25 мај, 2008

р-Еволуцијата згасна?

Мислев да напишам подолг осврт на овој тип коментари и да објаснам зошто има се помалку (или воопшто нема) написи на блогот...
Сепак сметам дека нема потреба; тие што разбираат-знаат, а тие што не разбираат - за нив е ионака сеедно. Нема да разберат...

Ама еве сосема на кратко: р-Еволуција (баш така, мало р големо Е) имаше за цел да ја подигне свеста кај корисниците и да им помогне да се заштитат. Во исто време се обиде да им каже на давателите на услуги дека корисниците не се овци и дека тие корисници го „мачкаат путерот“ на лебот на провајдерите. р-Еволуција си ја заврши работата успешно, останува на корисниците самите да продолжат да се борат за своите права и да внимаваат какви договори потпишуваат со „ѓаволот“ и да се свесни дека алтернатива секогаш постои.

Претпоставувам дека блогот ќе остане како потсетник на борбата за побрз и поефтин нет во МК.
Можеби некој и ќе постира по нешто, ама главната расправа заврши.
Кој не се сложува - широко му блогерско поле...

14 мај, 2008

Онтел - фиксна телефонија

На 12.05.2008, официјално започна со работа новиот оператор во областа на фиксната телефонија - Онтел, произлезен од ОнНет. Најавени се бесплатни разговори помеѓу корисниците во мрежата на Онтел, а и 60% пониски цени од досегашните, почнувајќи од Скопје па ширејќи се понатаму. Исто така би требало да има и бесплатни приклучоци кон мрежата на Онтел.

26 април, 2008

Македонски Железници - оптика

---
Оптичкиот кабел на „Македонски Железници“ ќе го користат ВИП оператор и „Теле Смарт“. Железницата ги избра двете фирми на кои ќе им го изнајмува оптичкиот кабел а преку кој може да се даваат услуги во фиксната, мобилната телефонија и интернет.

Во следната фаза МЖ ќе го понуди на користење и останатиот дел од оптичкиот кабел што го поседува.

„Со ставање во функција на нашиов оптички кабел, отворена е можноста за понатамошна либерализација на информатичкиот сектор во Република Македонија, со што практично би се овозможило цените на интернет услугите на сите овие фирми, компании и услуги кои што се од оваа област да бидат веќе драстично намалени со самото тоа што ќе има можност повеќе фирми да се појават на овој сектор“, изјави Никола Димитровски, директор на МЖ „Транспорт“.
---

21 април, 2008

MT - ребрендирање II

Официјално МТ ќе се ребрендира во „Т-Home“ - објавено на сајтот на Македонски Телеком.
Цитат од сајтот на МТ (линк):
---
На денешната прес конференцијата, во хотел “Холидеј Ин”, Македонски телекомуникации го најави ребрендирањето на компанијата и влегувањето на светски познатиот T- Home бренд на македонскиот пазар. Македонски телекомуникации е првата компанија во рамките на интернационалната ДТ групација, којашто ќе ја следи новата бренд архитектура, за прв пат претставена во Германија во мај, 2007 година.

Од 1 мај 2008, новото трговско име на компанијата ќе биде Македонски Телеком - акционерско друштво за електронски комуникации – Скопје.
Т брендот е синоним за квалитет, иновација и едноставност. Под брендот Т, компанијата ќе им нуди на своите корисници широк спектар на телекомуникациски услуги, вклучувајќи ги и понудите за деловните корисници. Т-Мobile брендот се однесува за понуди од мобилната телефонија, а Т-Home брендот ќе им овозможи на корисниците да го пренесат светот на комуникации и забава во својот дом.

На прес конференцијата се обратија Главниот извршен директор на АД Македонски Телекомуникации, Николај Бекерс, Претседателот на Одборот на директори на МТ, Жарко Луковски, како и Потпретседателот за управување со брендот на Deutsche Telekom, Тобиас Шмидт.

Во оваа прилика главниот извршен директор на МТ изјави: “Го носиме T- Home брендот, за да им овозможиме на корисниците слободен пристап до најновите светски достигнувања во сферата на модерните телекомуникациски услуги. Новиот бренд идентитет ќе значи транспарентна и навремена реакција на корисничките желби и потреби. Целта е да понудиме комплетно портфолио на услуги, креирани според индивидуалните потреби на корисниците; Ова значи дека ќе овозможиме избор, затоа што одредени корисници имаат потреба само од фиксна телефонска линија, а други бараат комбинација на фиксна линија, брз пристап до интернет и интерактивна телевизија.” Тој нагласи дека T- Home ќе биде лојален партнер на корисниците, правејќи го секојдневието едноставно, удобно и забавно.

Со прифаќањето на новиот бренд компанијата ќе стане член на најголемато светско телекомуникациско семејство. Со ова македонските корисници ќе имаат можност, заедно со уште над 150 милиони корисници, да ги уживаат привилегиите кои ги нуди Т брендот во над 50 земји низ целиот свет. VoIP и IPTV се значаен дел од услугите, кои ќе им бидат понудени на корисниците.

Процесот на ребрендирање се планира да заврши во Мај 2008 година. Ребрендирањето на Македонски телекомуникации е од големо значење и за компанијата и земјата, и е резултат на постојаната посветеност на квалитетот на услугите и грижата за корисниците во изминатите години.
Македонски телекомуникации е лидер на пазарот на телекомуникации во Македонија, а како акционерско друштво постои на македонскиот пазар од 15 јануари 2001 г., кога унгарскиот телекомуникациски оператор Magyar Telekom (поранешен Матав) влезе во акционерската книга на МТ како сопственик на 51 % од акциите, на тој начин станувајќи доминантен сопственик на компанијата.
---
Завршен цитат.

18 април, 2008

МТ - ребрендирање I

Цитат изваден од „Утрински Весник“ (линк):
---
Граѓаните ќе имаат можност да одберат дали ќе сакаат само фиксен телефон, Интернет или ИПТВ

„Македонски телекомуникации“ од 1 мај годинава ќе добие ново трговско име - „Македонски телеком“. Ова вчера свечено беше најавено од менаџментот на компанијата. Освен новото име, „Македонски телекомуникации“ го најавија и влезот на светски познатиот „Т-хоум“, бренд на „Дојче телеком“ на македонскиот пазар. „Т-мобиле“ брендот се однесува за понуди од мобилната телефонија, а „Т-хоум“ за фиксната телефонија и забава во домовите. Под брендот „Т“, компанијата ќе им понуди на своите корисници широк спектар на телекомуникациски услуги, но и нови цени. Согласно со ребалансот, некои цени ќе бидат повисоки, а некои разговори ќе бидат бесплатни.

„Граѓаните ќе имаат можност да одберат дали ќе сакаат само фиксен телефон, дали Интернет, или ИПТВ. Во контекст на тоа ќе се коригираат и цените на некои разговори, па на пример оние што ќе разговараат од 19 часот попладне до 8 часот изутрина ќе можат да го прават тоа бесплатно“, изјави Николај Бејкерс, главен и извршен директор на МТ. Бејкерс најави и намалување на интерконекциските цени заради фер конкуренција.

„Го носиме брендот ’Т-хоум‘ за да им овозможиме на корисниците слободен пристап до најновите светски достигнувања во сферата на модерните телекомуникации. Ќе овозможиме избор, затоа што некои корисници имаат потреба само од фиксна телефонска линија, а други бараат комбинација на фиксна линија, брз пристап до Интернет и интерактивна телевизија“, изјави Бејкерс.

Процесот на ребрендирање се планира да заврши во мај годинава. Ребрендирањето, како што рече претседателот на одборот на директори на компанијата Жарко Луковски, ќе чини неколку милиони евра, а целиот трошок ќе падне на товар на централата „Дојче телеком“. По повод ребрендирањето, на Светскиот ден на телекомуникациите - 17 Мај, на Градскиот плоштад во Скопје „Македонски телеком“ организира прослава на која ќе настапуваат „Шугабејбс“. (А.С.)
---
Завршен цитат.

23 март, 2008

Седум кандидати за директор на АЕК

Цитирам:
---
“Комисијата , како орган на Агенцијата за електронски комуникации донесе одлука да се распише конкурс за именување директор на Агенцијата. Огласот беше објавен на 10 март и траеше до 17 март. Во предвидениот рок, досега пристигнаа 7 пријави, што значи дека имаме голема заинтересираност на кандидати за оваа функција. Согласно одлуката на Комисијата, во наредниот период ќе биде направено писмено тестирање на пристигнатите пријавени кандидати. Сите оние кои што ќе освојат минимум 70 од вкупно можните 100 поени ќе бидат повикани на усно интервју”.
Ова во текот на состанокот, го изјави претседателката на Комисијата на Агенцијата за електронски комуникации Софче Јовановска, на инсистирање и поради големото интересирање на медиумите околу изборот на прв човек на регулаторното тело во сферата на електронските комуникации.
“Со комплетно завршување на постапката предвидено согласно одлуката, изјави Јовановска, ќе биде напрвен изборот на директор на АЕК со мандат од 5 (пет) години, согласно Законот за електронски комуникации. Заради зачувување на приватноста на лицата кои што конкурирале во моментот, пријавените кандидати нема да ги именуваме.
Во моментот, на состанокот само ги констатиравме пристигнатите документи, а на следниот состанок на Комисијата ќе бидат сите детално разгледани”, заклучи Претседателката на АЕК.
---
завршен цитат
Извор: сајтот на АЕК

