16 ноември, 2006

Е-општество 2.5

Имав само саат време за да ѕирнам дел од денешните дискусии. „Амбасадорот“ на УНДП ги направи излишни нашите пребројувања на интернет корисниците кога поентираше дека клучна е потребата од достапни и евтини бродбенд врски. Ми текна како му се смееа на еден друг блогер кога кажа дека за интернет пристап признава само бродбенд врска.

Претходно, Марјан Ристески, главен инспектор за компјутерски криминал, објаснуваше дека провајдерите се обврзани да чуваат логови за интернет активностите на корисниците. „Сакате во ЕУ, тоа се правилата“, веројатно алудираше на обврската операторите во ЕУ да чуваат едно чудо податоци, наводно за антитерористички цели. Дефинитивно ја најдоа најпаметната работа од ЕУ.

После следеше исчудување како еден скопски провајдер одбил да им ги предаде податоците што ги барале со судски налог. Ме збуни затоа што Законот за електронски комуникации изричито забранува чување на податоци за комуникациите и налага нивно бришење или анонимизирање. Со судски налог може да започне следење на нечии комуникации, но не знам за закон што бара провајдерите по дифолт да чуваат логови.

Пробував да не влечам паралели со случајот на Гугл Vs. Департманот за правда, кога инспекторот сам рипна натака, па се пофали дека соработувале со американската тајна служба. Грејт. Не сконтав што мајка бараат Џејмс Бонд мандрачења и тајни служби во склоп на дебата за „е-трговија, компјутерски криминал и законска рамка за сигурност“. Спијте мирно, вашите пари ги чува ЦИА? ДИА? НСА? Што ли му беше поентата?

Уште кога ова ќе го поврзам со веста дека наводно пред изборите меверето прислушкувало 160 000 телефони, па им рикнал системот од преоптовареност... Само вие спијте мирно. Сè е под контрола.

Во овој контекст малку иронично ми прозвучеа завршните излагањa од странските мисии кои ставија претеран акцент на „прекрасните можности од новите технологии“. Ми дојде како да слушам sales pitch од трговец со скапа роба.

Нема коментари: