30 мај, 2006

Рокчиња

ВМРО-ДПМНЕ и Народна се против продажба на државните акции во МТ (А1). Немало сега да има имаат максимална цена. Добар индикатор колку сè ќе се смени за да остане исто. На нив им дошло до ќарот од МакТел. Ќарот е резултат на дерење на граѓаните со амин на Владата. Заклучок: дерењето ќе продолжи.

Продажбата на акциите ќе трае од 5 до 9 јуни. Може да се очекува голем дел да остане непродаден. Да е Владата паметна, сите акции што нема да ги продаде би ги поделила беспари на вработените и државните службеници. Според еден стар академски концепт „администрацијата“ била исклучена од инсајдерските поволности на првиот и вториот приватизациoнен бран, па како компензација за тоа што не добила соодветен дел од општествениот капитал треба беспари да добие некој м'сен акционерски пакет. Прост начин да се купат гласови и во исто време да се отстрани ризикот опозицијата, при евентуална победа, да добие позначаен пристап до телекомската цицка. Патем (за власта), но најважно за „нас“, ќе се отвори патот за вистинска либерализација на телекомуникациите. Да беше Владата паметна и да немаше опозицијата рокчиња. Чисто хипотетички.

28 мај, 2006

20 cm

Зошто жените не знаат да паркираат? Зошто цел живот ги учат дека 20 сантиметри се олку. (раскажувачот покажува со прстите должина од околу 10 сантиметри)
Ми текна на вицов дур ја читав следнава вест од А1:
Расте бројот на интернет корисници, покажува последната анкета на „Стратеџи“, за само шест месеци за дури четири пати. Во септември лани имало 120.000 регистрирани интернет корисници, сега во април тој број е повеќе од 550.000.
Машала. Ваквиот нагол подем веројатно се должи на проектот Macedonia Connects кој од Македонија, и без море, направи рај за сурферите. Толку беа успешни што сега веќе и баба ми ги бара најновите плетки по нет.
Експертите се скептици, велат ланските податоци, и овие сега не може да се споредуваат, применети се различни методи.
Ама нарачателот е ист? УСАИД? Истата УСАИД што го почна проектот „Македонија се поврзува“? Лани, баш во септември. Они мора да ги квантифицираат „резултатите“ за да може после да не фалат за уште една „успешна приказна“. Патем и да се испромовираат себеси и да ги оправдаат буџетските пари што ги потрошиле. Пардон, оплодиле, пошто Он.Нет го шитнаа.
Бизнисмените од компјутерскиот сектор проблемот го лоцираат во се уште малиот бројот корисници на интернетот од дома. „Половината од нив во интернет кафе користат.“, рече Предраг Чемерикиќ, Он Нет.
Бизнисменов признава дека бизнисот му е неуспешен?
Во Франција и Грција директно власта го стимулирала користењето интернет од дома, така што цела една година сите граѓани имале бесплатен интернет.
Јаниииии! Јани, бе, дај одлучно демантирај вакви левичарски инсинуации. Не дозволувај народот да помисли дека треба да види некој аир од буџетот. Ако почнат вака, може и лирџетот да отиде.
Бизнисмените велат, многу предуслови се создадени. Недостасуваат поевтини цени на интернет услугите и конкуренција во фиксната телефонија.
Јани Макрадули. Јави се да им објасниш на ова шупациве дека не се битни цените. Битен е квалитетот, нали овај. After all, не е до должината, до техниката е!

Irrepressible

Chat rooms monitored. Blogs deleted. Websites blocked. Search engines restricted. People imprisoned for simply posting and sharing information.

Изгледа познато? Irrepressible.info е одговор на Amnesty International и Observer на задушувањето на слободата на изразување онлајн. Сите што ја поддржуваат кампањата може да стават мало банерче што линка кон цензурирани содржини и да ја потпишат петицијата за интернет слободата што во ноември ќе биде доставена до Internet Governance Forum на ОН.

Иако сум за овие права, и против воспитните мерки врз македонските блогери, нема да ставам стално банерче од две причини.

Прво, иницијативата е многу прозападно ориентирана... да не речам проамерикански. Ете реков. Од целиот ебан свет, нашле примери за интернет репресија само во Кина, Иран, Мијанмар (Бурма), Тунис, Узбекистан, Сирија и Виетнам. Од to-do листата на Буш & Cо. ги испуштиле Северна Кореја, Белорусија и Русија, а ја додале Саудиска Арабија - веројатно ради мачкање очи. Не го ни спомнуваат злобниот гугл, неговите планови за светска доминација и гревчето што го шутнаа поради блогирање.

Второ, кампањата не спомнува битен елемент на слободата на изразување - право да се задржи сопственото мислење... за себеси. Ми текнува на многу ликови што треба почесто да го применуваат ова право. Посебно сега во предизборна кампања кога многу гмизавци искачаат на сонцето за појасно да им се види гадотилакот.

24 мај, 2006

Нов македонски провајдер

ВМРО-ДПМНЕ стана интернет провајдер. Според Груевски, на 3 и 4 јуни ќе обезбедат бесплатен интернет. Демек да покажат дека програмата им е остварлива.