21 март, 2008

NexCom - WiMax

NexCom е компанија во сопственост на NEXCOM Telecommunications LCC од Америка, која што се занимава со развивање на VoIP технологијата. Распространета е во 19 земји, меѓу кои една од нив е и Македонија. Со бизнисот во Македонија започна некаде во 2005 година.

NexCom со добивањето на WiMax лиценца почнаа со поставувањето на базните станици во Скопје, а како што најавуваат паралелно ќе започнат и во другите градови. Нивната понуда опфаќа WiMax интернет и телефонија. Пакетите сеуште не се официјално објавени. Најверојатно ќе има 256/512/1024/2048Kb/s (загарантирана брзина) интернет пакети + телефонија (според она што е кажано на нивниот сајт). Се работи за еднаква брзина на пренос на податоци - еднаква брзина на upload-от и download-от. Во овој период имаат поставено пробни линкови. Телефонијата ќе функционира и на локално и на глобално ниво, со што повиците кои што се остваруваат во мрежата на NexCom ќе бидат тарифирани со посебна тарифа. Исто така би требало да има и пакети за физички лица.

07 март, 2008

Надградба

Неофицијално:
Поради одредени поправки и надградби на мрежата деновиве на одрдени места има шанси да дошло до локален прекин на интернетот преку МТ (Скопје - Центар, а можеби и пошироко). Состојбата би требало да биде стабилизирана за скоро време (најверојатно сега е во ред).

22 февруари, 2008

3G цени

Цените кои што ќе ги нуди Космофон (големи и малопродажни) со спроведувањето на 3G технологијата во неговата мрежа се достапни на следнава адреса (АЕК).
Напомена: Тие се без пресметан ДДВ.
Има одредена разлика од оние кои што се сега понудени, особено во ценатата на интернет пристапот помала би требало да биде за окулу 15 пати од онаа што е сега (106 денари за 3MB - нешто слично со понудата на Т-Мобиле, само што Т-Мобиле тарифираат на 10KB сообраќај).
Најавената нова цена е окулу 2 денари за 1MB сообраќај (како и да е поинаку е од она што беше), незнам дали би било многу револуционерно доколку вкупната цена нема фиксна граница, сепак мора да се исклучи варијантата - правење милионски суми, што си е сигурно сигурно си е, добро би било да се избегне евентуално влегување во несакани ситуации. Цените на повиците и останатите услуги се нешто поразлични од оние кои што се сега (во зависност од тоа кој пакет го земаме за референтен).

14 февруари, 2008

МТ - прекин на интернетот

На ден Петок, (15.02.2008) Македонски Телекомуникации од 02 AM до 07 АМ часот целосно ќе прекинат со спроведувањето на интернет услугата. Причината е обнова на интернет мрежата - официјално е објавено на сајтот на Македонски Телекомуникации.

Цитирам:
---
„Врз основа на одобрените инвестиции во интернет мрежата, од страна на Одборот на директори на АД Македонски телекомуникации, а со цел дополнителни подобрувања на квалитетот на услугите, ги информираме сите корисници на интернет услуги дека на 15 февруари, 2008 година, започнува првата фаза од планираните активности за обновување на интернет мрежата.

Поради преземањето на вакви сложени и обемни активности, во петок 15 февруари во раните утрински часови (од 2 до 7 часот ) следува прекин на сите интернет услуги.
За време на тој период корисниците нема да можат да ги користат интернет услугите на АД Македонски телекомуникации.

За сите дополнителни прашања, на располагање ќе биде тим од технички експерти, а сите наши корисници можат да се обратат и на бесплатниот телефонски број 171, при Контакт центарот на АД Македонски телекомуникации.“
---
Завршен цитат.
изворен линк

Значи може да се очекуваат прекини на спроведувањето на услугата интернет кај сите останати провајдери кои што земаат линкови преку МТ во овој период.

