17 октомври, 2006

Зависен текст 2

После хистеријата околу независноста на АЕК, империјата во последниве три недели почна да го возвраќа ударот.
Претседателот на Сојузот на стопански комори, Венко Глигоров...обвинува...
Претседателката на Комисијата [за електронски комуникации] е и директорка на една дирекција во Стопанската комора, во која потпретседател е главниот извршен директор на „Македонски телекомуникации“, Атила Сендреи. Очигледно е чии интереси штити претседателката на Комисијата, бидејќи имаме најскапи телефонски и телекомуникациски услуги во регионот.
Тој ги повикува претседателката Софче ЈОВАНовска и дел од членовите на Комисијата да поднесат оставки или да бидат разрешени. (Вечер)
„Претседателката“ инаку е член и на КИТ-Независна. Дури и Канал 5, откако изгина во одбрана на „независните тела“, уфрли во рикверц:
Потенцијалните оператори во фиксната телефонија... немаат храброст и официјално да се пријават во агенцијата за електронски комуникации и да ја почнат процедурата. Високата цена за поврзување на мрежата на монополот ги одвраќа од намерата да му конкурираат. Главната кочница им е регулаторот за кој велат дека е пасивен во донесувањето одлука за да им создаде фер услови на пазарот.
Страшно ме бунат кога вака нагло мењаат уредувачка политика. Прво АЕК беше независен регулатор кој што не смее да се чачка, кога оп, ете ти го следната недела стана кочница за либерализација на телефонијата. Ај фати им го крајот. Ваљда и тоа може да се крсти како врамнотежено известување - неделава ќе „одработуваме“ за оваа група, следната за онаа, па после пак ќе им учиниме на првиве, итн. Или може па во меѓувреме откриле „нови моменти за случајот“?

После обвинувањата од новата Влада дека АЕК спречува доаѓање на трет мобилен оператор, контра PR кампања поведе џедајот Трпковски оф АЕК:
Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) објави повик за доделување радиофреквенција во мобилната телефонија во „Фајненшл тајмс“ за да привлече светски мобилни оператори. (Дневник)
Звучи фино, ама тешко дека некој ќе инвестира во МК со вакви цени за интерконекција одобрени од АЕК-Независна. Ќе биде во загуба секогаш кога корисникот ќе сврти кон број на Телеком. Затоа и Космофон одбива да склучи нов договор за интерконекција со МТ. За да го добие првичниот интерконекциски договор мораше да чека една година. Покрај ова, уште едно искуство на Космофон треба да се вметне во огласот во Фајненшл тајмс.
GoM [Government of Macedonia], in a back-room deal in november 2001, offered OTE [Cosmofon] the right to build its own high-speed backbone network in violation of MT's exclusivity guaranteed by the Telecommunications Act of 1996... Stonebridge [MT] then enlisted the help of the U.S., German, and Hungarian ambassadors to convince the GoM to uphold MT's rights... The GoM returned to its original position in mid-june, 2002, and forced OTE to buy leased-line services from MT...Once the GoM apparently reversed its alleged back-room deal with OTE, MT began to behave like a true monopolist. It priced the leased-line services, which OTE was now obliged to buy from it, at almost four times the european standard. (повеќе)
Ова е од извештај кој го има на канадски и на амерички државен сајт наменет за бизнисмени. Има и други, исто не многу розеви. Немало заинтересирани за трет мобилен? Не знам како не се тепаат инвеститори при вака поволна „клима“.

Нема коментари: