28 мај, 2006

Irrepressible

Chat rooms monitored. Blogs deleted. Websites blocked. Search engines restricted. People imprisoned for simply posting and sharing information.

Изгледа познато? Irrepressible.info е одговор на Amnesty International и Observer на задушувањето на слободата на изразување онлајн. Сите што ја поддржуваат кампањата може да стават мало банерче што линка кон цензурирани содржини и да ја потпишат петицијата за интернет слободата што во ноември ќе биде доставена до Internet Governance Forum на ОН.

Иако сум за овие права, и против воспитните мерки врз македонските блогери, нема да ставам стално банерче од две причини.

Прво, иницијативата е многу прозападно ориентирана... да не речам проамерикански. Ете реков. Од целиот ебан свет, нашле примери за интернет репресија само во Кина, Иран, Мијанмар (Бурма), Тунис, Узбекистан, Сирија и Виетнам. Од to-do листата на Буш & Cо. ги испуштиле Северна Кореја, Белорусија и Русија, а ја додале Саудиска Арабија - веројатно ради мачкање очи. Не го ни спомнуваат злобниот гугл, неговите планови за светска доминација и гревчето што го шутнаа поради блогирање.

Второ, кампањата не спомнува битен елемент на слободата на изразување - право да се задржи сопственото мислење... за себеси. Ми текнува на многу ликови што треба почесто да го применуваат ова право. Посебно сега во предизборна кампања кога многу гмизавци искачаат на сонцето за појасно да им се види гадотилакот.

Нема коментари: