis