16 ноември, 2007

АЕК - тендер за 3G

12.11.2007 - ЈАВЕН ТЕНДЕР БР. 02-3950/1
Агенцијата за Електронски Комуникации распиша тендер за спроведување на јавни мобилни комуникациски мрежи и услуги - 3G (стандард IMT-2000/UMTS). Дозволата за работа важи на територијата на цела Македонија. Ќе се користи фрекфенцискиот опсег:
- 2x15 MHz: A1 (1920-1935 MHz) и A1' (2110-2125 MHz) UMTS FDD и
- 5 MHz a’ (1900-1905 MHz) UMTS TDD
Времетраењето на дозволата ќе биде 10 години со можност за продолжување. Право на учество на тендерот имаат сите физички или правни лица од земјава или од странство. Тие што ќе ја добијат дозволата за работа мораат да почнат со работа во рок од 6 месеци од добивањето на истата, за 1 година треба да воспостават 50% покриеност, додека за 2 години 100% покриеност на територијата на Република Македонија. Најнизок почетен еднократен износ за добивање на дозволата за работа изнесува 10.000.000 евра. Подетално во целосната верзија на тендерот која што можете да ја видите
овде или овде.

8 коментари:

Анонимен рече...

нема везе со 3г ама телекабел вцера и денес во центар е срамота. Едвај 150 к, ни шанса од оние нивни 4 М.

Smasher рече...

Кај мене во овој момент кога го пишувам коментаров сперед speedtest состојбата е ваква.
http://www.speedtest.net/result/203216317.png

Smasher рече...

speedtest на onnet Вели:
-----------------------
Вашата моментална брзина е:

3.73 Mbps

што значи дека може да симнувате со 477.16 KB/sec. од нашите сервери.

28.8 kbps dial-up
33.6 kbps dial-up
53.3 kbps dial-up
56 kbps ISDN
128 kbps ISDN
384 kbps DSL
768 kbps DSL
1000 kbps DSL
1500 kbps DSL/T1/Кабелски Модем
3817.3 kbps Ти
---------------------------

Анонимен рече...

3G на запад е воведена неколку години и уште не е евтина и кај нив. Не сакам да помислам колку ќе чини тоа кај нас во првите 2-3 години. Инаку е супер идеја, мислам дека лимитот е 12 мбпс даунлоуд.

Smasher рече...

Ќе биде скапо според мене, дефинитивно скапо ќе биде барем на почеток.

Анонимен рече...

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=2070BDE205E575428BA94C3A9BDE420D

vlade рече...

Abe decki ne se zamarajte,ke bide preskapo.Znam deka site sakate da ostvarite video call i da gledate televizija i da pravite phone to pc call...Za zal toa sto ke go platite za saat ke bide kolku cel mesec na internet preku pc...Bi bilo dobro da ima paketi kako vo sekoja normalna drzava,na primer paket od 500mb,1 gb i taka natamu no ne se nadevam premnogu na toa...

Smasher рече...

Ќе има од 500МБ или слично најверојатно како овој сега од Т-Мобиле МК за GPRS интернет, ама се разбира ќе биде на postpaid варијанта. Како и да е ќе биде многу скапо. Нашиве мобилни провајдери за GPRS интернетот велат дека е НЕНОРМАЛНО БРЗ ИНТЕРНЕТ - 48Kb/s (КИЛО БИТА/s) и ни го продаваат поскапо од злато (така му доаѓа човек кога ќе го удри рачунот). Којзнае што ќе речат кога ќе воведат UMTS...