31 декември, 2006

Платен dial-up

Брејкинг њуз овие денови е бесплатниот dial-up од вчера па до крајот на 2-ри јануари на бесплатниот телефон 055-200-200, со username: vladanarm и password: ostvaruvame.

„Интернетот“ Владата го купи од оннет. Изборот на „најдобар понудувач“ е направен како набавка од мал обем, што значи дека новогодишниот поклон не вреди ни 3000 евра. Овие буџетски пари ќе ги земе оннет, и после дел ќе ги префрли на МТ - како надомест за телефон. Братска делба, нема што :)

Со мала математика и со најниските цени за големопродажен dial-up со телeфонски трошок, испаѓа дека интернетов ќе може да го користат илјада луѓе дневно, по саат време. Со други зборови, ќе биде мнооогу кнап. Што знам, ваљда рачунаат дека од прежурканост, прејаденост и мамурлак најголем дел од луѓето ќе заборават да се конектираат.

Пошто домашниот есап ретко испаѓа точен на пазар, ми доаѓа едно прашање. Ако не успееш да се поврзеш, на кого ќе се јавиш за „техничка поддршка“? На МТ?
probav so username-ot sto go dadoa, no ne uspeav. se javiv vo mtnet i mi rekoa deka toa bilo dogovor megu onnet i vladata.
Следен чекор? Да се јавиш на оннет? Или на Владата? Или да напишеш претставка до народен правобранител? Секоја чест за потегот, ама уште не излегле со дологорочно решение.

25 декември, 2006

Мала дигресија

The device is not ready.
The parameter is incorrect.

http://www.mt.com.mk/

Merry Christmas

14 декември, 2006

BUG: АДСЛ во земјите на екс-ЈУ

Kada s nekim prestanemo živjeti u zajednici...neka prokleta simbioza znatiželje i (ne)sportskog duha tjera nas da saznamo kako im je danas i koliko smo bolji od njih. Istražili smo stoga kako u usporedbi s državama bivše SFRJ stojimo u jednoj od najprestižnijih natjecateljskih disciplina – cijenama ADSL-a
Od Vardara pa do Triglava

Кога би можеле да избираме држава од бившата СФРЈ во која би било најубаво да се живее кога најважна работа во животот би ни бил квалитетот, можноста за избор и цената за пристап на интернет преку АДСЛ - без никакво двоумење би се одлучиле за Словенија. Веднаш зад неа би дошла Хрватска, а зад неа Србија, додека Црна Гора, Босна и Херцеговина и Македонија би пробале да ги избегнеме по секоја цена.
СЛОВЕНИЈА - ВИСТИНСКА ЕВРОПА

8 АДСЛ провајдери задоволуваат 200 000 среќни корисници:
Единствен начин на наплата на остварениот сообраќај преку АДСЛ, кој го познаваат Словенците, е флет рејт... Интересно е дека скоро сите про- вајдери заедно со АДСЛ-от истовремено нудат и можност за кабелски приклучок, понекогаш и во соработка со кабелските оператори.
Скоро сите понудувачи на АДСЛ им нудат на своите корисници и ВоИП телефонија, по значително пониски цени од вообичаените за фиксната те- лефонија. Во Словенија веќе постојат и 3 ИСП-а кои нудат IPTV. Еден од нив, Т-2, има сопствена инфраструктура и:
... веќе година дена буквално го бомбардира словенечкиот пазар на бродбенд со „дампинг“ цени и широк спектар на брзини на АДСЛ прик- лучоци... дури и до 40 мегабити во даунлинк.
Се работи за VDSL...За 940 денари месечно се добива брзина од 1024/256 Kb/s, а за 2010 денари брзина од 10/1 Mb/s. Развиваат и FTTH мрежа (оптика до краен корисник) со максимална брзина од 1/1 гигабит.

Телеком на Словенија, сопственик на no.net, намерно бавно ги реализира ба- рањата на другите ИСП за разврзан пристап кон локалната јамка.

ХРВАТСКА - МОЖЕ МНОГУ ПОДОБРО

Повторно 200 000 корисници. Шест фирми нудат АДСЛ, главно преку из- најмување на телефонските парици од T-HT, по цена која е незначително пониска од онаа на T-Com. T-Com нуди и IPTV, вклучително и 200 филмови по нарачка.

