05 февруари, 2007

Без наслов но со повод

Вечерва не сум расположен да го тупам на велико и широко, ама морав да реплицирам на еден текст објавен во денешниот број на ВРЕМЕ, преполн иронија, лаги и невистини. Испрашуван е нашиот омилен, сакан и љубен (аплауз молам) ПЕПИ (зошто сликата се вика управен одбор, да не е пепи и во управен одбор на Време?) од онаа фирмана што продаваат WADSL без интернет односно муда за бубрези. Ова го правам за да му докажам на ПЕПИ дека сите лаги и измами не може да ги продаде. Барем не секогаш и секому.

Моето расчистување со нив е во овој однос: Он.нет не му конкурира на МТ-Нет или на МТ воопшто. Тие (и двете фирми) го држат македонското општество во тотален информативен мрак продавајќи високо-неквалитетен интернет за луди цени со ептен крејзи брзини (спорини?). Повеќе ми изгледаат како партнери кои на сосема различен начин продаваат интернет до крајните корисници, унапред договорени за цената под која ќе го продаваат истиот.

Овој пасус начисто ме изнервира:
" Со лансирањето на Wadsl услугата од страна на „Он.нет“ првпат на македонскиот пазар беше понуден широкопојасен (броадбанд) Интернет со голем капацитет (10 гига) по цени пониски од европските и достапен низ целата држава. "

Кој голем капацитет бе пепи? 10 гигабајти е голем капацитет за тебе? Знаеш дека во мојата и твојата европа нема ограничување на месечен лимит? Знаеш дека 512 Kbps download таму е само спомен а праксата е со брзини од 4 Mbps па уџум нагоре до 1 Gbps. Знаеш дека таму, во мојата и твоја европа, скоро во секој дом има конекции со download од 24 Mbps нормално без ограничување во месечен лимит, за истата или слична цена по која ти ми го продаваш (ама не ми го даваш) WADSL-ов? Знаеш дека таму има техничка поддршка во вистинска смисла на зборот, знаеш дека ТАМУ не е можно 4 месеци да имаш проблеми со интернетот? Таму истата вечер доаѓаат и го средуваат дека се работи за човеково право кое ни пепи ни атила не можат да ми го одземат! Знам дека знаеш, голем ми изгледаш. Само не знам до кога ќе не сметаш за ментално пореметени. Јас знам дека сум овца штом потпишав со тебе договор на 2 години, ама не сум коњ бе.