Живо заинтригиран ја симнав програмата (PDF, 2.6 МB). Претходно најавија дека интернетот ќе им биде една од ударните теми, па ме шокира колку им е слабо обработен тој дел. Таму нигде не стои бесплатен интернет. Во неколку реда се нафрлени ветувања за некакви безжични мрежи, стимулирање на кабелските и субвенции за зголемување на интернет пенетрацијата. Сиромашно и нејасно до бесвест, божем се плашеле дека ќе треба да исполнат нешто од тоа. Како што ни осеќаат новчаниците, изминативе 4 години ружите го сокапаа пазарот од либерализација, а лавчињата се колнат дека ќе го направат либерте на квадрат. Се згрцнав од бисерот дека ќе распишат тендер за трет мобилен оператор (?!). Стандардно ветување за бесплатно сурфање има и за студентаријата по домовите, која од слични колнења се изнасурфа по креветите.

Овие штури најави малку ги објасни Антонио Милошоски во Утрински. Во интервјуто најави отварање на министерство што ќе организирало обука од областа на ИКТ. Идејава ме потсети на Агенцијата за млади и спорт, како место за згрижување заслужни партиски младинци и местење телевизиски анкети. За зголемување на употребата на компјутери планирале увоз на евтини компјутери кои ќе се продаваат на 12 рати и намалување на давачките за увоз. На крај и тој се истопори со бесплатен безжичен интернет низ цела МК. Нит спомна како, ни со колкава брзина, ниту дали ќе биде лимитиран. Единствен детаљ е дека проектот ќе траел една, пази сега, ИЛИ пола година. Ај што е смешно непрецизно, туку не ми е јасно што би се сменило за тие 6 месеци.

13 мај, 2006

Во редовите на непријателот: ИМ - МТ

На 29.3.2006 на иницијатива на ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА се одржа средба со претставници на МТ во врска со понудата на услуги за интернет пристап. Огнен Фирфов (извршен директор за продажба), Коте Ланговски (извршен директор за маркетинг) и Борислав Несторовски (менаџер на производи) разменија мислења... (повеќе)
Ова одма треба да се испита од страна на антикорупциска. Прчески да ги истражи оправданите сомнежи на коментаторите на блогов, а А1 да дознае:
Скандал - на средбата фрчеле флет рејт пакети!
Има нешто и околу предлози за зголемување на обемот на сообраќај, поголема брзина по надминување на лимитот, фер плеј и по некое лижавче за младите. Веста изгледа бајато и исплакнато. Jеби га. Real-time информациите и мрсните детаљи се резервирани за членовите.

Следната недела ќе ја видиме новата понуда... а јас во улога на јасновидец ќе прогнозирам и промени кај WADSL.

11 мај, 2006

МАТЕРУО

Агенцијата за електронски комуникации ја одобри Референтната понуда за разврзан пристап на локална јамка (МАТЕРУО) верзија 1.2 од 20.04.2006 на А.Д. “Македонски Телекомуникации” со измени и дополнувања кои стануваат нејзин составен дел.

Со разврзан пристап на локална јамка А.Д. “Македонски Телекомуникации” kako оператор со значителна пазарна моќ е обврзан да изнајмува (во целост или само дел), локален сегмент од својата електронска комуникациска мрежа на новите оператори во давањето на електронските комуникациски услуги...

Агенцијата за електронски комуникации ги утврди: месечниот надоместок за целосно разврзан пристап на локална јамка, надоместокот за поделен пристап на локална јамка, како и надоместоците за физичка и оддалечена колокација.

Агенцијата за електронски комуникации смета дека... алтернативните оператори ќе најдат економски интерес за влез на пазарот на електронски комуникации и нудење на услуги до крајните корисници. Со ова, Агенцијата оценува дека ќе се овозможи влез на конкуренција на пазарот на говорни услуги и услугите со широк опсег (broadband). (целосното соопштение)

Црнила 006

Ова го типкам од Gerbеaud. По wifi, зошто си ја штедам флет 2-мегабитна врска courtesy of Magyar Telekom. Конечно здумав кај ќе ги трошам парите што Атила ми ги депонира на Кајмански острови. А какво кафе вари, невиѓено!

Иначе, ако не сте виделе, мај е, пече сонце, летаат бумбари, шетаат голи девојки, луѓе се смеат, социјализираат и сл. зарзавати.

Не знам зошто ми доаѓа да се правдам. Не би требало. Ај уште некоја верзија...Хм... Чекав да се насоберат пристоен број на коментари пред да свиткам прсти и сите на купче да ги решам. Ма да. Онака волонтерски. Со лезет и комплетно незадолжително.

Омилен ми е овој:
разочаран said...
Овој блог стана се само не револуција. Ако некој има доволно време нека покрене нов блог СЕРИОЗНА ИНТЕРНЕТ РЕВОЛУЦИЈА. Јас ќе можан да се приклучам од Август натаму...
разочаран, да си ибеш векот, у право си! ја ќе бидам слободен од јуни...2007. Па може да се договориме следното лето и да дигнеме револуција 2.0. Вистинска, шо би се рекло. Ама да не трае поише од 10 дена пошто ќе сакам да тркнам и до море. ОК?