Според Bug, вистински конкуренти на T-Com, што ќе донесат пониски цени на пазарот, можат да бидат само оние кои ќе развијат своја мрежа. Такви ги има само два: Оптима телеком (мрежа само во одделни делови на Осјек) и Х-1 (во ЕДНА (!) зграда во Сплит :D) Од алтернативите:
Vipnet е единствен во Хрватска кој колку-толку успешно делува во овој правец, нудејќи пристап на интернет преку UMTS и HSDPA, како и преку Homebox-от на Водафон.... Вреди да се спомнат Vodatel... кој нуди непрактичен сателитски пристап и скоро нигде достапен triple play (телефон+нет+ТВ), операторите на кабелска ТВ чија што достапност е нешто поголема, но услугата често поспора од АДСЛ...како и малите ИСП-а кои делуваат локално преку WiMAX или Wi-Fi мрежи.
Многумина се надеваат на Метронет, фирма која ја изгради најголемата телекомуникациска мрежа независна од инфраструктурата на Т-HТ и со радост го чекаат денот кога и тој провајдер ќе ги понуди своите услуги на резиденцијалните, а не само на деловните корисници....
СРБИЈА - СОЛИДЕН НАПРЕДОК

Две години од воведувањето, веќе има 130 000 корисници на АДСЛ. Осум фирми нудат АДСЛ преку закупена инфраструктура од државниот Телеком, кој само пред два месеца почна да им конкурира и со сопствена малопродажна понуда на АДСЛ. До сега се концентрираше на осовременување на инфраструктурата.

Како и во Словенија, ваквата стратегија даде одлични резултати во развојот на бродбенд пристапот. Брзините не се многу високи, но цените се ниски. Нај- евтиниот почетен пакет од 256/64 Kb/s e 680 денари. Со 1140 денари месечно се добива флет со иста брзина.

БОСНА - СПОР РАЗВОЈ

Во секој ентитет на Босна постои посебен провајдер што нуди АДСЛ. Отсуството на меѓусебна конкуренција и различната регулатива што важи во секој ентитет резултира со само 6 500 корисници и високи цени - сепак пониски одошто во МК. Најтазе - 2 месеца - и најевтин АДСЛ има Телеком Српске, а покрај него и BH Telekom нуди флет пакети, иако по мнооогу посолени цени.

ЦРНА ГОРА - ДРУГА ВСЕЛЕНА

Тазе ребрендиран и инкриминиран, црногорскиот T-Com е единствен кој нуди АДСЛ. Во име на Германците, 5 000 корисници ги дере Magyar Telekom според мотото: Štitim bogate, a otimam sirotinji! На тоа би се свел коментарот за црногорската понуда:
Ете, гледате дека Дојче Телеком кон нас Хрватите е, всушност, милостив! Како Суперхик од култниот стрип, ми се чини, на колку посиромашен клиент ќе наиде, толку повеќе ќе му земе, па да не се изненадиме ако ДТ најави скорешно отворање на филијала и во Сиера Леоне.
Високите цени во Црна Гора пробуваат да ги оправдаат со големиот број на земји низ кои поминуваат линковите, а на кои мора да им се плати услуга за изнајмување на пропусност, како и големите инвестиции кои обезбедуваат висок квалитет и покриеност (78% од претплатниците можат да добијат АДСЛ). Омразен поради изгор цените и сумњивите трансакции, Т-Com реши да обезбеди бесплатен АДСЛ за сите средни и основни школи, за период од 5 години. Грижа на совест или страв од нов проект УСАИД connects?

МАКЕДОНИЈА - ОТСУСТВО НА КОНКУРЕНЦИЈА

Македонија е слична на Црна Гора по тоа што АДСЛ нуди само една фирма, по луди цени и без флет пакет.
Во областа на телекомуникациите, Македонците стојат најлошо во делот на пристапот на интернет преку АДСЛ, а причината за тоа е што го нуди само една фирма. Законот во МК овозможува секој ИСП да понуди АДСЛ услуга, но... понудената провизија што од Македонски телекомуникации би ја добила секоја фирма која би ја нудела таа услуга е толку ниска што давањето на АДСЛ услуга ЕДНОСТАВНО на никого не му се исплатува.

