27 октомври, 2006

23 октомври, 2006

Швајцарско ноже со wi-fi

Малку е глупа веста... Од 2008 секој жител на Швајцарија ќе може да користи бродбенд... Гревчиња, ко да не користеле до сега. Акцентот е на зборот секој, без оглед дали живее во Женева или во некоја пустелија и по цени што за тамошен стандард се сметаат за „разумни“.

Цената ќе се одреди преку конкурс објавен од швајцарската АЕК, но нема да биде повисока од 2600 денари. За ова се добива минимум 600/100 kb/s интернет пристап, говорен канал и телефонски број.

Стандард за универзална услуга за интернет пристап во ЕУ е дај'л-ап. Пред некое време ги отфрлиja предлозите бродбендот да стане универзална услуга. Кога ќе видат што прават комшиите сигурно ќе го сменат мислењето.

Универзална услуга е бирократски израз за комуникациска услуга која денес е неопходна и која мора да биде достапна по прифатлива цена и квалитет за сите жители. Македонскиот закон за електронски комуникации не го вклучува интернет пристапот, брз или спор, во групата универзални услуги.

Како се Т-рошат Т-воите пари

Светските финансиски текови имаат просто правило: тоа што ќе се ушиќари по светските вукојебини се сели на некои не-толку-егзотични места.

Неделава што помина, Т-Онлајн во Германија почна да нуди пакети со интернет пристап, VoIP, и телевизија (IPTV). Најевтиниот пакет, ако добро пресметав од раскупусениот ценовник, е 50 евра за флет 6000 Kb/s пристап. Цената само за флет интернет пристап (без претплатата за телефонот) е 35 евра. За 70 евра брзината е 25 Mb/s со 60 ТВ канали, а за 80 ојра се добиваат платени канали и два меча неделно од Бундес лигата. Со уште 10 евра се добива и флет фиксна телефонија (локална).

Има и други џиџи-миџи: снимање на хард диск од 80 гига, HDTV, одложено емитување...

Трипл плеј услугата оди преку DSL и VDSL линии, а во последниве Дојче Телеком наводно инвестираше скоро милијарда евра од крајот на 2005.

Малку подалеку, T-Mobile USA, откако исплука 4 милијарди долари за лиценци за мобилна телефонија, ќе вложи дополнителни 3 милијарди за изградба на 3G мрежа.

Походот на американско копно Германците го почнаа во 2001 по цена од 35 милијарди. Таму се најавуваат интересни работи откако покојната Ма Бел воскресна како Ма Сел.

Македонија, во сите овие инвестиции и планови, има улога на великодушен спонзор на нечии мега амбиции. Кој што дробел...

Атила за ајатолах

Веќе пет дена сум наплашен. Откако се објави дека Иран ги ограничува интернет врските на 128 кб/с си мислам да се затвори блогов. За овие од Техеран викаат дека мачат луѓе, им сечат раце, прават нуклеарни бомби. Ама сега испаѓа дека ни Баба Рога не спушта под 128 кб/с. И ги викаат екстремисти. Не ги виделе нашите екстра-екстремисти и нивните 64 кб/с.
Iran's Islamic government has opened a new front in its drive to stifle domestic political dissent and combat the influence of western culture - by banning high-speed internet links.

In a blow to the country's estimated 5 million internet users, service providers have been told to restrict online speeds to 128 kilobytes a second. (The Guardian)

19 октомври, 2006

ITU: Дарфур во наше маало

ianfl ме потсети дека одамна не сме се мавале со бројки...

Според Меѓународната унија за телекомуникации, Македонија со 7,9% корисници на интернет е на претпоследно место во Европа во 2005. Честа ни ја спаси Албанија, откако Молдавија одби да ни прави друштво. Србија има околу 19%, а Бугарија околу 21%.

Интересно е што МК со 22 компјутери на 100 жители е пред комшиите, па дури и пред Хрватска. Според ова, само третина од корисниците на компјутери користат и нет. Слабата PC пенетрација дефинитивно не е главна причина за малиот број корисници.

Уште малку тривијалности... Зимбабве, со кој се споредувавме лани, сега е пред нас. Но нема гајле, друштво ни прави Судан со 7,7%.

17 октомври, 2006

Измени на АДСЛ пакетите

АДСЛ понудата се подели на „пакети“ со купување модем и пакети со изнајмување модем. Пониските цени кои се вртеа ќе важат само за нови корисници, а старите продолжуваат... по старо. Нема промени кај брзините.

