07 мај, 2007

CableTel купи 13 кабелски оператори

Бугарско-американската компанија CableTel плати 20 милиони евра за преземање на 13-те кабелски оператори во Македонија, а ќе вложи уште 20 милиони евра за развој на кабелската мрежа и купување нова опрема со која ќе се понудат нови услуги на пазарот, како што е Triple Play, Video on demand и фиксна телефонија, дознава Тотал од поранешните сопственици на македонските кабелски оператори.
Според договорот со CableTel, Кокотов и сопственикот на Зора и на Зора Кабел, Стојан Ѓоргоски, ќе бидат дел од менаџерскиот тим кој во Македонија ќе раководи со 13-те оператори. Инаку, CableTel на крајот на април веќе имаше уплатено 10% од вкупната сума за аквизиција на операторите: Зора, Зора кабел, Кабелскоп, Максат и Наумовски, Кабелсат, Галакси, сите од Скопје, Кабелфокс од Кочани, Астра99 и Старкс од Куманово, Кадис 2002 од Штип, Спринт и Мултиком од Велес и Сат Медиа од Тетово.
Според мене: никаква зделка. Го разгледав сајтот на CableTel и не ме импресионираше брзината на интернетот/цената на истиот.
Вие што мислите?