Македонскиот Телеком...прв пат понуди АДСЛ на своите корисници пред три години и до сега привлече само околу 20 000 корисници. Причината за тоа се високите цени...
Благодарност до maelstrоm што пак ме спои со BUG. Сите цени се со ДДВ - закон си е закон :)

13 декември, 2006

Атила е следен?

Едвај десетина дена откако на главниот на Дојче телеком му удрија клоца, сега „поднел оставка“ и главниот на Маџар Телеком. Дaли ова значи дека и на Атила му дошол крај? Не дека новиот шупак што ќе дојде ќе направи нешто за Интернетот во Македонија. Изгледа Атила и Рубинчо ќе си одат во пакет ЕДНОСТАВНО ЗАЕДНО. (by anоnymous)


Цацко во улога на бизнисмен би рекол:
Непријавување на сите приходи и пумпање на трошоците е проверен рецепт за да платиш помалку данок на државата.
Е сега, кога ќе почнеш да лажеш - што ќе застануваш? У право си Цацко. Следни од кои треба да се забошоти некоја паричка се акционерите. Убав бизнис се телекомуникациите. Неограничени можности! Акционерите сигурно нема да те пријават на полиција - ќе кажеш колку данок се затаило. И да те открие некоја будала - што те боли кога си истурал шаком и капом и лево и десно. А богами и во центарот.

Малку подалеку... Елек Штрауб си отиде од челното место во Magyar Telekom со разгледувањето на нефиналните финасиски извештаи за 2005 година. Им- плицитно, на душа му се ставаат два договора вредни над 4 милиони евра, „склучени надвор од процедура и за кои не е добиена соодветна про- тиввредност“. Увиено до бесвест. Експлицитно, колегите не смеат ништо лошо да кажат против него. Фино лепо човекот ќе си се пeнзионира и ќе го троши „сработеното“. Business as usual.

Малку поблиску... Нешто побучни беа во разрешувањето на црно- горско-унгарскиот управен одбор на Телеком на Црна Гора, одговорен за двата спомнати договори (иако вкупно се дури 4 со вредност од 7,5 милиони евра) и неговото заменување со скоро целосно германска постава. Беа отпуштени и неколку фаци таму, кои „иницирале уништување податоци за да ја попречат истрагата“. Стока балканска. Елек сигурно срце го заболело кога чул што гадости му се правеле зад грб.

Ептен далеку... Пред еден месец отиде и славниот Каи Уве Рицке од челното место во Дојче Телеком, што на времето го држел татко му. 6% пад на приходот од бродбенд и фиксна телефонија е лош резултат за акционерите - гермаската влада и американската Blackstone Group. Уште полошо од тоа што му избувнал пожар дома, е што не знаел што се случува во Magyar Telekom, Телеком на Црна Гора...и на други забаталени, но високопрофитабилни места. Татко му не стигнал да му ги каже сите финти. И тој, кутриот, ќе си го троши „сработеното“.

Он д фејс оф д плејс... Скапи договори за мистериозни консултантски услуги? Хмм, имавме ние такво нешто? Интересно, во нашиот случај се крена само локална прашина.

Поддршка за ОМО Илинден - Пирин

Ова го добив на мејл. Датата е од пред 6 дена... Малку каснам, не?


За демократска Европа

Драги сограѓани,
Ве замолуваме да издвоите две минути за да им дадете поддршка на Македонците од ОМО Илинден – Пирин за да се спречат притисоците врз нив и да им се овозможи регистрација на ОМО Илинден – Пирин како демократска партија. Кликнете овде, изберете адреса на некој од пред- ложените заменици на европските парламентарци и испратете свој текст на протест против однесувањето на бугарската држава кон македон- ското малцинство и партијата на Македонците или изберете еден од предложените текстови овде.
Предложените текстови не се целосно во „духот“ на англискиот јазик... ама тоа дава можности да ја покажете вашата креативност. Ајде, знам дека овде има расположени за масовно мејлирање :)

03 декември, 2006

Јадете си бурек со кајгана...

Додека конкурентите работат. Почна во ноември, сега еве и официјално: брзините кај Телекабел се дуплирани. ДО 1024/256, што по неколку гига се намалува на брзина ДО 512/128, што подоцна се намалува на брзина ДО 256/128.