Ептен макс (Макс АДСЛ Макс :) со купување модем и самоинсталација чини околу 1960 денари месечно (со ДДВ of course) за договор на две години.

Претплатата за истиот двогодишен пакет, но со модем даден на користење и инсталација од МТ е повисока за 150 денари. И до тука сè е логично. Разликата во претплатата може да се сфати како рентање на модем од МТ...додуше по солена цена.

Инвентивноста е во тоа што при рентање, покрај повисока претплата бараат и 2250 денари еднократен надомест за инсталација. Таков надомест не наплаќаат за купување модем, а истиот го продаваат за 2100 денари, но со самоинсталација.

Прашањето е колку реално чини инсталација на модем од „стручни лица од МТ“. Од око, би рекол едно 400 денари за потрошениот бензин, време и евентуално кабли. Со остатокот до 2250 денари им даваш модем на МТ, они ти викаат фала и после ти го рентаат за 150 денари од месец. Не примаш дивиденда затоа што си инвестирал во нив, ама неа и онака не ја делат.

Ако па место 2250 денари, платиш 2100 денари еднократно и сам го инсталираш модемот ти следи пониска претплата. Плус ќе го поседуваш модемот. Не стварно, има смисла!

Она за што нема логика е што еднократниот надомест за инсталирање изнајмен модем кај договор на неопределено време е повторно повисок - дури 3400. Ова е нерегуларно, да не речам незаконски, да не речам идиотски. Претплатата може да биде повисока поради отсуството на едно или двогодишна договорна обврска, но трошокот за инсталација мора да биде ист. Тоа што имаат две цени за една иста услуга (инсталација) укажува на ценовна дискриминација - што е забрането.

Поделба на понудата е направена и кај старт АДСЛ. Таму претплатите се 1030 и 1180 денари месечно за две години, а модемот, т.е. инсталацијата и рентањето чинат исто.

Уф, што да речам повеќе. Навали народе?

е-УСАИД - Македонија сурфа

Промовирана како прва земја со безжичен интернет во светот, [во] Македонија... [некои од] граѓаните... немаат компјутери, други плаќаат скап интернет кој пак го нема во доволна покриеност низ земјата...

„Македонија сурфа“ треба да ги приближи компјутерската технологија и он-лајн услугите на е-Влада до сите делови на земјата и да ги поттикне Македонците да ги користат почесто. (Канал 5)

„Он.нет" ќе обезбеди бесплатна Интернет-конекција со цел за успешно одржување на серијалот настани „Македонија сурфа", организирани од страна на Проектот за е-Влада на УСАИД. (Утрински весник)

Патувачко шоу на Македонија сурфа од Скопје се сели и во Битола, Охрид, Штип, Струмица, Велес, Куманово, Кавадарци, Ресен и во Кочани. (Канал 5)
Досега најголем дел од активностите за градење информационо општество дојдоа од УСАИД. Владата продолжува да спие, да се занимава со декларативни е-заложби, и да сече ленти на туѓи проекти.
Премиерот Груевски кој денеска го означи почетокот на карванот за бесплатно сурфање низ земјата, вети дека оваа влада континуирано ќе вложува Македонија да влезе во глобалното село.
УСАИД има точно дефиниран интерес за да го прави сето ова, но сепак... Некогаш ми доаѓа прашањето што ќе ни е Влада, кога имаме донатори за да ни ги мислат проблемите.

Зависен текст 2

После хистеријата околу независноста на АЕК, империјата во последниве три недели почна да го возвраќа ударот.
Претседателот на Сојузот на стопански комори, Венко Глигоров...обвинува...
Претседателката на Комисијата [за електронски комуникации] е и директорка на една дирекција во Стопанската комора, во која потпретседател е главниот извршен директор на „Македонски телекомуникации“, Атила Сендреи. Очигледно е чии интереси штити претседателката на Комисијата, бидејќи имаме најскапи телефонски и телекомуникациски услуги во регионот.
Тој ги повикува претседателката Софче ЈОВАНовска и дел од членовите на Комисијата да поднесат оставки или да бидат разрешени. (Вечер)
„Претседателката“ инаку е член и на КИТ-Независна. Дури и Канал 5, откако изгина во одбрана на „независните тела“, уфрли во рикверц:
Потенцијалните оператори во фиксната телефонија... немаат храброст и официјално да се пријават во агенцијата за електронски комуникации и да ја почнат процедурата. Високата цена за поврзување на мрежата на монополот ги одвраќа од намерата да му конкурираат. Главната кочница им е регулаторот за кој велат дека е пасивен во донесувањето одлука за да им создаде фер услови на пазарот.
Страшно ме бунат кога вака нагло мењаат уредувачка политика. Прво АЕК беше независен регулатор кој што не смее да се чачка, кога оп, ете ти го следната недела стана кочница за либерализација на телефонијата. Ај фати им го крајот. Ваљда и тоа може да се крсти како врамнотежено известување - неделава ќе „одработуваме“ за оваа група, следната за онаа, па после пак ќе им учиниме на првиве, итн. Или може па во меѓувреме откриле „нови моменти за случајот“?