07 февруари, 2008

3G дозвола

Космофон го доби одобрението за користење на фрекфенциите и спроведување на услуги од типот на пренос на податоци од 3G технологијата (25 јануари 2008), со почетна понуда (еднократна) од 10 милиони и 500 илјади евра (минимален услов на тендерот за еднократно плаќање - 10 милиони евра). Најдоцна парите треба да ги платат до 10 февруари 2008, а дозволата финално ќе ја добијат на 11-02-2008. На јавниот тендер за доделување на еднинечна дозвола за 3G кој што се одржа на 11-01-2008 настапија Т-Мобиле Македонија и Космофон, по констатацијата дека понудите и на двата провајдери се комплетни одлучено е дека најповолен понудувач е Космофон. Времетраењето на дозволата е 10 години, со можност за продолжување. Критериумот на избирање ги опфаќал еднократниот надомест, големопродажните цени и цените за граѓаните.

28 јануари, 2008

„Развигор“

Поради „развигорот“ што ја мавна Македонија, а и Балканот воедно, деновиве во одредени краишта имаше проблеми со интернетот, исто и со кабелската. Се работеше за повремени прекини, но не е исклучена варијантата некаде да немало подолго време. Исто така имаше и проблеми со струјата, од повремени варијации, па се до подолготрајни локални прекини. Како што разбрав имало и паднато оптика некаде од кабелскиве оператори. Тоа е... ветер вее...
На оваа слика очигледно се гледа сериозноста на елементарната непогода што не зафати - дури и телефонската говорница не издржала. Исто така имаше на некои места и по некој превртен билборд, извадени табли од фасада, подоткорнати ролетни, разлетани заштитни мрежи по градилишта и слично. Се прашувам каква судбина имале некои од канопиата и сателитските антени...

26 јануари, 2008

Неотел - WiMax Бизнис

Нешто пред крајот на 2007 интернет провајдерот Неотел доби лиценца за WiMax. Кон крајот на 2007 тој излезе со WiMax понуда за бизнис корисници. Сепак понуди за физички лица сеуште не се објавени.
Според официјалниот сајт на Неотел постојат 4 бизнис понуди.
Neotel business WDSL:
Neotel 15
Брзина: 1.5Mb/s
Лимит: 15GB
Цена: 1 522ден

Neotel 55
Брзина: 2Mb/s
Лимит: 55GB
Цена: 3 528ден

Neotel 105
Брзина: 3Mb/s
Лимит: 105GB
Цена: 5 888ден

Neotel Unlimited
Брзина: 3Mb/s
Лимит: нема
Цена: 8 248ден
Теоретски максимум:
(100% остварување на услугата)
949,2GB download + 949,2GB upload = 1898,4GB = 1,8TB вкупен сообраќај
*во пресметката е земено дека upload и download брзината се еднакви на 3Mb/s
Цените се на месечно ниво.
Се надевам дека за одредено време ќе понудат нешто попристапно за физички лица.

06 јануари, 2008

ОнНет Solo Mini

Во меѓувреме ОнНет излезе со нова понуда - Соло мини. Понудата се остварува преку ADSL варијанта (како останатите ОнНет соло понуди). Спецификации на пакетот:

Цена за приклучување (еднократна): 1.994 ден. со можност плаќање на 12 рати
Цена за инсталација (опционално): 999 ден.
Редовна месечна минимална цена на пакетот:
235 ден. (по 24.01.2008 инаку дотогаш е 117ден. промотивно)
Договор: да, на ниво на Соло пакетите, значи 12 месеци.
Корисник на Solo Mini може да мигрира кон останатите Solo пакети со соодветна миграциона постапка, додека обратното не е можно.
Брзина: 1024Кb/s download, 256Kb/s upload (не пишува до, само 1Mb/s и 256Kb/s...)
Месечен трансфер вклучен во претплатата: 100MB, бројачот се рестартира на први месечно, неискористениот сообраќај не се префрла во наредниот месец
Што по надминувањето на лимитот:
за секои додатни 512MB - додатни 117 ден и се така натаму...
Опрема: опремата е во сопственост на ОнНет и по завршетокот на користењето на услугата корисникот е должен да ја врати на ОнНет. Наведено е дека корисникот мора да се однесува како добар домаќин кон опремата што значи - да ја врати неоштетена.
Исто така корисникот не смее да користи друга опрема освен онаа од оннет или од овластени партнери на оннет.
Активација на услуга: 10 работни дена
Адреса: Динамична

Теоретски максимум на трансфер и цена (земено е 100% спроведување на услугата и постојан трансфер на месечно ниво, пресметано за 30 дена):
Download: 316,40625GB
Upload: 79,1015625GB
Вкупно: 395,5078125GB
Максимална цена: 92 665ден.