Вклучениот сообраќај во почетниот пакет од 500 денари е зголемен на 600 мегабајти, а „неограничениот“ пакет останува 1500 денари. Најбитно, дого- ворот може да се раскине во било кое време, без пенали. Засега не- надминато... Се разбира, по ова очекувам да станат MAXимално арогантни, да воведат намалување на брзината на 64 килобита, да се мандрачат со пенали за раскин, и да тргнат да ги решаваат „техничките проблеми“ по разни форуми и блогови :)

Кога сме кај форумите, unlike others, не се сељачат настрана, туку си имаат сопствен форум преку кој корисниците може да ги кажат проблемите, да ги опцујат, и да дадат некој предлог.

АДСЛ форумот на МТ го скинаа откако еден слаткоречив господин Ристевски успеа да прелаже многу луѓе дека они се саглам оператор. Форумот на nonet пак, уште од почетокот беше наменет само за лечење на комплексите на админите.

Непријателите меѓу нас

Поздрав до сите редовни посетители, вработени во МТ и nonet... Уствари... абе немате нешто друга работа? Што знам... На пример, смислување подобри па- кети? Или евентуално решавање на технички проблеми?

Или за проблемите изворно се информирате по блогосферата? Ако е последново, тогаш, само напред! Ако не е... тогаш... баш го жалам тој што ве плаќа.

Него, кога сте веќе тука, еве два едноставни предлога за вашите колеги:
  1. Кога некој корисник ќе се јави, или ќе ви пише, најкултурно би било прво да се претставите... И тоа не со надимак што ви го дала баба ви, туку со цело име и презиме. Пошто, тој што ви се јавува или ви пишува најве- ројатно не берел крушки со вас. А може и ќе треба да ве пофали пред шефовите ако брзо го решите...проблемот.
  2. Дај воведете временско ограничување за одговарање/решавање на проб- лемите. Па ако некој пријави проблем, ќе му кажете: проблемот ќе биде решен за 24 часа (или некој друг разумен рок). Така луѓето помалку ќе збеснуваат, отколку ако ги убедите да потрошат неколку саати со ске- нирања за тројанци, или не дај боже, преинсталирање на оперативниот систем, за на крај пак да утврдат дека интернетот им е тапа. Ако не се реши во рокот кој сте го кажале, проблемот може да биде проследен до повисоки инстанци, а оној кој не го решил да добие негативни поени. Се разбира, ако вината е кај него/неа, а не кај премудрите шефови.
Ај сеа, трк на работа! Мењајте линкови, гледате дека ви се жалат претплат- ниците.

01 декември, 2006

Сецнете ги „кратките сецки“ кај WADSL

WADSL-от имаше фин старт, многу луѓе се навлекоа со двогодишен договор и... Звучи познато? Се јави купче проблеми. Посебно во Аеродром, Лисиче, Кисела Вода и кај сите кои се поврзани преку линкот на зградата на МТВ. Има редовен пад на брзините во шпицовите, паѓање на врската на секои 15 минути, сечење на p2p и други, многу некул работи.
Ако си имаш мака, никако немој да ќутиш! Договорот во рака... член 2, точка 1:
Давателот на услугата се обврзува:... Да обезбеди квалитетна врска во 98% од времето.
После, или на први во месецот, вртиш во оннет, магично се трансформираш во питон и не престануваш да ги давиш дур не ти кажат колку проценти од времето си имал достапност на услугата во последните 30 дена. Ако е помалку од 98%:
  1. бараш намалување на претплата;
  2. бараш префрлање на порастоварен линк - на пример, Водно или Музеј на современа уметност.
Првото најчесто го прифаќаат, ама фините линкови... Е тие си ги чуваат за свои деца (слично и Телекомците имаат неограничен АДСЛ за третина пониска цена од редовната), а луѓето ги муваат:
Има мали технички проблеми... За 2-3 дена ќе се среди... Еве баш дур збориме го менуваат линкот...
А во член 6, точка 2 од договорот фино си стои:
Корисникот на услугата може да го раскине договорот доколку: Давателот на услугата не е во состојба да обезбеди квалитетен интернет пристап во 98% од времето во календарскиот месец.
Значи треба да се тропне на маса и да се биде упорен: Или вие мене 98% достапност, или јас го раскинувам договорот и ви ја оставам опремата пред фирма. (Пожелни се закани за преоѓање кај Телекабел :)