После обвинувањата од новата Влада дека АЕК спречува доаѓање на трет мобилен оператор, контра PR кампања поведе џедајот Трпковски оф АЕК:
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави повик за доделување радиофреквенција во мобилната телефонија во „Фајненшл тајмс“ за да привлече светски мобилни оператори. (Дневник)
Звучи фино, ама тешко дека некој ќе инвестира во МК со вакви цени за интерконекција одобрени од АЕК-Независна. Ќе биде во загуба секогаш кога корисникот ќе сврти кон број на Телеком. Затоа и Космофон одбива да склучи нов договор за интерконекција со МТ. За да го добие првичниот интерконекциски договор мораше да чека една година. Покрај ова, уште едно искуство на Космофон треба да се вметне во огласот во Фајненшл тајмс.
GoM [Government of Macedonia], in a back-room deal in november 2001, offered OTE [Cosmofon] the right to build its own high-speed backbone network in violation of MT's exclusivity guaranteed by the Telecommunications Act of 1996... Stonebridge [MT] then enlisted the help of the U.S., German, and Hungarian ambassadors to convince the GoM to uphold MT's rights... The GoM returned to its original position in mid-june, 2002, and forced OTE to buy leased-line services from MT...Once the GoM apparently reversed its alleged back-room deal with OTE, MT began to behave like a true monopolist. It priced the leased-line services, which OTE was now obliged to buy from it, at almost four times the european standard. (повеќе)
Ова е од извештај кој го има на канадски и на амерички државен сајт наменет за бизнисмени. Има и други, исто не многу розеви. Немало заинтересирани за трет мобилен? Не знам како не се тепаат инвеститори при вака поволна „клима“.

14 октомври, 2006

Што ќе ви е интернет во сабота?!

Почитувани корисници на АДСЛ, како што сигурно приметивте, имаше мал пад на мрежата сабајлето и добар дел од попладнево. За подетални информации свртете 0800 12345. Повикот е бесплатен.

Дежа ву - Алиса во земјата на илузионизмот

Традицијата продолжува:
Комисијата за заштита на конкуренцијата одлучи да поднесе прекршочна пријава против Македонски телекомуникации бидејќи и покрај забраната, на сметките за телефонски разговори наплаќа надомест за манипулативни трошоци. (Дневник)
Дежа ву? Фасцинантно. Една иста вест се најавува како „вест“ по втор пат. Првата е од 23 август. Втората е од 7 октомври.

Очекувам негде околу Нова Година да го чуеме истото: Комисијата сепак реши да не ги казни МТ, туку ќе им поднесе пријава...еве, не денес, ама задутре, т.е. после празниците. Новиот шеф на Комисијата го оправда нејзиното ново име - Комисија за спречување на конкуренцијата.

Ретровизор

Лани во октомври Бојан го напиша првиот текст на блогов. Уште е актуелен.
Genug ist genug.

Време е за промени, по ѓаволите. Толку работи отидоа во „3 лепе пизде материне“ што едноставно мора нешто да се смени за да може (барем) да се толерира живеењето во оваа држава. На страна потребата да се организира насилна револуција во која, враќајќи се на „варварските“ дејности во француската револуција, со гијотина на плоштад ќе се декапитализира државниот ни врв . . .
Поводот беше огласот објавен на 29 септември 2005 со кој МТ најавија уште еден грабеж, од кој подоцна се пишманија:
Ве известуваме дека АД Македонски телекомуникации почнувајќи од 01.11.2005 година, по надминувањето на остварениот месечен сообраќај, повеќе нема да ја намалува брзината на пристап на услугата, туку за корисниците што ќе го надминат вкупниот месечен сообраќај карактеристичен за определен АДСЛ пакет, услугата ќе се наплатува во износ од 175,00 денари + ДДВ за секои наредни 512МБ почнат сообраќај.