21 март, 2008

NexCom - WiMax

NexCom е компанија во сопственост на NEXCOM Telecommunications LCC од Америка, која што се занимава со развивање на VoIP технологијата. Распространета е во 19 земји, меѓу кои една од нив е и Македонија. Со бизнисот во Македонија започна некаде во 2005 година.

NexCom со добивањето на WiMax лиценца почнаа со поставувањето на базните станици во Скопје, а како што најавуваат паралелно ќе започнат и во другите градови. Нивната понуда опфаќа WiMax интернет и телефонија. Пакетите сеуште не се официјално објавени. Најверојатно ќе има 256/512/1024/2048Kb/s (загарантирана брзина) интернет пакети + телефонија (според она што е кажано на нивниот сајт). Се работи за еднаква брзина на пренос на податоци - еднаква брзина на upload-от и download-от. Во овој период имаат поставено пробни линкови. Телефонијата ќе функционира и на локално и на глобално ниво, со што повиците кои што се остваруваат во мрежата на NexCom ќе бидат тарифирани со посебна тарифа. Исто така би требало да има и пакети за физички лица.

Нема коментари: